Samsung Galaxy Beam
recenze

Samsung Galaxy Beam

S Androidem na zdi

Ojedinělou funkci projektoru přináší jihokorejský výrobce do mobilního telefonu s Androidem, dvoujádrovým procesorem a jinak spíše klasickou výbavou. Je vůbec projektor využitelný? Vyplatí se investice okolo 12 tisíc korun? A co výdrž telefonu? Nejen na tyto otázky vám odpoví dnešní recenze.

Vývoj mobilních telefonů jde stále kupředu a ačkoliv se může zdát, že v posledních letech vše tak trochu stagnuje a dočkáváme se jen větších displejů či vícejádrových procesorů, není tomu zcela tak. Významný posun nastal v oblasti fotoaparátu a to díky Nokii, a posun zaznamenal i Samsung, když do těla mobilního telefonu dokázal integrovat nefalšovaný projektor. Nejde však o něco zbrusu nového, protože Samsung to již zkusil před dvěma lety. Letos to zkouší znovu a model Galaxy Beam se na rozdíl od minulého z roku 2010, dostává i do České republiky.

Samsung Galaxy Beam – oficiální fotografie

Samsung Galaxy Beam by, nebýt projektoru, byl telefon vyšší střední třídy. Nabízí dvoujádrový procesor, 4 palcový displej, Android 2.3 a 5 megapixelový fotoaparát. S touto výbavou by cena nad 12 tisíc korun byla naprosto nereálná. Vyváží přítomnost projektoru vysokou cenu?

Technické parametry Samsung Galaxy Beam

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 64,2 × 12,6 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 6 499 Kč

Samsung Galaxy Beam – videopohled

Obsah balení

Ačkoliv se Galaxy Beam nachází v poměrně klasické a tedy spíše menší krabici, je napěchován příslušenstvím. Samozřejmostí jsou špuntová sluchátka, USB kabel a koncovka nabíječky. Velmi příjemným bonusem je přítomnost druhé baterie a také externí nabíječky, která slouží k nabití oné druhé baterie. Nabíječku lze navíc využít i jako stojánek. Hned ze začátku tak Samsung chválíme.

Obsah základního balení a externí nabíječka se stojánkem

Design a konstrukce: v odolných barvách

První co vás na Beamu upoutá, je barevné ladění. Výrobce zvolil kombinaci černé a žluté barvy, přičemž svítivě žlutá je použita po obvodu jako oživující linka. Ta je navíc doplněna tmavě stříbrným lemováním, které zasahuje až do čelní strany a mírně vystupuje nad okolní povrch. Barevné ladění mi zprvu připomnělo odolné modely, které byly a jsou většinou laděny právě do žlutých prvků.

Z přední strany obyčejný telefon

Dojem jako z odolného telefonu dodávají dále i rozměry. Chtě nechtě, Beam je tlustší než většina ostatních telefonů. Tloušťka činí 12,5 milimetrů, nejde však o nic hrozného. Naopak bych řekl, že se telefon drží lépe, než telefony s tloušťkou hluboko pod jeden centimetr. Beamu navíc nejde tloušťku nijak vyčítat, neboť je způsobena projektorem. Zbylé rozměry činí 124 milimetrů na výšku a 64 milimetrů na šířku. Hmotnost, jenž se zastavila na 145 gramech, pak hodnotím jako zcela odpovídající.

Trošku větší tloušťka nijak nevadí

Když tu stále hovořím o odolném telefonu, uvedu na pravou míru, že Beam samozřejmě žádnou zvýšenou odolnost nemá. Ačkoliv i použité materiály by tomu částečně mohly nasvědčovat. Zadní kryt je lehce pogumovaný a vroubkovaný. Výsledkem je jistý úchop.

Čelní stranu zabírá displej, pod kterým je hardwarové tlačítko obklopené dvěma senzorovými. Jinými slovy klasika v podání Samsungu. Nad displejem logo výrobce a stříbrný průduch reproduktoru. Chybět nemohou nezbytná čidla a přední kamerka. Zamrzí, že se nedostalo na notifikační LED diodu, kterou jsem při používání citelně postrádal.

Volně se přesuneme na boky a začneme vpravo. Tam se nachází hned dvojice tlačítek. Bohužel však ani jedno není žádanou spouští fotoaparátu. Výše umístěná klávesa spouští při delším podržení projektor, klávesa pod ní slouží k odemykání. Její umístění je ideální, je vždy po ruce a pohodlně se tiskne. Ještě o něco níže se nachází krytka, pod kterou objevíte slot pro paměťové karty microSD.

Spodní strana ubytovává Micro USB konektor. Levá strana je podobně obsazená, jako ta pravá. Pokud začneme odspodu, narazíme nejprve na další krytku, pod kterou se tentokrát skrývá slot na SIM kartu běžné velikosti. Nejde tedy o nastupující micro variantu. Výše je dvojtlačítko regulující hlasitost a ještě výše 3,5mm jack konektor. Jeho umístění je rozporuplné. Někomu bude maximálně vyhovovat, neboť při nošení mobilu ve větší kapse dochází k natočení telefonu na bok. Jiného bude umístění na boku denně iritovat. V každém případě Samsung příliš na výběr neměl, protože na horní straně, kde se obvykle hudební konektor nachází, je nyní roztažený projektor.

Zadní strana upoutá svou již výše zmíněnou povrchovou úpravou a pak zřejmě hrbem a umístěním fotoaparátu. Hrb je v horní části a způsobuje ho projektor. Nejde však o nic hrozného. Fotoaparát se pak neobvykle nachází více uprostřed zadního krytu, opět z důvodu projektoru.

Zadní strana je měkčená a příjemná do ruky

Baterie a výdrž: násobíme dvěma

Dnešní telefony jsou velmi náročné na baterii a u Galaxy Beamu je navíc projektor, který je na energii náročný extrémně. Jak si s tím Samsung poradil? Jedním slovem brilantně. Zvolil Li-Ion akumulátor o kapacitě 2 000 mAh, což je sama o sobě nadprůměrná kapacita. Vše pojistil přítomností druhého akumulátoru v balení. Abyste mohli druhou baterii nabíjet a první používat, je k dispozici i externí nabíječka.

Výdrž telefonu při intenzivním používání, kdy celý den přijímáte a píšete e-maily, pošlete desítku SMS, provoláte deset minut, jas displeje je nastaven na 100 % a synchronizace všeho možného má volné ruce, je bez problémů jeden celý den. Ráno v osm odpojíte z nabíječky a večer kolem osmé vidíte, že zbývá většinou kolem 40 %. Pokud jen trochu omezíte používání, například tedy snížíte jas displeje, vydrží Beam pracovat dva dny. Pokud nejste tolik vytížení či závislí na internetu, nebude problém se dostat i na tři dny.

Provedli jsme také standardizované testy výdrže. Přehrávání videa na YouTube přes zabezpečenou Wi-Fi a potlačené aktualizace, probíhalo 8 hodin a 10 minut. Test prohlížení internetu za stejných podmínek trval 9 hodin a 24 minut. Zajímavé je, že se Beam vypíná opravdu až při úplném vybití baterie, tedy při 0 %. Pak ale počítejte, že ani po připojení na nabíječku nepůjde hned zapnout. Respektive zapnout jde, ale v podstatě ihned se zase sám vypne. Musíte počkat zhruba 5 minut, kdy se kapacita baterie dostane na 1 % a telefon již začne fungovat.

A co projektor? Výrobce slibuje 3 hodiny nepřetržitého přehrávání. My jsme vyzkoušeli vypnout Wi-Fi i aktualizaci a nechali telefon jen přihlášený do mobilní sítě. Jas displeje i projektoru byl na maximální úrovni. K vypnutí došlo po 3 hodinách a 14 minutách. Velmi slušné. Navíc musíme uvážit, že je k dispozici druhá baterie a vše se nám násobí dvěma. Ve výsledku tak projektor může běžet 6 a půl hodiny.

Zvuk: kvalita Samsung

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně, tudíž položení telefonu na záda znamená značné utlumení zvuku. Reprodukce zvuku je ale jinak na velmi vysoké úrovni a lze ji použít i ke krátkodobějšímu poslechu hudby. I na nejvyšší hlasitost je zvuk čistý bez zkreslení. Po připojení sluchátek už nadšení mírně opadá, reprodukce není bůhvíjaká a označil bych ji pouze za lehce lepší průměr. Chybí výraznější basová složka a vše se soustřeďuje spíše do středového pásma.

Displej: ideální čtyři palce

Z poněkud méně pochopitelných důvodů se Samsung rozhodl šetřit na displeji a do Beamu nepoužil osvědčený Super AMOLED. Naopak se znovu setkáváme s TFT-PLS displejem, který je víceméně shodný s IPS panely. Displej není tak dech beroucí jako na modelech se Super AMOLEDEM, nicméně čitelnost na slunci či z úhlů snese srovnání s těmi nejlepšími. Úhlopříčka se zastavila na hodnotě 4 palce, což je takový nepsaný ideál. Rozlišení činí standardních 800 × 480 pixelů, jehož výsledkem je jemnost 233 PPI. Dotyková technologie je kapacitní a displej je chráněn tvrzeným sklem.

TFT-PLS displej se povedl

Projektor: za tmy perfektní

Nastal ten pravý čas se více zaměřit na chloubu Galaxy Beamu, kterou je integrovaný projektor. Nachází se na horní straně, zpracován pomocí silných LED diod uvnitř a krytý sklíčkem, které se zdá být odolné proti běžnému používání.

Projektor příliš tloušťky nepřidal

Projektor nabízí světelnost 15 lumenů, což sice není oproti klasickým projektorům žádné terno, avšak mějme na paměti, že v ruce máme relativně malý mobil. Tato světelnost by dle výrobce měla poskytnout až 50 palcový obraz, tedy o úhlopříčce 127 centimetrů. Rozlišení obrazu činí 640 × 380 pixelů. Tolik tedy hladina teorie, nyní přejděme do praxe.

Rychlé spuštění projektoru má na starost klávesa na pravém boku. Přidržíte ji po dobu zhruba dvou vteřin a projektor okamžitě naběhne. K dispozici je speciální aplikace Projektor, která má na starosti vše okolo. Nejdůležitější funkcí je ostření. Se změnou vaší vzdálenosti od plochy, na kterou promítáte, je nutné pomocí optiky přeostřit. Změnu ostření dokonce můžete slyšet. Nejmenší vzdálenost představuje zhruba 30 centimetrů, blíže Beam nezaostří. Směrem dále můžete „směle kráčet“. Například ve vzdálenost 2 metrů získáte obraz o úhlopříčce 110 centimetrů, tedy zhruba 43 palců. Slibovaných 50 palců a úhlopříčku 127 centimetrů získáte při vzdálenosti zhruba 3 metry.

Světelnost činí 15 lumenů

Vystačí ale světelnost 15 lumenů na takovou vzdálenost? Odpověď zní ano i ne. Pokud vytvoříte velmi temné prostředí, bude obraz skvěle čitelný i ze tří metrů. Při šeru už budou tři metry moc a obraz je dostatečně kvalitní zhruba na dva metry. Při běžném denním světle však 15 lumenů stačí na vzdálenost zhruba 50 centimetrů, nouzově, kdy budete chtít ukázat jen něco statického, jeden metr.

Nyní se podíváme, co vše projektor umí, respektive, jaké funkce skrývá již zmíněná aplikace Projektor. První položkou je Zaostření a Otočení, které asi dlouhý popis nepotřebuje. Doostříte si zde obraz v závislosti na vzdálenosti a případně otočíte orientaci displeje. Třetí položkou je Vizuální referent. Oč jde? V podstatě o to, že se spustí fotoaparát a snímaná scéna je rovnou pomocí projektoru promítána. Snadno tak můžete ukázat nějaký vytištěný dokument. Čtvrtá aplikace je nejasně pojmenována jako Prostředí. Slouží pro prezentaci vašich fotek či videí, na jejichž pozadí může hrát vámi zvolená hudba. Nebo lze zvolit nějakou animaci, například disko kouli, která se točí a v pozadí hraje hudba. Škoda, že animace jsou velmi krátké. Sice se stále opakují, ale pauza zhruba jedna vteřina kazí výsledný dojem.

Projektor snadno nastavíte

Další funkcí je praktická baterka. Projektor se jednoduše rozzáří bíle, červeně, zeleně či modře. Případně ještě může projektor poblikávat. Další funkcí je jakýsi vylepšený budík. Nastavíte si, kdy má telefon budit a co vše má zobrazit. Může to být jen čas a datum, ale přidat lze počasí, zprávy a výpis z kalendáře. Když se ráno vzbudíte, uvidíte na zdi aktuální čas i co vás čeká venku a v práci. Zbývá už jen nastavení, kde zvolíte orientaci displeje, například vždy na šířku, jas projektoru a časový limit displeje.

Další funkce projektoru

Projektor tedy hodnotím spíše kladně. Má samozřejmě svá omezení plynoucí z umístění v mobilním telefonu, nicméně pokud mu vytvoříte ideálnější podmínky, získáte dobrého pomocníka a například večerní sledování filmu na 50 palcích stojí za to. Často se nás ptáte, co když se projektor vysvítí? Tuto otázku můžete pustit z hlavy, protože životnost samotného telefonu je kratší, než samotných LED diod projektoru.

Promítání ze vzdálenosti 3 metry na bílou zeď za tmy

Hardware

V případě hardwaru musíme zapomenout na cenovku a spíše vzpomenout na zařazení do vyšší střední třídy. Počítejte tedy s dvoujádrovým procesorem Nova Thor U8500 o taktu 1 GHz. Netřeba asi doplňovat, že výkon je opravdu dostatečný. K dispozici je ještě papírových 768 MB RAM, přičemž reálně je k dispozici 555 MB RAM. Po naběhnutí systému vám bude zbývat kolem 280 MB RAM. O grafickou akceleraci se stará Mali-400.

Uživatelské prostředí: jen starý Android

Poměrně značným zklamáním je použití starého Androidu 2.3.6 s nadstavbou TouchWiz. Máme druhou polovinu roku 2012 a Samsung zatím ani nebyl schopen oznámit, kdy přichystá aktualizaci na novější verzi. Na druhou stranu může někomu vyhovovat to, že prostředí je stejné jako u starších Samsungů, odlišného není vůbec nic.

Prohlídku začneme na odemykací obrazovce, která poskytuje spíše skromnější množství informací, ale nabízí například přímý vstup k nepřečtené zprávě. Specialitou Samsungu je rovněž možnost odemknout displej tahem kdekoliv po displeji. Po odemčení už vás vítá hlavní pohotovostní obrazovka. Dohromady máte k dispozici sedm obrazovek, přičemž jejich počet můžete dle vlastních potřeb korigovat. Potěší, že jsou obrazovky průchozí a lze se tak rychle dostat z poslední na první obrazovku.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Všechny obrazovky můžete obohatit widgety či zástupci aplikací. Bohužel nelze vytvářet složky. Méně praktická je rovněž podoba procházení nabídky widgetů, kdy vše vidíte jen v malém řádku v dolní části displeje. Nijak upravit nelze ani čtveřice ikon ve spodní části displeje. Vždy počítejte s číselníkem, seznamem kontaktů, zprávami a vstupem do seznamu aplikací.

O něco lépe je na tom menu aplikací, který je možné zobrazit jako matici 4×4 ikonky nebo jako seznam. Následně můžete všechny ikonky libovolně přeskládat, případně vytvářet složky a ikonky do nich přesouvat. Žádný problém není ani tvorba dalších stran.

Informační lišta nabízí klasické zmeškané události, plus panel rychlého spuštění Wi-Fi, Bluetooth či GPS. Nabídku šesti naposledy spuštěných aplikací vyvoláte dlouhým podržením středové klávesy. Z této nabídky je pak rychlý přístup ke správci úloh a paměti RAM.

Středová klávesa má ještě jednu funkci. Pokud provedete dva rychlé stisky, spustí se hlasový asistent v angličtině, pomocí kterého můžete telefon ovládat hlasovými povely. Ke startu je nutné stisknout tlačítko nebo říci Hi Galaxy. Rozpoznání povelů je poměrně dobré a tím celá aplikace využitelná.

Plynulost prostředí je díky výkonnému hardwaru velmi dobrá a všechny animace probíhají pěkně plynule. Občas se však stane, že se telefon zamyslí a chvíli trvá, než se z nějaké náročnější aplikace dostanete na pohotovostní obrazovku.

Mutlimédia

Mutlimediální výbavu začneme samozřejmě opět hudebním přehrávačem. Tradičně je k dispozici řazení dle skupin, alb, interpretů, žánrů nebo seznamů skladeb. Při přehrávání vidíte obal alba, je-li přiloženo, a snadno zapnete náhodné přehrávání či opakování skladeb. K dispozici jsou také další zvuková vylepšení, čítající zvuk 5.1, efekty, ekvalizér i možnost nastavení zcela vlastního profilu.

Hudební přehrávač

Přehrávač videí podporuje formáty 3GP/MP4/WMV/H.263 a H.264 s kontejnery DivX a xVid. Video v rozlišení 720p nečiní telefonu sebemenší problémy, na rozdíl od FullHD videa, u kterého telefon přehraje pouze zvuk. Podporovány jsou i české titulky, jejichž zobrazení je korektní. Uživateli je k dispozici pro vlastní obsah 3,91 GB interní paměti. Dále je k dispozici paměť vyhrazená aplikacím či hrám o kapacitě 1,78 GB. V případě vyčerpání dostupné kapacity vypomůže slot na paměťové karty typu MicroSDHC. Maximální kapacita podporovaných karet činí 32 GB.

Galerie a videopřehrávač

V základní výbavě sice nenajdete žádnou hru, ale nemusíte dlouze smutnit. Připraven je obchod Google Play a obchod Samsungu, které jsou různými hrami doslova přeplněny. Navíc je Galaxy Beam opravdu výkonný a nečiní mu problémy ani nejlepší současné hry. Například GTA III běží opravdu velmi slušně.

Fotoaparát: standardních 5 megapixelů

Nijak velké hody se nekonají ani u fotoaparátu, který musel ustoupit přítomnosti projektoru nejen umístěním, ale i rozlišením. Počítejte tedy jen s 5 megapixely. Nechybí však automatické ostření či LED diody. Prostředí je klasické, ve stylu prostředí TouchWiz. V nastavení najdete režim fotografování, kde lze zvolit například panorama, komiks, úsměv a podobně. Dále nechybí scénické režimy, hodnota expozice, efekty, vyvážení bílé či ISO. Najdete zde však i méně obvyklé funkce jako rozpoznání mrknutí.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Samotná kvalita fotografií stojí a padá na kvalitě světla. Venku většinou pořídíte pěkné snímky, kterým nechybí ostré detaily i věrné podání barev. Chválu Samsung zaslouží za velmi citlivou kompresi. Jeden snímek má téměř vždy nad 2 MB. V interiérech je situace už poněkud horší, neboť poměrně často dojde k rozmazání scény.

Ukázkové fotografie

V exteriérech fotí Beam velmi dobře

Natáčet je možné i videa a to až v rozlišení 1280 × 720 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. Kvalita videozáznamů však není nijak velká. Detaily se rozpíjí a obraz působí lehce trhaně, především u rychleji se pohybujících objektů.

Samsung Galaxy Beam (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní funkce

Kapacita telefonního seznamu je závislá pouze na dostupné interní paměti. Každému kontaktu můžeme přiřadit mnoho různých typů čísel, detailů. Nejčastěji používané kontakty můžeme označit hvězdičkou jako oblíbené. Nechybí ani podpora skupin. Telefonní seznam pojí úzké pouto se sociálními sítěmi, můžeme z nich přenášet kontakty, údaje i přiřazené obrázky. Kvalita hlasového projevu je na dobré úrovni, zvuk je nezkreslený, zřetelný a dostatečně hlasitý.

Zprávy, e-maily a sociální sítě

Textové a multimediální zprávy jsou seskupovány v položce Zprávy. Zprávy jsou rozřazovány do vláken (konverzací). Pozadí zpráv může být na bílém nebo černém podkladu. Uživatelé s horším zrakem mohou zvolit velikost písma, k dispozici jsou hned tři velikosti. V úložišti můžeme vybrat maximální kapacitu zpráv pro konverzaci a určit, zda při dosažení daného limitu, má dojít ke smazání zpráv. Dalším místem, kde najdete mimo jiné také i textovky, je Social Hub. Toto centrum shromažďuje veškerou komunikaci, zahrnující zprávy, e-mailové klienty a sociální sítě. Vždy vidíme souhrnné číslo, zobrazující celkový počet příchozích/nových zpráv.

SMS zprávy

Při tvorbě nové zprávy máme k dispozici alfanumerickou klávesnici nebo QWERTY klávesnici. Rychlejší psavci ocení technologii Swype či prediktivní slovník T9 s možností deaktivování diakritiky.

Sociální sítě

E-mailový klient pracuje s protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Při procesu přihlašování e-mailového účtu můžeme vše ponechat automatice nebo zadat manuální nastavení. U každého účtu můžeme zvolit jeho status, zda se bude jednat o výchozí účet. Širší možností pak zahrnují možnost podpisu, zvolení zpráv dle konverzace nebo zobrazení jednotlivých zpráv. Nechybí ani třídění zpráv do složek nebo opět volba velikosti písma. Frekvence kontroly e-mailové schránky může být okamžitá nebo v námi nastavených časových intervalech, ve škále od pěti minut až po kontrolu jednou denně. Další alternativou pro majitele Google účtů je Gmail klient. Ten je ve všech androidích zařízeních neměnný. Nechybí priorita mailů, štítkování, možnost příloh a okamžitá push notifikace.

Gmail

Organizace času a GPS

Základní funkcí pro organizaci času je samozřejmě kalendář. Nabízí denní, týdenní a měsíční přehled. Všechny události si můžeme prohlédnout v režimu nazvaném seznam. Kalendář podporuje velké množství kalendářů pro synchronizaci. Nově vytvářené události můžeme přiřadit lokaci, upozornění, eventuálně účastníky z telefonního seznamu. Vyhledávat můžeme i konkrétní události.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Dalším zástupcem je v telefonech Samsung již známý Mini diář. Náplní jeho práce je zaznamenávat naše poznatky, události či jakékoliv jiné záznamy, které můžeme obohatit o fotografie či jiné obrazové materiály. Nakonec lze přidat i souřadnice, je-li daná událost spjata s lokací. Prostředí diáře je po grafické stránce velmi zdařilé. Vhod určitě přijde i úkolovník.

Nikdy více již na nic nezapomenete a vše důležité si zapíšete do poznámkového bloku. Poznámky můžeme synchronizovat i se sociálními sítěmi. Pokud je obsah poznámky důvěrný či data v nich obsažená by neměla být dostupná druhé straně, můžeme je uzamknout PIN kódem. Každé poznámce můžeme přiřadit vlastní barvu, k dispozici je pět barevných odstínů.

Další funkce pro organizaci času a události

Polaris Office je zástupce plnohodnotného kancelářského balíku. Podporuje práci s dokumenty MS Office 2003/2007. Stávající dokumenty můžeme i různě upravovat. Oříškem není ani tvorba nových dokumentů se širokou škálou možností úprav. Aplikace přichází ve verzi 3.0.3120.42

Vědecká kalkulačka

Mezi dalšími funkcemi lze najít vědeckou kalkulačku, která si poradí s mocninami i goniometrickými funkcemi. Vhod přijde hlasový záznamník a také vlastní správce souborů. GPS modul spolu s Google mapami tvoří spolehlivou dvojici pro pěší i automobilovou navigaci. Části mapových podkladů lze stáhnout do mezipaměti. Přesto se koncový uživatel při navigaci neobejde bez datového připojení a nejen v zahraničí je tak navigace mnohdy nepoužitelná. Fixace satelitů je vcelku svižná. Bez asistence operátora najdete polohu zhruba do dvou minut, s asistencí do půl minuty.

Google Mapy a Street View

Internetové a datové funkce

Telefon vyšší střední třídy si v této oblasti nemůže dovolit klopýtnout a tak podporuje vše, nač si vzpomenete. Na internet se podíváte přes GPRS, EDGE nebo ideálněji prostřednictvím 3G s nadstavbami HSDPA (download až 14,4 Mb/s) a HSUPA (upload až 5,76 Mb/s). Nechybí ani bezdrátové Wi-Fi s protokoly a/b/g/n a funcke Wi-Fi Direct pro rychlý přenos souborů. Dostalo se však i na starší Bluetooth ve verzi 3.0.

Internetový prohlížeč a sdílení přes Wi-Fi Direct

Vestavěný webový prohlížeč vyniká svoji rychlostí, překážkou pro něj nejsou ani grafický náročnější webové stránky. Hravě si poradí i s Flashem 11. Pohyb na stránce je krásně plynulý a k zadrhávání docházelo jen zcela výjimečně. Pracovat můžete současně až s osmi okny.

Závěrečné zhodnocení

Samsung Galaxy Beam se zaměřil takřka výhradně na svůj trumf v podobě vestavěného projektoru. Ten nás i přes počáteční obavy mile překvapil svou použitelností. Ano, je zapotřebí tma, přinejmenším šero, avšak do malého těla větší projektor s lepší světelností vměstnat opravdu nešel. Potěší i velmi dobře zpracovaná aplikace plná doplňkového využití projektoru. Ruku v ruce s projektorem jde i nadprůměrná výdrž na jedno nabití, která je vylepšena přítomností náhradního akumulátoru. Za to výrobce velmi chválím. Plusem jsou stále vcelku kompaktní rozměry a kvalitní dílenské zpracování. Výbava je pak již vcelku běžná a zamrzí především starý Android 2.3 a slabší video záznam.

Tentokrát si dovolím nezmínit jediného konkurenta, protože Samsung Galaxy Beam vlastně žádného nemá. Na trhu není jiný telefon s vestavěným projektorem. Pokud bychom srovnávali pouze výbavu, vyjde Galaxy Beam jako poražený, protože jeho cena je oproti ostatním telefonům bez projektoru logicky vysoko. Na závěr tedy zbývá zodpovědět otázku, zda se vyplatí investice do takovéhoto telefonu? Pokud opravdu využijete projektor, pak jednoznačně ano. Samsung se snažil a vyždímal z malého projektoru maximum a díky tomu projektor má své využití.

samsung-galaxy-beam
Klady
  • nadprůměrná výdrž
  • bohaté základní balení včetně 2. baterie
  • svižné prostředí
  • kvalitní zpracování
  • kompaktní rozměry
  • aplikace Projektor
  • vestavěný projektor
Zápory
  • velmi vysoká cena
  • průměrný zvukový výstup
  • méně kvalitní záznam videa
  • starý Android 2.3