Coolpad Torino
recenze

Coolpad Torino

Klame tělem
4

Coolpad používá stejnou strategii jako mnoho ostatních výrobců – pošle na trh dvojici telefonů, které se liší pouze velikostí displeje, případně dalšími detaily. Torino S jsme si zde už představovali, nyní je čas na většího sourozence, který navíc napravil některé nedostatky. Bude to ale stačit na úspěch na přesyceném trhu?

Coolpad Torino rozšiřuje zástup čínských telefonů, kteří si vás snaží podmanit líbivým vzhledem, některými zajímavými parametry a také lákavou cenovkou, která v tomto případě činí pět tisíc korun českých. Možná ale tušíte, že se kvůli tomu nevyhnuly telefonu nějaké ty chyby. Dají se ignorovat?

Technické parametry Coolpad Torino

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 76,5 × 8,7 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 415 MSM8929, CPU: 8×1,36 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:40 hodin
Dostupnostčerven 2016, 5 000 Kč
Coolpad Torino

Obsah balení

V běžně vyhlížející krabici najdete obligátní telefon s nabíječkou a datovým kabelem. Potěší, že v této cenové kategorii se nezapomnělo ani na milé drobnosti navíc. Kromě slušně hrajících špuntových sluchátek je to i plastový kryt na zadní stranu telefonu. Jeho předností je nejenom ochrana přístroje před poškozením, ale také lepší držení. Jak si totiž povíme dále, záda jsou velmi hladká a telefon tak klouže.

Obsah balení a první kontakt.

Design a konstrukce: švihák lázeňský

Na český trh prozatím dorazila barevná kombinace bílé a zlatých doplňků. Je to poměrně odvážné ladění, které nemusí sednout každému. Zlatý je nejenom rám (zlatý pouze barvou, jinak je plastový), ale i okruží kolem lehce vystouplého fotoaparátu a naopak mírně zapuštěné čtečky otisků prstů, přičemž obojí se nachází na zádi.

Výrobce zvolil unibody konstrukční řešení, takže se k baterii běžným způsobem nedostanete. Na druhou stranu je díky tomu telefon velmi pevný a konstrukčně působí opravdu kvalitně. Jako nedostatek však musíme označit použitý materiál. Bílý plast je velice lesklý. Otisky prstů na něm vidět nejsou, ale velice klouže – nejenom z rukou, ale i po podložce. Leckdy mu ve sklouznutí zabrání pouze lehce vystouplý fotoaparát. Že to není příliš šťastné řešení, asi není potřeba zdůrazňovat.

Zadní kryt je lesklý a klouže.

Přední strana nabízí designovou libůstku v podobě tzv. 2.5D panelu. V praxi to znamená, že sklo displeje je na bocích lehce zaoblené. Jde to poznat spíše po hmatu a kromě lepšího držení to přispívá také ke snazšímu provedení gest v podobě tahů přes okraj displeje.

Jinak přední strana neskýtá žádná překvapení. Tři tlačítka pro ovládání operačního systému jsou úplně dole, nejsou podsvícená, ale vibrují. Na opačné straně se pak nachází čočka pětimegapixelového fotoaparátu, dobře fungující čidlo jasu i blízkosti a nezapomnělo se ani na notifikační diodu, jejíž funkcionalitu lze podrobně nastavit v menu.

Tlačítko pro zapnutí se nachází na pravém boku, ovládání hlasitosti naproti na levém. Stisk všech tří je jasný, ale umístění poněkud nešťastné, protože se nacházejí příliš vysoko. Pro odemykání telefonu tak spíše budete používat čtečku otisků prstů na zádech, která naštěstí funguje bezchybně.

Zlaté boky jsou relativně odvážné.

Na zadní straně přístroje budeme pokračovat. Jak již bylo řečeno, čočka fotoaparátu lehce vystupuje nad povrch. A to není dobře. Pokud telefon posunete po podložce, pak nepříjemně drhne. Při klepání do displeje na stole se telefon zase houpe.

Prohlídku zakončíme na spodní hraně (konektor microUSB) a horní hraně, kde se nachází 3,5mm jack. Hned vedle najdeme šuplíček pro karty. Množné číslo je na místě, vejdou se sem hned dvě. Buďto dvě nanoSIM, anebo nanoSIM a microSD. V případě první kombinace oceníte, že se k LTE připojíte na obou kartách.

Líbilo se nám:
  • kvalitní konstrukce
  • elegantní vzhled
  • zaoblené okraje displeje
Nelíbilo se nám:
  • plasty

Displej: neurazí

Někomu se může zdát rozlišení 1280 × 720 bodů reliktem minulosti, podle jiných je to zase plně dostačující hodnota. V této cenové hladině určitě ano. Poněkud rozpačitě vnímám navýšení úhlopříčky. Zatímco menší verze měla příjemně kompaktní charakter, zdejších pět a půl palce je typická hodnota, jakých je všude plno.

To je ale jenom osobní povzdech, jinak není displeji vzhledem k ceně moc co vytknout. Má dobré pozorovací úhly, podání barev i maximální jas, který se se ctí pere i s přímým sluncem. Stejně tak ten minimální vás nebude dráždit ani v úplné tmě.

Coolpad Torino
Líbilo se nám:
  • dobré podání barev
  • zaoblené okraje displeje
Nelíbilo se nám:
  • nižší rozlišení

Zvuk: stále stejná písnička

Jeden hlasitý reproduktor se ukrývá pod štěrbinou na zádi a nabízí zhruba totéž, co drtivá většina ostatních, stejně levných telefonů. Plochý projev úplně bez basů nezachrání ani vysoká hlasitost. Naopak sluchátka hrají poměrně slušně a nebudí dojem, že by měla být okamžitě vyměněna za jiná.

Líbilo se nám:
  • kvalita přiložených sluchátek
Nelíbilo se nám:
  • projev hlasitého reproduktoru

Baterie a výdrž: buďte opatrní

V oblasti výdrže na jedno nabití telefon žádné zázraky nepředvádí. Výrobce se snažil udělat spíše tenký a lehký smartphone, a tak se kapacita baterie zastavila na nepřesvědčivé hodnotě 2 500 mAh.

V praxi to pak stačí na jeden obvyklý den provozu. Pro velmi náročné uživatele to ale není – pokud osadíte přístroj dvojicí SIM karet a patřičně jej zatížíte, pak jej můžete dostat do kolen už brzy odpoledne. Anebo už po osmi hodinách a 11 minutách, což je hodnota, při které na displej s 50% jasem streamujeme 720p video.

Coolpad Torino

Situaci však zachraňuje přiložená nabíječka. Ta je schopná i přes kompaktní rozměr dodávat až 2 000 mA. V případě tohoto telefonu to znamená hodinu a patnáct minut na nabití z 0 na 80 %, případně 100 minut pro kompletní nabití.

Líbilo se nám:
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám:
  • nižší kapacita

Hardware a výkon: nemůžeme si stěžovat

Coolpad sáhnul v tomto případě poněkud netradičně po čipsetu od Qualcommu, konkrétně po modelu Snapdragon 415, což je osmijádro. I když patří spíše do nižšího segmentu, jméno výrobce může být pro někoho rozhodující.

V praxi to pak znamená, že pokud se nehoníte za vysokými výkony, nebo nehrajete náročné hry, pak vám u telefonu nebude nic chybět. Příjemně vysoké je vzhledem k cenovce i množství paměti RAM. Ze 3 GB zbývá po zapnutí 2 GB. Stejně tak vnitřní úložiště, kdy je ze 16 GB dostupná polovina. Dalších pár mega můžete získat odinstalováním nepotřebných aplikací.

Výkon v AnTuTu není nijak zázračný, ale telefon běží bez potíží.
Líbilo se nám:
  • dostačující výkon
  • dostatek pamětí
  • Operační systém a uživatelské prostředí: snaha se cení

    V telefonu nalezneme operační systém Android 5.1.1, což lze komentovat jen lehce zdviženým obočím; přeci jenom šestka je tady už dost dlouho na to, aby si našla cestu i do levnějších telefonů. Naštěstí mnoho detailů jako pokročilá správa oprávnění aplikací zachraňuje uživatelská nadstavba.

    Ta zde působí opravdu dobrým dojmem, zejména pak na uživatele, kteří si rádi vyhrají při nastavování telefonu k obrazu svému. Máme tu například plovoucí tlačítko „C“ nabízející přístup k nejčastějším nastavením. Pak také ovládání gesty anebo režim Zen, kde si můžete dopodrobna nastavit, kdy vás telefon nesmí rušit.

    Vnitřní prostředí nuzně rozhodně nepůsobí.

    Asi nejzajímavější z těchto doplňkových funkcí je Dual Space, který umožňuje vytvořit a používat na jednom zařízení dvě identity. V praxi to znamená jakoby druhý operační systém s jiným Google účtem, kontakty, zprávami, fotografiemi a aplikacemi. To se hodí například pro někoho, kdo používá telefon jako pracovní i soukromý najednou.

    Líbilo se nám:
    • bohatá nadstavba
    • množství nastavení
    Nelíbilo se nám:
    • místy horší orientace

    Fotoaparát a videokamera: žádný zázrak

    13 megapixelů s autofokusem, to je sestava, která se objevuje i v těch nejlevnějších přístrojích. Samo o sobě to ještě nic neznamená, protože záleží na tom, jak dobře se výrobce popasoval s optikou a softwarovým zpracováním fotografií.

    Fotoaparát ostří spíše podle nálady.

    V tomto případě se žádné zázraky nekonají. Autofokus bojuje sám se sebou a i když se snaží sebevíc, ostrou má jenom část snímku. Taky to vypadá, že skutečné rozlišení snímače bude nejspíše o něco nižší, protože po přiblížení se celý obraz „rozkostičkuje“.

    Přední kamera má sice pět megapixelů, ale zase jí dělá problémy nalezení správné expozice.

    Coolpad Torino – testovací video, 1080p, exteriér, den, 30 FPS

    Naopak k videu (1080p, 30 FPS, MP4) moc výhrad mít nelze. Samozřejmě že postrádá detaily, protože asi také vzniklo z nižšího rozlišení, ale jinak vypadá celkem obstojně.

    Líbilo se nám:
    • dobré video
    Nelíbilo se nám:
    • špatné ostření
    • horší práce se světlem

    Funkční výbava: dobře fungující čtečka

    Jako jeden z nejzajímavějších rysů telefonu může být označena čtečka otisků prstů, která nebývá v této cenové kategorii příliš obvyklá. Pokud čtete naše recenze pravidelně, pak se asi obáváte o její funkčnost, protože ani u relativně drahých přístrojů nemusí všechno fungovat tak, jak by mělo.

    To však není případ tohoto Coolpadu. Nerozpoznané otisky jsou opravdu výjimečná záležitost, mobilu nevadí ani poměrně zpocené prsty. To vše je navíc velmi rychlé. Velmi zajímavá vychytávka je pak možnost přiřadit různým prstům různé funkce po odemčení. Například ukazováček vás přenese do hlavního menu, další prst spustí fotoaparát a tak dále. Používat prsteníček nebo malíček je sice dosti náročné, ale třeba se to bude někomu líbit.

    V oblasti konektivity máme jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Ta dobrá je, že konečně přibyla podpora českých LTE sítí, konkrétně frekvence 800 MHz; špatná pak, že 900 MHz stále chybí. Záleží tedy na vašich požadavcích a operátorovi, zda-li to budete považovat za velké mínus.

    Další absence na nás čeká v oblasti infraportu pro ovládání domácí elektroniky. Menší model jej však měl a tady by určitě také našel svoje příznivce.

    Coolpad Torino
    Líbilo se nám:
    • dobrá čtečka
    • LTE
    Nelíbilo se nám:
    • chybí frekvence 900 MHz
    • chybí NFC

    Závěr a konkurence

    Coolpad Torino není nijak zásadně špatný telefon. Nároční uživatele si na něm najdou sice spoustu chyb, ale musíme si uvědomit, že zaváděcí cenovka 5 tisíc korun je všechny hravě smaže. Ano, můžou vám chybět některé frekvence pro LTE, fotoaparát určitě mohl být lepší a výkonu nikdy není dost.

    Na druhou stranu tu máme kvalitní konstrukci, dobře fungující čtečku prstů, povedený displej a zajímavou nadstavbu, která ve spojení s dostatkem paměti přináší pozitivní uživatelský zážitek.

    Jediným hlavním problémem tak zůstává, že něco podobného předvádějí zástupy dalších telefonů. A proč si vybrat právě tento, na to se hledá odpověď jen těžko. Třeba takový Leagoo Shark 1 má obří displej a baterii, kvalitní zpracování a vzhledem k ceně i nebývalou nabídku funkcí, mezi kterými najdeme například čtečku otisků prstů nebo 3 GB RAM, to vše za 6 300 Kč. Zmínit musíme také Oukitely U2 a U8 za tři, respektive 4 tisíce. Ty rovněž nabídnou čtečku otisků prstů a k tomu kovový rám.

coolpad-torino
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • displej kryje 2.5D sklo
  • 3 GB RAM
  • na nastavení bohatá nadstavba
  • dobře funkční čtečka otisků
Zápory
  • vystupuje fotoaparát
  • slabý fotoaparát
  • telefon klouže
  • Android 5.1
  • chybí LTE 900 MHz
Diskuze ke článku
David Novotný
David Novotný
Coolpad Porto rozšiřuje zástup čínských telefonů, kteří si vás snaží podmanit líbivým vzhledem, některými zajímavými parametry a také lákavou cenovkou, která v tomto případě činí pět tisíc korun českých.

Nemělo by být 2. slovo Torino, nikoliv Porto?
Fůj
Vůbec se mi nelíbí...
Jindřich Dvořák
Jindřich Dvořák
Moc nechápu, proč se tolik lpí na LTE 900 MHz, když i červení přecházejí na 800 MHz a do budoucna se s devítikilem zrovna nepočítá... osobně si myslím, že tohle pásmo nemusí vadit vůbec nikomu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze