Vodafone Smart N8
recenze

Vodafone Smart N8

16 GB za hubičku
14

Problém s nedostatkem paměti trápí mnohé uživatele telefonů s Androidem již dlouhá léta. Nyní se však i do nižší třídy začínají dostávat modely, které nabízejí již dostatečnou interní paměť o velikosti 16 GB. Jeden takový ztělesňuje i novinka Vodafone Smart N8. Ta dále nabízí 5palcový HD displej, 13megapixelový fotoaparát a dostalo se též na čtečku otisků prstů.

Vodafone do své nabídky již několik let po sobě zařazuje telefony pod vlastní značkou. Výjimku netvoří ani letošní rok, kdy jsme se opět dočkali trojlístku různých modelů - kromě dnešního ještě V8 a E8. My se dnes podíváme na prostředního zástupce, který spadá do nižší třídy, avšak přináší již vcelku solidní výbavu. Počítat můžete se sedmičkovým Androidem, čtečkou otisků prstů nebo slušnou pamětí a 13megapixelovým fotoaparátem. To vše je zabaleno do nenápadného vzhledu a vyjde na přibližně tři a půl tisíce korun. Vypadá to na výhodný nákup. V dnešní recenzi si to však pro jistotu ověříme.

Technické parametry Vodafone Smart N8

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 72 × 8,7 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6737, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:51 hodin
Dostupnostčerven 2017, 3 577 Kč

Obsah balení

U levných telefonů nelze čekat nějak zázračně bohaté základní balení, avšak tady v něm vše potřebné najdete. Kromě samotného telefonu jde o nabíječku, USB kabel a dostalo se také na pecková sluchátka. Nejste-li nároční, k telefonu již prakticky nemusíte nic dokupovat.

Design a konstrukce: trochu Alcatel, trochu Moto

Vzhled obyčejných telefonů se nepyšní posledními módními výstřelky ani hodnotnými materiály. Přesto očekáváme, že se výrobce bude snažit. V tomto případě hovoříme o čínském výrobci TCL, který je v našich končinách známý spíše telefony pod značkou Alcatel. Vodafone si od něj však vcelku pravidelně objednává své modely.

Vodafone Smart N8 je k dispozici v černé...

Design modelu Smart N8 by vám na první pohled mohl připomenout modely Lenovo Moto. Ptáte se čím? Jde zejména o dva průduchy reproduktorů na čelní straně. Jinak před sebou máme celoplastové zařízení, které kombinuje tmavou čelní stranu se stříbrnými zády. Na zadní straně se nám velmi líbí povrchová úprava. Ta v prvé řadě takřka znemožňuje vyklouznutí telefonu z ruky a současně odolá i nějakému méně šetrnému pokládání. Pakliže vám nevoní černo-stříbrná kombinace, můžete sáhnout po alternativě, která má čelní stranu bílou, zatímco záda zlatá.

Nevoní-li vám černo-stříbrná, sáhněte po bílo-zlaté.

Na zadní straně se nachází také lákadlo v podobě čtečky otisků prstů. Nastavení je jednoduché a svižné, používání jakbysmet, jen nesmíte očekávat bleskurychlé reakce jako od telefonů s pětinásobnou cenovkou. Čtečka funguje takřka vždy spolehlivě. Po přiložení prstu dojde k odemčení i v momentě, kdy displej nesvítí. Jen vždy uvidíte ještě animaci odemknutí a k před používáním telefonu tudíž musíte vyčkat zhruba 1 až 2 vteřiny.

...nebo v bílé variantě

Jediná hardwarová tlačítka naleznete po pravém boku a lze říci, že jsou vhodně umístěna. Dobře na ně dosáhnete a ovládání nečiní žádný problém. Totéž můžeme říci také o telefonu jako celku. Je příjemně tenký a nikterak těžký. Řečí čísel jde o 8,7 milimetrů v pase a 151 gramů hmotnosti.

Nastavení čtečky otisků prstů

Výhrady nemáme ani ke konstrukčnímu zpracování – telefon působí bytelně a nikde nic nevrže. Ani hlásek nevydává zadní, uživatelsky odnímatelný kryt. V jeho případě ale nelze s jistotou říci, jak se bude chovat například po roce intenzivního používání. Aktuálně k němu však nemáme výhrad.

Líbilo se nám:

  • zpracování zadního krytu
  • celková pevnost konstrukce

Displej: dostatečný základ

Vodafone Smart N8 dostal do vínku 5palcový IPS displej s HD rozlišením. Ačkoliv se jedná o IPS panel, opět nutno přihlédnout k ceně a následně jej hodnotit. Barevným podáním má totiž blíže k běžným TN panelům. Přesto je vcelku slušně čitelný na slunci a při pozorování z ostřejších úhlů nedochází k zásadním problémům. Naprosto pak dostačuje rozlišení, což dokazuje jemnost 294 PPI. Mimochodem hodnota není o mnoho nižší než u špičkového iPhonu 7.

V nastavení naleznete možnost zapnout si noční režim, případně si nastavit, kdy se má zapnout automaticky. Příjemně překvapila automatická regulace jasu, která funguje spolehlivě – o jeho úroveň se v podstatě nemusíte starat. Slova chvály platí pro širokou úroveň rozsahu jasu. Nad displejem se nachází ještě malá LED dioda, která bílým poblikáváním dokáže upozornit na zmeškané události.

Líbilo se nám:

  • dostatečně jemné zobrazení
  • automatická regulace jasu

Zvuk: sluchátka potěší

Výše jsme zmiňovali dva čelní průduchy reproduktorů, tudíž svitla naděje na stereo. Jak svitla, tak hned zase zhasla. Pod každým průduchem sice reproduktor je, avšak ten horní je určen pro telefonování a spodní naopak pro hlasitou reprodukci. Bohužel jeho kvalita je spíše zklamáním. Důraz klade spíše na výšky a hudbu nepříjemně zkresluje. Dodávaná sluchátka působí skutečně lacině a obával jsme se nejhoršího. Pecky jsou velmi titěrné, avšak navzdory tomu hrají poměrně obstojně a nenáročného posluchače uspokojí. Sluchátka lze samozřejmě využít i jako handsfree.

Líbilo se nám:

  • obstojná sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • nepřesvědčivý hlasitý reproduktor

Baterie a výdrž: dnešní průměr

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 2 400 mAh. Jde o slušnou hodnotu s ohledem na displej a hardware. Při středně náročném používání je reálné se dostat na dvoudenní výdrž. Pakliže jste však nepřetržitě on-line a komunikační kanály jsou vaším druhým domovem, budete nabíjet minimálně jednou denně. Dnes to však zřejmě nikoho nepřekvapí.

Provedli jsme též náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 720p. Telefon se vypnul po 6 hodinách 27 minutách. Nabíjení by nicméně mohlo být vzhledem k menší kapacitě o něco rychlejší: na 80 procent to trvalo 2 hodiny 6 minut a plný stav telefon hlásil za 2 hodiny 51 minut.

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie

Hardware: nezbytný základ

Po hardwarové stránce nemůžete čekat zázraky, v telefonu tepe čtyřjádrový procesor MediaTek MT6737 a asistuje mu 1,5GB operační paměť. To není mnoho a přibližně 850 MB je neustále využíváno. Výkonu telefonu nemá vyloženě na rozdávání, ale základní hry si s přehledem zahrajete. V benchmarku AnTuTu novinka dosáhla na zhruba 29 tisíc bodů.

Interní paměť papírově pojme 16 GB dat, což je na nižší třídu stále nadprůměrná hodnota. Pro uživatele zůstává přibližně 10 GB volných. Pokud by vám to nestačilo, nechybí slot pro paměťové karty až do velikosti 32 GB.

Líbilo se nám:

  • 16GB úložiště

Nelíbilo se nám:

  • operační paměť mohla být větší

Uživatelské prostředí: čistý Android

Vodafone je známý tím, že ve svých telefonech nabízí de facto zcela čistý Android a model Smart N8 není výjimkou. Využívá služeb Androidu 7.0 Nougat, za což si rozhodně zaslouží pochvalu. Samotný Vodafone přidal jen několik svých aplikací v čele se službou Můj Vodafone. Všechny aplikace však máte možnost odinstalovat, což platí například i o klientech sociálních sítí, které v telefonu najdete.

Prostředí telefonu

Prostředí si můžete upravit dle obrazu svého, nechybí widgety či bohatá odemykací obrazovka s možností rychlého spuštění až čtyř jakýchkoliv aplikací.

Čistý Android má zásadní vliv na to, že i přes velmi průměrný hardware funguje vše zcela bezchybně. Prostředí běhá svižné a na nic se nečeká. I spuštění všech základních aplikací je otázkou okamžiku. V tomto ohledu tedy novince nemůžeme nic vytknout.

Líbilo se nám:

  • sedmičkový Android v čisté podobě
  • dobrá optimalizace

Fotoaparát: na momentky a ve dne

Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 13 megapixely, automatickým ostřením a jednotónovou přisvětlovací LED diodou. Prostředí aplikace lze označit za přehledné, všechny funkce máte ihned po ruce, v hlubším nastavení najdete manuální režim, kde si můžete zvolit hodnotu expozice, ISO, vyvážení bílé či režim ostření. Fotoaparát pracuje vcelku svižně a neměl by vás nijak brzdit.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita výsledných snímků i přes vysoké rozlišení nijak nenadchne. Za dobrého světla pořídíte barevně věrný snímek s průměrnou ostrostí. Nedokonalosti vyniknou při sebemenším přiblížení pořízené fotografie. V interiérech se objevují již mnohem větší problémy. Dlouhý expoziční čas se zcela zákonitě podepíše na ostrosti a dost často je výsledkem pouze jedna velká mazanice.

S modelem Smart N8 pořídíte také makro snímky, avšak chce to trochu trpělivosti – někdy se telefonu nechce zaostřit na blízký objekt.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka má 5megapixelové rozlišení a dokonce i přisvětlovací LED diodu, což rozhodně potěší. Vaše selfies tak pořídíte v rozumné kvalitě i například v noci, když se vracíte z večírku domů.

Záznam videa je určen pouze pro nenáročné, neboť vrcholnou kvalitu představuje HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Pro přehrání na telefonu dostatečné, jinde bychom to nedoporučovali.

Vodafone Smart N8 (testovací video) – 720p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • čelní kamerka s bleskem

Nelíbilo se nám:

  • ne zcela přesvědčivé výsledky

Konektivita: nepřekvapivě kompletní

V datové výbavě Vodafone Smart E8 boduje a závidět by mu mohly mnohé dražší telefony. Samozřejmě zde nechybí LTE, které pracuje ve všech u nás využívaných pásmech a podporuje technologii VoLTE pro kvalitnější hovory přes LTE. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí VoWi-Fi, která umožňuje volání přes Wi-Fi, a Bluetooth 4.0. Nezapomnělo se dokonce ani na NFC, které je v této cenové hladině spíše vzácností.

Pro surfování na internetu pak máte v telefonu k dispozici pouze obligátní Chrome od Googlu. Funguje bezproblémově a prohlížeč pracuje plynule i při otevření více oken.

Líbilo se nám:

  • LTE s VoLTE
  • VoWi-Fi
  • NFC

Navigace: na mapě vás najde

Při navigování si musíte vystačit pouze se systémem GPS se zpřesněním pomocí A-GPS a Wi-Fi. Stále častější podporu konkurenčního ruského GLONASSu zde nečekejte. Nalezení polohy však i tak proběhlo ve všech případech do deseti sekund. Při horším výhledu na oblohu ale telefon hůře držel pozici a objevovaly se výkyvy. V telefonu bohužel nenajdete elektronický kompas, který se hodí při pěším navigování.

Co se týče navigačního softwaru, předinstalované jsou pouze Google Mapy. Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovaly nebo nestačily, není problém doinstalovat si z Google Play jinou mapovou a navigační aplikaci.

Líbilo se nám:

  • rychlé nalezení polohy

Nelíbilo se nám:

  • chybí GLONASS
  • chybí elektronický kompas

Zhodnocení: slušný základ

Nový Vodafone Smart N8 se snaží navázat na modely prime z minulých let. Výbavu malinko vylepšil a velmi vítáme především větší interní paměť. Méně náročným uživatelům bude stačit na veškeré aplikace i hry a dá zapomenout na nepříjemná dilemata, kterou aplikaci odinstalovat. Nijak zásadně se nezměnil displej, který však svými kvalitami plně postačuje. Nově se setkáváme se čtečkou otisků prstů, která je zde spíše jen bonusem „pro ten pocit“, že zde je – její spíše pomalejší práce zřejmě většinu odradí.

Pakliže bychom měli vypíchnout nějaké zásadnější nedostatky, vlastně nemůžeme říci nic. Ano, výkon zde není oslnivý a náročné hry vám plynule nepojedou, jenže to snad ani nikdo nečekal. Fotoaparát trochu klame, když papírově oslňuje 13megapixelovým rozlišením a ve výsledku produkuje jen velice průměrné snímky. Nepřesvědčila nás ani kvalita hlasitého reproduktoru, kterou by cílová skupina, mezi kterou jistě budou i náctiletí, ocenila.

Suma sumárum tak před sebou máme velmi podařený telefon nižší třídy, kde ještě nebylo nutné přistupovat k zásadním kompromisům. Za tři a půl tisíce korun obdržíte zařízení, které můžeme směle označit za vstupenku mezi svět chytrých telefonů, případně za model pro méně náročné uživatele. Jak si níže ukážeme, novinka má jednoznačně šanci uspět mezi konkurencí, ačkoliv o zajímavé kousky v této cenové hladině není nouze.

Konkurence

Velkým konkurentem bude Xiaomi Redmi 4A, které láká na větší operační paměť a dokonce 32GB interní paměť. Rovněž zvládá LTE a má silnější baterii. Pakliže se obejdete bez čtečky otisků prstů, vychází Xiaomi ve výsledku ještě o něco lépe.

Xiaomi Redmi 4A

Rozměry139,5 × 70,4 × 8,5 mm, 131,5 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 425 MSM8917, 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 120 mAh

Dalším konkurentem může být Alcatel Shine Lite. Ten má sice starší verzi systému Android, ale kontruje větší operační pamětí a možná o něco stylovějším vzhledem. Cenově vychází velmi podobně.

Alcatel Shine Lite

Rozměry141,5 × 71,2 × 7,5 mm, 156 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 460 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin

Na závěr vybíráme Asus ZenFone Live, který stojí o něco málo víc, ale obdobně je zaměřený na tvorbu selfies. Výhodou je opět větší operační paměť či o něco silnější baterie.

ASUS ZenFone Live

Rozměry141,2 × 71,7 × 8 mm, 130 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor2 650 mAh
vodafone-smart-n8
Klady
  • velká interní paměť
  • povedený zadní kryt
  • kvalitní zpracování
  • slušný displej
  • sedmičkový Android
  • příznivá cena
Zápory
  • výkon mohl být vyšší
  • fotoaparát podává spíše slabší výkony
  • menší operační paměť
Diskuze ke článku
xoxo
Juj 1,5GB ram a android 7,0 to se musi s e k a t :D
Anonym
Žádnou recenzi na Youtube nemáte, tak co se děje?
marek
Když už píšete mezi konkurenty Alcatel Shine Lite, rovnou můžete uvést i Alcatel A3, protože se jedná o totožný telefon, ovšem s logem Alcatelu je navíc Dual SIM.
Douglass
Jako by je zabilo dat tam alespoň Snapdragon 435 a 3GB RAM. Když to umí za stejné peníze Xiaomi, nevidím důvod proč kupovat takovej shit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze