Xiaomi Mi A1
recenze

Xiaomi Mi A1

Zdařilá premiéra Androidu One
30

Xiaomi Mi A1 – telefon od známého čínského výrobce, který se zařadí po bok nespočtu dalších. Jedna věc jej ale od konkurentů i ostatních telefonů Xiaomi odlišuje. A1 v jeho jméně je totiž zkratkou pro Android One, tedy program Googlu, který značí čistý Android. Tak se pojďme podívat, jak Xiaomi bez nadstavby MIUI vlastně vypadá.

Ačkoli mohl už kdekdo zapomenout, tak Xiaomi už se jednou pokusilo oprostit od své nadstavby MIUI, byť možná až příliš agresivní cestou. A tak nám kdysi vznikl model Mi 4 s operačním systémem Windows 10 Mobile, ale kde tomu je konec... Ostatně i samotný systém od Microsoftu nyní konečně odpočívá v pokoji. Xiaomi to však s experimenty nevzdalo, a tak spojilo síly s Googlem, který využil čínského výrobce jako startovací bod pro oživení své iniciativy Android One. Do pěkného kovového zařízení se Snapdragonem 625, 4 GB RAM či s duálním fotoaparátem se nám tak dostal čistý Android Nougat. Slušný hardware navíc podtrhuje i přívětivá cena a přislib rychlých aktualizací. Má tedy znovuzrozená Nokia se svým modelem 6 nového konkurenta, nebo může zůstat v klidu?

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi A1 děkujeme distributorovi eD‘ system Czech ve spolupráci se Seymoore Trade, s.r.o., kteří provozují internetové stránky www.xiaomi-czech.cz.

Xiaomi Mi A1

Technické parametry Xiaomi Mi A1

Kompletní specifikace
Konstrukce155,4 × 75,8 × 7,3 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 080 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:14 hodin
Dostupnostzáří 2017, 6 299 Kč

Xiaomi Mi A1 – videopohledy

Obsah balení: nabíjení musí stačit

V bílé krabičce nalezneme krom samotného zařízení samozřejmě i pár příruček. Chybět potom nemůže ani nabíjecí adaptér nebo USB-C kabel pro nabíjení a připojení k počítači. Třeba taková sluchátka či kryt byste tu ovšem hledali marně.

Xiaomi Mi A1

Konstrukční zpracování: zlatý standard čínské flotily

DNA svých sourozenců Mi A1 rozhodně nezapře, a to v tom nejlepším slova smyslu. Vždyť jde v podstatě pouze o model Xiaomi Mi 5X s čistým Androidem. Díky této pokrevní linii se tedy můžeme těšit ze skvělé kovové konstrukce a pěkného vzhledu. Je pravda, že ten moc originální není a předěly antén á la iPhone 7 nemusí být každému úplně po chuti, ale zároveň nemůže nikoho ani urazit. Pochválit potom musím zejména zaoblené hrany a výbornou ergonomii. Telefon padne skvěle do ruky, pohodlně se drží a i přes velký displej se vcelku dobře ovládá.

Tohle se Xiaomi zkrátka povedlo a A1 je po stránce konstrukce a designu skutečně o úroveň výš než jakékoli Redmi zařízení. Naprosto výborně poté působí i vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti na pravém boku. Tlačítka nejsou pouze velmi dobře umístěná akorát na dosah, ale především zejména vypínací tlačítko vám dá stisknutí najevo velmi výrazným a příjemným kliknutím, které je téměř tak příjemné jako zmáčknutí domovského tlačítka u starších iPhonů či Samsungů.

A mluvíme-li o domovském tlačítku, tak se můžeme rovnou podívat na trojici senzorových ovládacích tlačítek pod displejem. Je sice trochu zvláštní ovládat čistý Android tlačítky, která mají prohozené tlačítko zpět a multitasking, ale po pár dnech si každý zvykne. Možnost zaměnit tlačítkům funkce bohužel chybí, ale útěchou může být alespoň fakt, že jsou podsvětlená a mají příjemnou a okamžitou vibrační odezvu.

Pokud se podíváme na hrany zařízení, nalezneme na nich krom dříve zmíněných hardwarových tlačítek vespod rovněž nabíjecí konektor, mřížku reproduktoru a 3,5mm jack pro sluchátka. Na levém boku spatříme jen hybridní slot pro dvě nanoSIM karty, případně i pro microSD kartu, přičemž celou obhlídku završuje infraport na horní hraně zařízení.

Xiaomi Mi A1 je samozřejmě dítkem střední třídy, a tak nelze očekávat moderní kratochvíle jako voděodolnost či třeba extrémně tenké rámečky – i ty boční jsou tu vcelku výrazné. Co už ale telefon nabídne je čtečka otisků prstů, jež sídlí na zádech nad nápisem Android One a logem Mi. Ta je výrazně zapuštěna do zad a je velmi spolehlivá. Za rychlou ji sice označit nelze, ale vyloženě pomalá také zrovna není.

Zmínit mohu také fakt, že se zadá telefonu skoro vůbec nepatlají a telefon překvapivě ani moc neklouže v ruce. Zejména v naší světlejší zlaté barvě nejdou šmouhy a nečistoty skoro vůbec vidět, ale sáhnout můžete i po černá či růžové.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • pohodlné držení
  • podsvětlená senzorová tlačítka
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • prohozená senzorová tlačítka

Displej: nic nového, ale také nic špatného

Zatímco konstrukce a design jsou krokem vpřed oproti početné rodině Redmi telefonů, tak displej už by mezi ně bez problému zapadl. I tak 5,5palcový Full HD IPS displej určitě většině bohatě postačí. Vypadá pěkně, pozorovací uhly jsou v pořádku a ani na slunci nejsou problémy s čitelností, přičemž jeho automatická regulace jasu funguje také dobře. Potěšit může příjemné 2.5D sklo či bílá notifikační dioda, která ovšem nejde nastavovat.

Xiaomi Mi A1

Úpravy barev displeje nebo filtr modrého světla tu však kvůli čistému Androidu nenajdete a jelikož tu nemáme AMOLED technologii, tak ani ambientní displej tu nedává moc smysl. Zapnout se dá, ale jeho užitečnost u IPS displeje, který na něj není přímo dělaný jako třeba u LG, je pochybná

Líbilo se nám
  • pěkný panel
  • 2.5D sklo
  • notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • ambientní displej postrádá větší smysl

Zvuk: ukřičený, ale průměrný

Pokud se dostaneme ke zvuku, tak ani u něj stejně jako u displeje nelze čekat zázraky. Je tu pouze jeden reproduktor na spodní hraně, který není nijak zvlášť kvalitní a jedná se spíše o šedý průměr své třídy. Hraje ovšem opravdu velmi hlasitě a obzvláště vyzvánění či notifikace uslyšíte i v té nejrušnější místnosti.

Xiaomi Mi A1

Pochvalu zaslouží 3,5mm jack výstup do sluchátek, který je díky přidanému zesilovači velmi hlasitý a kvalita zvuku je také dobrá. Jen škoda, že v balení žádná sluchátka nejsou a není tu ani žádný pořádný ekvalizér, pokud byste jej hledali.

Líbilo se nám
  • velmi hlasitý reproduktor
  • dobrý 3,5mm jack výstup

Výkon hardwaru: dva kroky před ostatními

Pod kapotu Mi A1 naleznete za své peníze v dané kategorii bezesporu jednu z nejlepších výbav. Hlavním pracantem je tu totiž Snapdragon 625 a ten podporují hned 4 GB RAM nebo 64 GB interního úložiště, z kterého je volných cca 50 GB a lze jej rozšířit microSD kartou. V této oblasti dostanete za své peníze zkrátka spoustu muziky a proti výkonu nelze říct ani půl slova, jelikož 90 procent své konkurence strčí toto „čisté“ Xiaomi hravě do kapsy. Koneckonců podobnou výbavu jsme zvyklí vídat spíše u zařízení kolem deseti tisíc, i když to není u Xiaomi žádná novinka. Poměr ceny a výkonu byl u telefonů tohoto výrobce vždycky skvělý.

Líbilo se nám
  • za danou cenu velmi dobrý hardware
  • spousta paměti
  • microSD slot

Výdrž baterie: šlo by to i lépe

Nadšení z hardwaru bohužel kazí výdrž baterie s kapacitou 3 080 mAh. Jeden den vydržel telefon vždy, avšak na dva už se jen tak nedostanete. Není to žádný maratonec a většinou jsem se tak dostával maximálně na nějakých 36 hodiny na jedno nabití. Pokud chcete skvělou výdrž, má pro vás Xiaomi prostě jiné telefony. Ale i takový Huawei P10 Lite či Samsung Galaxy J5 (2017) dovedou se stejně velkou baterií vydržet mnohem déle. Tam se však bavíme také o menších uhlopříčkách displeje a v případě Samsungu také o nižším rozlišení.

Xiaomi Mi A1

Ani v našem redakčním testu výdrže nás Xiaomi nijak nepřekvapilo a vydrželo streamovat Full HD video přes Wi-Fi vcelku průměrných 7 hodin a 52 minut. Dobrou zprávou je ovšem přítomnost moderního USB-C, které vás ale dostane na 100 procent až za 2 hodiny a 12 minut.

Líbilo se nám
  • moderní USB-C

Konektivita: jen malé zaváhání

U Mi A1 nenechalo Xiaomi skoro nic náhodě, a tak tu máme rychlou Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2 nebo třeba i USB-OTG. Zapomenout se nesmělo ani na bezproblémově fungující A-GPS s podporou GLONASS i BDS (BeiDou). Třešničkou na dortu může být infraport pro ovládání všelijaké elektroniky nebo (na poměry Xiaomi) podpora všech u nás využívaných LTE frekvencí.

Třešničkou na dortu může u Xiaomi být podpora všech u nás využívaných LTE frekvencí.

Rychlého internetu si tedy můžete užívat opravdu i mimo města, ale pár mušek se našlo v podobě občasných výpadků mobilní sítě. Za chvilku se nicméně telefon vždy vzpamatoval. Jedinou kaňkou na kráse je tak pouze chybějící NFC, což může zamrzet zrovna v době, kdy se dostávají mobilní NFC platby do Česka a tato moderní technologie tedy konečně nabývá většího smyslu i u nás. Zajímavé je také, že telefon disponuje FM rádiem, ale chybí pro něj aplikace.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi ac
  • A-GPS, GLONASS i BDS
  • infraport
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC
  • chybí aplikace pro FM rádio

Fotoaparát: kámen úrazu

Největším zakopnutím je u Mi A1 duální fotoaparát, který lehce vystupuje ze zad telefonu, ale naštěstí se kvůli němu na stole nehoupe. Ten disponuje jedním klasickým 12Mpx senzorem se světelností f/2.2 a druhým 12Mpx senzorem se světelností f/2.6, který slouží pro dvojnásobný optický zoom. Za dobrého světla jsou snímky klasického fotoaparátu vcelku obstojné a nenáročným uživatelům určitě postačí, ale mezi nejlepší fotografy své kategorie tento telefon rozhodně nepatří.

Fotografie za horšího světla je často nemožné zaostřit

Obzvláště za horších podmínek je kvalita pochybná a silný šum či rozostření je na denním pořádku. Dokonce byla občas situace tak špatná, že se mi ostrý snímek z ruky prostě vyfotit nepodařilo. Teleobjektiv je na tom se světlem ještě hůře kvůli horší světelnosti a ani portrétní režim není z těch nejlepších, přičemž barvy jsou u teleobjektivu navíc často výrazně vybledlé oproti tomu klasickému. Raději bych zde viděl jeden skutečně dobrý fotoaparát než přinejlepším průměrný duální, se kterým jsme skončili.

U videa je poté fajn natáčení ve 4K, ale opět nevypadá zrovna nejlépe a především nekvalitní zvuk video kazí. Stejně tak přední 5Mpx kamerka není zrovna nejlepší, ale na občasné selfie snad postačí. Samotná fotoaplikace je ovšem povedená a jedná se o klasickou Xiaomi aplikaci, kterou nejdete ve všech jiných telefonech výrobce. Důvod, proč tu není fotoaplikace od Googlu, je prostý – ta ještě stále neumí pracovat s duálním fotoaparátem, jelikož Google o tuto technologii zatím nejeví zájem.

Líbilo se nám
  • pro někoho přidaná hodnota v podobě druhého objektivu
  • slušné snímky za skvělého světla
  • povedená fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • kvalita fotek za horších podmínek
  • teleobjektiv není moc dobrý
  • zvuk natáčeného videa

Software: povedená premiéra

Největším tahákem tohoto telefonu bude pro mnoho lidí úzká spolupráce s Googlem, kterou zpečeťuje nápis Android One na zádech zařízení. Google začal totiž konečně tlačit více na svůj program téhož názvu, který má dostat čistý Android mezi lidi pomocí atraktivních a dostupných telefonů. Mi A1 je jednou z prvních vlaštovek nové generace těchto zařízení a běží tedy na čistém Androidu 7.1.2 Nougat, avšak už je přislíbena aktualizace na Oreo do konce roku a Xiaomi potvrdilo dokonce i Android P.

Trocha skromnosti by však neuškodila. Nejprve uvidíme, jak Xiaomi splní slib Orea a teprve potom můžeme začít mluvit o zářivé budoucnosti. Koneckonců podobné řeči o „bleskových“ aktualizací má i znovuzrozená Nokia s Oreem, ale zatím kde nic, tu nic.

Co se ovšem samotného systému týče, máme zde opravdu stejné prostředí Nougatu, jaké mají Pixely či poslední Nexusy, i když ty už sviští na Oreu. Vše navíc běží nádherně plynule bez sekání, byť rychlostí telefon kvůli limitujícímu hardwaru zrovna neoplývá, a tak nečekejte bleskové otevírání aplikací a reakce systému jako u Pixelů. Ani čistý Android neumí zázraky.

Musím však ještě jednou zdůraznit, že v dané třídě telefonů běží A1 naprosto výborně a v plynulosti jí jen tak něco nedožene. Navíc tu máme stále i vychytávky čistého Nougatu, jako je stažení notifikační lišty čtečkou či velmi užitečné dvojité zmáčknutí vypínací tlačítka pro otevření fotoaplikace. Co se právě aplikací týče, vše probíhá v režii Googlu. Xiaomi muselo z donucení nasadit jen vlastní fotoaplikaci a ovladač pro infraport. Navíc je tu tak pouze aplikace s Xiaomi podporou.

Líbilo se nám
  • čistý Android 7.1.2
  • krásně plynulé prostředí
  • prakticky žádné aplikace navíc

Zhodnocení: chvályhodný první pokus

Touto kapitolou se naše recenze již chýlí ke konci a nezbývá tedy nic jiného než si dojmy shrnout. Stručně řečeno, za zhruba 6,5 tisíce korun je Xiaomi Mi A1 velmi zajímavá a dobrá koupě, která přiláká mnoho fanoušků čistého Androidu. Prostředí běží opravdu skvěle, hardware je za dané peníze také výborný, máme tu moderní USB-C, výbornou konstrukci, slušný displej a především kompletní LTE.

Baterie sice určitě nepatří mezi přednosti, reproduktor krom své hlasitosti také mnoho nenabídne a chybí tu NFC, ale skutečně pouze duální fotoaparát je jedinou výraznější vráskou. Pokud však nepatříte mezi nadšence mobilní fotografie, bude vám Mi A1 sloužit dobře. Pořád tu ale přeci jen máme zajímavou konkurenci, která má také co nabídnout. Nabízí se především Nokia 6, která s čistým Androidem, 5,5palcovým displejem a skoro stejnou cenou útočí na úplné stejné publikum jako Xiaomi.

Můj hlas by si z boje mezi Nokií 6 a Xiaomi odnesla „Á-jednička“.

Konkurence je zkrátka jako vždy spousta, nemluvě o samotném Xiaomi s mnoha modely Redmi, které jsou často podobně vybavené, mají mnohem lepší výdrž baterie a jsou levnější. Ty jsou však mířeny spíše na fanoušky Xiaomi a ty, kterým nevadí výrazná nadstavba. Mi A1 hraje spíše na city nadšenců čistého Androidu a těch, kteří si už někdy telefon od Xiaomi koupit chtěli, ale nedokázali se přenést přes nadstavbu MIUI. Jestli dají fanoušci přednost Nokii 6, nebo novému Mi A1, je už potom věcí názoru a preferencí. Můj hlas by si z tohoto boje ovšem odnesla „Á-jednička“.

Konkurence

Nokia 6

Hlavním konkurentem je o pár stovek dražší Nokia 6, která má také čistý Android. Nechybí jí 5,5palcový Full HD displej, stejně velká baterie či úžasně bytelná kovová konstrukce. Má ale také výrazně slabší hardware. Třeba NFC jí sice nechybí, ale zase se musíte smířit se starším microUSB.

Nokia 6

Rozměry154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin

Huawei P10 Lite

Za něco málo přes 7 tisíc můžete potom získat i 5,2palcový Huawei P10 Lite, který bude určitě lepší volbou, pokud chcete skvělý fotoaparát. Má navíc podobný výkon a lepší výdrž baterie. Také ale zamrzl u microUSB a především má vlastní nadstavbu EMUI.

Huawei P10 Lite

Rozměry146,5 × 72 × 7,2 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 658, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:26 hodin

LG Q6

Zajímavé může být nyní po slevě i LG Q6, které zlevnilo na 6 800 korun. Najdete tu sice opět starší microUSB, konstrukce je plastová a hardware není tak výkonný, ale moderní 5,5palcový Full HD+ displej může kdekoho nalákat velmi tenkými rámečky.

LG Q6

Rozměry142,5 × 69,3 × 8,1 mm, 149 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB / 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:12 hodin

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi A1 děkujeme distributorovi eD‘ system Czech ve spolupráci se Seymoore Trade, s.r.o., kteří provozují internetové stránky www.xiaomi-czech.cz.

xiaomi-mi-a1
Klady
  • výborná konstrukce
  • čistý Nougat s příslibou Orea i P
  • plynulé prostředí
  • za danou cenu skvělý hardware
  • pěkný displej
  • kompletní LTE
  • velmi hlasitý reproduktor
  • USB-C
Zápory
  • přinejlepším průměrný duální fotoaparát
  • chybí NFC
  • výdrž není nejlepší
  • průměrná kvalita zvuku z reproduktoru
Diskuze ke článku
troll
"Třešničkou na dortu LTE", hmmm super, tleskám a smekám klobouk před autorem. Dělat ze standardu, co by měl být samozřejmost v dnešní době, tak to klobouček pane Šrajer.
Petr Tobiášek
Petr Tobiášek
Recenze povedená, i když mezi konkurenci bych zařadil ještě Honor 6X nebo Motorolu G5S PLUS na kterou se chci zeptat jestli se nechystá recenze ? :)
+ otázka do pléna - myslíte, že se ještě dá v dnešní době předpokládat zlepšení kvality fotoaparátu díky aktualizaci systému ?
Jirka
Zajímalo by mě proč Xiaomi přestalo do svých telefonů dávat kapacitnější baterie, jako mělo např. Redmi 3S (tam to u pětipalcového displeje bylo nějakých 4000 mAh, pokud se nepletu). Výdrž by pak byla určitě perfektní...
Marduch
A opět! Doslova sračkoidní zvuk pri nahrávání videa. A přitom mi tu pred měsícem někdo rázně odpovídal, ze timhle letitým nešvarem uz přístroje znacky Xiaomi netrpí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze