Sennheiser PXC 550
recenze

Sennheiser PXC 550

Ničím nerušený zážitek
9

Existují sluchátka pro základní poslech, sluchátka luxusní a sluchátka pro audiofily. I když máte neomezený rozpočet, dávejte si pozor, kolik připlácíte za samotnou značku dotvářející pocit luxusu. Pokud chcete za své peníze co možná nejvíce kvality, nabízí se dnes testovaná Sennheiser PXC 550, která vám dovolí vychutnat si vaše oblíbené skladby nanovo, tentokrát ve špičkové kvalitě.

Značku Sennheiser nemusíme většině vůbec představovat. Již delší dobu nabízí sluchátka s kvalitním zvukovým výstupem a i když se se svým designem nesnaží blížit „blýskavější“ konkurenci, nabídnou vlastní designovou linku, která rozhodně neurazí. Vše je i přesto podpořeno kvalitními materiály a bytelnou konstrukcí, kterou ocení především majitelé – a o to přesně u osobních sluchátek přeci jde.

Sennheiser PXC 550

Sennheiser PXC 550 jsou vhodná sluchátka pro posluchače, kteří ocení kvalitu, ale nepotřebují, aby samotný vzhled sluchátek evokoval něco předraženého a zbytečně na sebe upozorňoval. Znalci produkty značky Sennheiser stejně poznají na první pohled i v záplavě podobné konkurence, praví audiofilové se designem sluchátek chlubit nepotřebují.

Obsah balení: vše co potřebujete na cesty

V poměrně malé krabici (na poměry velikosti sluchátek) nalezneme vyztužený cestovní box, ve kterém se nachází jak sluchátka, tak také doplňkové příslušenství. Konkrétně se jedná o nabíjecí kabel s microUSB koncovkou, audio kabel s 3,5milimetrovým konektorem na obou stranách (pro drátové spojení, třeba v případě vybití baterie), adaptér do letadla a 6,3milimetrovou redukci. Samozřejmostí je podrobný obrázkový manuál, který vás provede prvotním nastavením a seznámí vás s gesty.

Konstrukční zpracování: vlastní pojetí elegance

Pokud se poprvé střetnete se sluchátky Sennheiser PXC 550 a máte již nějaké zkušenosti s konkurenčními modely z podobné cenové relace, například s BeoPlay H9, budete možná trochu zklamaní. Ne snad proto, že by sluchátka nepůsobila kvalitním dojmem, ovšem namísto kartáčovaného hliníku a různých elegantních detailů dostanete „surová“ a strohá sluchátka s na pohled nevyužitými plochami v tmavě černé barvě, která na sebe nerada upozorňují.

Sennheiser PXC 550

Není se však třeba děsit, sluchátka jsou pochopitelně úměrně zpracovaná k ceně, za kterou se prodávají – tedy opravdu kvalitně. Základ tvoří kovová výztuha, která tvoří součást náhlavního mostu. Kovovou výztuhu lze pochopitelně povytáhnout, a to o opravdu velký kus. Skvěle tak sluchátka sednou i na větší hlavu. V zasunutém stavu jsou sluchátka ideální pro adolescenty, případně větší děti, povytáhnout si je bude muset téměř každý dospělý. Je však dobře, že Sennheiser přistoupil na opravdu dlouhý pojezd, což není u konkurence běžný standard.

I když mušle svým kapkovitým tvarem nenapovídají, že by se do nich vešlo celé vaše ucho, opak je pravdou. Sluchátka jsou over-ear, tedy stejně jako například BeoPlay H9. Over-ear sluchátka mají velkou výhodu v tom, že se mušle nedotýkají přímo vašich uší, ale přímo hlavy – uši do sluchátek jednoduše vklouznou opravdu celé, ač kapkovitý vzhled mušle může vyvolat obavy. Polstrování mušlí je kožené a náušníky jsou vycpané kvalitní paměťovou pěnou. „Dosed“ sluchátek je tedy mimořádně příjemný a měkký, přesto kůže působí pevnějším dojmem. Nikde však nic netlačí a kůže nevyluzuje žádné nepříjemné zvuky tření v případě, kdy hýbáte hlavou do různých směrů. Izolace od okolí je nejen díky over-ear provedení skvělá.

Sennheiser PXC 550
Namísto kartáčovaného hliníku a různých elegantních detailů dostanete „surová“ a strohá sluchátka.

Konstrukce sluchátek je značně variabilní. Kromě otočení mušlí do polohy směrem na podložku (tedy o 90 stupňů) lze pravou část sklopit tak, aby se sluchátka snadno vešla do přepravního boxu, který naleznete v balení. Mechanismus otáčení a skládaní má na svědomí plastová konstrukce, čili zpočátku bude potřeba trochu síly, avšak postupem času se konstrukce vychodí. Ze zkušeností můžeme říci, že i po dlouhodobém a častém používání neutrpěl mechanismus žádné šrámy a vše funguje i po mnoha týdnech bez problémů.

Sluchátka over-ear s sebou přináší i klasické problémy a benefity – v létě se můžete při intenzivním poslechu lehce zapotit, na druhou stranu teď v zimě poslouží jako ochrana před mrazem. Sluchátka jsem si občas nasadil jen proto, abych se trochu zahřál, i když musím souhlasit, že klapky na uši by šlo pořídit i o trochu levněji.

Sennheiser PXC 550

Doplníme, že sluchátka jsou s hmotností 227 gramů poměrně lehká, zvláště pak s přihlédnutím na konstrukci over-ear.

Vnitřní hardware: magická pravá mušle

Centrální mozek sluchátek se nachází v pravé mušli, kde ze spodní strany nalezneme 3,5milimetrový jack konektor pro drátové spojení, napájecí microUSB konektor, přepínač hudebních režimů, přepínač potlačení okolního hluku a na vrchní straně pak také přepínač Bluetooth. Kromě přepínačů se na vnější hraně nachází také nenápadná sestava notifikačních LED diod, které signalizují stav nabití, nabíjení a rovněž také párování. Pro tyto příležitosti si sluchátka vystačí se třemi barvami (červená pro chybu při párování nebo méně než 2 % kapacity baterie, bílá pro nabíjení/nabití a modrá pro právě probíhající párování). Maximem je 5 svítících LED diod, které signalizují plné nabití, každá LED dioda znázorňuje 20 % kapacity baterie.

Sennheiser PXC 550

Mimo přepínačů plní pravá mušle i další funkci, jedná se totiž o jeden velký ovladač. Plocha pravé mušle je citlivá na dotyk a rozpozná hned několik gest, kterými lze sluchátka ovládat. Ta jsou velice intuitivní: klepnutím spustíte/vypnete reprodukci, vodorovným pohybem lze přeskakovat mezi skladbami, vertikálním poté měníte hlasitost. Pomocí gest lze i danou skladbu posunout/vrátit zpět dle libosti, stačí na závěr horizontálního gesta podržet prst na dotykové plošce do doby, než se skladba posune na vybrané místo. Pomocí gest lze rovněž ovládat hovory, kdy jedním klepnutím hovor přijmete a dalším ukončíte. Pokud chcete hovor rovnou odmítnout, stačí klepnout a na vteřinu prst na dotykové plošce podržet. Právě probíhající hovor lze i podržet (dvojité klepnutí), případně vypnout/zapnout mikrofon (horizontální pohyb zprava doleva, respektive zleva doprava).

Sluchátka nabízí také zajímavou funkci rychlého párování. Po prvotním spárování skrze Bluetooth (které lze provést i skrze NFC bez nutnosti hledat sluchátka v seznamu) se automaticky uloží do paměti. Takto lze uložit i další zařízení. Po zapnutí sluchátek se automaticky spárují s nejbližším zařízením, a to bez nutnosti manuálního spojení skrze nastavení. Pokud vám automatické párování s prvním zařízením nevyhovuje, stačí stisknout tlačítko pro změnu hudebního módu po dobu 4 sekund, kdy se sluchátka následně propojí s druhým zapamatovaným vysílačem. Samozřejmostí je nutnost aktivovaného Bluetooth na druhém zařízení a rovněž to, aby bylo zařízení v dosahu.

Sennheiser PXC 550

Možná se ptáte, jakým stylem se sluchátka zapínají a vypínají, neb žádný speciální přepínač na těle sluchátek není. Odpověď je jednoduchá – pokud pravé sluchátko otočíte o 90 stupňů, automaticky se vypnou, o čemž informuje ženský hlas přímo ve sluchátkách. Zapnutí provedete tak, že sluchátka zase narovnáte do pracovní polohy. Během testování jsem si na tento způsob vypnutí zvykl, v prvních pár dnech se mi však stávalo, že jsem sluchátka nechal odložené na stole bez toho, aniž bych je otočil, a tak sluchátka zůstala v pohotovosti.

Když už jsme u doprovodného hlasu, ten vás kromě vypnutí/zapnutí sluchátek informuje také o slabé baterii, nabíjení a také párování („device one connected“, „device two connected“). Anglický jazyk lze změnit, avšak čeština v nabídce chybí.

Výdrž baterie: bez nabíječky i několik dní

Možná se ptáte, jak dlouho sluchátka vydrží na jedno nabití. Reálné výsledky nás opravdu příjemně překvapily. Bez aktivní funkce potlačení okolního hluku vydrží na jedno nabití až 23 hodin, podle zvolené hlasitosti. Pokud tuto funkci aktivujete, sníží se výdrž zhruba o 3 hodiny. Pokud tedy potlačení okolního hluku nepotřebujete, vyplatí se funkci vypnout.

Sennheiser PXC 550

Výrobcem udávané výdrže 30 hodin sice teoreticky dosáhnout lze, avšak musíte vypnout funkci potlačení hluku a poslouchat zhruba na 30 až 40 % hlasitosti, případně využít analogové kabelové spojení a mít aktivní funkci potlačení okolního hluku. V takovém případě se i nepatrně zlepší kvalita výstupu, avšak méně trénované ucho rozdíl nepozná. Sluchátka Sennheiser PXC 550 lze navíc použít i v režimu USB s dodávaným USB–microUSB kabelem, což se někdy může hodit.

Pokud budete denně poslouchat třeba 7 hodin, snadno se dostanete na 4denní výdrž. Pokud však sluchátka čas od času připojíte do nabíječky, na nulu se dostanete za hodně, hodně dlouho. Nabití do 100 % poté zabere zhruba 3 hodiny. Zamrzí snad jen to, že sluchátka nejsou osazena modernějším USB-C konektorem, kterým disponuje čím dál tím více zařízení. Mnoho zájemců však bude oponovat, protože v případě vlastnictví smartphonu s microUSB konektorem nemusí dokupovat náhradní kabeláž.

Kvalita zvuku: uspokojí i náročné

Záměrně jsme vás napínali před určitě nejzajímavější částí, tedy zhodnocení kvality zvukového výstupu.

Sluchátka Sennheiser hrají jednoduše skvěle, i když je zvukový výstup tohoto výrobce dosti charakteristický (například zaostřené výšky). Naopak, nudnější skladby jsou díky dynamičnosti mnohem zajímavější, přesto výstup nijak nahrávku nedeformuje. Pokud si následně stejnou skladbu pustíte skrze běžná sluchátka, nebo například na počítači, budete po čase používání sluchátek PXC 550 hledat onu živost.

Sennheiser PXC 550

Jak už jsme zmínili, na těle nalezneme přepínač, kterým lze měnit režimy. Obecně jsme nejčastěji ponechali režim na OFF, tedy bez zbytečného dokreslení. Pokud vám však nebude výchozí výstup vyhovovat, je příjemné, že výrobce dosadil možnost rychlé změny bez nutnosti obsluhovat speciální aplikaci v mobilním telefonu, jako například u sluchátek BeoPlay.

Sluchátka Sennheiser hrají jednoduše skvěle.

Aktivní potlačení okolního hluku NoiseGard Hybrid funguje skvěle, nic jiného jsme od podobných sluchátek ani nečekali. Existují samozřejmě i chvíle, kdy není potlačení ku prospěchu, například venku při silném větru, což však není nic neobvyklého. V přímém srovnání s nejbližší konkurencí hodnotíme potlačení okolního ruchu jako téměř perfektní.

Pokud si chcete vychutnat basy, které vás opravdu nakopnou, zvláště pak při vyšší hlasitosti, doporučujeme vypnout funkci aktivního potlačení hluku. V tomto momentě se basy transformují a vyniknou, což oceníte především v soukromí vašeho domova. Při přímém srovnání s konkurencí jsme si povšimli, že maximální hlasitost je o trochu nižší, zhruba o 10 až 20 %, stejně tak postupné zesilování a zeslabování není tak plynulé, jako například u u nedávno testovaných sluchátek BeoPlay H9. Nemůžeme však říci, že by maximální hlasitost nebyla dostatečná. Na maximální hlasitost si sluchátka pouští stejně jen málokdo, případně jen ve velmi výjimečných situacích.

Sennheiser PXC 550

Díky funkci TalkThrough vám sluchátka umožní komunikovat s okolím bez nutnosti sundat mušle z uší. Když tuto funkci aktivujete, vysoce kvalitní mikrofony zabudované z vnější strany sluchátek snímají bezprostřední okolí a vy můžete pohodlně komunikovat s ostatními. Díky kvalitním mikrofonům oceníte i velice nadstandardní vyřizování hovorů, kdy sluchátka poslouží jako handsfree.

K výpadkům signálu po celou dobu našeho testování nedošlo, a to jsme konektivitu nešetřili (zdroj jsme často nechávali i více než deset metrů od sluchátek).

Aplikace CapTune: pro detailisty

Aby byla naše dnešní recenze kompletní, nesmíme opomenout ani doprovodnou aplikaci CapTune, která je připravená pro iOS i Android zcela zdarma. Aplikace zastává funkci vcelku jednoduchého hudebního přehrávače, skrze který můžete obsluhovat vaši hudební knihovnu. Mimo přehrávače nabídne aplikace přístup k nastavení, například ke spuštění vybraného hudebního režimu, zapnutí/vypnutí zvukových povelů, nebo nastavení chytré pauzy.

CapTune

Inteligentní pauza zajistí vypnutí/zapnutí reprodukce podle toho, zda máte sluchátka na uších, nebo odložená na stole. Aplikace nabídne také pohled na aktuální stav nabití baterie, kde oceňujeme, že v procentech a ne pouze graficky. I když jde aplikaci označit jako nápomocnou, většinu nastavení zvládnete gesty a jde tedy jen o drobný benefit.

Zhodnocení: nerušený poslech

Znáte přísloví, že není radno soudit knihu podle obalu? I když ho většina z nás zná, občas na něj zapomínáme. Po vybalení sluchátek nepřijde kýžený „wow“ efekt, který byste u sluchátek za zhruba 11 tisíc korun očekávali. Přijde však ihned poté, co se zaposloucháte. Od toho momentu si vás sluchátka podmaní a jen neradi je budete na delší dobu odkládat.

Sennheiser PXC 550

Pokud bychom měli zmínit nějaké zápory, bude to strohý design (pro někoho však může jít o plus) a plastová konstrukce kloubů, která nevyvolává dostatečný pocit jistoty. Tak či tak, ani po delším testování nevykazovala sluchátka jakýkoliv znak opotřebování. Někomu nemusí vyhovovat vypnutí sluchátek otočením mušle do pracovní pozice, na druhou stranu je tento způsob vypnutí/zapnutí značně návykový. Malá tlačítka pro vypnutí a zapnutí nemusí být vždy pohodlná a snadno dosažitelná, proto jde o zajímavou alternativu.

Jak zní tedy verdikt? Pokud se vám líbí designová strohost a zvuk na špici, Sennheiser PXC 550 vás nezklamou – jejich koupi můžeme směle doporučit.

Klady
  • perfektní zvukový výstup
  • otočný kloub pro lepší skladnost
  • aktivní potlačení okolního hluku
  • nadstandardní příslušenství
  • dlouhá výdrž
  • dotykové ovládání přímo na mušli
  • možnost dvojího kabelového spojení
  • snadné párování
Zápory
  • plastová konstrukce kloubu
  • spíše strohý design
  • nevšední způsob vypnutí a zapnutí
Diskuze ke článku
Tonda
Škoda, že děláte testy sluchátek, která si koupí pár vyvolených. Já si sluchátka za měsíční plat kupovat vážně nebudu. Nešlo by udělat recenzi sluchátek do 1000 Kč? Děkuji
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Srovnání s QC35?
skacelp
Tak to je tedy skvělá recenze! Ani jeden údaj, či technický parametr, pouze subjektivní názor, jak to krásně funguje a hraje, že to vyhoví i náročnému posluchači. Neuvěřitelné! Pánové tak se hodnotí na jaře ženské v parku, ale ne technická věc jejíž základní parametry jsou udávány a celkem lehce měřitelné! Ale to by se to muselo znát a asi i studovat a nedej bože i měřit! Nicméně je možné, že je to za peníze od dovozce. V dnešní době bych se ani nedivil. Styďte se!
cot1122
Tak ty plusy jako jo. Je prakticky nemožné poznat rozdíl kvality zvuku z telefonu přes kabel a přes BT, ale hrají fest potichu. Takže mínusy jak je vidím já: 1) Mikrofony nepředvádí kvalitní výkon, ostatně mají to dost těžké díky umístění ve srovnání s mikrofonem pod ústy na kabelu. 2) hrají opravdu potichu 3) unikátní zapínání způsobuje, že při zapojení externího sluchátkového zesilovače se tento bije s tím integrovaným a v pozici otočených mušlí k hlavě nelze sluchátka vypnout, čili hrají potichu a zesilovač nepřipojíte, nebo připojíte, ale zvuk je nesnesitelně zkreslený. To je zásadní problém.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze