Sony SmartBand SWR10
recenze

Sony SmartBand SWR10

Elegán za babku
20

Chytré náramky monitorující fitness aktivity a upozorňující na notifikace jsou fenoménem poslední doby. My jsme pro vás otestovali Sony SmartBand, stylový náramek za dobrou cenu. Vyplatí se pořídit si právě tento cenově dostupný kousek nebo si raději našetřit na konkurenci? Nejen to se dozvíte v našem podrobném testu elegána od Sony.

Chytré náramky pomáhají k lepšímu životnímu stylu. Monitoring denní aktivity vám ihned napoví, zda dostatečně spíte, jak hodně se pohybujete a v případě SmartBand, respektive aplikace LifeLog, i co během dne děláte. Je však SmartBand tou pravou cestou k cíli?

Obsah balení: tři stačí

V balení byste zřejmě hledali pouze náramek, samotné čidlo a nabíjecí adaptér. Přesně to zde také najdete. Existuje několik verzí, SmarBand lze koupit přímo s danou velikostí pásku, větší balení mají pásky dvou velikostí. USB-microUSB kabel je krátký 20 cm, ale vzhledem k rychlému nabíjení to není problém.

Design: elegance především

Nejen na první pohled vypadá SmartBand velmi elegantně. Náramek kombinuje společenský styl se sportovním a Sony musíme pochválit. SmartBand se rozhodně hodí na každou akci a nemusíte jej nikdy sundávat. Námi testovaná černá varianta neurazí, spíše všude zaujme. Pokud by vás ale černá varianta nezaujala, zvolit můžete například živější modrou, červenou nebo zelenou.

Samotný snímač bílé barvy má rozměry 40,7 × 15,3 × 7,8 mm. Na jeho těle se nachází jedno tlačítko, tři LED diody a nabíjecí konektor microUSB. Celkově vás SmartBand zatíží pouze 21 gramy a o náramku díky tomu téměř nevíte.

Odolnost bez starostí

Certifikace IP58 se stará o dostatečnou odolnost. SmartBand díky ní vydrží až 30 minut 1,5 metru pod vodní hladinou. Obávat se nemusíte ani vniknutí prachu. Bezproblémové je i běžné užívání, vše je skryto v měkkém gumovém náramku a ani běžné zavadění či drobné nehody SmartBand nijak nepoškodí.

Senzory: naprostý základ

SmartBand disponuje pouze akcelerometrem a gyroskopem. Další informace v podobě polohy se dozvíte až v telefonu, a to pouze v případě, že v něm máte zapnutou GPS. SmartBand by si toho možná zasloužil více, ale díky skromnější výbavě může nabídnout nízkou hmotnost a dobrou výdrž, navíc další informace získáte ze zmíněného spojení s telefonem.

Baterie: konečně bez redukce

Velkým problémem náramků a chytrých hodinek je výdrž baterie a nabíjení. Nepříjemné jsou především konektory, protože microUSB konektor je na podobných zařízeních vzácností. Sony Smartband si s konektorem i výdrží poradí. Výdrž na baterii je až 5 dní a nabíjení probíhá pomocí klasického microUSB, který je přítomen přímo na těle náramku, žádné otravné adaptéry nepotřebujete. Výdrže 5 dní lze dosáhnout při malém využití, reálně počítejte se čtyřmi dny, na telefonu v aplikaci si vždy můžete ověřit zbývající procenta baterie a čas do vybití. Indikátor je velmi přesný a lze mu věřit. Následné nabití je vzhledem k 35mAh baterii bleskurychlé.

Konektivita: NFC nebo Bluetooth?

Nemáte rádi zdlouhavé a někdy komplikované párování přes Bluetooth? V tom případě stačí vlastnit telefon s NFC. SmartBand touto technologií disponuje, a komunikace náramku s telefonem je proto extrémně jednoduchá. Stačí náramek přiložit k telefonu a je spárováno přes Bluetooth. Rychlé, pohodlné a jednodušší to ani být nemůže.

Majitelé telefonu bez NFC nemusejí zoufat. K vyhledání postačí Bluetooth, skrze které probíhá i následná komunikace, v tomto případě je ale nutná nízkoenergetická verze 4.0, se staršími nebo některými levnějšími telefony tak náramek nemusí fungovat a určitě si doporučujeme ověřit verzi Bluetooth u vašeho telefonu na stránkách výrobce nebo například v našem katalogu. Komunikace přes Bluetooth funguje jak má, nejtěžší je jen první spárování. Před prvním spárováním nezapomeňte nainstalovat Smart Connect app, SmartBand host app a rovnou i Lifelog.

Kompatibilita: pro všechny, ale ne bez rozdílů

Sony na svých oficiálních stránkách ukazuje plnou kompatibilitu s modely Sony Xperia Z2, Xperia Z1, Z1 Compact a Z Ultra. Z ostatních značek zmiňuje LG Nexus 5, LG Nexus 4, Samsung Galaxy Note III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S5, HTC One, HTC One (M8). Aplikace vám však bude fungovat na každém Android zařízení s Bluetooth 4.0. Oficiální aplikace pro monitoring Lifelog zatím bohužel není dostupná pro iOS.

Pouze s řadou Xperia ale dostanete ze SmartBand maximum. Změnit typ aktivity, případně režim dopravy a jízdy na kole je možné aktivovat pouze na výše zmíněných Sony Xperiích. Pokud se bez těchto funkcí obejdete, bude vám SmartBand, respektive jeho aplikace Lifelog, fungovat i na ostatních Android zařízeních, například jako nám na Nexusu 4, případně Motorole Moto G. S aplikací SmartBand následně i na iOS.

Notifikace: vždy na ruce

Jednou z nejdůležitějších vlastností samotného náramku tvoří notifikace. Již nyní vám prozradíme, že fungují na jedničku. Vše si nastavíte v aplikaci SmartBand SWR10. Je jen na vás, zda se necháte upozorňovat vibracemi pouze na hovor nebo na všechny notifikace telefonu. Zvolit můžete i noční režim a to automaticky, případně ručně. Denní a noční režim měníte dlouhým podržením jediného tlačítka na SmartBand. Pokud chcete zjistit aktuální režim, tlačítko stisknete krátce.

Vibrace jsou dostatečně výrazné, ale zároveň nejsou nepříjemné. Využít jich lze i k buzení. SmartBand společně s telefonem monitoruje váš spánek a umí vás probudit v nejvhodnější dobu. Pokud máte čas, nastavíte si, že chcete vstávat mezi 6 a 7 hodinou a SmartBand vás zbudí v tu nejvhodnější chvíli, tedy v lehkém spánku. Na tu správnou chvíli můžete zvolit interval ve vámi zvolený čas a to od 10 do 60 minut.

SmartBand vás také upozorní, pokud se vzdálíte od telefonu, případně pokud si od vás telefon někdo bez požádání „půjčí“.

Aplikace: hudba, prezentace, fotoaparát nebo vyhledávání

Smartband nemá žádný displej, i přesto dokáže ovládat aplikace. V defaultu je nastaveno ovládání hudby, kdy jedním ťuknutím spustíte nebo zastavíte přehrávání, dvěma ťuknutími přejdete na následující skladbu a třemi na předchozí. Již v aplikaci můžete doinstalovat ovladače k dalším aplikacím. Opět jedním nebo dvěma poklepáními, vše je vždy přehledně zobrazeno v nápovědě. Ovládat lze prezentaci, fotoaparát nebo vyhledávání, kdy bude telefon zvonit, ale pouze v dosahu Bluetooth.

I zde nám vše fungovalo, jak bylo popsáno. Škoda, že si lze zvolit vždy jen jednu aplikaci.

Lifelog: monitoruje vaši aktivitu

Smartband je doporučen využívat s aplikací Lifelog. Zde dominuje časová osa, kde si můžete jednoduše vše zobrazit. Časovou osu lze posunout do minulosti a uvidíte váš spánek i aktivity. V aplikaci se nezobrazují jen aktivity zaznamenané SmartBandem, ale i samotným telefonem. Na časové ose mimo aktivit typu běh, chůze, spánek, vidíte také okamžiky, kdy jste byli na sociálních sítí, fotografovali telefonem, četli knihy nebo hráli hry.

Časová osa je navíc ještě doplněna počasím, v případě přesunu do budoucnosti se můžete podívat na předpověď.

V horní liště lze také jednoduše přidávat poznámky a vždy mít maximální přehled o všech aktivitách včetně komentáře. Neméně zajímavé je i vedlejší tlačítko „play“, které vám přehraje vámi zvolený den. Uvidíte, jak vám během dne přibývaly kroky, spalovali jste kalorie a trávili čas na telefonu.

V dolní části máte vypsané všechny aktivity, pokud si na ně ťuknete, získáte více informací včetně grafů. Nastavit si můžete také denní cíl a to jak na kroky, kalorie, tak na počet minut strávených hraním her. Počet celkových záložek v dolní části lze regulovat ťuknutím na volné místo se znakem +.

Fitness funkce: nic není dokonalé

Zatím vše vypadá dokonale, ale bohužel to tak není. Monitoring ze strany náramku občas nestíhá. Chůze, běh i spánek někdy neodpovídají realitě. K zaznamenání běhu, respektive polohy navíc SmartBand potřebuje telefon. Na jednom kilometru vás následně ošidí o 100 metrů. SmartBand mi ve spánku rozpoznal 35 minut bdělosti, o které nevím. 35minutovou chůzi mi zkrátil na 24 minut a problémy měl i s během. Nutno podotknout, že tyto komplikace nenastávají každý den. SmartBand si navíc činnosti, i spánek, monitoruje sám a nemusíte jej tedy uvádět do příslušného režimu, což je velmi příjemné. U konkurence jako je například méně dokonalý FitBit, jsme na režim spánku často zapomínali, případně jsme jej po probuzení nevypnuli. V takovém případě raději oželíme pár špatných měření s automatickým přepínáním režimu, než bezproblémové měření s často opomíjeným manuálním nastavováním.

SmartBand tedy fitness funkce zvládá, ale na monitoring se nelze vždy zcela spolehnout.

Závěr a zhodnocení: ani nejlepší není dokonalý

Sony SmartBand rozhodně zaujme designem. Elegán každý coulem, zde mu ani nelze nic vytknout. I samotné tělo přístroje schované v náramku je hezké a především praktické. Najdeme na něm microUSB a nadobro se můžeme rozloučit s nepříjemnými přechodkami, jež využívá konkurence.

SmartBand nabídne dobrou výdrž baterie a skvělé upozorňování na notifikace, buzení a na hovory. Na běžné věci je tím pravým společníkem a nic vám s ním neunikne. Vzhledem k absenci displeje musíme počítat s ovládáním jen jedné aplikace, tu si lze měnit v telefonu. Poklepání na SmartBand je citlivé a vše funguje dle očekávání.

Konkurenční Fitbit

Kritiku si zaslouží až samotný monitoring, který občas nefunguje ideálně. Špatně zaznamenaný spánek, případně sportovní aktivita, potká zřejmě každého uživatele. Následkem jsou zkreslená data a neplnění vašich předvolených cílů, které jsou ve skutečnosti splněny, ale nezaznamenány.

Konkurenční Jawbone UP24

I tak nám přijde SmartBand jako dobrá volba. Z chytrých náramků vám jej můžeme doporučit. Konkurenční FitBit, případně Jawbone up24 poráží cenou. Sony SmartBand stojí pouze 1 588 Kč a za tyto peníze přináší hodně muziky. Příplatek za konkurenci, která také není bezchybná se dle našeho názoru nevyplatí. FitBit i Jawbone up24 však nabídnou širší softwarovou podporu a náramek si naplno užijí nejen majitelé Xperií, na druhou stranu nejsou funkce tak dokonalé a široké.

sony-smartband-swr10
Klady
  • NFC
  • výdrž baterie
  • microUSB konektor
  • vzhled
  • propracovaná aplikace Ligelog
  • přijatelná cena
Zápory
  • plně kompatibilní jen se Sony Xperia
  • občas nepřesné měření
  • horší podpora jiných zařízení
Diskuze ke článku
Vincenzo
A co takhle Vívofit od Garminu, hm? :)
Dominik
Hm, přečetl sem si s nadšením a řekl jsem si ano tak to bych si mohl koupit... a pak přišla ta chvilka když sem si řeklááá já jsem si vlastně koupil Lumii... Nejsou zprávy o nějakem naramku pro WP? :D
mental.disease
Ak som to správne pochopil je tam použitý vodotesný Micro USB ako na S5 mini?

Inak ten Garmin Vivofit, že výdrž 1 rok! To je iné maso.
Jakub
Náramek používám 2 měsíce a jsem naprosto spokojen monitorink spánku je přesný buzení je také v pohodě akorát občas zaznamená chybně kroky přesto že sedmi u PC, chůze, běh zatím bez problémů. Určitě oceňuji možnost dokoupení dalších barevný náramků využívám na lG G 2 mini

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze