Microsoft Surface Laptop 2
recenze

Microsoft Surface Laptop 2

MacBook od Microsoftu
5

Populární segment výkonných, přesto kompaktních laptopů nenechal chladným ani Microsoft. Přestože se specializuje spíše na zařízení 2v1, vypustil do světa již druhou generaci vlastního laptopu. Co nového vylepšený Surface Laptop 2 přináší a má šanci na to získat u uživatelů stejnou oblibu jako konkurenční MacBooky od Applu?

První generace Surface Laptopu od Microsoftu se objevila na trhu v roce 2017 a měla nabídnout řešení pro ty, které nezaujala zařízení 2v1, jako například Surface Pro či Surface Book. Laptop se díky kvalitnímu hardwaru a solidní základní výbavě mohl těšit kladnému přijetí. Jak se v naší recenzi vedlo Surface Laptopu 2, který přináší několik zlepšení a navíc v základu nenajdeme limitovaná Windows 10 S, ale rovnou klasická Windows 10?

Microsoft Surface Laptop 2 – videorecenze

Technické parametry Microsoft Surface Laptop 2

Kompletní specifikace
Konstrukce308 × 223,2 × 14,5 mm, 1 252 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (2 256 × 1 504 px)
ChipsetIntel Core i5 8259U, CPU: 4×3,4 GHz, GPU: Intel HD Graphics 620
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory1× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Home
Akumulátor45 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnost, 30 000 Kč

Obsah balení: nutný základ

Obsah balení je poměrně chudý a kromě notebooku samotného zde najdeme již jen základní manuál a nabíječku. Ta se skládá z části, která je zakončena proprietárním konektorem, a menšího adaptéru s jedním USB-A konektorem navíc a samostatným kabelem, který se zapojí do adaptéru. Celkově nabíjecí kabel naštěstí příliš mnoho neváží a trafo není ani moc veliké. Přenositelnost tedy není problém.

Líbilo se nám
  • malý adaptér

Konstrukční zpracování: jako vždy precizní

Nový Surface Laptop 2 si vzhledem a kvalitou zpracování získá i ty nejnáročnější uživatele. Jedná se totiž, jak již je u výrobků Surface pravidlem, o velmi dobře vypadající zařízení, které splňuje ty nejvyšší nároky na kvalitu zpracování. Na ústupky nedošlo ani v oblasti přenositelnosti. Díky hliníkové konstrukci se hmotnost zastavila na sympatických 1 252 gramech ve verzi vybavené procesorem Intel Core i5 (náš případ) a 1 283 gramech ve verzi s Core i7. Laptop má na výšku pouhých 14,48 milimetrů. Novou barevnou variantou je černá, která na obrázcích působí opravdu pěkně. Já jsem testoval stříbrnou variantu Platinum. Další možností je pak také Burgundy či Cobalt Blue.

Microsoft Surface Laptop 2
Povrch z alcantary je opravdu návykový.

Opravdovou specialitou je však prostor klávesnice, který opět pokrývá syntetický materiál alcantara, který můžete znát z interiérů dražších vozů. Alcantara je také jedním z hlavních poznávacích znaků Surface Laptopu. Jakmile si na ni zvyknete, nebude se vám chtít ji vyměnit za jinou. Krása a pohodlnost používání může být teoreticky vykoupena snad pouze větší náchylností na zašpinění, ale během několikatýdenního používání jsem se s ničím nesetkal a uživatelé předchozí generace si materiál chválí i po dlouhodobém používání.

Microsoft Surface Laptop 2

O poznání lépe je řešený kloub. Jeho odpor je tak akorát. K otevírání jsem nepoužíval pouze jednu ruku, neboť mezi víkem displeje a základnou není žádný vryp, do kterého by se dal zasunout prst. Maximální úhel náklonu je dostatečný a laptop se velmi pohodlně používá i na klíně.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • líbivý design
  • nízká hmotnost

Klávesnice a touchpad: jedna z nejlepších

Pokud by vás mělo při nákupu notebooku něco opravdu velmi zajímat, pak je to zpracování a kvalita klávesnice. V případě Surface Laptopu 2 mohu konstatovat, že se opět jedná o jednu z nejpohodlnějších klávesnic, se kterou jsem kdy pracoval. Rozložení kláves je ideální, stejně jako vzdálenost mezi jednotlivými klávesami. I zdvih 1,5 milimetru mi vyhovoval. Psalo se mi tak jedna báseň. Ve srovnání s ostatními notebooky se navíc jedná o extrémně tichou klávesnici. Na levém spodním boku vedle klávesy Windows se nachází tlačítko Fn, které lze uzamknout podobně jako Caps Lock. Při psaní v šeru přijde vhod i čtyřstupňové podsvícení, které je rovnoměrné a funguje přesně tak, jak byste očekávali. Někde nad mezerníkem dochází k mírnému prohýbání, které se však nijak nepodepisuje na celkově skvělém dojmu.

Displej chrání Gorilla Glass 3.

Pod excelentní klávesnicí se nachází touchpad, který je krytý pískovaným sklem. Nejedná se rozhodně o ten největší touchpad pod sluncem, což je zřetelné zvlášť pokud například přecházíte z některého z MacBooků. Jeho velikost je však podle mě dostatečná a to nejdůležitější, tedy rychlou a spolehlivou odezvu na povely uživatele, splňuje na jedničku. Při zmáčknutí v něm zabudovaných tlačítek uslyšíte kliknutí, které zmáčknutí potvrzuje, a pochopitelně nechybí ani gesta.

Samotnou kapitolou je potažení klávesnicové části alcantarou, které jsem zmiňoval již v předchozí kapitole. To je opravdu pohodlné a věřím, že pokud si laptop koupíte a budete jej používat, již se vám nebude chtít vracet na standardní hliník či snad dokonce plast, které ve srovnání s alcantarou působí obyčejně a méně příjemně na omak.

Líbilo se nám
  • tiché psaní
  • potah z alcantary
  • pohodlná klávesnice

Displej: hezký, ale hlavně praktický

IPS displej s označením PixelSense má velikost 13,5 palců a chlubí se rozlišením 2 256 × 1 504 pixelů, což mu dává výslednou jemnost 201 bodů na palec. Barvy jsou velmi pěkné, stejně jako maximální svítivost či pozorovací úhly. Možná vás také zaujalo atypické rozlišení, které odkazuje na poměr stran 3:2, který je praktický pro práci. Při sledování filmů nebo jiného obsahu v 16:9 počítejte s černými pruhy nahoře a dole.

Příznivce dotykového ovládání potěší až desetibodový multi-touch. Využít můžete také chytré pero Surface Pen (stojí přibližně dva tisíce korun), kterým si například můžete dělat poznámky do prezentací či pracovních dokumentů. V horním rámečku se ukrývá kamerka pro videohovory a společnost ji dělají infračervené senzory. Windows Hello zde funguje naprosto bezvadně a problém mu nečiní ani zcela tmavé místnosti. V neposlední řadě je dobré zmínit, že displej disponuje ochranou Corning Gorilla Glass 3, takže by měl přežít i horší zacházení, což se může hodit, pokud se například k počítači dostanou děti. Také to ale znamená, že je regulérně lesklý, což někteří u notebooků nemají rádi.

Líbilo se nám
  • praktický poměr stran
  • ochrana Corning Gorilla Glass 3
  • dotykové ovládání
  • Windows Hello

Zvuk: vychází z hlubin klávesnice

V kapitole o klávesnici jsem mohl zmínit zvukový systém Omnisonic s podporou Dolby Audio Premium. Možná si říkáte, proč v této souvislosti mluvím o klávesnici, ale odpověď je jednoduchá – reproduktory jsou totiž uloženy přímo pod klávesnicí – zdířku či průduchy byste na těle laptopu hledali jen těžko. I přes své atypické umístění hrají velmi slušně a na sledování filmů či nenáročné poslouchání hudby plně dostačí. Absolutně žádné výtky nemám ani k výstupu do sluchátek skrze 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • solidní hlasitost i kvalita zvuku

Výkon hardwaru: nároky většiny splní

Microsoft Surface Laptop 2 je osazen výkonnými procesory Intel Core i5 nebo i7 osmé generace. V případě testované varianty s procesorem i5 a 8 GB operační paměti jsem nikdy nezaznamenal nedostatek výkonu, a pokud nehledáte zařízení určené primárně k hraní graficky náročných her či jiným výpočetně náročným činnostem, nesetkáte se s žádnými kompromisy. Integrovaný grafický čip Intel UHD Graphics 620, který je využíván i u varianty s i7, možná nenabídne kdovíjaký výkon, ale základní požadavky splní. Pokud však chcete primárně stříhat videa ve 4K, měli byste se poohlédnout jinde.

Je až překvapivě tichý.

Díky použitému hardwaru a absenci dedikované grafické karty vás laptop odmění poměrně chladným šasi, a to i během používání několika aplikací či záložek prohlížeče najednou. Jediné místo, kde se zařízení mírně zahřívalo, byla spodní strana. Stěžovat jsem si nemohl ani po stránce hluku – práce ventilátoru mne v noci v tiché místnosti nijak nerušila.

Z nabídky různých velikostí SSD disků si vybere snad každý. K dispozici jsou velikosti 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB. Rovněž operační paměť může mít až 16 GB. Jako u spousty dalších dnešních kompaktních zařízení si však již nic nevyměníte sami. Před koupí je tedy potřeba se dobře rozmyslet, po jaké variantě sáhnete.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor, rychlé úložiště i dostatek RAM
  • tiché chlazení
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet varianta s dedikovanou grafikou

Výdrž baterie: jednodenní

Po stránce výdrže mě Surface Laptop 2 nezklamal a baterie mi standardně umožnila používat zařízení přibližně osm hodin. Během tohoto času jsem se zpravidla zabýval kancelářskou prací, tzn. pracoval s programy sady Microsoft Office a používal internetový prohlížeč Google Chrome. Nabíjení probíhá skrze proprietární magnetický Surface konektor. Zakopnete-li o něj, nestrhnete i laptop, ale i tak bych raději viděl přítomnost USB-C a nabíjení skrze něj.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: trpká pravda

Co se od první generace rovněž nezměnilo a co je rozhodně zklamání, to je konektorová výbava. V této oblasti bohužel Surface Laptop 2 mírně zaspal a oproti konkurenci je výbava horší. Uživatel se musí spokojit s jediným USB 3.0 plné velikosti a Mini DisplayPortem. Alespoň nechybí 3,5mm audiokonektor, rovněž nacházející se na levé hraně základny. Na pravé pak najdeme pouze proprietární konektor Surface Connect sloužící k nabíjení a připojení dokovací stanice.

Microsoft Surface Laptop 2

Situaci může mírně zachránit nákup originální dokovací stanice Microsoft Surface Dock, což však znamená další investici v nemalé výši 5 tisíc korun. Místo na další konektory či slot pro paměťovou kartu by se přitom na laptopu našlo, což dokazuje i konkurence, která bývá ještě menší. Konektorová výbava je jedna z největších slabin Surface Laptopu 2, a pokud k práci často využíváte několik periferií, nemusíte být úplně spokojeni.

Microsoft Surface Laptop 2

Alespoň bezdrátová konektivita je v pořádku, přestože zde nenajdeme nejnovější Bluetooth 5.0, ale „pouze“ verzi 4.1. Výtky nemám k podpoře Wi-Fi 802.11ac (2 × 2 MIMO).

Nelíbilo se nám
  • chybí Thunderbolt 3.0
  • chybí HDMI
  • de facto nutnost dokoupit si Microsoft Surface Dock

Software: bez zbytečností

Na rozdíl od svého předchůdce přichází Microsoft Surface Laptop 2 již od prvního spuštění s plnohodnotným operačním systémem Windows 10 Home a není tedy potřeba nejprve manuálně přejít z verze 10 S. Výhodou nákupu počítače od Microsoftu je absence bloatwaru. Uvnitř tedy nenajdete předinstalované žádné otravné antiviry či jiné programy.

Líbilo se nám
  • na rozdíl od předchůdce plnohodnotná Windows už od prvního spuštění
  • bez bloatwaru

Zhodnocení

Pokud hledáte zařízení, které je kompaktní a má dostatek výkonu, dotykový displej i jednu z nejlepších klávesnic na trhu, jste zde na správné adrese. Microsoft Surface Laptop 2 totiž vše zmíněné nabídne a přihodí k tomu navíc ještě solidní výdrž, kvalitní displej s praktickým poměrem stran 3:2 či zajímavé řešení repráčků umístěných pod klávesnicí. Jedinou, avšak podstatnou slabinou tohoto zařízení je konektorová výbava, která mě vcelku zklamala, a to i přesto, že nepatřím k těm, kteří mají k počítači standardně připojených pět či více periférií kabelem. Obávám se však, že toto může hrát jednu z klíčových rolí. Částečným řešením, které ovšem vyžaduje další investici, je dokoupení Surface Docku. I tak je však škoda, že Surface Laptop 2 nemá konektorů více, neboť místo by se zde našlo.

Microsoft Surface Laptop 2

Cenovka startující na třiceti tisících korun se mi zdá s ohledem na prémiové zpracování i hardwarové parametry rovněž adekvátní. Pokud tedy dokážete horší konektorovou vybavenost překousnout a je pro vás důležitější například skvělá a tichá klávesnice nebo kvalitní dotykový displej, garantuji vám, že budete s tímto zařízením spokojeni.

Konkurence

Jako alternativa k Surfacu se nabízí Dell XPS 13, který disponuje 13,3palcovým Full HD či 4K displejem s tenkými InfinityEdge rámečky o velikosti 2,25 milimetrů. Velikou výhodou Dellu je přítomnost konektoru typu Thunderbolt 3, který je zde k dispozici hned dvakrát, a výrobcem udávaná výdrž až 21 hodin na nabití. Po designové stránce však působí Dell více tuctově a nedisponuje praktickým poměrem stran displeje 3:2. Cena začíná na 40 tisících korun.

Dell XPS 13 (2019)

Konstrukce302 × 199 × 11,6 mm, 1 230 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor4×4,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 2 000 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (52 Wh)

Dalšího konkurenta představuje Huawei MateBook X Pro, jenž je osazen 13,9palcovým Ultra FullView displejem s 3K rozlišením. Z konektorové výbavy MateBooku nechybí Thunderbolt 3. Neobvyklá je kamerka pro videohovory ukrytá v tlačítku na klávesnici. Ta je však oproti Surface Laptopu 2 umístěna méně prakticky, neboť uživatele nezabírá z právě lichotivého úhlu. Cena činí 42 tisíc.

Huawei MateBook X Pro (2019)

Konstrukce217 × 304 × 14,6 mm, 1 330 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,9" (3 000 × 2 000 px)
ProcesorIntel Core i7 8565U, 4×4 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (57 Wh)

Předobrazem Microsoft Surface Laptopu byl bezesporu matador na tomto poli, a sice Apple MacBook, a tak by v našem výčtu konkurentů také neměl chybět. Hlavními rozdíly jsou operační systém macOS místo Windows a všudypřítomné porty USB-C s podporou protokolu Thunderbolt 3. Na displejích počítačů Applu se zároveň nesetkáváme s možností ovládání dotykem či stylusem – obojí si cupertinský výrobce nechává pro svá iOS zařízení, přičemž obojí najednou zvládne výhradně iPad Pro. Srovnatelný model v podobě MacBooku Air z loňského roku vyjde na nejméně 36 tisíc korun.

Apple MacBook Air (2018) 128/8 GB

Konstrukce304,1 × 212,4 × 15,6 mm, 1 247 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
Procesor2×1,6 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (50 Wh)
microsoft-surface-laptop-2
Klady
  • skvělá klávesnice s alcantarou
  • kvalitní displej chráněný Gorilla Glass 3
  • dlouhá výdrž na baterii
  • dotykový displej s podporou Surface Pen
  • prémiové zpracování, líbivý design
Zápory
  • nulová upgradovatelnost
  • slabá konektorová výbava
Diskuze ke článku
Filip
A bude k tomu videopohled?
Pet
Česka klávesnice nechybí? Obavám se že ano.
Chybějící nabíjení přes usb-c je taky extrémně důležité :-(
ANO
Ve srovnani ... Akumulatory jiste nemaji kapacitu udavanou v mAh, ale ve Wh (na prvni strance je to dobre). A taky ten XPS uz jenom podle obrazku, urcite nema jen 2mm ramecky ...
Chelsea
Stylus zvládají všechny odpady v aktuální nabídce Apple. Podporu první generace Pencil mají iPad 2018, Air a Mini, druhou generaci je možné používat s modely Pro.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze