Xiaomi Mi Bluetooth Game Controller
recenze

Xiaomi Mi Bluetooth Game Controller

Kvalita za hubičku
15

Čínský výrobce elektroniky Xiaomi se vrhl i na segment her a vytvořil svůj první bezdrátový herní ovladač. Ten vás může zaujmout dvěma aspekty. V první řadě je to opravdu kvalitní provedení (díky použití dobrých materiálů) a nízká cena. Hlavně vám ale dovolí udělat si z mobilního zařízení herní konzoli, kterou si s klidem můžete připojit k televizi.

Xiaomi Mi Bluetooth Controller

Pokud vlastníte zařízení s Androidem a hraní myslíte vážně, tak máte opravdu na výběr. Stále sice neplatí, že všechny tituly z iOS už seženete i na Androidu, ale rozhodně jich není málo a na nedostatek her si nikdo stěžovat nemůže. Zpět ale k původnímu tvrzení. Máte na výběr nejen z her, ale také z příslušenství. Jistě mi dáte za pravdu, že ne všechny hry se hrají dobře s dotykovým ovládáním. A proto se vyplatí mít herní ovladač, který vám v mnoha případech hraní usnadní.

Pokud hrajete na telefonu, tak to bez nějakého stojánku může být problém. U tabletu je už situace snadnější, protože většinou ho máte v obalu a ten nějaké polohování povětšinou dovoluje. Vůbec největší síla ovladače je ovšem v případě, že si ze zařízení uděláte herní konzoli připojenou k televizi. V tu chvíli se bez ovladače neobejdete. Získáte tak ale pocit, že máte plnohodnotnou herní konzoli. Obzvlášť pokud vlastníte nějaký výkonný telefon či tablet.

Některé ovladače dokonce mají držák na telefon. To však není případ tohoto bezdrátového ovladače od Xiaomi. Čínský výrobce se zde zaměřil na jiné věci. Tou první je kvalitní provedení a pocit z opravdového herního ovladače, který se může rovnat těm konzolovým, přestože se řadí k těm nejlevnějším. Xiaomi tohle umí a nezaostává ani na půdě herních ovladačů.

Provedení

Ovladačů si na trhu vyberete celou řadu a většina z nich bude fungovat jakž takž stejně. Proto se můžete zaměřit na vzhled a kvalitu provedení. Rovnou přiznám, že jsem byl sám udiven, když jsem ho viděl poprvé vzal do rukou. Mi Controller je poměrně těžký, váží slušných 220 gramů, což je tak akorát, aby příjemně padl do ruky a vy jste neměli pocit, že držíte hračku. Pro srovnání – je asi tak o sto gramů lehčí než ovladač od Nvidie a jen o něco málo těžší než DualShock k PS4.

Velmi kvalitně se tváří také matný povrch, na kterém by údajně neměly ulpívat škrábance. Za dobu našeho používání to skutečně platilo. Všechny spoje jsou úzké a drží perfektně. Když ovladač vezmete silně do ruky, tak neuslyšíte žádné vrzání. Plasty se neprohýbají a díky tomu vás od hry nic nevyruší a ovladač vám nezpůsobí žádný pocit nejistoty.

Xiaomi Mi Bluetooth Controller

Rozložení ovládacích prvků kopíruje Xbox, což poznáte na prohozených šipkách s levým joystickem. Ani k joystickům nemůžu mít žádnou výhradu. Jsou dostatečně velké a dokonce mají protiskluzový povrch, což je dnes samozřejmě běžný standard. Obzvlášť v těchto horkých dnech vám to přijde k duhu. Šipky i funkční tlačítka (X, Y, A, B) opět působí solidním dojmem, ačkoliv jsou trochu volnější a úplně perfektně na místě nedrží. Kromě toho jsou na ovladači ještě dvě zadní tlačítka a trojice systémových.

Nejsem fanouškem přehršle tlačítek, ale je pravda, že alespoň to ovládání hlasitosti by leckdo ocenil. Jen mě mrzí, že autoři funkční tlačítka barevně nerozlišili, jak u ovladačů bývá zvykem. Pokud jste na Xboxu kovaní, tak to nebudete řešit. Pokud jste začátečníci, tak vám pár barev může přijít k duhu, než se rozložení naučíte.

Výdrž

Výrobce udává až 80hodinovou výdrž baterie, což je dvakrát více než třeba u Shieldu. Prakticky se to dá jen velmi těžko spočítat a hodně záleží na způsobu využívání, ale ovladač by vám na jedno nabití mohl vydržet opravdu dlouho, třeba rok. Pokud se od hraní nemůžete odtrhnout, tak to bude výrazně méně. I tak je to slušné číslo. Má jedinou nevýhodu – místo akumulátoru tu najdete dvojici AA tužkových baterek. Předpokládám, že to je z důvodu zachování atraktivní ceny, ale osobně mě nutnost měnit baterky odrazuje. Vždy mi to připadá jak z jiné doby.

Xiaomi Mi Bluetooth Controller

Hraní

Her s podporou ovladače je spousta a většina vývojářů na ně myslí. Já jich zkoušel několik a většinou jsem problém neměl. Nemusíte nic instalovat a většina her hned pozná, že ovladač máte a hru tomu přizpůsobí. Pohodlně jsem si tak zahrál třeba Real Racing 3. Když jsem se snažil srovnat tento ovladač s tím od Nvidie, tak mi přišlo, že joysticky u Shieldu jsou citlivější. U RR3 stačilo jen lehce zavadit o joystick a volant se začal ihned otáčet. Ovladač od Xiaomi měl více vůle a bylo nutné pohnout více. To samozřejmě nevypovídá nic o tom, že byste si na něm nezahráli dobře, jen že při detailní konfrontaci zde rozdíly mohou být vidět. Bez náležitého porovnání si ničeho ani nevšimnete.

Přímo v prezentaci produktu autoři propagují hru Riptide GP 2 a zmiňují vibrační funkce, kterými ovladač disponuje. To je něco, na co jsem byl opravdu zvědavý. To je něco, co dělá konzolové hraní mnohem lepším (oproti třeba sezení u klávesnice, která nezavrčí a nezavrčí). Jenže jediná situace kdy ovladač vibroval, byla při zapínání. A nenašel jsem hru, která by ho podporovala. Snad se to v budoucnu změní, protože vždy je mnohem přirozenější, když při nárazu cítíte otřes v ruce. Nebo když vás v Modern Combat trefí nepřátelé či vy vystřelíte ze zbraně.

Závěr

Hraní s ovladačem je mnohem lepší než bez ovladače. Pokud tedy zrovna nejdete v tramvaji a nechcete, aby vám tablet či telefon spadl z kolenou. Xiaomi míří na domácí hraní a velkou obrazovku, kde skutečně může fungovat skvěle. Konečně si budete moci pohodlně zahrát závodní hru i střílečku tak, jak byste mohli na herní konzoli, akorát pravděpodobně bez vibrací, se kterými mobilní hry nepočítají.

Xiaomi má jeden velký trumf – kvalitní provedení. Tento ovladač jsem se nestyděl používat a rozhodně jsem neměl pocit, že bych držel nějakou levnou hračku, přestože levný je. Nemá sice tlačítka pro ovládání hlasitosti, ale klidně by zvládl nahradit gamepad od Nvidie. V ruce z něj budete mít opravdu dobrý pocit, nijak nevrže a je dostatečně těžký. Při detailním srovnání vyjde dražší konkurence trochu lépe s citlivostí joysticků, ale to není nic tragického. Jsou to vlastně jen drobnosti, které mě mrzí, třeba nebarevná funkční tlačítka a Xboxové rozložení, což je ale čistě otázka vkusu.

V Číně stojí ovladač pouhých 99 jüanů, což by odpovídalo přibližně 400 korunám. Za tuto cenu ho u nás samozřejmě neseženete, počítat musíte s dvojnásobkem. V balení naleznete akorát ovladač a návod, který je ovšem v čínštině.

Za zapůjčení děkujeme obchodu xiaomiforsale.com, kde ovladač můžete také zakoupit.

Klady
  • kvalitní materiály
  • výborně sedne do ruky
  • připojíte a hrajete
  • nízká cena
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • napájení tužkovými bateriemi
  • nebarevná funkční tlačítka
Diskuze ke článku
moneytoo
Sice plasty na mém kusu nelícují tak dokonale jako Xboxový ovladač, ale stále mi ovladač přijde dost kvalitní. Navíc se dá sehnat pod 22 USD a vejít se tak do DPH limitu (gearbest.com).
Jirka.S
To prohozeni páčky se šipkami mi nikdy nevyhovovalo , možná je to tím že jsem odkojen na playstationu :-).
Ale stejně i když ovládání bude dobré tak se kvalita herních titulu nevyrovná konzolim , zkoušel jsem handheld nahradit telefonem a stejně sem se vrátil ke konzolce(Ps vita) , asi to někomu stačí, to neberu, ale já jsem z generace která nepotřebuje ultra grafiku, ale hratelnost a kvalitu hry.
Torm
Kdyby se dal sehnat z do těch 400,- tak bych o tom i uvažoval, neboť používám (výjimečně, neboť když hraní tak preferuji klávesnicí s myš) Xboxový ovladač z eBaye(neoriginální) a úplně mi nevyhovuje. Za cenu dvojnásobnou už má cenu uvažovat o originálním Xboxovém ovladači.
Petr Šilhan
Petr Šilhan
S dalším zařízením navíc ztrácí pojem "mobilní hraní" trošku smysl, ale je fakt, že bez toho se například 3D akce hrajou dost blbě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze