Xiaomi Mi Bluetooth Earphone
recenze

Xiaomi Mi Bluetooth Earphone

Tudy cesta nevede
6

Na mobilenet.cz pro vás i nadále testujeme zajímavé doplňky a příslušenství pro vaše smartphony. Tentokrát jsme se zaměřili na bezdrátové handsfree Xiaomi Mi Bluetooth Earphone, které na první pohled zaujme svým designem. Velký úspěch mu však neprorokujeme. Proč? To se dozvíte v naší recenzi.

Za zapůjčení Xiaomi Mi Bluetooth Earphone děkujeme obchodu www.xm.cz, kde můžete zařízení také zakoupit.

Oficiální snímky Xiaomi Mi Bluetooth Earphone

Výrobce Xiaomi má ve svém portfoliu opravdu širokou nabídku příslušenství. U nás v redakci jsme již otestovali stereo reproduktor, bezdrátový herní ovladač, power banku nebo fitness náramek. Dnes se k nim přidává Bluetooth handsfree do ucha, kterému se lidově přezdívá „bondovka“. Však víte… James Bond, dvě nuly, agenti a tak. Záběr Xiaomi je tedy opravdu široký a osobně se vůbec nedivím, že mají ve své domovině takový úspěch.

Technické parametry

Xiaomi Mi Bluetooth Earphone
Výrobce Xiaomi
Rozměry, hmotnost 56 × 10 × 8 mm, 6,5 g
Konektivita Bluetooth 4.1, microUSB 2.0 (nabíjení)
Podporované profily Bluetooth HFP, HSP, A2DP, AVCRP
Dosah Bluetooth až 10 m
Doba nabíjení cca 2 hod. (přes počítač)
Výdrž baterie až 5 hod. hovoru, až 180 hod. stand-by

Design a konstrukce

V oblasti designu Xiaomi opravdu boduje. Všímám si toho téměř u každého jejich produktu a do jisté míry je možné vidět určitou, a ne zrovna malou, podobnost s americkým gigantem Apple. Dokonce i webové stránky www.mi.com vypadají opravdu velmi dobře a jejich prezentace je skvělá. A totéž platí také u Xiaomi Mi Bluetooth Earphone.

Xiaomi Mi Bluetooth Earphone

Xiaomi opět sází na velmi minimalistický design s unibody konstrukcí, který je pro tuto značku typický. Oválné tělo sluchátka je kompletně plastové a vyrobeno z jednoho odlitku. Do něj pak výrobce vsadil veškerou elektroniku, viz grafika. Samotná konstrukce je velmi pevná, sluchátko je podle všeho velmi odolné, jakákoliv informace například o certifikaci IPxx však bohužel chybí.

Rozměry sluchátka jsou velmi malé – na délku měří 56 mm a oválné tělo má průřez 10 × 8 mm. Díky plastovému tělu se navíc podařilo dosáhnout obdivuhodné hmotnosti pouhých 6,5 gramů. O sluchátku v uchu díky tomu prakticky nevíte… i když. Ne tak docela.

Xiaomi Mi Bluetooth Earphone

Gumový nástavec, díky kterému drží sluchátko v uchu, není úplně nejpohodlnější a po delší době mne z něj trochu bolelo ucho. Druhá věc je, že sluchátko je opřené přímo o vaši tvář a nedrží úplně pevně. Respektive z ucha vám sluchátko nevypadne, ale při rychlejším pohybu hlavou se otírá o tvář, což generuje trochu nepříjemný zvuk.

Sluchátko je dostupné v několika barevných variantách, ale propagovány je především černá a bílá barva. Na těle sluchátka se nachází microUSB konektor pro nabíjení, který je trochu nevzhledně umístěn na jednom konci sluchátka, a hlavní funkční tlačítko na druhém konci. Na vnější straně oválného těla leží také notifikační LED a otvor mikrofonu.

Zvuk a telefonní funkce

Jedním z hlavních parametrů každého handsfree je samozřejmě kvalita zvuku při hovoru. Xiaomi v tomto ohledu nijak nezklame, ale rozhodně ani neoslní. Kvalitou reprodukce se řadí do klasického průměru. Hlasitost je také pro většinu uživatel dostatečná, ale v některých situacích bych ocenil i vyšší hlasitost.

Xiaomi se nikde nezmiňuje o tom, že by handsfree mělo aktivní redukci okolního ruchu, což by vysvětlilo, proč jsem na těle nenašel druhý mikrofon. Přenos hlasu je, podobně jako zvuk, spíše průměrný a v některých situacích by mohl fungovat trochu lépe. Xiaomi Mi Bluetooth Earphone se v tomto směru řadí mezi běžná sluchátka, která koupíte za pár stovek korun.

Hlavním ovládacím prvkem je klávesa na jednom konci těle telefonu. Je umístěna přesně za uchem, má tuhý stisk a její používání rozhodně není úplně pohodlné. Jiná sluchátka možná nejsou tak malá a designově zajímavá, ergonomie ovládání je však často jinde.

Dlouhým podržením tlačítka můžete sluchátko vypnout nebo zapnout, krátkým stiskem pak ovládáte hovory a podobně. Jakékoliv další funkce bohužel chybí, hlasitost ovládáte pouze na telefonu a automatická regulace hlasitosti chybí. Potěší však podpora A2DP, takže do sluchátka vám kromě hovoru hraje například i hudba. To jsem využíval celkem rád, protože pak můžete například na ulici poslouchat nějaký pořad a zároveň nemusíte mít velká sluchátka.

#Bluetooth handsfree #Xiaomi #XiaomiMiBkuetoothEarphone

Video zveřejněné uživatelem Vojta Dalekorej (@whiterabbitcz),

Velmi mne však otravovala jedna věc – sluchátko s vámi komunikuje čínsky. Jakmile zařízení spárujete, spojíte nebo je něco s baterií, tak vám do ucha čínský hlas něco řekne. Tedy popravdě se domnívám, že mluví něco o spárování, spojení nebo baterii. Čínsky totiž bohužel nemluvím.

Konektivita a baterie

Xiaomi Mi Bluetooth Earphone je klasické bezdrátové handsfree, které s telefonem spojíte přes Bluetooth. Připravena je nejnovější verze Bluetooth 4.1 a podpora profilů HFP, A2DP, AVRCP a HSP, takže jej spojíte snad s jakýmkoli zařízením. Dosah je standardních cca 10 metrů v otevřeném prostoru, ale například po bytě nebyl problém ani se zdmi. Spojení bylo vždy spolehlivé a žádné výpadky jsem za celou dobu testování nezaznamenal.

Xiaomi Mi Bluetooth Earphone

Co se týče baterie, tak vzhledem k rozměrům a hmotnosti je vám nejspíš jasné, že Xiaomi nemohlo použít žádný velký akumulátor. Přesnou kapacitu bohužel neznám, ale Xiaomi udává výdrž cca 5 hodin hovoru a až 180 hodin ve stand-by režimu, což je zhruba jeden týden.

Celý týden jsem sluchátko ležet nenechal, ale při běžném používání si jeho výdrž od udávaných hodnot příliš neliší. Používal jsem jej jako handsfree na telefonování a při online hraní a výdrž byla bez problémů kolem 4 hodin používání. Pro běžného uživatele, který za den protelefonuje třeba hodinu až dvě, by měla výdrž celkem vyhovovat. Nicméně uživatelé, kteří si přes den nezadají s telefonní ústřednou, by asi měli sáhnout po jiném řešení.

Závěr a zhodnocení

Suma sumárum jde o klasické handsfree, které svými vlastnostmi spadá do běžného průměru a jeho hlavním tahákem bude jeho design. Funkčně je však celkově naprosto stejný nebo trochu horší, jako Bluetooth handsfree od společností Jabra, Plantronics nebo BlackBerry, v cenové kategorii kolem 500 až 600 Kč.

Xiaomi Mi Bluetooth Earphone

Problém je však v tom, že www.xm.cz nabízí Mi Bluetooth Handsfree za 1000 Kč. Navíc sluchátko ani neumí česky a server jinde přitom nabízí to samé zařízení za 600 Kč. Pokud by sluchátko komunikovalo česky, tak by to byla adekvátní cena, protože funkcemi se do této kategorie Xiaomi řadí.

Nicméně v tomto případě musím otevřeně říct, že Xiaomi Mi Bluetooth Earphone nenabízí nic navíc oproti ostatním handsfree v této kategorii, která s vámi navíc komunikují v češtině. Zaujmout může jedině design, ale to je opravdu všechno.

Za zapůjčení Xiaomi Mi Bluetooth Earphone děkujeme obchodu www.xm.cz, kde můžete zařízení také zakoupit.

Klady
  • solidní výdrž
  • podpora A2DP profilu
  • povedený design
  • nízká hmotnost
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • špatná ergonomie
  • pouze průměrné zvukové vlastnosti
  • diskutabilní cenovka
  • komunikace v čínštině
Diskuze ke článku
Martin P.
kominikace v čínštině.... ...kominíci v čínštině asi ne . Opravte si to :)
Jani
na to na čo je určené, je super. zapnem, zavolám vypnem. Tých pár čínskych slov ignorujem :-)
Matěj
Existuje nějaké podobné sluchátko (myslím především design)?
Používal jsem cca přes rok QCY J05 a byl jsem s ním velice spokojen (dokud ho manželka nevyprala v pračce). Hledám ale spíše něco, co se prodává na českém trhu a nejlépe, aby to mělo českou nebo anglickou mutaci. Díky :)
Jiří
Koupil jsem na ali za pár šupů, baterie vydrží celkem dlouho, mluví anglicky, a i po nekolika hodinovém nošení jsem pomalu nevěděl, že ho mám :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze