Bluetooth stereo reproduktoru Xiaomi
recenze

Bluetooth stereo reproduktoru Xiaomi

Jednoduše a retro
9

Čínská společnost Xiaomi patří je jedním z fenoménů posledních let. Smartphonům Xiaomi se podařilo získat na trhu významnou pozici, výrobce však myslí také na příslušenství k nim. Z široké škály dostupných doplňků se k nám nyní dostal Bluetooth stereo reproduktor od Xiaomi. Jak se povedl?

Za zapůjčení Xiaomi Bluetooth reproduktoru děkujeme obchodu www.xm.cz, kde můžete zařízení také zakoupit.

Ke smartphonům dnes můžete připojit kdeco. Od chytrých hodinek přes monitory zdravotního stavu až po sledovací zařízení pro vaše miláčky. A nemusí být zrovna čtyřnozí a chlupatí. Mnoho samostatných společností v tomto oboru našlo svůj zlatý důl, ale osobně jsem vždy rád, když nabídku příslušenství ke smartphonům rozšíří také samotní mobilní výrobci.

Oficiální fotografie Xiaomi Stereo Bluetooth reproduktor (retro edice)

To se týká samozřejmě i čínského Xiaomi, které pod svou značkou nabízí desítky doplňků ke smartphonům a tabletům, více či méně pokročilých. Před nějakým časem jste si tak u nás mohli přečíst například recenzi Xiaomi Mi Bluetooth Game Controller – bezdrátového herního ovladače, vyzkoušeli jsme také externí zdroj od Xiaomi nebo jejich fitness náramek. Dnes se však zaměříme na zvuk.

Xiaomi BT Reproduktor
Výrobce Xiaomi
Rozměry 154,5 x 62 x 25,3 mm, ~200 g
Konektivita Bluetooth 4.0, microUSB 2.0 (nabíjení)
Podporované profily Bluetooth EDR, A2DP, AVCRP
Dosah Bluetooth až 10 m
Výstup 2 x 1,8 W
Baterie 1200 mAh, až 10 hod poslechu

Design a konstrukce

Reproduktor od Xiaomi bohužel nemá žádné přesné označení, a tak je to zkrátka „jen“ reproduktor. Jeho design odpovídá tomu, na co jsme u Xiaomi zvyklí. Je velmi čistý a jednoduchý, stříbrno-bílé provedení se pak hodí téměř kamkoliv. Můžete si všimnout, že Xiaomi sází také na retro – reproduktor trochu připomíná stará tranzistorová rádia ze 70. let.

Originální Xiaomi Stereo Bluetooth reproduktor (retro edice)

Rozměry reproduktoru jsou 154,5 × 62 × 25,3 mm, hmotnost pak necelých 200 gramů. Rám reproduktoru je vyrobený z hliníku a dodává celému zařízení potřebnou pevnost a zároveň také prémiový nádech. Přední a zadní strana je překrytá bílým plastem, který sice vypadá trochu lacině, ale celkový dojem je opravdu solidní. Xiaomi dlouhodobě patří mezi výrobce, kteří si dávají záležet na zpracování svých produktů a testovaný reproduktor to pouze potvrzuje.

Na celém těle najdete pouze tři prvky, které narušují jinak perfektně čistý design. Jedná se o tlačítko pro zapnutí reproduktoru, microUSB konektor pro nabíjení a nepatrnou informační LED mezi nimi, která vám ukazuje aktuální stav připojení reproduktoru a případně úroveň nabití akumulátoru.

Výbava a funkce

V předchozí kapitole jsem zmiňoval retro design. Ten rozhodně není na škodu, retro bude vždy v módě. Retro výbava však v módě určitě není, a to se bohužel týká i testovaného reproduktoru od Xiaomi. Reproduktor od Xiaomi se umí pouze spojit… a hrát. A to dnes už podle mého názoru nestačí.

Ale pojďme mluvit konkrétně. Na celém těle reproduktoru najdete pouze jedno tlačítko pro vypnutí/zapnutí, informační LED a microUSB konektor. Zcela chybí jakékoliv další klávesy například pro ovládání hudby. Přepínání skladeb a ovládání přehrávače přímo na reproduktoru mi opravdu chybělo. Vytknout musím také absenci NFC, takže párování budete muset provádět hezky postaru a přes reproduktor si bohužel ani nezavoláte. Mikrofon zcela chybí, takže například jako handsfree do kanceláře vám toto zařízení neposlouží.

Možná si říkáte, že hlavní funkcí reproduktoru je přeci hrát a to Xiaomi nabízí. Nicméně povedený design a kvalitní konstrukci vám dnes nabídne kdekdo. Bluetooth reproduktorů je na trhu nepřeberné množství a musíte nabídnout něco navíc, abyste zákazníky zaujali.

Konektivita a baterie

Konektivitu samozřejmě obstarává Bluetooth ve verzi 4.0, dosah je v otevřeném prostoru i více než 10 metrů a reproduktor si poradí s profily A2DP a AVRCP. Bohužel chybí například profil aptX, ale vzhledem k celkovým hudebním vlastnostem reproduktoru byste si stejně CD kvalitu asi úplně nevychutnali. Bohužel Bluetooth je jediným vstupním zdrojem zvuku, jakékoliv hudební konektory byste hledali marně.

Originální Xiaomi Bluetooth Stereo reproduktor (retro edice)

Jak jsem již zmínil, tak Xiaomi nevybavilo svůj reproduktor ani NFC. Párování tedy probíhá tak, že si v telefonu, tabletu nebo jiném zařízení otevřete klasicky Bluetooth možnosti a přidáte novou periferii. Pokud je reproduktor připojen k nějakému zařízení, není viditelný. Jakmile se odpojí, přepne se do párovacího režimu. A pokud jej dlouho necháte odpojený, tak se sám vypne, aby šetřil baterii.

Akumulátor reproduktoru od Xiaomi je typu Li-Ion a jeho kapacita 1 200 mAh dle výrobce slibuje až 10 hodin přehrávání hudby. To se mi víceméně potvrdilo i v praxi a výdrž je skutečně velmi slušná. Běžný posluchač bude podle mého názoru tento reproduktor nabíjet zhruba jednou týdně. Možná jen škoda, že se do něj nevešel větší akumulátor, který by se dal použít v případě nouze jako power banka. Rázem by to byl ideální společník na výlety.

Zvuk a kvalita reprodukce

To hlavní je ale doopravdy zvuk! K čemu vám budou ovládací prvky, NFC, 3,5mm jack, velký akumulátor nebo podpora aptX, když se ta krabička nebude dát poslouchat? Naštěstí to však není tento případ. Xiaomi možná nabízí chudou výbavu, dohání to však velmi solidním zvukem.

Originální Xiaomi Stereo Bluetooth reproduktor (retro edice)

Uvnitř zařízení se nachází dva samostatné širokopásmové reproduktory, každý o výkonu 1,8 wattů. Hlasitost je více než dostatečná na takto malou krabičku a popravdě bych klidně ocenil, kdyby byla nejnižší hodnota posazena ještě trochu níže. Na plný výkon ale bezpečně ozvučí i větší místnost a zvuk je stále na běžný poslech vcelku příjemný.

Zvukový profil testovaného reproduktoru je trochu nevyvážený a je vidět, že důležité byly především hloubky. Ty jsou zpracované vcelku dobře (vzhledem k typu zařízení), tóny ve středním pásmu však mají tendenci splývat. Při poslechu hudby, která nemá výraznou basovou složku, tak vyšší tóny dokáží docela zatahat za uši. Když jsem však porovnal reproduktor od Xiaomi s několika dalšími zařízeními v podobné kategorii, tak Xiaomi rozhodně obstálo.

Závěr a zhodnocení

Nový reproduktor od Xiaomi zaujme solidní kvalitou zvuku, vysokým výkonem a velmi dobrou výdrží na jedno nabití. Chyběla mi však lepší funkční výbava jako například handsfree, ovládací klávesy nebo NFC.

Přihlédnout však musím také k ceně. V e-shopu www.xm.cz jej totiž můžete objednat za necelých 600 Kč, což jej řadí mezi nejlepší Bluetooth reproduktory co do poměru cena/výkon. Většina levnějších reproduktorů totiž nenabízí stereo zvuk, což je na projevu rozhodně znát.

Konkurentů na trhu najdeme spousty, ale osobně bych zmínil například BlackBerry Mini Stereo Speaker. Tento Bluetooth reproduktor se pohybuje ve stejné cenové kategorii, ale nabízí klávesy pro ovládání hudby, funkci handsfree díky integrovaným mikrofonům, 3,5mm jack vstup nebo praktickou konstrukci v podobě klipu například na popruh u tašky nebo bezpečnostní pás v autě.

Pokud tedy hledáte jednoduchý a dobře vypadající reproduktor pouze na přehrávání z telefonu, rozhodně mohu Xiaomi doporučit. Pokud hledáte zařízení, které nabídne trochu více než jen přehrávání, budete asi muset vybrat jinak.

Za zapůjčení Xiaomi Bluetooth reproduktoru děkujeme obchodu www.xm.cz, kde můžete zařízení také zakoupit.

Klady
  • kvalitní konstrukce
  • stylový retro design
  • skvělý poměr cena/výkon
  • kvalitní zvukové podání
  • solidní výdrž baterie
  • vysoký výkon
Zápory
  • absence NFC
  • chybějící klávesy pro ovládání na reproduktoru
  • nemožnost použití jako handsfree
Diskuze ke článku
.
pěkná recenze ale chtělo by to videorecenzi :/
Strášce Galaxyje
Umí ten reproduktor přehrát všechny frekvence, které slyší evropské ucho? A není do něj před použitím flashovat zbastlený firmwér?
Pepan
Zcela jasná kopie Dietera Ramse. Mají štěstí že průmyslové vzory z 60 let už nejsou nejspíš chráněné.
krokot
U takhle malého reproduktoru nevím, jestli má nějaký význam stereo zvuk. Radši jsem koupil model NDZ-03-GA, který je sice mono, ale má 3W a je kulatý takže zvuk jde hezky po celé místnosti. Ale zajímalo by mě, jak hrají ve srovnání, protože o tomhle modelu jsem uvažoval také.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze