Surface Laptop 3
recenze

Surface Laptop 3

MacBook Air Killer
15

Surface Laptop 3 zaujme nejednoho uživatele, který preferuje kompaktní notebook, za nějž se nemusí stydět na pracovní schůzce, s dostatkem výkonu i výdrže pro každodenní používání. Jak si vedl během několikaměsíčního testování vám prozradím v níže uvedené recenzi.

Třetí generace Surface Laptopu od Microsoftu přináší nejnovější procesory Intel Core, kvalitní dotykový displej s praktickým poměrem stran, ale hlavně neskutečně pohodlnou klávesnici se skleněným touchpadem. Má na první pohled ideální notebook, tedy vlastně laptop, vůbec nějaké nedostatky?

Surface Laptop 3 (recenze) - MacBook Air Killer

Technické parametry Microsoft Surface Laptop 3 13,5

Kompletní specifikace
Konstrukce308 × 223 × 14,5 mm, 1 288 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (2 256 × 1 504 px)
Chipset
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Home
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnostříjen 2019, 29 900 Kč

Obsah balení: jen to nejnutnější

V balení najdeme kromě Laptopu 3 také kompaktní napájecí adaptér s integrovaným portem USB-A pro možnost nabíjení dalšího příslušenství a sadu základních příruček. Vše ostatní, tedy například Surface Pen nebo dokovací stanici je potřeba samostatně dokoupit.

Líbilo se nám
  • kompaktní napájecí adaptér

Konstrukční zpracování: prémiové, jako vždy

Design Surface Laptopu 3 doznal ve srovnání s předchůdcem minimálních změn, což ovšem vůbec nevadí, neboť se stále jedná o skvěle vypadající kus hardwaru. Na test jsem měl tentokrát k dispozici 13,5palcovou černou variantu a 15palcovou stříbrnou verzi. Obě byly čistě hliníkové, v nabídce jsou však stále také verze s luxusní úpravou Alcantara, která je velmi příjemná, jak se můžete dočíst v recenzi na Surface Laptop 2.

Zpracování je i tentokrát precizní: nikde nic nevrže a ze zařízení budete mít náležitě prémiový pocit. Zvlášť v černé verzi vypadá Laptop skvěle, přestože na sebe nijak zvlášť neupozorňuje, rozhodně nezapadne do šedi běžných notebooků. Jedinou nevýhodou je snad větší náchylnost na otisky, takže jej budete pravděpodobně čistit častěji než u stříbrné verze, která je v tomto ohledu praktičtější.

Hmotnost necelých 1 300 gramů u 13,5palcové varianty z počítače dělá velmi dobře přenosné zařízení, které se díky rozměrům 308 × 223 × 14,5 milimetrů pohodlně vleze i do tenké aktovky. U větší 15palcové verze pak samozřejmě musíte počítat s vyšší hmotností 1 542 gramů i rozměry (339,5 mm × 244 mm × 14,69 mm). Pochválit musím tuhost pantu, která je tak akorát a Laptop 3 lze díky tomu pohodlně rozevřít jednou ruku, aniž by se zdvihla základna. Svůj podíl na tom mají jistě i gumové nožky na spodní straně, díky nimž notebook neklouže. Úhel rozevření je navíc dostatečně velký, abyste mohli s Laptopem 3 pohodlně pracovat i na klíně, třeba při cestě vlakem.

Klávesnice i skleněný touchpad představují to nejlepší na trhu.

Samotnou kapitolou je potom klávesnice a touchpad. Netřeba však chodit kolem horké kaše: klávesnice je zkrátka špičková. Jedná se pravděpodobně o nejlepší klávesnici, se kterou jsem se doposud na notebooku setkal. Rozestupy kláves, zdvih, velikost i odezva na zmáčknutí jsou prvotřídní, díky čemuž jsem neměl problém pohodlně psát v kuse i několik hodin bez přestávky. Podobně je na tom skleněný touchpad: je opravdu velký a skvěle reaguje na dotyk. Pochopitelně zvládá také různá multidotyková gesta, která vám mohou usnadnit práci. Abych vám nastínil, jak moc pohodlný je, zmíním, že přestože se osobně řadím mezi uživatele, kteří preferují práci s myší, nechával jsem ji ležet ladem připojenou k jinému notebooku.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • nízká hmotnost u 13palcové verze
  • prémiové zpracování
  • špičková klávesnice i skleněný touchpad
  • vysoký úhel rozevření pantu
  • možnost Laptop pohodlně otevřít jednou rukou

Displej: praktický a dotykový

Displeje produktů řady Surface se dlouhodobě řadí mezi to nejlepší, s čím se u notebooků a přenosných zařízení můžete setkat, a ani u Laptopu 3 tomu není jinak. Ať už se rozhodnete pro 13,5palcovou či 15palcovou variantu, dostanete kvalitní displej PixelSense, který se chlubí nadprůměrným jasem, skvělým kontrastem i opravdu tmavou černou.

Microsoft Surface Laptop 3
Prakticky ihned po rozevření Laptopu můžete začít pracovat a nezdržovat se zadáváním hesel nebo přikládáním prstu.

Obrazovka si navíc zachovává velmi praktický poměr stran 3:2, díky čemuž se lépe pracuje s více otevřenými okny najednou, než je tomu u konvenčních obrazovek s poměrem stran 16:9 nebo 16:10. Jemnost obou panelů činí 201 PPI a samozřejmě nechybí ani podpora dotykového pera Surface Pen či možnost standardního dotykového ovládání, které registruje až deset dotyků.

Rámečky kolem zobrazovače se neřadí k těm nejtenčím, na druhou stranu nahoře najdeme HD kamerku, duální mikrofony a technologii Windows Hello, díky níž vás Laptop rozpozná i v naprosté tmě. Tento způsob autentizace je velmi pohodlný díky své rychlosti. Prakticky ihned po rozevření Laptopu můžete začít pracovat a nezdržovat se zadáváním hesel nebo přikládáním prstu.

Microsoft Surface Laptop 3
Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • špičkový obraz
  • ideální poměr stran
  • Windows Hello

Zvuk: za jedna s hvězdou

Poslech hudby na Laptopu 3 je (na poměry notebooků) nevídaně povedený. Zvuk vychází rovnou z klávesnice, takže se vám nestane, že si nedopatřením zakryjete reproduktor. Díky umístění navíc zvuk směřuje přímo k vám, takže máte k dispozici opravdu nadprůměrný zvukový zážitek. Spokojen jsem byl s hlasitostí i kvalitou reprodukce. Nechybí dokonce ani basy, což se u notebooků zase tak často „neslyší“. Spokojen jsem byl rovněž s kvalitou reprodukce do sluchátek či integrovaných mikrofonů, které zajistily kvalitní přenos zvuku při videohovorech.

Microsoft Surface Laptop 3
Líbilo se nám
  • špičkové hlasité reproduktory
  • ideální umístění

Výkon hardwaru: AMD Radeon vs. Iris Plus

Microsoft Surface Laptop 3 je nabízen v několika specifikacích odvíjejících se od velikosti zařízení. Pokud sáhnete po kompaktnější 13,5palcové verzi, máte k dispozici desátou generaci procesoru Intel Core i5-1035G7, respektive i7-1065G7 doplněnou o grafický čip Iris Plus Graphics. V případě, že zvolíte 15palcovou variantu, je Laptop vybaven procesorem AMD Ryzen 5 3580U doplněným o grafický čip Vega 9 Graphics Microsoft Surface Eidition, případně AMD Ryzen 7 3780U s RX Vega 11 Graphics Microsoft Surface Edition.

Rozdíl najdete také u operační paměti, která je v případě 13,5palcové verze typu LPDDR4X, zatímco u větší varianty typu DDR4. V obou případech však máte na výběr mezi 8 a 16 GB RAM.

Menší verze je paradoxně lépe vybavena.

Na test jsem měl k dispozici obě verze a představu o výkonu můžete získat z přiložených screenshotů pocházejících z několika benchmarků. Pokud nutně nevyžadujete větší obrazovku, určitě bych doporučoval nákup menší a lépe vybavené 13,5palcové varianty. Oba přístroje však mají dostatek výkonu na vše potřebné – fungují svižně a při používání na nic nečekáte. Z úložišť je k dispozici 128, 256, 512 GB nebo dokonce 1TB SSD. Slot pro paměťové karty chybí.

Rovněž se zahříváním jsem se setkal během používání zřídkakdy. Ještě více ojediněle potom s tím, že bych zaregistroval spuštění aktivního chlazení, které je velmi tiché a po většinu času zůstává vypnuté.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon u obou verzí
  • desátá generace Intel Core u 13palcové verze
  • o aktivním chlazení takřka nevíte
Nelíbilo se nám
  • 15palcová verze má o něco horší HW výbavu

Výdrž baterie: pracovní den s přehledem

Surface Laptop 3 bez problémů zvládne jeden delší pracovní den. Z dlouhodobého testování jsem dosáhl průměrně výdrže cca 9 hodin, během nichž jsem používal internetový prohlížeč s desítkami otevřených oken, Microsoft Office, Telegram, Wunderlist a pár dalších programů.

Microsoft Surface Laptop 3

Kromě rychlonabíjení skrze dodávaný adaptér, pomocí nějž lze Laptop 3 nabít z 0 na 80 % zhruba za hodinku, můžete využít také nabíjení skrze USB-C. Vícekrát jsem si s sebou na cesty bral pouze miniaturní 18W napájecí adaptér z balení telefonu Sony Xperia 1. Nabíjení skrze méně výkonný adaptér sice probíhá pomaleji, ale funguje.

Dodávaný adaptér navíc obsahuje samostatný USB-A konektor, kterým lze nabíjet druhé zařízení (třeba váš smartphone).

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • možnost nabíjení skrze USB-C
  • praktický napájecí adaptér

Software a konektivita: bez Thunderboltu, zato s Wi-Fi 6

Surface Laptop 3 nabízí poměrně skromnou konektorovou výbavu. Na levém boku je osamocený USB-C konektor, který však bohužel nepodporuje Thunderbolt, takže jsou jeho možnosti využití limitovanější, než je tomu mnohdy u konkurence. Dále na těle zařízení najdeme USB-A, 3,5mm jack a také proprietární Surface Connect port, skrze nějž budete Laptop obvykle nabíjet. Pomocí tohoto portu pak zároveň můžete připojit i dokovací stanici, která vás vyjde na necelých pět tisíc korun. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 6 u 13,5palcové verze Laptopu 3. U větší varianty bohužel výrobce z nějakého důvodu nasadil „pouze“ starší Wi-Fi 5 (standard 802.11ac), která však bude většině uživatelům plně dostačovat.

Z hlediska softwarové výbavy se můžete těšit na klasický operační systém Windows 10, který dorazí bez jakéhokoliv balastu à la antivirový program McAfee a podobně.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6 (ale pouze u menší varianty)
Nelíbilo se nám
  • chybějící Thunderbolt 3

Zhodnocení

Micrososft Surface Laptop 3 je zařízením, které vám rychle přiroste k srdci a kromě slabší konektivity mu lze těžko něco vytknout. Jakožto uživatel, který hodně píše a cestuje, oceňuji neskutečně pohodlnou klávesnici, elegantní design se skvělou přenositelností (u 13,5palcové verze) a prémiové zpracování. Po stránce výkonu si rovněž nemám nač stěžovat a příjemným bonusem je kvalitní dotykový displej s praktickým poměrem stran 3:2 a podporou Windows Hello. Surface Laptop 3 je jedním z mála zařízení, které bych vám bez váhání doporučil, jestli zvažujete koupi nového notebooku.

Microsoft Surface Laptop 3

Konkurence

Mezi konkurenci, jak je jasné ze samotného názvu recenze, řadím MacBook Air. Letošní verze přináší mírné zlepšení v oblasti výkonu a klávesnice, u které byl použit osvědčený nůžkový mechanismus. Hlavní výhodou MacBooku Air je však podle mě Thunderbolt 3, který umožňuje připojit například externí grafickou kartu. Někomu však může scházet pohodlné rozpoznávání pomocí obličeje či dotykový displej s praktickým poměrem stran 3:2. Diskuze o tom, který OS je lepší, zcela vynechám, neboť má každý z nich své přednosti i nevýhody.

Apple MacBook Air (2020) 256/8 GB

Konstrukce304,1 × 212,4 × 16,1 mm, 1 290 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
Procesor2×1,1 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (50 Wh)

Apple MacBook Air (2018) 128/8 GB

Konstrukce304,1 × 212,4 × 15,6 mm, 1 247 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
Procesor2×1,6 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (50 Wh)

Zajímavou alternativou může být rovněž Dell XPS 13, jemuž neschází Thunderbolt 3 ani dotyková obrazovka. Také po stránce výkonu je srovnatelný s Laptopem 3, takže by měli případní zájemci vybírat zejména podle designu, pohodlnosti klávesnice a konektivity.

Dell XPS 13 (2019)

Konstrukce302 × 199 × 11,6 mm, 1 230 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor4×4,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 2 000 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (52 Wh)
microsoft-surface-laptop-3
Klady
  • prémiový design
  • kvalitní zpracování
  • špičková klávesnice i skleněný touchpad
  • možnost Laptop pohodlně otevřít jednou rukou
  • špičkový displej s praktickým poměrem stran
  • praktické rozpoznávání obličeje Windows Hello
  • nadprůměrné hlasité reproduktory
  • dostatek výkonu
  • rychlé nabíjení
  • možnost nabíjet skrze USB-C
Zápory
  • 15" verze má o něco horší výbavu
  • chybějící Thunderbolt 3
Diskuze ke článku
Tomas
Mam ho asi 4 mesice. Samozrejme i5 a vetsi ssd, protoze 128 je fakt nesmysl. Myslim, ze lepsi vybava konkuruje spis M Pro, ze air je dost predrazeny na svuj vykon. (Mam doma i Air, takze nejsem vyhraneny zastence jedne nebo druhe platformy). Co mi na Surface vadi: hello je super, ale v 60 % pripadu budete davat pin, takze absence otisku prstu. Klavesnice je super a pad je fakt skvely, ale problem budou mit lidi, kteri si nepamatuji, kde jsou ceske symboly. A nejvetsi peklo je absence vic portu, takze bez redukce je to neprijemne. Super je, ze jedno usb strcili do krabicky u napajeciho kabelu. Kdyz na nem roztocite vic procesu, tak zacina topit a hucet. Za me super, ale chtelo by to trochu doladit a mozna v dane cenove kategorii mrknout na hp.
Bob
Nechápu chybějící LTE modem.
Marek
Kdyby měl thunderbolt 3, byl by to větší konkurent Airu 2020, takto pokud chci pracovat na externím 4K 60Hz displeji, musím vysolit dalších x tisíc zbytečně za dock. Air má navíc v základu větší SSD a podle mě displej zobrazující bělejší bílou. Ale jinak se mi Laptop 3 velice líbí a také jsem nad ním uvažoval.
Tomáš
No soudruzi s Mrkvosoftu by měli začít u designu, jestli to má být "zabiják" MacBooku Air. Ikdyž tohle srovnávání je prostě holý nesmysl, když jsou to dvě úplně jiné platformy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze