Vodafone Smart E8
recenze

Vodafone Smart E8

Naprostý základ od červených

Tak jako každý rok, i letos Vodafone představil řadu brandovaných smartphonů, které pro něj vyrobilo čínské ZTE. Dnes jsme si vzali do parády nejnižší a nejlevnější model Vodafone Smart E8, který nabízí základní výbavu, jež uspokojí nenáročné uživatele. Kromě nízké ceny zaujme i nejnovějším Androidem.

Letošní nejnižší model v nabídce brandovaných telefonů Vodafonu, který nese označení Smart E8, je přímým nástupcem loňského Vodafone Smart Turbo 7. Stejně jako on má za úkol být co nejlevnější, ceně je tak bohužel podřízeno vše. Jestliže už loni byla výbava Smart Turbo 7 výrazně podprůměrná, letos to u Smart E8 platí dvojnásob.

Vodafone Smart E8
Vodafone Smart E8

I letos má tak Vodafone Smart E8 pětipalcový IPS displej s rozlišením pouhých 854 × 480 pixelů. Loňský čtyřjádrový MediaTek vystřídal čtyřjádrový Snapdragon 210, jehož takt je o jednu desetinu vyšší. Dnes již nedostatečné jsou 1 GB RAM a interní paměť 8 GB, kterou však lze rozšířit pomocí microSD karty. Ke zlepšení došlo u baterie, která má nyní kapacitu 2 200 mAh. Za takto vybavený telefon Vodafone chce 2 277 Kč. Vyplatí se za tyto peníze a uspokojí potřeby alespoň nenáročných uživatelů? To zodpoví naše recenze.

Obsah balení:
  • mobilní telefon
  • USB kabel
  • nabíjecí adaptér
  • manuál
  • špuntová sluchátka

Technické parametry Vodafone Smart E8

Kompletní specifikace
Konstrukce145,6 × 72,1 × 9,2 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 210 8909, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor2 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:36 hodin
Dostupnostčervenec 2017, 2 277 Kč

Design a konstrukce: široké rámečky

Vodafone Smart E8 není s rozměry 146 × 72 × 9,15 mm úplně malý telefon, což určují poměrně široké rámečky kolem displeje. Díky mírně zaobleným zádům však dobře padne do ruky a dobře se drží. Hmotnost se vyšplhala na 169 gramů, což je na pětipalcový telefon už docela hodně. Jeho poměrně konzervativní design podtrhuje i použitá tmavě modrá barva.

Přední stranu pokrývá černá lesklá plocha. Displej však se svým okolím nesplývá, ale je výrazně světlejší. Nad ani pod displejem není žádné logo, totéž platí o tlačítkách. Vystačit si musíte pouze s virtuálními na displeji. Nad displejem pak sídlí viditelná úzká štěrbina reproduktoru a nalevo od něj čočka přední kamery. Notifikační dioda však chybí.

Na pravém boku jsou tradičně rozmístěná hardwarová tlačítka v podobě zámku obrazovky a kolébky hlasitosti. Obě jsou poměrně tenká a výrazně vystupují nad své okolí. Nijak se však neviklají a dobře se tisknou. Na spodní hraně nacházíme microUSB s drobným otvorem mikrofonu. Na horní hraně vlevo je pak zdířka pro připojení sluchátek.

Záda a boky mají příjemnou povrchovou úpravu s texturou připomínající karbon. V levém horním rohu můžete vidět čočku fotoaparátu doprovázenou jednotónovou přisvětlovací LED diodou. Pod ní leží nenápadné gravírované logo Vodafonu a v levém dolním rohu průduch hlasitého reproduktoru tvořený pěti otvory. Jinak záda nic neruší.

Zadní kryt sejmete zapáčením za výřez v levém spodním rohu, což odhalí vyměnitelnou baterii. V horní části je na levém boku slot na nanoSIM a na protilehlé straně slot pro microSD karty. K oběma se dostanete i bez vyjímání baterie.

Celkové konstrukční zpracování je na slušné úrovní. Použitý tvrdý plast se ani při silnějším stisku nijak neprohýbá a nic nevrže. Zadní kryt drží na svém místě pevně, ale škvíra mezi ním a zbytkem telefonu by mohla být menší.

Líbilo se nám:

  • povedený design
  • slušné dílenské zpracování

Nelíbilo se nám:

  • nanoSIM
  • virtuální tlačítka pro navigaci OS

Displej: hrubý rastr

Pětipalcový displej má dnes již málo viděné nízké rozlišení 854 × 480 pixelů, což nám dává hustotu pouhých 195 PPI. Hrubší rastr tak na displeji zahlédnete pouhým okem, aniž byste se museli nějak výrazně snažit. Když už se šetřilo na rozlišení, alespoň se nešetřilo na samotné technologii displeje a místo levného TFT TN je zde kvalitnější IPS.

Vodafone Smart E8

Barevné podání je vcelku přirozené, ale pozorovací úhly nejsou příliš široké. Telefon disponuje automatickou regulací jasu, u které jsem se nesetkal s žádnými problémy. K dispozici máte samozřejmě i možnost manuálního nastavení pomocí posuvníku. Dotyková vrstva funguje spolehlivě. Oleofobní vrstva však není příliš kvalitní, což z displeje dělá magnet na otisky. O použití ochranného skla se výrobce nikde nezmiňuje, ale vzhledem k ceně není jeho přítomnost pravděpodobná.

Líbilo se nám:

  • IPS
  • spolehlivá automatická regulace jasu

Nelíbilo se nám:

  • hrubý rastr
  • nekvalitní oleofobní vrstva

Zvuk: spíše podprůměr

Jak již bylo řečeno, hlasitý reproduktor se nachází u dolního okraje zad. Jeho zvuk bychom mohli označit spíše jako podprůměrný a reproduktor ani nehraje příliš hlasitě. Často jsme ho museli dát úplně na maximum, abychom ho pořádně slyšeli. Zvuk jako takový je plochý – nečekejte žádné prokreslení ani basy. Žádné zázraky pak nečekejte ani při použití sebelepších sluchátek, ale dočkáte se aspoň větší hlasitosti. Zvukové podání se sice zlepší, ale i v tomto případě chybí jakékoliv prokreslení. Zvuk si neupravíte ani v ekvalizéru, který zde chybí.

Líbilo se nám:

  • přibalená špuntová sluchátka s mikrofonem

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrný zvuk
  • málo hlasitý reproduktor
  • chybějící ekvalizér

Baterie: malá kapacita akumulátoru

Vodafone Smart E8 dostal vyměnitelnou Li-Ion baterii s dnes již vcelku podprůměrnou kapacitou 2 200 mAh. Kombinace malého displeje s nízkým rozlišením a slabšího hardwaru však způsobuje, že výdrž není tak slabá, jak by se papírově mohlo zdát. Při střední zátěži, která zahrnuje stálou synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, používání internetu a krátkou navigaci, jsme se dostali na jeden a půl dne provozu. Přesto raději nabíjejte každý den, aby se nestalo, že vás telefon nechá uprostřed dne na holičkách.

Vodafone Smart E8

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 720p. Telefon se vypnul po 5 hodinách 37 minutách. Nabíjení by nicméně mohlo být vzhledem k menší kapacitě o něco rychlejší. Na 80 procent to trvalo dvě hodiny 18 minut a plný stav hlásil za 3 hodiny 36 minut.

Líbilo se nám:

  • vyjímatelný akumulátor

Nelíbilo se nám:

  • slabší výdrž
  • pomalé nabíjení

Hardware: žádný rychlík

Naprostému základu odpovídá i použitý hardware. Uvnitř naleznete čtyřjádrový Snapdragon 210 taktovaný na 1,1 GHz, který doplňuje grafický čip Adreno 304. RAM má kapacitu 1 GB, interní paměť pak 8 GB, ze kterých je uživatelsky dostupných pouze žalostných 3,72 GB a po prvním spuštění zbývá dokonce ještě žalostnějších 3,14 GB. Aspoň že si můžete prostor navýšit až 128GB microSD kartou.

Tento dnes již podprůměrný hardware nicméně stále dostačuje na základní používání. Při některých činnostech je sice telefon trochu línější a zpomalení je znát. Nenáročným uživatelům to ale bude stačit. Na náročnější aplikace a hry, které potřebují vysoký výkon, přitom rovnou zapomeňte – na to tento telefon skutečně není stavěný.

Zařízení jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.2.7 získal 22 624 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 56,7 FPS. V Geekbench 4.1.0 RenderScript Score obdržel 749 bodů, v CPU benchmarku v Single-Core Score 391 bodů a v Multi-Core Score 1 042 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 5 683 bodů, v 3DMarku v doporučeném testu Sling Shot Extreme získal Smart E8 pouhých 49 bodů.

Líbilo se nám:

  • podpora microSD karet

Nelíbilo se nám:

  • slabý procesor
  • pouze 1 GB RAM
  • pouze 8GB interní paměť

Uživatelské prostředí: čistý Android s aplikacemi od Vodafonu

V telefonu najdete téměř čistý Android 7.1.1 Nougat, za což Vodafone chválíme. Výrobce si ho nijak zvlášť neupravuje, pouze přidává některé své specifické aplikace jako Můj Vodafone, Start, který funguje jako rozcestník k doinstalování dalších aplikací od Vodafonu, nebo Tips s tipy pro začínající uživatele.

Vlastní jsou i aplikace na volání Call+ a zprávy Message+. Pokud chcete volat i přes Wi-Fi, což Vodafone u tohoto modelu rovněž podporuje, musíte si ještě doinstalovat aplikaci Vodafone Wi-Fi volání. Původní aplikace Telefon a SMS a MMS jsou přitom v stále přítomné a v podstatě dublují ty od Vodafonu, které jsou preferovány a jejichž zástupci jsou umístěny na hlavní obrazovce.

Aplikace od Vodafonu jsou nicméně vázány pouze na SIM od tohoto operátora a s jiným operátorem je nevyužijete. Všechny však zcela odinstalovat nejdou, což vzhledem k omezenému úložišti zamrzí. Zatímco Můj Vodafone jde, u Call+ a Message+ se odinstalují pouze aktualizace, ale aplikace jako takové i nadále zůstávají v telefonu.

Mezi dalšími předinstalovanými aplikacemi pak naleznete FM rádio rovněž v červeno-bílé barevné kombinaci Vodafonu a aplikaci Záchranka, na níž se operátor podílí prostřednictvím své nadace.

Na fungování Androidu má pozitivní vliv čistota systému. Použitý hardware je podle dnešních měřítek již podprůměrný, přesto na základní práci s telefonem stačí. V některých případech jsme si sice na reakci telefonu počkali, ani v jednom případě však žádná aplikace nespadla ani se nerestartovala. To platí i o systému jako takovém.

Líbilo se nám:

  • aktuální Android 7.1.1
  • prakticky čistý systém s minimem balastu

Nelíbilo se nám:

  • aplikace od Vodafonu nejdou zcela odinstalovat

Fotoaparát: pouze do počtu

Zadní fotoaparát dostal rozlišení 5 Mpx. Postrádá autofokus, ale nechybí mu alespoň přisvětlovací jednotónová LED dioda. Vepředu pak máte k dispozici 2 Mpx s pevným zaostřením a bez možnosti přisvícení.

U takto levného telefonu nemůžeme chtít od fotoaparátu zázraky. V tomto případě je fotoaparát skutečně pouze do počtu a i na momentky stačí pouze s přimhouřením obou očí. Fotografie nemají příliš věrné barvy, vyznačují se horší ostrostí a větším šumem i při dostatku světla. Při nedostatku světla už jsou fotografie prakticky nepoužitelné. To platí nejen o výstupech ze zadního, ale ještě více z předního fotoaparátu, který se nehodí snad ani na selfie.

Ani s natáčením videa to není žádná sláva. Maximální rozlišení 720p disponuje 30 snímky za sekundu. Všechny výtky, které jsme měli u fotografií, jsme měli i u videa. Barvy nejsou přirozené a chybí ostrost, ale zato přebývá šumu.

Vodafone Smart E8 – testovací video, 720p

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrná obrazová kvalita

Konektivita: VoLTE a volání přes Wi-Fi

V datové výbavě Vodafone Smart E8 boduje a závidět by mu mohly mnohé dražší telefony. Samozřejmě zde nechybí LTE, které pracuje v pásmech 800 / 850 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz, a podporuje technologii VoLTE pro kvalitnější hovory přes LTE. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí VoWi-Fi, která umožňuje volání přes Wi-Fi, a Bluetooth 4.0. Nezapomnělo se ani na NFC.

Pro surfování na internetu pak máte v telefonu k dispozici pouze obligátní Chrome od Googlu. Funguje bezproblémově a prohlížeč pracuje plynule i při otevření více oken.

Líbilo se nám:

  • LTE s VoLTE
  • VoWi-Fi
  • NFC

Navigace: pouze A-GPS

Při navigování si musíte vystačit pouze se systémem GPS se zpřesněním pomocí A-GPS a Wi-Fi. Stále častější podporu konkurenčního ruského GLONASSu zde nečekejte. Nalezení polohy však i tak proběhlo ve všech případech do deseti sekund. Při horším výhledu na oblohu ale telefon hůře držel pozici a objevovaly se výkyvy. V telefonu rovněž nenajdete ani elektronický kompas, který se hodí při pěším navigování.

Vodafone Smart E8

Co se týče navigačního softwaru, předinstalované jsou pouze Google Mapy. Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovaly nebo nestačily, není problém doinstalovat si z Google Play jinou mapovou a navigační aplikaci.

Líbilo se nám:

  • rychlé nalezení polohy

Nelíbilo se nám:

  • chybí GLONASS
  • chybí elektronický kompas

Zhodnocení: pouze pro nenáročné

Vodafone Smart E8 je telefonem nejnižší třídy a touto optikou na něj nutno nahlížet. Vzhled bez žádných designových výstřelků může zaujmout například seniory, kteří hledají levný dotykový telefon. Jednoznačný plus představuje šíře konektivity, kterou tento telefon nabízí. Technologie VoLTE a VoWi-Fi, stejně jako NFC, nejsou zdaleka běžné ani u mnohem dražších telefonů. Další předností je pak jednoznačně téměř čistý Android, navíc v zatím poslední verzi 7.1.1.

Slabé stránky však přece jen převažují. Vytknout bychom mohli podprůměrné rozlišení displeje. Připravit se tak musíte na hrubší rastr viditelný i pouhým okem. Škoda také pouze 1 GB RAM, což je na stále nenasytnější Android již málo. Větší by také mohlo být interní úložiště, navíc když z deklarovaných 8 GB máte ve skutečnosti k dispozici pouze jen něco nad 3 GB, které se zaplní jedna dvě. Výrazně podprůměrně si vedou i oba fotoaparáty, které jsou spíše do počtu.

Vodafone Smart E8

Vodafone Smart E8 bychom tak doporučili jen skutečně nenáročným uživatelům, jako jsou senioři, kteří ocení jeho cenu necelé 2 300 Kč. Pokud chcete od chytrého telefonu něco víc, vyplatí se vám si připlatit za lepší výbavu.

Konkurence

Za podobnou cenu můžete mít například loňský Alcatel Pop 4. Stejně jako Vodafone Smart E8 disponuje čtyřjádrovým Snapdragonem 210, 1 GB RAM a interní pamětí 8 GB. Další parametry už jsou o něco lepší. Předně již má na pětipalcové úhlopříčce alespoň HD rozlišení. Vyšší rozlišení nabízí i oba fotoaparáty: vzadu se jedná o 8, vepředu o 5 Mpx. Větší je díky kapacitě 2 500 mAh i akumulátor.

Vodafone Smart E8

Rozměry145,6 × 72,1 × 9,2 mm, 169 g
DisplejTFT TN, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 210 8909, 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSD
Akumulátor2 200 mAh, doba nabíjení: 3:36 hodin
vodafone-smart-e8
Klady
  • Android 7.1.1 Nougat
  • NFC
  • podpora VoWi-Fi
  • podpora VoLTE
  • LTE ve všech pásmech
  • nízká cena
Zápory
  • podprůměrné fotoaparáty
  • malá interní paměť
  • slabý hardware
  • podprůměrný zvuk
  • nízké rozlišení displeje
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze