TP-Link LTE-A Mobile Wi-Fi M7310
recenze

TP-Link LTE-A Mobile Wi-Fi M7310

Rychlý internet vždy u sebe
2

Doba dovolených je konečně tu a kromě různých starostí s organizací nastává i problém s internetem. Bude na daném místě bezproblémový přístup na web? A řešit internet raději pomocí osobního hotspotu, nebo raději sáhnout po alternativě, například po přenosném Wi-Fi routeru? V dnešní recenzi se právě na jednu alternativu od společnosti TP-Link podíváme.

Bez internetového připojení si dnes málokdo dokáže představit byť jen jediný den. Pokud patříte mezi ty, kteří internetem žijí a nedokáží se od novinek a zpráv oprostit ani na dovolené, máme pro vás řešení, které nese poměrně krkolomné označení TP-Link LTE-A Mobile Wi-Fi M7310. Za tím se neskrývá nic jiného než přenosný LTE router, který po vložení příslušné SIM karty s předplaceným internetovým balíčkem zprostředkuje připojení mezi vámi a klidně i dalšími členy vaší prázdninové mise.

TP-Link LTE-A Mobile Wi-Fi M7310

TP-Link není ve světě přenosných Wi-Fi LTE routerů žádným nováčkem, model M7310, jak budeme router pro zjednodušení po zbytek recenze nazývat, je již několikátým modelem v řadě. Oproti svým konkurentům nabízí mimo jiné i přehledný informační displej, který informuje jak o aktuální rychlosti připojení, tak také o spotřebovaných datech a mnohém dalším. Pokud vás poslední dva odstavce zaujaly a chcete vědět více, jste na správném místě.

Obsah balení: standard, který neurazí

V balení kromě samotného routeru naleznete také baterii s kapacitou 2 000 mAh, plastovou redukci z nanoSIM na microSIM kartu, synchronizační a napájecí microUSB–USB kabel a také základní dokumentaci k routeru. Chybět tak může napájecí adaptér do elektrické sítě, ten si však stejně většina uživatelů poveze společně se smartphonem.

TP-Link LTE-A Mobile Wi-Fi M7310

Design a konstrukční zpracování: malá velká krabička

Po vybalení M7310 překvapí především drobné rozměry, které jsou jen o něco málo větší než vevnitř ukrytá baterie. Rozměry routeru činí 98,5 × 60,5 × 16 mm, hmotnost je přibližně 200 gramů s vloženou baterií. Rozměrově by se router dal přiblížit krabičce od cigaret, případně menšímu telefonu, což dává na vědomí výška pod 10 centimetrů.

Po designové stránce si není moc na co stěžovat. Přední stranu tvoří dva pogumované trojúhelníky, které lze promáčknout – pod jejich úrovní se ukrývají jediná dvě tlačítka. Na levém boku jde o tlačítko pro vstup do menu, kterým lze zároveň nastavení procházet, pravé tlačítko slouží pro zapnutí/vypnutí a rovněž také jako potvrzovací tlačítko a tlačítko pro návrat zpět. TP-Link zkrátka tlačítky šetřil, ovládání je i přesto vcelku intuitivní.

Uprostřed se nachází černá plastová plocha, která je lesklá a hostí čtvercový TFT displej menších rozměrů. Na spodní hraně se nachází microUSB port, ve vrchním levém rohu poté výřez pro nehet, abyste mohli snáz sejmout zadní plastové skořepiny. Hned pod tou se nachází uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 2 000 mAh . Hlouběji se nachází slot pro microSIM kartu zajištěný sponou, stejně jako slot pro microSD kartu. Ta pojme paměťovou kartu až do velikosti 32 GB, nám se však podařilo zprovoznit i kartu s velikostí 64 GB.

Ostudu si s routerem jistě neutrhnete ani na obchodním jednání.

Konstrukční zpracování je na velmi dobré úrovni. Všechny části kvalitně lícují a žádné nepříjemné zvuky neuslyšíte. Menší kritiku bychom vznesli jen na přední černý plastový kryt, který není nijak odolný a během pár dní se na jeho povrchu objeví první vlasové škrábance. Vzhledem k tomu, že plast kryje i displej, doporučujeme dávat si na umístění routeru pozor, jinak by displejová část časem mohla utrpět nepěkné škrábance a vrypy a snížila by se tak čitelnost informací.

V ostatních ohledech však převládá spokojenost. Router je malý, tedy i skladný a lehký. Neurazí ani jediná dostupná černo-šedá barevná kombinace, kterou narušuje jen logo výrobce. Za jednolitost si TP-Link zaslouží pochvalu a ostudu si s routerem jistě neutrhnete ani na obchodním jednání.

Informační displej: příjemný bonus

Většina přenosných Wi-Fi routerů s podporou LTE si vystačí s notifikačními LED diodami, které doplňují piktogramy poblíž, TP-Link šel ovšem dál. Displej není příliš velký, konkrétně 1,44 palců, neohromí ani technologie TFT TN, přesto je displej poměrně dobře čitelný i venku, kde se s routerem budete pohybovat nejčastěji. Piktogramy jsou sytě barevné a nachází se na černém podkladu, což viditelnost jednoznačně zlepšuje. Nevadí ani fakt, že displej není dotykový – na takto malé úhlopříčce by šlo o poměrně nevhodné rozhodnutí, navíc by se cena zařízení poměrně výrazně navýšila. Pokud bychom přeci jen měli zmínit nějaký nedostatek, jedná se o průměrný jas, který však dostačuje, a také o již zmíněný krycí plast, který nedisponuje příliš velkou odolností. Škrábance by při pravidelném používání v nehostinných podmínkách mohly znamenat nemalý problém.

Displej vydrží v pohotovosti 15 vteřin, poté sám pohasne. Lze nastavit i úsporný režim, v takovém případě displej pohasne o zhruba 5 vteřin dříve. Domovská obrazovka informuje o několika údajích, konkrétně o typu připojené sítě (2G, 3G nebo LTE), o počtu nepřečtených SMS zpráv, které na vloženou SIM kartu dorazily, o přítomnosti SIM karty, o tom, jakou rychlostí aktuálně stahujete a kolik dat jste již vyčerpaly, a ověřit můžete i stav Wi-Fi připojení nebo míru vybití baterie (v procentech). Pokud si nastavíte limit, o jeho průběžné spotřebě vás informuje jednoduchý graf.

Do menu se lze dostat po stisku levého kontextového tlačítka. Mezi další položky patří informace o zařízení, zapnutí úsporného režimu, nastavení WPS, nastavení Wi-Fi frekvenčního pásma, nastavení preferované sítě (4G, 3G nebo 2G) a samozřejmě také nastavení roamingu. Poslední položkou je možnost zobrazení QR kódu pro rychlé stažení aplikace, skrze kterou se router ovládá a skrze kterou lze nastavit i podrobnější možnosti.

Jednotlivé položky lze snadno editovat, přijatou zprávu si skrze router ale bohužel nepřečtete. Vždy musíte zavítat do propojené aplikace, kterou si rovněž podrobně představíme. Přítomnost displeje hodnotíme kladně, jedná se o zajímavý benefit a ovládání routeru to zjednodušuje, uživatel má neustálý přehled o spotřebovaných datech a také o stavu připojení. Levnější alternativy se spoléhají na LED diody, které nemusí být bez detailního prostudování manuálu úplně srozumitelné. Tento problém u TP-Linku odpadá.

Technické parametry: LTE na palubě

Ještě než se poprvé připojíme, podíváme se na technické parametry routeru. M7310 podporuje sítě 2G/3G a samozřejmě i LTE w rychlostí 150 Mbit/s pro stahování a 50 Mbit/s pro nahrávání. M7310 podporuje veškerá potřebná LTE pásma, tedy jak FDD (800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz), tak TDD (2 300, 2 500 a 2 600 MHz). Připojit můžete až 11 zařízení souběžně (10 skrze Wi-Fi a jedno skrze USB kabel, například stolní PC), baterie s kapacitou 2 000 mAh vydrží v provozu až 10 hodin. Router disponuje slotem pro microSD kartu o velikosti až 32 GB . Anténa je integrovaná v routeru a externí připojit nelze.

TP-Link LTE-A Mobile Wi-Fi M7310

Aplikace tpMiFi: elegantní a přehledný správce

Alfou a omegou routeru od TP-Linku je aplikace tpMiFi, skrze kterou provedete veškerá potřebná nastavení. Aplikace je dostupná pro platformy iOS a Android a samozřejmě nic nestojí.

Po nainstalování je nutné router nejdříve spárovat. To provedete pomocí připojení telefonu k Wi-Fi síti, kterou router po zapnutí automaticky vytvoří. Následně zadáte heslo, které se nachází pod krytem z vnitřní strany, a aplikace si automaticky provede potřebná nastavení a router s telefonem se spáruje. V prvních krocích vás čeká také vytvoření účtu, který následně zjednoduší nastavení routeru na nově připojovaném smartphonu.

Primární obrazovka nabídne podobné popisky jako displej routeru, akorát v přehlednější formě. Jednoduchý graf znázorňuje vyčerpaný datový limit, stav baterie, počet aktivních uživatelů, přečíst si můžete doručené SMS zprávy, případně sdílet data z vložené microSD karty. Podrobnější nastavení aplikace umožňuje přejmenování sítě, nastavení hesla, přepnutí frekvenčního pásma (2,4 GHz nebo 5 GHz) nebo skrytí sítě. Vzdáleně můžete router také restartovat či vypnout.

Vstup do aplikace a jednotlivých položek si můžete zabezpečit heslem, respektive čtyřmístným PINem. Máte tedy jistotu, že vám váš známý či kamarád nezmění heslo k routeru, případně síť nepřejmenuje bez vašeho vědomí.

Zkušenosti z praxe: ideální společník

Router jsme testovali jak na území České republiky, tak také v zahraničí. V routeru byla vložená SIM karta operátora O2 a po čas testování nenastal jediný zádrhel. K routeru se bez problému připojilo několik uživatelů, deklarovaná výdrž se snižovala v závislosti na počtu připojených uživatelů. Obecně se dá říci, že při neustálém propojení dvou zařízení vydržel router naživu zhruba 9 hodin v plném provozu, což lze považovat za slušnou hodnotu (TP-Link udává 10 hodin). Problém nenastal ani v případě, že se router připojil k powerbance. Výkon dostačoval na souběžné nabíjení a fungování, takovou cestou lze výdrž i zněkolikanásobit.

TP-Link LTE-A Mobile Wi-Fi M7310

Router byl celou dobu pohozen v tašce nebo batohu a dosah signálu byl nadstandardní, problém nenastal ani v případě, že se router nacházel v jiné místnosti. Rychlost stahování zobrazovaná na displeji po celou dobu odpovídala skutečnosti, přehřívání jsme nepozorovali ani při vyšších vnějších teplotách.

Zhodnocení: kvalita za rozumnou cenu

TP-Link M7310 nepatří mezi nejlevnější přenosné Wi-Fi LTE routery na trhu, cena 3 tisíce korun se nám však vzhledem k výbavě a provedení nezdá přemrštěná. Potěší slušná výdrž baterie, dosah signálu, kvalita provedení a také elegantní a účelná aplikace, přes kterou M7310 spravujete. Design by se dal ohodnotit jako povedený, rozhodně si s ním ostudu neuříznete. Oproti tetheringu si polepšíte v tom, že si nevybíjíte baterii vašeho smartphonu, dosah je znatelně lepší a i rychlost může být oproti levnějším smartphonům vyšší.

Klady
  • velký dosah signálu
  • podpora rychlého LTE
  • slušná výdrž baterie
  • možné připojit až 11 zařízení
  • přiměřená cena
  • informační displej
  • vyměnitelná baterie
  • podpora microSD karet
Zápory
  • nižší kvalita krycího plastu displeje
  • detailní nastavení jen skrze aplikaci
Diskuze ke článku
Řezňýk
Jojo, utrati za toto hrozné prachy a pak se na to bude většinu měsíce prášit, protože FUP v zadeli. Děkuji, nechci!
Killer007
Za stejnou cenu lze pořídit ZyXel WAH7705, který zvládne obsloužit zařízení třikrát tolik, výdrž je stejná při vyšším vytížení a zvládne provozovat 2,4 GHz a 5 GHz sítě zároveň, ne mezi nimi jen přepínat. Při zachování této ceny nemá zařízení od TP-Linku moc šanci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze