Redmi Note 13 Pro+ jako fotomobil: zaostřeno na aplikaci a 200Mpx snímky

Redmi Note 13 Pro+ jako fotomobil: zaostřeno na aplikaci a 200Mpx snímky
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Fotoaplikace Redmi Note 13 Pro+ přináší mnoho režimů a možností nastavení
  • Které funkce nabízí a kdy je smysluplné využít 200Mpx snímků?

Nedávno uvedené Redmi Note 13 Pro+ jsme v naší podrobné recenzi pochválili za bleskově rychlé 120W nabíjení, kvalitní AMOLED displej se stereo reproduktory, výkonný čipset i vlajkovou odolnost IP68. Kromě toho se však snaží nalákat rovněž na 200Mpx primární snímač a fotoaplikaci, v níž se nachází velké množství na první pohled skrytých režimů. V tomto článku se zaměříme na to, jaká nastavení fotoaplikace obsahuje, také se zaměříme na využitelnost 200Mpx snímků.

Možností je nespočet, pouze je najít

Model Redmi Note 13 Pro+ dorazil s nadstavbou MIUI 14, přestože by se i na tento model mělo brzy dostat nové HyperOS. Teoreticky je tak možné, že se uspořádání fotoaplikace v budoucnu mírně změní, my se však podíváme na aktuální stav.

Redmi Note 13 Pro+ je dostupný telefon s vlajkovými kvalitami (RECENZE)

Pozitivní je, že fotoaplikace funguje svižně a třeba i zachycení 200Mpx fotografie (tedy v nativním rozlišení snímače) je otázkou sekundy na rozdíl od prvních 200Mpx smartphonů, které vyžadovaly 2 až 3 sekundy k „zamyšlení“. Samotná aplikace nabízí rovněž nepřeberné množství nastavení, což je na jednu stranu rozhodně dobře, na stranu druhou je možností nastavení tolik, že mohou čerstvého majitele nového Redmi Note 13 Pro+ trochu zmást. Kromě základních režimů, jako je například „Fotografie“, „Portrét“ či „Video“ v karuselu, jejichž název mluví sám za sebe, je zde také položka „Více“. Pod ní se ukrývá režim „Krátký film“, „Dlouhá expozice“, „Panorama“, „Zrychlené“, „PRO“ či „Zpomalení“. Ti, kteří by si chtěli některý ze zmíněných režimů pod položkou „Více“ přesunout do hlavního karuselu, tak mohou učinit po kliknutí na ikonku tužky. Ve fotoaplikaci si lze ale všimnout také šipky nahoře, která umožňuje aktivovat praktickou mřížku (pro snadnější uspořádání kompozice), spustit funkci blesku či časovače nebo dokonce vodoznaku.

V nastavení fotoaplikace Redmi Note 13 Pro+ se však ukrývají také další možnosti, například „Dávkové snímaní“, „AI fotoaparát“, možnost změnit poměr stran či režim „Makro“. Kromě veskrze dobře známých režimů je zde i funkce „Pomocná kamera“, která by mohla posloužit kreativním fotografům, neboť umožňuje u dvou smartphonů připojených ke stejné síti pořizovat fotografie z jednoho telefonu pomocí druhého. Pomocná kamera je funkční na vzdálenost nanejvýš přibližně 5 metrů, jak uvádí výrobce.

Noční a denní 200Mpx fotky

Jako u každého fotomobilu, i u Redmi Note 13 Pro+ platí, že je nejlepší s různými režimy experimentovat a vyzkoušet si, co vyhovuje danému uživateli a situaci nejlépe. V případě nočních snímků například zpravidla platí, že i automatický noční režim odvede skvělou práci a rozdíl mezi tímto režimem a focení režimu „Noc“ s o něco delší závěrkou je mnohdy neznatelný. V nativním 200Mpx rozlišení lze pochopitelně rovněž fotit ve zhoršených světelných podmínkách, ovšem snímky vypadají v tomto případě lépe, když telefon poskládá více pixelů do jednoho. Focení v 50 Mpx pak alespoň v tuto chvíli dostupné u Redmi Note 13 Pro+ není.

200Mpx snímek (16,84 MB, jpg) 200Mpx snímek (22,82 MB, jpg) 200Mpx snímek (15,18 MB, jpg)

V případě focení během dne je použití nativního 200Mpx smysluplnější, pouze je nutné počítat s tím, že výsledné fotografie mohou mít velikost přesahující třeba i 50 MB. Díky integrovanému úložišti o velikosti 256/512 GB by to každopádně neměl být problém. Výsledný 200Mpx snímek obsahuje více detailů a je možné jej uplatnit například pro tisk ve větším formátu.

200Mpx snímek (47,66 MB, jpg)

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512+12 GB

Rozměry161,4 × 74,2 × 8,9 mm, 204,5 g
DisplejOLED, 6,67" (2 712 × 1 220 px)
Fotoaparát200 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 7200, 2×2,8 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze