Withings Move ECG
recenze

Withings Move ECG

EKG v těle klasických hodinek
4

Svět chytrých hodinek je velmi bohatý a rozmanitý. Na jedné straně stojí přístroje s otevřeným operačním systémem, které fungují prakticky jako malé počítače na zápěstí. Někde uprostřed jsou pak nejrůznější sportovní náramky s omezenou nabídkou funkcí. Úplně na kraji spektra bychom pak nalezli tento kousek, který osloví hlavně svojí jednoduchostí.

Z pohledu technologického nadšence, pro kterého je nejdůležitějším kritériem počet funkcí nebo rovnou možnost si upravovat otevřený operační systém podle sebe, hodinky prakticky nic neumí.

Withings Move ECG
Oficiální snímek dvou barevných variant.

Na druhou stranu, právě díky tomu nabídnou takové schopnosti, o kterých se chytrým hodinkám může jednom zdát. V první řadě je to až roční výdrž na jednu baterii, která se dá snadno vyměnit. Odpadají tak starosti s neustálým nabíjením.

Dále pak potěší jejich nízká hmotnost a v neposlední řadě se může leckomu zamlouvat i jejich „analogový“ vzhled s klasickými ručičkami.

Technické parametry Withings Move ECG

Kompletní specifikace
Konstrukce38 × 38 × 12,5 mm, 41 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (18 mm), zapínání: přezka
Displejbez displeje, ?" (? × ? px), tvar: kruhový
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: ?
DostupnostQ2 2019,

Obsah balení: jen hodinky

Stejně spartánský přístup pokračuje i při prvním kontaktu. V jednoduché papírové krabici najdeme pouze hodinky v látkovém obalu, které již mají knoflíkovou baterii (typ CR2430) vloženou uvnitř. Dále pak je to jen stručný průvodce ukazující, jak hodinky propojit s chytrým telefonem.

Obsah balení je více než prostý.

Design a zpracování: na každé zápěstí

Jak je patrné z okolních fotografií, testovali jsme světlou barevnou variantu s modrým řemínkem. Ten je vybaven rychloupínacím systémem, takže jej snadno vyměníte za libovolný jiný řemínek se šířkou 18 milimetrů.

Hodinky lze nejlépe popsat jako „unisex“. Vyjímají se dobře na pánském i dámském zápěstí, průměr ciferníku 3,5 centimetru je tak někde uprostřed. Rozhodně potěší i jejich nízká hmotnost – 41 gramů i s dodávaným silikonovým řemínkem. Ve srovnání s běžnými smartwatch je to „skoro jako nic“ a až jsem se během testování párkrát lekl, že jsem je někde ztratil.

Zpracování je rovněž jednoduché a funkční.

Na těle hodinek najdeme jediné tlačítko na boku plastového těla. Část doléhající na kůži je kovová, aby byla zvýšena citlivost pro snímání EKG. Jedinou výtku tak lze mít k použití plastu namísto skla pro krytí ciferníku. Při testu jsme sice nezaznamenali žádné škrábance, ale lze pochybovat o tom, že hodinky budou stejně dobře vypadat i po několika měsících. Jsou vodotěsné, výrobce udává 5 ATM, což znamená, že s nimi můžete i plavat.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • nízká hmotnost a příjemné rozměry
Nelíbilo se nám
  • vyrobené z plastu

Propojení s telefonem: rychlé a snadné

Bez spárování s aplikací hodinky prakticky zvládnou jenom ukazovat čas. Všechny jejich další funkce musíte obsloužit prostřednictvím Health Mate – Total Health Tracking aplikace pro Android nebo iOS.

Procesem párování vás provede takovýto průvodce.

Jakmile máte staženo, stačí podržet tlačítko na boku, dokud hodinky krátce nezavibrují. Posléze se ukáží v aplikaci a automaticky se spárují s telefonem. Na konci celého procesu vás čeká nutnost vytvořit účet. Pak si aplikace sama přes Bluetooth nastaví vše potřebné a spustí průvodce, který vám ukáže, co všechno můžete s hodinkami dělat. Pro někoho však může být omezením, že pouze v angličtině.

Líbilo se nám
  • jednoduchá aplikace
Nelíbilo se nám
  • chybí čeština

Zdravotní funkce: natočte mi EKG

Elektrokardiogram je znázornění elektrické aktivity srdce. Až donedávna to byla výsada zdravotnických zařízení, ale pomocí Apple Watch začal pronikat i do běžné spotřebitelské elektroniky a dokonce i u nás se stává součástí preventivní zdravotní péče.

Withings Move ECG

Stejně jako hodinky od Applu, ani tento model není certifikovaným medicínským nástrojem a rozhodně nenahradí lékařské vyšetření. Navíc ze široké plejády srdečních problémů umějí odhalit jen arytmie, mezi nimiž je nejčastější fibrilace síní. Ta nemusí bezprostředně ohrožovat život, ale zhoršuje kvalitu života a zvyšuje riziko jiných problémů. Hodinky vás tak upozorní dříve, než k něčemu takovému dojde.

V případě, že po hodinkách chcete „natočit EKG“, stiskněte krátce boční tlačítko a palec s ukazováčkem položte na kovovou obroučku ciferníku. Následující půl minuty byste tak měli zůstat, nemluvit a nehýbat se. Napoprvé stačí jen sledovat pokyny z telefonu, ale celý proces zvládnete i bez něj. O odpočet zbývajícího času se postará malá ručička a na výsledky se v aplikaci můžete podívat později.

Průvodce vás také naučí pracovat s EKG, telefon pak potřebujete jen ke kontrole výsledků.

Výsledný záznam pak uvidíte v aplikaci. Jedná se o charakteristickou křivku doplněnou o čas měření a tepovou frekvenci. Společně s tím dostanete krátkou informaci, jestli měření vykazuje nějaké odchylky. Stejně tak jste upozorněni, abyste v případě jakýchkoli obtíží navštívili zdravotní zařízení. Pořízený záznam ve formátu PDF můžete přímo z aplikace sdílet, například poslat svému lékaři pomocí e-mailu.

Líbilo se nám
  • EKG u tak levného přístroje
  • jednoduché používání
Nelíbilo se nám
  • chybí pokročilejší funkce

Sportovní funkce: pro nenáročné sportovce

Hodinky pomocí akcelerometru a výškoměru zvládnou zaznamenávat vaše sportovní aktivity. Obvykle to dělají automaticky, jako v případě nachozených kroků nebo vystoupaných pater během dne. Podrobné údaje najdete v aplikaci, hodinky jenom ukazují, kolik procent denního plánu (například z počtu kroků) jste splnili.

Withings Move ECG sice umožňují pomocí dlouhého stisku bočního tlačítka zahájit trénink a ten podrobněji zaznamenávat, ale potřebují k tomu připojený telefon, který sleduje GPS pozici, kterou posléze zaznamenává. Celkově je to však ve srovnání s hodinkami a náramky určenými přímo pro sport spíše jen základ. Hodinky třeba nemají senzor tepu, jehož nepřetržitá činnost při sportovní aktivitě je pro mnohé důležitá.

Withings Move ECG

Podobně základní je i sledování spánku, které dělá totéž, co všechny levné náramky – ukazuje vám, kdy jste byli v noci aktivní a jak dlouho jste naopak spali hlubokým spánkem. Variace této funkce se pak jmenuje „inteligentní budík“. Hodinky vás mohou probouzet vibracemi v přesně nastavený čas anebo v určitém rozmezí, kdy jste probuzení nejblíže sami.

Líbilo se nám
  • široká nabídka sportů
  • automatické sledování
Nelíbilo se nám
  • nutnost mít telefon s sebou
  • jen základní údaje
  • chybí snímač tepu

Výdrž baterie: až rok na jednu baterii

Všechny výše popsané kompromisy a nedostatky ustupují do pozadí, když začneme mluvit o výdrži baterie. Zatímco běžné chytré hodinky potřebují denně nabíjet a nějaké jednodušší náramky vydrží řádově dny nebo pár týdnů, tady můžeme mluvit o celém roku.

Výrobce sice neuvádí, jaké je běžné využití, jinými slovy, jak často byste si pro dosažení dané výdrže mohli dělat EKG a využívat další funkce, ale i tak se výdrž bude počítat spíše v měsících.

Baterie se nedobíjí, ale necháte si ji v hodinářství vyměnit. Jedná se o typ CR2430, který stojí okolo stokoruny. Jedinou nevýhodou tak zůstává fakt, že v aplikaci nevidíte zbývající množství energie, a tak vás její pokles na nulu nejspíše zaskočí.

Líbilo se nám
  • výborná výdrž na baterii
Nelíbilo se nám
  • nemáte informace o stavu energie
  • pro výměnu musíte do hodinářství

Verdikt: své uživatele si jistě najde

Z výše popsaných řádků jasně vyplývá obrázek někoho, pro nějž jsou Withings Move ECG určeny. Jejich hlavním trumfem je EKG za nízkou cenu, která se v českých obchodech pohybuje okolo tří tisíc korun. Pokud někdo kvůli svému stavu potřebuje sledování srdeční akce, pak je toto zajímavá cenová alternativa Apple Watch.

Apple Watch 5 44 mm

Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 36,5 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (448 × 368 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové

Takový uživatel pak si nebude muset zvykat na složité ovládání, nutnost pravidelného dobíjení nebo neustálé notifikace z připojeného telefonu.

Withings Move ECG

Takže ať už půjde o vaše první „chytré“ hodinky, nebo jste chtěli na tuto kategorii zanevřít a vrátit se k běžným hodinkám, tento kousek představuje zajímavý kompromis.

withings-move-ecg
Klady
  • výdrž na baterii
  • jednoduché používání
  • příznivá cena
  • EKG
  • lehké a dobře padnou
  • elegantní design
Zápory
  • aplikace v angličtině
  • malá nabídka funkcí
  • konstrukce z plastu
  • nutnost měnit baterii
Diskuze ke článku
XD
Fuj to je ošklivý :/
Márv
Tak toto je pre mňa top, doteraz mi chytré hodinky nedávali zmysel, keď mám chytrý telefón vo vrecku načo nosiť ďaľsí malý na ruke, ale toto je o niečom inom, keď pribudnú ešte nejaké funkcie ako sledovanie spánku a konštrukcia nebude s plastu tak ich beriem.
Petr Šraier
Petr Šraier
Angličtina by měla patřit do té nejzákladnější jazykové výbavy dokonce i ve Francii, kde to furt nepochopili ... tak já nechápu, co je na ní za zápor. :-P

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze