Samsung Galaxy M20
recenze

Samsung Galaxy M20

Jihokorejci už střední třídu zase umí
16

Zbrusu nový Samsung Galaxy M20 se pouští do křížku se silnou čínskou konkurencí. Jde na to ale velmi dobře. Za příznivou cenu nabízí skutečně velký displej, dostatečně velkou paměť i duální fotoaparát a navrch přihazuje silnou baterii. Bude to znamenat velký návrat Samsungu na výsluní i ve střední třídě?

Na loňský rok Samsung nebude zřejmě vzpomínat rád. Především ve střední třídě zaspal a přepustil pozice konkurenci. Aktuálně se snaží zachránit co se dá. Pomocí má být i nový model Galaxy M20, který za necelých šest tisíc přináší tradiční vzhled, velký a kvalitní displej či slušný hardware. Našel Samsung potřebný recept na čínskou konkurenci?

Samsung Galaxy M20 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy M20

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 75 × 8,8 mm, 183 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, , GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:40 hodin
Dostupnostbřezen 2019, 5 999 Kč

Obsah balení

Základnímu balení dominuje pestrobarevné zobrazení samotného telefonu, a to takřka v měřítku 1:1. V samotné krabičce najdete samozřejmě koncovku nabíječky, USB kabel a také základní pecková sluchátka. Jde tedy o takový pěkný standard, kdy ihned po vybalení můžete telefon plně používat.

Samsung Galaxy M20

Konstrukční zpracování: lehce nudný

Vzhledově jde o poměrně obyčejný telefon nižší střední třídy. Kromě námi testované tmavě modré varianty si můžete pořídit ještě černou verzi. Když odhlédneme od kapkovitého výřezu v displeji, působí Galaxy M20 jako šedá myš, zejména při srovnání s velmi zářivou konkurencí. Někomu však konzervativnější vzhled může naopak vyhovovat.

Galaxy M20 působí jako šedá myš.

Telefon příjemně padne do ruky, za což vděčíme zaobleným bokům. Zde se musím přiznat, že s málokterým telefonem jsem se při držení tak rychle sžil. Brzy vás však přeci jen začne nahlodávat, čím to je. Telefon nechladí, ale ani neklouže. Není totiž jako většina konkurence skleněný či plastový. Oficiálně se má jednat o směsici skla a plastu. Pro běžného uživatele však platí, že záda a boky telefonu jsou plastové. Samsungu se povedlo zarovnat fotoaparát s okolním povrchem a ten nijak nevystupuje.

Samsung Galaxy M20

Přesto je nutné přetrpět otisky prstů, byť v únosné míře. Kryt také prozatím vcelku obstojně odolává škrábancům. Rozmístění ovládacích prvků je zcela klasické a rychle se zorientujete. Nezbytná tlačítka jsou po pravé straně, v rozumné výšce a s jistým stiskem. Veškeré konektory sídlí na spodní hraně. Jde o 3,5mm jack a USB-C konektor, za který Samsung chválíme, neb v této cenové hladině stále není obvyklý. Na levém boku je již pouze dlouhý šuplíček pro dvě nanoSIM karty a paměťovku.

Opomenout nesmíme čtečku otisků prstů, jejíž místo je na zadní straně. Je trochu výše, než by bylo ideální, ale lze s tím žít a čtečku aktivně používat. O něco horší je to s její rychlostí. Po přiložení chvíli trvá, než se telefon probere ze spánku.

Samsung Galaxy M20

Zpracování telefonu je navzdory levnějším materiálům příkladně pevné. Nikde nic nevrže a konstrukce se neprohýbá. Pozor musíte dát jen na prašná prostředí a pád do vody. V nižší střední třídě zpravidla nelze počítat se zvýšenou odolností a Galaxy M20 není výjimka.

Líbilo se nám
  • neurážlivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • zatím dobře odolává škrábancům
Nelíbilo se nám
  • pocitově velmi obyčejné materiály
  • pomalejší čtečka otisků prstů

Displej: jde to i bez AMOLEDu

Drtivou většinu čelní strany zaujímá 6,3palcový PLS displej s Full HD+ rozlišením. Rámečky kolem jsou poměrně malé a v horní části se nachází drobný kapkovitý výřez, který nelze nijak skrýt. Lze si však povšimnout, že rohy displeje jsou silně zaoblené a výsledná úhlopříčka je o něco menší. Konkrétně se jedná o 6,1 palců, což však Samsung bez okolků sám prozradí na prodejním balení.

Displej patří rozhodně k tomu lepšímu u telefonů s cenou do šesti tisíc korun. Je jemný a dobře čitelný venku i z úhlů. Navíc nechybí ani dobře fungující automatická regulace jasu. Na druhou stranu tím, že nejde o Super AMOLED panel, se Samsung rozhodl nenasadit Always-on ani funkci ambientního displeje. Když k tomu připočteme absenci informační diody, dostáváme se do dřevní doby, kdy na dálku nezjistíte, že máte zmeškané události. Telefon musíte jednoduše sami rozsvítit. Závěrem kapitoly dodejme, že displej není chráněn sklíčkem Gorilla Glass. Má jít o nějaké obyčejnější zesílené sklo.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
Nelíbilo se nám
  • nijak neinformuje o zmeškaných událostech

Zvuk: obyčejná klasika

O 3,5mm jacku jsme již hovořili. Využít jej můžete také pro dodávaná sluchátka, která nehrají vyloženě špatně a nenároční uživatelé budou spokojeni. Hlasitá reprodukce se line ze spodní hrany. S hlasitostí problém nemáme, se samotnou kvalitou již lehce ano. Na poslouchání muziky se repráček příliš nehodí.

Výkon hardwaru: paměti dostatek

Po hardwarové stránce je nasazen spíše jen průměrný osmijádrový procesor Exynos od Samsungu. Dokáže jej však silně podpořit 4GB operační paměť a 64GB úložiště. Nouzi o prostor pro vaše data tak mít nebudete. Nechybí ani slot pro paměťovku, kterým rozšíříte 53,5 GB reálného prostoru v interní paměti. Výkon telefonu není nijak oslnivý a vášnivé hráče neuspokojí. Běžným uživatelům, kteří nehrají náročné hry, však bude stačit.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká interní paměť
  • velká RAM
Nelíbilo se nám
  • výkon mohl být vyšší

Výdrž baterie: čekali jsme více

Přesouváme se k baterii, která by mohla být hlavní zbraní v souboji s konkurencí. Samsung Galaxy M20 se totiž chlubí kapacitou 5 000 mAh, což je jednoznačný nadprůměr. Možná jsme ale od baterie čekali až příliš, neboť výdrž nás na zadek vyloženě neposadila. Dva dny telefon zvládne, ale o moc více z něj ani při středně náročném využívání dostat nelze. Nabíjení je pak vcelku rychlé a zabere necelou hodinku a tři čtvrtě.

Samsung Galaxy M20
Líbilo se nám
  • dvoudenní výdrž
Nelíbilo se nám
  • celková výdrž by mohla být lepší

Konektivita: nač si vzpomenete

Samsung Galaxy M20 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip. Jednoznačnou pochvalu si zaslouží USB-C konektor, který mezi konkurenty není pravidlem. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: více do jednoho záběru

Modernímu telefonu nemohou chybět minimálně dva fotoaparáty na zadní straně. Samsung Galaxy M20 však nejde cestou jednoho hlavního a druhého zcela zbytečného pro bokeh efekt. Jeho hlavní snímač má 13 megapixelů a sekundární fotoaparát s 5 megapixely je ultraširokoúhlý.

Samsung Galaxy M20

Prostředí je přehledné a plné nastavení, nechybí ani možnost živého efektu rozostření pozadí. Kvalita fotografií je ale spíše jen průměrná. Za slunných dní potěší ostrost i nízká hladina šumu. S ubývajícím světlem je však problém pořídit ostrý snímek. Širokoúhlý fotoaparát je pak spíše zklamáním. Jeho výsledky jsou mnohem méně kvalitní, často neostré a bez detailů, čehož si všimnete již na displeji telefonu.

Ukázkové fotografie
Porovnání klasického a ultraširokoúhlého fotoaparátu

Čelní kamerka s 8megapixely se řadí k těm průměrným. Vyhovuje ji dostatek světla. V interiérech s focením selfies raději nepočítejte.

Samsung Galaxy M20
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Hlavním fotoaparátem zaznamenáte video maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Kvalita se opět potácí v šedi průměru.

Samsung Galaxy M20 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • množství nastavení
Nelíbilo se nám
  • spíše jen průměrná kvalita snímků
  • slabý ultraširokoúhlý fotoaparát

Software: stále na Oreu

Prostředí telefonu zajišťuje starší Android 8.1 Oreo, což nás příliš nepotěšilo. Alespoň že bezpečnostní záplaty jsou relativně nové, platné k letošnímu lednu. V uživatelském prostředí s nadstavbou Experience se rychle zorientujete. Vyloženě špatná není ani optimalizace, i když brzy poznáte, že si telefon myslí, že na vše má dost času. Odemknutí je zdlouhavé a spouštění aplikací jakbysmet. Velká RAMka však zajistí, že se aplikace nezavře ani po delší době. Pokud na telefon nebudete spěchat, budete vcelku spokojeni. Celkově však rozhodně mohl být trochu svižnější.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • mohl být nasazen novější Android

Zhodnocení a konkurence

Samsung modelem Galaxy M20 ukázal, že v nižší střední třídě má rozhodně co říci. Za necelých 6 tisíc korun získáte telefon s kvalitním displejem, velkou pamětí, slušnou výdrží, USB-C konektorem či plnou bezdrátovou konektivitou včetně NFC. Vad na kráse příliš není. Nad průměrným fotoaparátem lze přimhouřit oko, více nás trápí líné prostředí. Uškodit Samsungu může také fakt, že model M20 seženete jen skrze internetový obchod výrobce a nikde jinde.

Velkým konkurentem pro Samsung bude Xiaomi Mi A2, který za nižší cenu nabídne lepší procesor a také svižnější prostředí s novějším Androidem.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Samsung naopak hravě strčí do kapsy konkurenční Huawei. Modely P20 Lite či P smart 2019 mají slabší procesory, baterie i fotoaparáty, cenově přitom vycházejí stejně.

Huawei P20 Lite

Rozměry148,6 × 71,2 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:43 hodin

Huawei P smart 2019

Rozměry155,2 × 73,4 × 8 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:57 hodin

Ve výsledku se tak Samsung Galaxy M20 řadí k tomu lepšímu, po čem můžete v cenové hladině do šesti tisíc korun sáhnout.

samsung-galaxy-m20
Klady
  • velmi dobře padne do ruky
  • velký a kvalitní displej
  • USB-C konektor
  • dostatek paměti
  • snaha o ultraširokoúhlý objektiv
  • slot pro dvě SIM karty a paměťovku
  • rozumně nasazená cena
Zápory
  • chybí informační LED i Always-on režim
  • pouze nudné barevné varianty
  • výdrž mohla být ještě lepší
  • poněkud línější chod
  • lze koupit jen na e-shopu Samsungu
Diskuze ke článku
pitchooo
tak jak sem si myslel, tak se i stalo. Baterie je jediny vetsi pozitivum a vycet kladu tim konci. To by nebyl Samsung aby to nemel perfektne naplanovane, ze z toho udela totalni okuchanec.
Pesedm
Lesk, peníze a bída.
Ta pomalá čtečka a zvuk... s tím nemá dnes problém ani mobil za 3999
např. 8A :)
Marduck
Pri prvním pohledu na parametry vs.cena telefon pozornost upouta, blizsi seznameni vsak člověka postupne vrací do reality.. Pomalejší prostředí, pomalejší čtečka, takřka tragicke video, vydrz 5000mAh za ocekavanim, pokud můžeme brat recenzi za bernou minci. Celkove od Samsungu v teto cenove kategorii zlepseni, za tu cenu ok, čínskou produkci H/H to ale neprekonava a na Redmi Note 7 ztraci.
Michal
Nejsem si jist, ale ve videorecenzi říkáte, že notch (výřez) nejde vypnout, ale pokud já vím tak jde. Samsung to má jako obvykle hůře naleznutelné, avšak telefon touto možnosti disponuje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze