B&O BeoPlay H9
recenze

B&O BeoPlay H9

Luxusní pohlazení pro vaše smysly
10

Pokud se chcete obklopovat luxusními věcmi, cenu byste měli řešit až jako poslední. Dnes testovaná sluchátka Beoplay H9 za zhruba 12 tisíc korun jsou určitou vstupenkou do světa luxusu, minimálně tedy co se zpracování a kvality zvukového výstupu týká.

Nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci. Přísloví, které ani časem neztratilo nic na své pravdě. Pokud chcete opravdovou kvalitu, a nezáleží v jakém směru, musíte si připlatit. Pokud chcete kvalitní poslech v bezdrátové formě, platí tato poučka dvojnásob. Dnes testovaná sluchátka společnosti B&O vás dokáží rozmazlit jak svým zvukem, tak také kvalitou konstrukčního zpracování. Pokud máte volných zhruba 12 tisíc korun a chcete to nejlepší, H9 by určitě neměly ujít vašemu zájmu.

Obsah balení: bohatá nadílka

V krabici nalezneme hned ve vrchním plastovém boxu potaženém mikroplyšem samotná sluchátka, pod kterými se nachází tři tajemně vyhlížející papírové krabičky. V nich naleznete jak nabíjecí kabel s microUSB koncovkou, tak také audio kabel s 3,5milimetrovým konektorem na obou stranách (pro drátové spojení v případě vybití baterie) a adaptér do letadla. Potěší také kvalitní textilní vak na přenášení, který se svou jemností doslova vybízí k dotyku.

Konstrukční zpracování: kůže a kov, kam se podíváte

Jakmile sluchátka vyndáte z krabičky, okamžitě na vás dýchne pocit luxusu. Kovově vyhlížející prvky jsou opravdu kovové, to co se tváří jako kůže je opravdu kůže. Zde zkrátka na žádné iluze není prostor. Kůži nalezneme jak na vrchní části sluchátek (hovězina), která vede přes hlavu, tak také na náušnících, kde je použita jemná jehněčí kůže. Náušníky jsou u podobných sluchátek velice důležité. Pokud nejsou pohodlná, sluchátka mohou hrát sebelépe, a přesto neuspějí. To se však u H9 nekoná, náušníky velice příjemně obklopují uši.

Na svědomí to má také samotné řešení, které se nazývá over-ear. Zatímco u sluchátek on-ear máte náušníky v přímém kontaktu s ušima, v případě over-ear máte uši schovaná přímo v mušlích. Ty se tak dotýkají pouze okolí uší a pocitově jsou tak mnohem příjemnější i při dlouhodobém používání.

B&O BeoPlay H9

Spodní část půlkruhu vedoucího přes hlavu je kvalitně vypolstrovaná adaptivní pěnou. Tentokrát ji překrývá textilní materiál, protože přichází do přímého kontaktu s vaší hlavou a vlasy. Z hygienických důvodů jde tedy o nejlepší možné řešení. Se sluchátky přes uši se můžete lehce zapotit, zvláště pak v letních měsících. Naopak v zimě příjemně zahřejí. V námi testované hnědé barevné variantě s šedými a kovově stříbrnými doplňky (dostupná je i černá barva) je spodní část šedivá a umocňuje celý dojem ze sluchátek. Ta se hodí pro lidi s různě velkou hlavou, míra prodloužení oblouku je opravdu velká.

Kvalita zpracování je jednoduše špičková. Kovová ramena na kloubu s rotací 90 stupňů působí precizně, stejně jako použitá kůže. Pokud se zaměříme na detaily, musíme pochválit také švy spojující jednotlivé části. I když nejsou tak důkladné jako v případě ručně šitých kabelek Hermès, i při bližším prozkoumání nenabudete pocitu, že by se časem měla kvalita prošití jakkoli měnit, což je podstatné.

B&O BeoPlay H9

Sluchátka působí v ruce velice poctivým, přesto pružným dojmem, navíc rozhodně nejsou těžkopádná. Hmotnost 295 gramů sice není zanedbatelná, přesto se váha na hlavě příjemně rozprostře a ani po dlouhé cestě s nasazenými sluchátky nemáte nepříjemný pocit.

Vnitřní hardware: centrální mozek hledejte vpravo

Jen kvůli kůži a leštěnému hliníku si asi sluchátka kupovat nebudete, proto se zaměříme na to, co dělá tato sluchátka opravdovým klenotem. Centrální mozek sluchátek se nachází v pravé mušli, kde ze spodní strany nalezneme 3,5milimetrový jack konektor pro drátové spojení, napájecí microUSB konektor a také posuvné tlačítko pro vypnutí/zapnutí a Bluetooth párování, kterému sekunduje notifikační LED dioda s mnoha barvami znázorňující danou funkci (párování, aktivní spojení, vybíjení, nabíjení). To ale není vše, celá pravá kovová část mušle je připravena poslouchat vaše povely. Je totiž dotyková a základní pokyny tak snadno uděláte i bez nutnosti vytahovat smartphone (či specializovaný přehrávač) z kapsy.

B&O BeoPlay H9
I když se může zdát, že si všechna gesta nedokážete zapamatovat, během chvíle si zvyknete.

Kovová část rozpozná hned několik gest. Tím základním je jedno klepnutí doprostřed, které simuluje tlačítko play/stop. Snadno můžete také přeskočit právě hrající skladbu, a to posunem prstu horizontálně zleva doprava či zprava doleva, a to podle toho, jakou skladbu chcete přehrát (následující/předchozí). Pokud chcete danou skladbu zesílit či naopak zeslabit, poslouží gesto posunu prstu ve směru/proti směru hodinových ručiček po jemné kruhové drážce, která je na mušli speciálně vyfrézována. Díky této drážce snadno poznáte, jestli prstem pohybujete ve správné části. Pochválit musíme i to, že nedochází ke skokovému zeslabení či zesílení, ale k velmi jemným posunům, které v první chvíli nevytrénované ucho jen stěží rozpozná.

Další gesto spočívá ve swipenutí ze spodní části nahoru, nebo naopak z vrchní části kovové plochy dolů. Tímto gestem aktivujete/deaktivujete aktivní potlačení okolního zvuku, kterým sluchátka disponují. Pro tyto případy jsou vybavena jedním mikrofonem na každé mušli, ty zároveň slouží v případě telefonických hovorů. Funkce potlačení okolního zvuku je vcelku běžná až u opravdu dražších sluchátek, proto jsme o její přítomnosti v Beoplay H9 nepochybovali.

B&O BeoPlay H9

Pokud chcete přijmout hovor, stačí jednou klepnout do prostřední části kovové plochy. Dlouhým klepnutím hovor ukončíte. Pokud chcete vytočit naposledy volané číslo, stačí dvakrát poklepat. Pouhým jedním horizontálním swipenutím při probíhajícím hovoru snadno přesunete hovor do smartphonu. Pak tedy stačí sundat sluchátka a začít telefonovat. Jednoduché a elegantní. I když se může zdát, že si všechna gesta nedokážete zapamatovat, během půl dne používání zjistíte, že jsou velice inteligentně vymyšlená a fungují dle očekávání.

Výdrž baterie: bez nabíječky i několik dní

Levá mušle se zdá na první pohled nevyužitá, všechna gesta obstarává ta pravá. I tak v levé něco důležitého nalezneme, konkrétně uživatelsky vyjímatelnou baterii s kapacitou 770 mAh. Ta se ukrývá v nenápadném šuplíčku, který lze snadno otevřít posuvným jezdcem. Následně stačí na mušli lehce klepnout a baterie sama vyjede.

Možná se ptáte, jak dlouho sluchátka vydrží na jedno nabití. Reálné výsledky nás opravdu příjemně překvapily. Sluchátka totiž bez aktivní funkce potlačení okolního hluku vydrží na jedno nabití až 16 hodin. Pokud tuto funkci aktivujete, sníží se výdrž zhruba o 2,5 hodiny. Pokud chcete co nejdelší výdrž s aktivní funkcí potlačení okolního hluku, stačí sluchátka připojit drátově – pak vydrží hrát celých 21 hodin. Samotná funkce potlačení hluku je sama o sobě poměrně náročná na energii, proto i pro tuto samotnou funkci potřebujete vloženou baterii.

B&O BeoPlay H9

Pokud se vám po celém dlouhém dni sluchátka vybijí a vy přesto chcete poslouchat dále, stačí je posuvným jezdcem vypnout (čímž se deaktivuje i funkce potlačení okolního hluku) a používat sluchátka drátovou formou. V takovém případě už záleží jen a jen na baterii zdroje zvuku.

Reálné výsledky korespondují s informacemi od výrobce. Plně nabitá sluchátka jsme propojili skrze Bluetooth se smartphonem a nechali je hrát zhruba na 70 % hlasitosti s aktivní funkcí potlačení okolního ruchu. Sluchátka se dožadovala nabití až po necelých 12,5 hodinách, zcela se vypnula asi po dalších 45 minutách. Pokud navíc funkci aktivního potlačení hluku nepotřebujete, výdrž se ještě nepatrně prodlouží.

Pokud navíc funkci aktivního potlačení hluku nepotřebujete, výdrž se ještě nepatrně prodlouží.

Nabíjení s vloženou baterií ve sluchátkách zabere zhruba 2 hodiny a 20 minut, zamrzí snad jen to, že sluchátka nejsou osazena modernějším USB-C konektorem, který vlastní čím dál tím více modernějších výrobků. Přítomnost microUSB tak hodnotíme jako menší mínus do budoucna a kaňku na kráse. Dodáme že cena náhradní baterie se pohybuje okolo tisícikoruny.

Kvalita zvuku: uspokojí i náročné

Záměrně jsme vás napínali před určitě nejzajímavější částí, tedy zhodnocení kvality zvukového výstupu.

Dánská společnost B&O se proslavila svými kvalitními reproduktory, sluchátka si pak vedou stejně parádně. H9 si nehrají na produkt pro audiofily, kteří se soustředí na každý detail, přesto uspokojí 99 % všech uživatelů, kteří si do této doby mysleli, že na hlavě nosí opravdu kvalitní sluchátka. To se v momentě nasazení Beoplay H9 změní a rázem tu máme sluchátka s opravdu vyváženým výstupem, který dovolí vychutnat si vaše oblíbené skladby v novém (a mnohem lepším) rozměru. Decentní, přesto však snadno rozpoznatelný výstup produktů B&O se bez chyby přenesl i do dnes testovaných sluchátek.

B&O BeoPlay H9

Beoplay H9 hodnotíme pozitivně i proto, že i samotný běžný poslech hudby z počítače skrze YouTube zní nepopsatelně lépe, a to se bavíme o té „nejnižší možné kvalitě“ zdroje. Beoplay si berou to nejlepší ze studiových sluchátek a ze sluchátek s mohutnými basy a výsledkem je opravdu vyvážený výstup, který vás zkrátka dostane. Basy jsou výrazné, přesto neruší a nepřebíjí výšky ani středy. Při aktivní funkci potlačení okolního hluku vás sluchátka doslova vtáhnou do děje a hodí se tak skvěle i pro sledování filmů, případně hraní her. Hráči ocení kodek aptX Low Latency, který snižuje zpoždění na minimum, konkrétně na 32 milisekund. To se hodí zejména při akčních hrách, kde je velice důležitá synchronizace obrazu a zvuku.

Důležité pro nás bylo také srovnání Bluetooth (verze 4.2) přenosu a kabelového přenosu. Pro středně vytrénované ucho je téměř nemožné poznat rozdíl mezi drátovým a bezdrátovým šířením zvuku, což nás jednoduše překvapilo. Bezdrátová sluchátka jsou často vnímána jako alternativa, která po zvukové stránce neuspokojí a výhoda spočívá především v pohodlnosti. To se však u Beoplay H9 nepotvrdilo a pokud se nepyšníte absolutní sluchem, rozdíl nepoznáte.

B&O BeoPlay H9

K výpadkům signálu po celou dobu našeho testování nedošlo, a to jsme konektivitu nešetřili (zdroj jsme často nechávali i více než deset metrů od sluchátek). Funkce aktivního potlačení ruchu si nás získala během pár skladeb, občas jsem si sluchátka nasadil bez toho, aniž bych měl zájem pouštět hudbu – zkrátka jen proto, abych si alespoň na chvíli vychutnal téměř dokonalé ticho. Směle můžeme říci, že je to již hodně dlouho, co jsme naposledy slyšeli tlukot vlastního srdce. Se sluchátky Beoplay H9 se nám to podařilo. Pokud bychom měli výstup shrnout jednou větou, bude znít verdikt následovně: dokonalá sluchátka pro většinu, nadprůměrná pro znalce.

Aplikace Beoplay: pár střípků nastavení

B&O produkty se dají již delší dobu párovat s aplikací Beoplay, tu jsme si mohli vyzkoušet už při testování přenosných reproduktorů. Možná se ptáte, k čemu je aplikace pro sluchátka, když většinu věcí vyřešíte přímo na pravé mušli a zbytek přímo ve zdroji. Aplikace se hodí zejména v případech, kdy si chcete s nastavením ještě trochu pohrát a získat tak ze sluchátek opravdové maximum.

Aplikace Beoplay

Po prvotním spárování sluchátek se automaticky objeví také v aplikaci Beoplay, kdy aplikace sluchátka pojme za své. Následně stačí zvolit název a barvu produktu a otevře se úvodní stránka. Zde máte možnost vypnout/zapnout aktivní potlačení hluku, stejně jako využít rychlé přepínače play/stop nebo zpět a dopředu jako na běžném přehrávači. Stejně tak potěší i možnost zběžného náhledu na aktuální kapacitu baterie. Ta se zobrazí graficky, ne v procentech, což je možná jediný nedostatek.

Aplikace Beoplay

Mimo základních prvků nalezneme na hlavní stránce také možnost nastavení ekvalizéru, což je pro aplikaci Beoplay typické. Přednastavené jsou režimy Warm, Excited, Relaxed a Bright. Režimy se nijak neliší od těch, které lze aktivovat i u reproduktorů Beoplay. Pokud tedy už nějaký výrobek dánské společnosti máte, budete jako doma. Režimy navíc můžete částečně kombinovat – posuvníkem stačí najet k části, která vám vyhovuje nejvíce, a tu přibližovat/oddalovat dle potřeby účinnosti daného profilu. Na režimech pracovalo B&O delší dobu a jsou tedy vyladěné téměř k dokonalosti.

Stáhnout Beoplay

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zhodnocení: zkrátka luxusní poslech

Testování Beoplay H9 nás bavilo. Sluchátka jsou luxusním kusem příslušenství, který si koupíte proto, abyste potěšili sebe i své okolí. Za cenu okolo 12 tisíc korun nepochybně existuje nemálo alternativ, za sluchátka s podobnou kvalitou lze u konkurence i ušetřit, avšak pokud chcete kombinaci kvalitního výstupu, zajímavého způsobu ovládání, hodnotných materiálů a zázemí známé značky, je Beoplay H9 jednou z nejlepších možností. B&O opět dokázal, že kvalitní výrobky pro poslech zkrátka umí. A pokud vám vyšší cena nevadí, určitě nebudete zklamáni.

Klady
  • perfektní zvukový výstup
  • použití hliníku a jehněčí kůže
  • robustní provedení
  • otočný kloub
  • aktivní potlačení okolního hluku
  • nadstandardní příslušenství
  • doprovodná aplikace
  • dlouhá výdrž vyměnitelné baterie
  • dotykové ovládání přímo na mušli
  • možnost spojení 3,5mm jack kabelem
  • snadné párování
Zápory
  • příplatek za značku
  • na gesta je nutné si zvyknout
  • absence USB-C konektoru
Diskuze ke článku
Fanda
* Opr.
Následně stačí na mušli lehce klepnout a baterie sama z těla hodinek vyjede.
Luboš
Mám bezdrátová sluchátka od Sony, a nefungují třeba basy když je mám připojené kabelem,či nejdou při nabíjení připojit k bluetooth. Mají tyto sluchátka od B&O také NFC pro spárování?? či fungují basy po připojení klasického kabele. A díky bohu za to že nemají USB-C vstup, a škoda že nemají vyšší výdrž na baterku 21hod. je v celku málo za 12tis.
Jab
Prej drahý... Dyť to nestojí ani půl ledviny.!
Mezulán
Takové kýdy,jakože nepoznám rozdíl mezi bt a kabelem si příště raději nechejte od cesty,ne každý trpí hluchotou. Spíš by mě zajímalo na čem jste sluchátka testovali (zdroj) a v jaké kvalitě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze