Xiaomi Mi MIX 2
recenze

Xiaomi Mi MIX 2

Ve stínu svého předchůdce
9

Trend zmenšujících se rámečků v plné síle odstartovalo v loňském roce Xiaomi modelem Mi MIX. Není překvapením, že jsme se letos dočkali nástupce. Ten se snaží jít ve stejných šlépějích, avšak zatímco jeho půdorys se zásadně zmenšil, šířka horního a bočních rámečků naopak lehce narostla. Ve výbavě dále nacházíme výkonný procesor, velmi slušný fotoaparát a potěší i startovací cena.

V loňském roce způsobilo Xiaomi takřka celosvětové pozdvižení představením modelu Mi MIX. Špičkově vybavený telefon zaujal především obrovským 6,4palcovým displejem, který měl minimální rámečky. V naší tehdejší recenzi jsme naznačovali, že může jít o směr, kterým se postupně vydají další výrobci. Dle očekávání se Xiaomi rozhodlo, že na model naváže. A tak jsme se letos dočkali představení Xiaomi Mi MIX 2, který se bude snažit pokračovat ve stopách předchůdce. Jak se mu to podařilo, to se pokusí prozradit dnešní recenze.

Technické parametry Xiaomi Mi MIX 2 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce151,8 × 75,5 × 7,7 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:43 hodin
Dostupnostříjen 2017, 11 000 Kč

Xiaomi Mi MIX 2 – videopohled

Obsah balení

V základním balení nacházíme vyjma samotného telefonu nepříliš vzhledný kryt zadní strany, nabíjecí adaptér, USB kabel a také redukci z USB-C konektoru na 3,5mm jack.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi MIX 2 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde můžete model Mi MIX 2 také zakoupit.

Xiaomi Mi MIX 2

Konstrukční zpracování: nadále působivé

Na první pohled je vidět, že před sebou již nemáme tak velké zařízení. Mi MIX 2 tak rozhodně mnohem lépe padne do ruky a jistěji se drží. Původní Mi MIX však dokázal ohromit, většina lidí nad jeho vzhledem žasla. Jak si vede nástupce? Ten má rovněž čím zaujmout, ale vyslovený wow efekt se nekoná. Z části je to způsobeno tím, že první může být jen jeden.

Je krásný, ale bohužel jen do chvíle, než jej uchopíte.

Opomenout navíc nemůžeme fakt, že Xiaomi zvětšilo rámečky kolem zobrazovače, tedy pokud nebudeme hovořit o tom největším zespod displeje. Je to zkrátka poznat a výsledný dojem už není tak ohromující. Rámečky displej jednoduše má, ačkoliv nijak velké.

Zaujmout novinka umí celkovým vzhledem. Výrobce opět vsadil na tmavé lesklé sklo a především zadní strana je krásná. Bohužel jen do chvíle, než telefon vezmete do ruky. V daný moment se začne neskutečně rychle upatlávat otisky prstů.

Xiaomi Mi MIX 2

Řešením je časté čištění, případně využití ochranného krytu zadní strany a boků. Jeden takový výrobce přímo přibalil. Při pohledu na něj vás však napadne, že žádný obyčejnější už v Xiaomi najít nemohli. Matný a šedý kus plastu nevypadá příliš k světu a je škoda jím telefon hyzdit. S povzdechem tak vzpomeneme na loňský rok, kdy výrobce k přibalil mnohem povedenější koženkové pouzdro.

Pochvalu si Xiaomi zaslouží za rozmístění ovládacích prvků, které se na pravé straně tisknou skutečně pohodlně. Čtečka otisků prstů se musela spokojit s umístěním na zadní straně. Její chod je svižný a přesný. Za zmínku stojí i osamocený USB-C konektor. Pro běžná sluchátka výrobce alespoň přibalil redukci. Nad displejem si pak lze všimnout reproduktoru. Zvuk ze sluchátka se tak už nešíří rámem jakou u první generace, ale zcela běžně.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • poměrně pohodlné držení
  • luxusní vzhled
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • ulpívající otisky prstů
  • větší rámečky kolem displeje než u předchůdce

Displej: menší, ale jemnější

Důvodem menších rozměrů je IPS displej, jehož úhlopříčka poklesla z 6,4 na 5,99 palců. Rozlišení narostlo na 2 160 x 1 080 pixelů (z původních 2 040 × 1 080 pixelů) a jemnost na 403 PPI (z původních 361 PPI). Na displej radost pohledět, je skvěle čitelný za všech okolností. Spolehnout se můžete i na perfektně fungující čidlo regulace jasu. V nastavení si můžete manuálně doladit teplotu barev na displeji, změnit font písma či jeho velikost. Vhod přijde funkce dvojitého poklepání sloužící k rozsvícení displeje. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 4.

Stojí za to zmínit, že s většími rámečky kleslo procentuální využití čelní plochy displejem. Zatímco první generace se mohla chlubit působivou hodnotou 85,67 %, Mi MIX 2 už má jen 82,94 %. Nadále však lze říci, že i druhá generace patří v tomto ohledu mezi ty nejlepší a vede si i lépe než Apple iPhone X.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • velká úhlopříčka
  • podrobné nastavení displeje

Zvuk: průměr své třídy

O hlasitou reprodukci se stará zvukový měnič s výdechem na spodní hraně. Hraje hlasitě, avšak na nějaké časté poslouchání hudby to z důvodu důrazu především na výšky nebude. Xiaomi se rozhodlo odstranit 3,5mm jack a využívat tak musíte buď sluchátka s USB-C konektorem, redukci, nebo sluchátka bezdrátová. Výstup skrze redukci je průměrný a nenáročnému posluchači bude postačovat.

Xiaomi Mi MIX 2
Líbilo se nám
  • velmi hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack konektor

Výkon hardwaru: omezovat vás nebude

Pod kapotou výkonem Xiaomi rozhodně nešetřilo a svou novinku osadilo procesorem Snapdragon 835 a 6GB operační pamětí, ze které běžně zbývá kolem 3,5 GB volných. Výkonu má telefon skutečně na rozdávání a nemusíte se obávat pomalého chodu či dlouhého spouštění aplikací. Nouze by neměla být ani o úložný prostor. Z 64 GB zůstává pro vaše data takřka 51 GB prostoru. Bohužel však chybí slot pro paměťové karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • za danou cenu špičkový hardware
  • spousta paměti
Nelíbilo se nám
  • chybí microSD slot

Výdrž baterie: slušný průměr

S menším displejem i tělem poklesla kapacita uživatelsky nevyměnitelné baterie, a to na 3 400 mAh. Není to málo a jeden celý den s vámi Mi MIX 2 spolehlivě přečká. Nabíjení je poměrně svižné, zcela vybitý telefon doplníte za ani ne dvě hodinky, konkrétně se jedná o 1 hodinu a 43 minut. Na 80 % to Mi MIX 2 stihne za 1 hodinu a 14 minut.

V redakčním testu výdrže nás Xiaomi Mi MIX nijak zásadně nepřekvapilo , když vydrželo streamovat Full HD video přes Wi-Fi vcelku průměrných 7 hodin a 52 minut.

Líbilo se nám
  • moderní USB-C
Nelíbilo se nám
  • výdrž by mohla být lepší

Konektivita: s LTE můžete počítat

U Mi MIX 2 nenechalo Xiaomi skoro nic náhodě, a tak tu máme rychlou Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 nebo třeba USB-OTG. Zapomenout se nesmělo ani na bezproblémově fungující A-GPS s podporou GLONASS i BDS (BeiDou). Třešničkou na dortu může být podpora všech u nás využívaných LTE frekvencí, která stále není naprostou samozřejmostí u modelů Xiaomi. Výrobce dále nezapomněl ani na NFC.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi ac
  • A-GPS, GLONASS i BDS
  • infraport
  • LTE i NFC

Fotoaparát: na špici nedosáhne

Hlavní fotoaparát disponuje 12megapixelovým rozlišením a nadále i čtyřosou optickou stabilizací obrazu. Prostředí aplikace se omezuje na minimum ovládacích prvků a je velmi přehledné i svižné. Přesto si na své přijdou i vyznavači různých režimů. Nechybí ani ten manuální, kde si scénu doupravíte dle vlastních preferencí.

Kvalita snímků není vyloženě špatná, především za dobrých světelných podmínek. Ostrost v detailech však lehce pokulhává a na samotnou špičku Mi MIX 2 rozhodně nemá.

Ukázkové fotografie z hlavního fotoaparátu

Čelní kamerka se opět nachází nezvykle v bradě. Má 5 megapixelů a při aktivaci vás telefon vyzve, ať jej správně točíte o 180 stupňů.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Video lze skrze hlavní fotoaparát zaznamenávat až ve 4K rozlišení s běžnými 30 snímky za vteřinu a v solidní kvalitě.

Xiaomi Mi MIX 2 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • slušné snímky za ideálního světla
  • povedená fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • kvalita fotek za horších světelných podmínek

Software: optimalizace na jedničku

Prostředí má na starost sedmičkový Android (očekává se aktualizace na Oreo, ale termín potvrzen nebyl) a aktuálně ještě nadstavba MIUI 8.5 (ta brzy projde aktualizací). V našem kousku zpočátku chyběly služby a aplikace Googlu, avšak vše lze snadno a rychle doinstalovat skrze obchod Xiaomi, který je nepříliš originálně pojmenován jako App Store. Více zamrzí chybějící čeština. Ta by však ve finálních kouscích v prodeji již absentovat neměla, stejně jako služby Googlu.

Orientace v prostředí je poměrně snadná, stačí si jen zvyknout na chybějící klasické menu a často více možností v nabídkách jednotlivých nastavení. Co si určitě budete pochvalovat je ukázková optimalizace, kdy se na nic nečeká a telefon skutečně sviští.

Líbilo se nám
  • krásně plynulé prostředí
  • prakticky žádné aplikace navíc

Zhodnocení

Xiaomi mělo letos před sebou nelehký úkol. Loni způsobilo modelem Mi MIX menší poprask a očekávání u nástupce byla zákonitě velká. Po testu můžeme říci, že se nástupce rozhodně nevymaní ze stínu první generace. Děkovné dárkové koše může adresovat přímo svému stvořiteli. Čínský výrobce totiž namísto minimalizace rámečků šel opačnou cestou. Zmenšil též displej, čímž jistě skupinu původních uživatelů nepotěšil. Výbava na druhou stranu nadále zůstává špičková a prostředí skvěle optimalizované. Ke všemu musíme připočíst nadějnou cenu, která se na českém trhu pohybuje kolem 15 tisíc korun.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi MIX 2 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde můžete model Mi MIX 2 také zakoupit.

Pakliže toužíte po originálně a prémiově vypadajícím smartphonu, chybu s Mi MIXem 2 rozhodně neuděláte.

Konkurence

Za podobnou cenu můžete aktuálně pořídit i loňský model Mi MIX. Je o něco méně výkonný a neumí některé české LTE frekvence, ale zato disponuje větším displejem a celkově působí ještě moderněji díky menším rámečkům kolem displeje.

Xiaomi Mi MIX 128 GB

Rozměry158,8 × 81,9 × 7,9 mm, 209 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 040 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 400 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Za shodnou částku můžete mít loňský Huawei Mate 9, který má obdobně velký displej a velmi dobrou výbavu. Jeho vzhled však zdaleka není tak exkluzivní jako u řady Mi MIX.

Huawei Mate 9

Rozměry156,9 × 78,9 × 7,9 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 5,9" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Pakliže vyloženě nelpíte na šestipalcovém displeji, výběr se rozšiřuje. Můžete sáhnout po levnějším LG G6, případně Samsungu Galaxy S7 edge se zakřiveným displejem.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Samsung Galaxy S7 edge

Rozměry150,9 × 72,6 × 7,7 mm, 157 g
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 8 Octa 8890, 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 600 mAh, doba nabíjení: 1:59 hodin
xiaomi-mi-mix-2
Klady
  • stylový vzhled
  • kvalitní zpracování
  • velmi dobrý displej
  • výkonný hardware
  • skvěle optimalizované prostředí
  • úplná konektivita
Zápory
  • rámečky kolem displeje se zvětšily
  • na těle silně ulpívají otisky prstů
  • jen průměrný fotoaparát
  • chybí slot pro micro SD kartu
Diskuze ke článku
Vojtěch Berka
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli display opravdu zabírá 82,94% přední strany všude totiž čtu jiná čísla a neumím se v tom zorientovat. Předem děkuji za odpověď
Václav Mach
Václav Mach
Opravdu máte u vámi testovaného kusu infraport? Mi MIX 2 jej nemá.
Vojtěch Mezera
Vojtěch Mezera
V článku píšete, že telefonu schází slot pro microSD kartu. Ve shrnutí části o výkonu máte ale v kladech slot.
Honza
Xiaomi už nikdy víc, servis na to nikde není už ne a navíc se sekalo, koupil jsem si nového Honora 6X a ten je parádní, lepší cena a více funkcí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze