Xiaomi Mi 5S
recenze

Xiaomi Mi 5S

Králem v cizí zemi
10

Udržet vlajkovou loď na špičce rychle vyvíjejícího se trhu není snadný úkol. Každý výrobce tak stojí před volbou, jak svůj TOP model na další rok udržet atraktivní. Někteří volí cestu odlišení se zajímavými funkcemi či vlastním speciálním hardwarem, jiní vypustí za rok klidně i dvě vlajkové lodě. Přesně to udělalo letos poprvé i Xiaomi, a tak máme nyní možnost recenzovat nové Mi 5S.

Xiaomi si zasloužilo svou vlajkovou lodí z první poloviny letošního roku i za oceánem pozici prémiového výrobce, s kterým se musí do budoucna počítat. Nové Mi 5 si totiž vysloužilo velmi kladná hodnocení, a i ostatní modely tohoto čínského výrobce sklízejí pozitivní ohlasy. To však Xiaomi zdá se nestačí, a tak jsme se po půl roce dočkali aktualizovaného modelu s „originálním“ názvem Mi 5S. To nabízí opět tu nejvyšší možnou hardwarovou výbavu v novém těle, vetší baterii, novou čtečku otisků prstů a především zcela nový fotoaparát. V případě vybavenější verze pak i displej rozlišující více úrovní přítlaku. To jsou vcelku výrazné změny, přičemž byl zachován i pohledný design. Uvidíme tedy, jak se Xiaomi povedl druhý letošní pokus o proniknutí na absolutní špičku.

Xiaomi Mi 5S

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi 5S děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Obsah balení:

  • Xiaomi Mi 5S
  • nabíjecí adaptér s USB konektorem
  • kabel s USB na jednom konci a USB-C na druhém
  • jehla na otevření šuplíčku pro SIM karty
  • brožurky a manuály

Technické parametry Xiaomi Mi 5S 3 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce145,6 × 70,3 × 8,3 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:42 hodin
Dostupnostzáří 2016, 11 999 Kč

Xiaomi Mi 5S – recenze

Design a konstrukce: nové, ale povědomé

Po stránce konstrukce se nám toho oproti staršímu Mi 5 vcelku dost změnilo, ač se setkáváme se podobnými křivkami a tvary. Jen sklo nám na zádech vystřídal kov, což osobně vítám. Telefon lze koupit krom naší stříbrné verze i v růžové či zlaté a možná se k nám dostane i černá. Kovový povrch telefonu je příjemný a telefon ani nijak zvlášť neklouže – v této oblasti se dají najít mnohem horší kousky. S tím souvisí i lehké zvýšení hmotnosti na 145 g, ale není se čeho bát, neb díky perfektnímu vyvážení působí telefon stále neuvěřitelně lehce a velmi příjemně se ovládá jednou rukou.

Nějaké menší chybičky jsem přeci jen ale našel. Přechod mezi zády a lehce zakřiveným 2.5D sklem displeje není úplně nejlépe zpracovaný. Telefon se mi sice držel dobře díky tvaru zad, ale nemohl jsem si zpočátku nevšimnout, jak mě občas boční hrany řežou do ruky. Velmi rychle jsem si sice našel způsob držení, který mi sedí, ale často jsem při půjčení telefonu slýchal, jak je nová Mi5ka hezká, ale trošku řeže do ruky. Záleží samozřejmě na vaší ruce a jak svůj telefon držíte, ale určitě na to chci upozornit. Druhá moje výtka směřuje k bočním tlačítkům pro vypnutí/zapnutí a regulaci hlasitosti. Ta mají sice příjemný stisk, ale jsou tak trochu vyviklaná a nepůsobí nijak zvlášť kvalitním dojmem. Zejména vypínací tlačítko občas připomínalo spíše špatně zpracované namačkávací tlačítko pro spoušť fotoaparátu, než robustní tlačítko, které má vydržet časté používání.

Xiaomi Mi 5S

Pod 5,15palcovým displejem je v bradě telefonu zapuštěna nová ultrasonická čtečka otisku prstů, což sice zní na papíře opravdu hezky a zvučně, ale o žádné sci-fi skutečně nejde. Rychlost je stále blesková jako u předešlé Mi 5. Díky této nové technologii se jen dá na čtečku mnohem více spolehnout, i když máte zrovna mokré nebo špinavé prsty. Nutno říct, že čtečka funguje skvěle, ale není nijak významně odlišná oproti konkurenci. Zároveň už také není ukryta v hardwarovém tlačítku jako dříve. Všechna tři navigační tlačítka jsou nyní senzorová, avšak mají velmi dobrou vibrační odezvu a dvě postranní tlačítka jsou silně podsvětlená.

Když to vezmeme kolem a kolem, je kvalita konstrukce výborná, a i když není design nijak zvlášť originální či revoluční, je telefon stále velmi pohledným kouskem hardwaru. Každému, komu jsem novou Mi 5S ukazoval, se design velmi líbil, za což určitě nese velkou zásluhu hezky zakulacená záda a nevystupující fotoaparát. Ten je naopak dokonce lehce zapuštěn do konstrukce, takže čočka lépe odolá poškrábání.

Líbilo se nám:

  • pěkná a kvalitní konstrukce
  • příjemné rozvržení hmotnosti
  • rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • může řezat do ruky
  • vyviklaná tlačítka

Displej: krásná sněhová vločka

Na přední straně kraluje v podstatě stále stejný Full HD displej se zajímavým rozměrem 5,15 palců a opravdu lehounce zahnutým 2.5D sklem. Rozlišení je to stále více než adekvátní a kvality tohoto panelu rozhodně nelze popírat. Trochu výraznější zakřivení skla by však telefonu prospělo. Barvy jsou krásné, jas vysoký, čitelnost na přímém slunci bezproblémová, automatická regulace jasu funguje výborně a večer vás díky minimálnímu jasu rozhodně oči nerozbolí. Stará známá písnička.

Xiaomi Mi 5S

Pochválit musím i možnosti úprav obrazu v nastavení, kde si můžete pohrát s barvami a celkovým stylem zobrazení: sytější barvy, vetší kontrast atd. Dokonce chování velmi silně svítící notifikační LED diodky nad displejem si můžete celkem dost upravit v nastavení, od intervalů blikání až po barvy pro různá upozornění. Zmíním také, že vybavenější verze telefonu s lepší hardwarovou výbavou nabídne rovněž i „force touch“ displej, který jsme si v naší nižší variantě bohužel vyzkoušet nemohli. O jeho funkcích a implementaci v systému se toho stále mnoho neví, ale můžeme očekávat podobné použití pro zkratky v systému jako třeba u iPhonů.

Líbilo se nám:

  • krásný displej
  • široké možnosti nastavení
  • „force touch“ u vybavenější verze

Zvuk: hlasitý rámus

O zvukový zážitek se stará na spodní hraně umístěný reproduktor, který sice hraje značně hlasitě, ale svou kvalitou rozhodně nikoho neoslní. Nad 80 % hlasitosti začíná relativně příjemný zvuk přecházet v rámus a na 100 % už je poslech vcelku nepříjemný.

Xiaomi Mi 5S

Pochválit však musím opravdu dobrý 3,5mm výstup do sluchátek. Zvuk hraje čistě a především hlasitě, takže nemusíte dávat hlasitost na úplné maximum, abyste odblokovali okolní hluk. Takových 70 % hlasitosti bohatě postačí. Rovněž potěšila možnost upravit si nastavení a ekvalizér v nastavení speciálně pro sluchátka. Škoda že podobného nastavení se nedočkal i samotný reproduktor.

Líbilo se nám:

  • poměrně vysoká hlasitost
  • dobrý výstup do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • horší kvalita reproduktoru

Baterie: vetší = lepší

Kapacita baterie byla oproti původní Mi5 navýšena na 3 200 mAh na úkor vyšší hmotnosti a tloušťky. Tady si zaslouží výrobce rozhodně pochvalu. V dnešní době zeštíhlování jde o vcelku odvážný krok a rozhodně se vyplatil. Telefon vydrží bez problému celý den náročnějšího používání a pokud se budete jen trošku krotit, není problém přežít bez nabíjení i dva dny. To není vůbec špatné na tak výkonné zařízení. A použitím úsporného režimu se výdrž ještě o pár hodin prodlouží. V našem redakčním testu streamování Full HD videa však nové Xiaomi překvapivě vcelku pohořelo s časem 7:12 hodin.

Xiaomi Mi 5S
Streamování videa (1080p) 7:12 hodin
Nabití baterie do 80 % 1:18 hodin
Nabití baterie do 100 % 1:42 hodin

Díky USB-C tu máme navíc i podporu rychlonabíjení Quick Charge 3.0, ale bohužel to má jeden háček. Xiaomi v balení bohužel rychlonabíjecí nabíječku nedodává, takže si jí musí každý dokoupit separátně. To skutečně zamrzí, protože s rychlonabíjením se telefon nabil na 100 % klidně i za hodinu a 42 minut. Při použití dodávané nabíječky však rychlost nabíjení rapidně poklesla na 2 hodiny a 47 minut.

Líbilo se nám:

  • dobrá výdrž při běžném používání
  • Quick Charge 3.0 přes USB-C

Nelíbilo se nám:

  • nedostanete v balení rychlonabíjecí nabíječku

Hardware: má páru!

Pod kapotou neúprosně tepe nejnovější Snapdragon 821 se 3 nebo 4 GB RAM paměti, v závislosti na verzi. A stejně tak interní úložiště má buď 64 nebo 128 GB. Na slot pro SD karty se bohužel opět zapomnělo, ale alespoň nám přibyla podpora dvou nanoSIM karet. My jsme měli k dispozici „slabší“ model s 3 GB RAM (cca 1,1 GB k využití) a 64 GB interního úložiště (54 GB je však reálně využitelných) a můžeme vás tak ujistit, že ani u této verze se není čeho bát. Výkonu má telefon stále více než dostatek a vše běhá neuvěřitelně rychle a plynule – jak otevírání aplikací, tak multitasking.

Výsledky benchmarků a volná paměť

Práce s telefonem byla opravdu příjemným zážitkem a zahrajete si všechno, na co v obchodu Google Play narazíte. V benchmarku však přeci jen tato verze za modelem s vetší RAM pamětí o pár tisíc bodů zaostávala. Od nové 821čky jsme sice čekali trošku lepší výsledky, ale komu záleží na číslech, když si toho během normálního používání ani nevšimnete? A navíc se s příchodem Androidu 7 a třeba takovou podporou Vulkanu výkon ještě trochu zlepší.

Líbilo se nám:

  • výkonný hardware
  • plynulý chod

Nelíbilo se nám:

  • stále žádný microSD slot

Prostředí a systém: těžko použitelné

Prostředí je pro našince rozporuplným tématem. Nové MIUI 8 založené na Androidu 6.0 Marshmallow je krásné a velmi promyšlené prostředí. Vše vypadá hezky a máme tu přehršel možností nastavení. Upravit si můžete funkce senzorových tlačítek, různé zkratky v systému a máme tu i zajímavé funkce jako užitečné screenshoty, které zachytí i části obrazovky, které se zobrazí až po scrollování. Nově si můžete konečně zvolit i vzhled notifikační lišty. K dispozici je staré rozdělení lišty na dvě obrazovky v novém hávu nebo úplně nový vzhled s jednou obrazovkou, který se podobá více řešením od ostatních výrobců. Velmi mi připomínalo zejména lištu od Samsungu či LG.

Různých nastavení je tu opravdu spousta

Vyzdvihnout musím především právě přizpůsobení systému obrazu svému a možnosti upravit si prakticky vše. Pokud však nepaříte mezi „šťouraly“ a neradi se hrabete dlouhé minuty v natavení, telefon vás do ničeho nenutí a rozhodně není žádné nastavování nutné. Můžete si klidně vystačit s upravováním vzhledu formou změn tapet a témat nebo třeba jen změnou zobrazení multitaskingu pouhým jedním klepnutím na ikonku.

Každodenní příděl notifikací a rozdíl v podobách multitaskingu a stavové lišty

Páteř této nadstavbě a potažmo i celému telefonu láme jen obří množství aplikací od výrobce (na ty se ještě podíváme blíže), které nikdo mimo Čínu pořádně nevyužije, a především lokalizace. Jako by nestačilo, že samotný systém může být pouze v čínštině nebo angličtině. Minimálně 50 % aplikací je v čínštině nehledě na volbu a i zbytek vykazuje pozůstatky čínského jazyka. Nemluvě o tom, že za den vám přijdou v tomto jazyce doslova desítky notifikací, o kterých nemáte nejmenší tušení, co vlastně znamenají. Ani klasického balíčku Googlu aplikací jsme se nedočkali. Tohle všechno však určitě co nevidět opraví česká komunita kolem MIUI, známá svou aktivitou a podporou. V současném stavu však telefon nelze s čistým svědomím doporučit většině nakupujících.

Líbilo se nám:

  • odladěné a pěkné prostředí
  • nespočet možností přizpůsobení
  • užitečné funkce

Nelíbilo se nám:

  • lokalizace
  • mnoho v ČR nepoužitelných aplikací

Multimediální funkce: opět důraz na úpravy

Ať máme to nejhorší za sebou – aplikace hudby není zrovna použitelná. Hned při prvním spuštění vás uvítá obchod s hudbou kompletně v čínštině a chvilku to vypadá, že si snad ani písničky nepřehrajete, jelikož nevíte jak. Nutné je se přepnout do karty s vlastní hudbou, která je však stále velmi zmateně zpracovaná. Nedá se tu lehce přecházet mezi interprety a alby a vše vyžaduje zkrátka až moc klepnutí. Je tak mnohem jednodušší si za účelem poslechu hudby stáhnout jinou aplikaci z Google Play, což jsem ostatně po pár minutách udělal i já.

Hudební aplikace a galerie obrázků s editory

Jiná situace však panuje v galerii médií. Zde máte všechny své obrázky, fotky a videa zobrazeny v klasickém rozvržení, jaké najdete prakticky všude. Nenajdete tu však žádné nastavení či různé filtry. Naopak nechybí možnost vstupu do editoru: můžete editovat obrázky či videa a naleznete tu mnoho filtrů a podobných funkcí. Zejména editor videa překvapil. Nejenže můžete klipy ořezat, ale záznam lze i zrychlovat/zpomalovat, přidávat různé filtry, hrát si s barvami, kontrastem atd. Je toho opravdu hodně a rozhodně není úplně nutné hledat extra aplikaci v app storu – nativní funkce bohatě postačí.

Líbilo se nám:

  • schopné editory obrázků a videí

Nelíbilo se nám:

  • skoro nepoužitelná aplikace hudby

Telefonní funkce a zprávy: povinný základ

Aplikace pro telefonování je velmi přímočará a jednoduchá. Opět tu není mnoho možností nastavení, ale ničemu to nevadí. Základ jako blokování hovorů nechybí a dokonce tu nalezneme i možnost nahrávání hovorů, kde však berte na zřetel, že bez dovolení druhé strany se jedná o ilegální záležitost. Hodně vítám fakt, že je aplikace spojena s kontakty a není tedy nutné přebíhat mezi dvěma aplikacemi. Při prozkoumávání aplikace si však všimnete tří obrazovek. Základ tvoří číselník a seznam posledních hovorů, druhá obrazovka je čistě pro kontakty a ta třetí… inu, kdo ví. Je totiž kompletně v čínštině, zatímco zbytek aplikace v angličtině.

Jednoduchá telefonní aplikace a zprávy

Druhou důležitou formou komunikace jsou nepochybně SMSky. Pro ty je připravená opravdu prostá aplikace, která se velmi podobá třeba Messengeru od Googlu. Opět tu není mnoho možností, ale potěší hezký interface, přes který lze snadno posílat obrázky, nálepky, GPS lokaci či ručně psané zprávy. Nic extra, ale alespoň tu za rohem nečíhá čínština.

Líbilo se nám:

  • jednoduchý a přehledný vzhled
  • propojení telefonu s kontakty
  • nahrávaní hovorů

Nelíbilo se nám:

  • sem tam se najde stále čínština

GPS a organizace času: snoubení dobra a zla

Překvapením byl užitečný zápisník poznámek, který se silně inspiroval aplikací Google Keep. A není to na škodu. Vzhled je jednoduchý, přehledný a není tedy nutné si na aplikaci zvykat. Zkrátka otevřete a píšete, což u tohoto typu aplikací hraje důležitou roli. Obzvlášť pokud používáte Keep, budete tu jako doma. Xiaomi používá rovněž vlastní kalendář, který je velmi snadno použitelný a přehledný. Snadno jej synchronizujete se svými účty a můžete se přepínat mezi měsíčním, týdenním a denním zobrazením a agendou. Zakládání nových událostí zvládne každý a samozřejmě k nim lze přidat i kontakty či lokaci z mapy.

Kalendář, poznámky a „neskutečně užitečná“ navigace

Tím přecházíme k předinstalovaným mapám/navigaci, které jsou rovněž od Xiaomi a bohužel kompletně v čínštině. Nějak se v nich vyznat dá, jelikož je vzhled opět velmi podobný svému protějšku od Googlu, ale proč se trápit, když je snazší a pohodlnější si stáhnout vlastní mapy. Samotná GPS však funguje výborně. Rychle se vzpamatuje a s přesností nebyl žádný problém. Navíc tu máme i podporu ruského pozičního systému GLONASS i čínského BeiDou.

Líbilo se nám:

  • schopný kalendář
  • kvalitní aplikace pro poznámky
  • podpora tří pozičních systémů

Nelíbilo se nám:

  • nepoužitelné mapy

Datové funkce a internet: zatím žádná změna

V oblasti konektivity je to Xiaomi, jak ho známe už roky. Máme tu Bluetooth 4.2 a NFC pro rychlé propojení zařízení, zatímco o internet doma se nám postará Wi-Fi ac. Doporučení telefonu však nadále neulehčuje ani opětovně chybějící 800MHz frekvence LTE. Ani v Praze jsem ukazatel navázání 4G připojení na telefonu často nespatřil a dokonce i 3G se mi vyhýbalo. 80 % času jsem tak byl odkázán i v centru pouze na Edge. Nelze než doufat v uvedení globální verze, které Xiaomi v poslední době konečně začalo u některých svých modelů vyrábět.

Na obrazovku panáčka s čepičkou je nutné si u prohlížeče zvyknou

U internetového prohlížeče můžeme pozorovat stejný trend, kterého jste si možná u aplikací už všimli. Opět je tu vlastní aplikace od Xiaomi, která však není úplně plnohodnotnou náhradou za Chrome, který využívá drtivá většina ostatních výrobců. Není tu moc nastavení, části aplikace opět mluví čínsky a občas má lehké problémy se zobrazením českých stránek. Pokud však zrovna funguje, je velmi rychlý. Proč se ale opět trápit, že ano.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi ac
  • NFC

Nelíbilo se nám:

  • opět chybí 800MHz pásmo LTE

Ostatní aplikace: balast, balast a zase balast

Určitě si na přiložených snímcích všimnete i spousty dalších předinstalovaných aplikací, a tak by se slušelo, abychom si ukázali i ty. Najdeme tu například několik obchodů s hrami, aplikacemi, tématy a hudbou. S tím však souvisí naše předešlé výtky k systému –všechny jsou kompletně v čínštině. Dokonce je tu i několik čínských sociálních aplikací, pokud jsem tedy jejich obsah pochopil správně. Dále tu najdete různé zpravodajské aplikace, správce souborů a podobně. A to mluvím jen o aplikacích, které jsem úspěšně identifikoval.

Učení čínštiny podle Xiaomi - aby se v tom čert vyznal

Dalších cca 20 aplikací jsem neměl šanci ani rozpoznat, jelikož dokonce i jejich názvy byly psány v kantonštině. I kdyby však byla alespoň polovina i v češtině, silně pochybuji, že by jich mnoho lidí využilo. Snad hodlá Xiaomi společně s nástupem globálních verzí trochu i ořezat aplikační výbavu telefonů a soustředit se na to nejdůležitější. Obzvlášť když ne všechny předinstalované aplikace jdou smazat.

Nelíbilo se nám:

  • obří množství předinstalovaných aplikací
  • většina komunikuje v čínštině

Fotoaparát: mezi nejlepšími

Pravděpodobně největším lákadlem pro koupi nového Mi 5S bude fotoaparát. Místo 16 Mpx v předchůdci jich je nově „jen“ 12 a nezapomnělo se ani na výbornou dvoutónovou přisvětlovací LED diodu. Xiaomi tak následuje kroky ostatních výrobců a nutno říct, že udělalo dobře. Nasazen byl totiž nový senzor IMX378 od Sony, který používají i nové Pixely. Tento senzor je upravenou verzí senzoru IMX377 v Nexusu 6P či HTC 10. To vám může dát celkem solidní představu o jeho kvalitách. Vše je ostré, barvy věrné, detaily jsou krásně patrné a výsledné snímky takřka nevykazují šum či jiné vady.

Fotografie za dne
V noci už fotoaparátu dochází dech, dvoutónová LED dioda však odvádí skvělou práci

Také dynamický rozsah je rozhodně na úrovni ostatních „vlajek“ a i vyvážení bílé zvolil telefon skoro vždy naprosto přesně. Jen se špatným osvětlením si nedovede senzor poradit úplně nejlépe. To sice lze částečně napravit manuálním režimem, ale k focení potom potřebujete stativ či jiný stabilní povrch, jelikož stabilizace v telefonu za mnoho nestojí. Dočkali jsme se rovněž natáčení až ve 4K rozlišení a místo tu má i hezky plynulý HD slow-motion záznam při 120 FPS.

Xiaomi Mi 5S – testovací video, 2160p, 30 FPS

Xiaomi Mi 5S – testovací video, 1080p, 30 FPS

Xiaomi Mi 5S – testovací video, 720p, 120 FPS, slow-motion

Fotoaparát se navíc rychle spouští a pořizování snímku je bleskové – fotit s novou Mi5kou je tak opravdu radost. Úplné spokojenosti zamezuje jen samotná aplikace, která není úplně nejpřehlednější a třeba k jednoduché změně rozlišení videa se musíte pracně proklepat mnoha nabídkami, kdy jste kompletně vytrženi z hledáčku. To pohodlnému a rychlému používání moc nepřispívá. Někomu by také mohla chybět pokročila optická stabilizace předchozího modelu, kterou tady zastupuje pouze elektronická. Hlavní fotoaparát si však zaslouží hlavně chválu. Možná není díky menším nedostatkům a horší stabilizaci úplnou špičkou jako Galaxy S7, iPhone 7 nebo nový Pixel, ale je proklatě blízko.

Selfie za dobrého světla a v šeru/stínu

Přední 4Mpx kamerka s použitím ultrapixelů si také zaslouží chválu. Fotky mají příjemné barvy i kontrast a najdeme tu i uspokojivé množství detailů.

Líbilo se nám:

  • výborný hlavní fotoaparát
  • 4K natáčení
  • pěkná slow-motion videa
  • velmi schopná přední kamerka

Nelíbilo se nám:

  • horší stabilizace
  • nepřesvědčivá aplikace fotoaparátu

Závěrečné zhodnocení: nebýt těch drobností…

Nové Mi 5S je jednoznačně zajímavou aktualizací už tak velmi dobrého telefonu. Výkonu je víc než dost, řemeslné zpracování se povedlo, fotoaparát se dostal mezi absolutní špičku, výdrž baterie vám bude dělat radost a prostředí je skutečně povedené. Nebýt problematické lokalizace, spousty zbytečných aplikací a chybějícího LTE, byl by tento model při stávající ceně těžko překonatelnou nabídkou.

Xiaomi Mi 5S

V současné chvíli jej však díky těmto chybám nelze stoprocentně doporučit. Přeci jen ani těch 12 tisíc za nižší variantu není málo a za takové peníze si zasloužíte rychlý internet a především češtinu. Osobně s angličtinou nemám problém, ale i tak mě každodenní používání telefonu lehce iritovalo. Pohodlnost prostě hraje prim a nové Mi 5S vám ji zkrátka nedopřeje.

Konkurence

Konkurencí jsou pro Xiaomi samozřejmě všechny vlajkové lodě letošního roku, které mají rovněž své nesporné kvality. Samsung Galaxy S7 má třeba nádherný displej a úžasný fotoaparát, nabízí se ve variantě edge a disponuje vetší baterií. Jsou tu však třeba i LG G5 a Huawei P9 s duálními fotoaparáty či Sony Xperia ZX, HTC 10, Apple iPhone 7 a nové Pixely od Googlu, které se rozhodně nenechají zahanbit. Až na P9 vás však tito konkurenti přijdou na přibližně 20 tisíc korun, zatímco Xiaomi Mi 5S dostanete v základu již za 12 tisíc a v nadupanější verzi s větší pamětí RAM a interním úložištěm a „force touch“ displejem za 14 tisíc.

Galaxy S7 edge, Huawei P9, Xperia XZ a iPhone 7

Lákavé je nepochybně stále i OnePlus 3 s podobnými, byť o něco nižšími specifikacemi, ale ještě o pár tisíc nižší cenou, a koneckonců i půl roku stará Mi5ka má stále co nabídnou. Výkon je stále dost vysoký a rozdíl tkví hlavně v použití jiných materiálů konstrukce a optické stabilizaci fotoaparátu. Jelikož se však cena obou modelů Mi 5 skoro neliší, je jednoduché se přiklonit spíše k novější Mi 5S. Pokud však už původní Mi 5 vlastníte, moc důvodů k přechodu krom fotoaparátu a případného „force touch“ displeje nevidím.

OnePlus 3 a Xiaomi Mi 5

Tak to bychom měli. Takové je Xiaomi Mi 5S v porovnání s konkurencí. Pěkný a nadupaný telefon za velmi příznivou cenu, který posílá do kolen v podstatě jen lokalizace a LTE. Škoda, protože nebýt těchto drobností, bylo by Xiaomi Mi 5S novým králem mezi dostupnějšími androidími telefony.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi 5S děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-mi-5s
Klady
  • pěkná a kvalitní konstrukce
  • výkonný hardware
  • krásný displej
  • výborný hlavní fotoaparát
  • plynulý chod
  • dobrá výdrž při běžném používání
  • rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů
Zápory
  • lokalizace
  • mnoho nepoužitelných a pro našince zbytečných aplikací
  • horší kvalita reproduktoru
  • stále žádný microSD slot
Diskuze ke článku
Endli
Jen bych doplnil, že lokalizace pro CZ/SK použití a s tím spojené odstranění zbytečných čínských aplikací se jednoduše dá vyřešit díky komunitě miuios.cz, kde jsou ke stažení aktuální verze pro všechny Xiaomi telefony. ;-) Není to jen o překladu z angličtiny, ale software je pak kompletně přizpůsobený (google apps atd.).
Prvy
PRVY - jou jou jupi jupi jeeee
ok
nechápu proč recenzujete telefon který není na 100% uzpůsobený pro provoz v ČR a radši neděláte recenze na jiná zařízení.
Jozino
Ja som videl youtube reviews a tam teda fotoaparat a hlavne natacanie videi bol v strasnej kvalite. Obraz sa doslova triasol kvoli chybajucej optickej stabilizacii... Tak ako to teda naozaj je s tym fotoaparatom na mi5s oproti mi5? Nebolo by mozbe urobit test?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze