Samsung Galaxy A8 (2018)
recenze

Samsung Galaxy A8 (2018)

Bez větší snahy za úspěchem
36

V posledních letech oblíbená řada Galaxy A se v letošním roce vcelku výrazně mění. Zásadně se inspirovala u svých vybavenějších bratříčků a model A8 přebírá vzhled s Infinity displejem, byť bez zakřivení. Podobný je i celkový vzhled zařízení. Ve výbavě však Samsung řádně škrtal. Došlo sice ke snížení ceny, jenže za logo Samsung si přesto zaplatíte.

Co je v prvním roce špičkou, dostává se alespoň zčásti do střední třídy již napřesrok. Krásný příklad můžeme vidět u Samsungu. Nový model Galaxy A8 (2018) disponuje Infinity displejem s velkou úhlopříčkou a malými rámečky. Design se celkově podobá dosluhujícím vlajkovým lodím. V dnešní recenzi odhalíme, zda si novinka nálepku „dostupnější vlajková loď“ zaslouží a zda si obhájí i svou vyšší cenu atakující částku 13 tisíc korun.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Rozměry149,2 × 70,6 × 8,4 mm, 172 g
DisplejSuper AMOLED, 5,6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×2,2 GHz + 6×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:22 hodin

Samsung Galaxy A8 – videopohled

Obsah balení

Základní balení se tváří velmi obyčejně. Krabička malých rozměrů již dává tušit, že se žádné hody ve formě příslušenství konat nebudou. Kromě samotného telefonu v něm najdete datový/nabíjecí kabel, koncovku nabíječky a základní špuntová sluchátka.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Konstrukční zpracování: bez připomínek

Samsung v loňském roce zavedl nový vzhled, který přirozenou cestou vzešel z velkých displejů a touze mít co nejmenší rámečky kolem. Doposud jsme jej mohli vidět jen u vlajkových řad S a Note. Nyní se však přesunul do střední třídy, kterou obstarává řada Galaxy A. Nejnovějším zástupcem je Samsung Galaxy A8. Již na první pohled se dnešním dražším telefonům trochu vymyká. Je nezvykle úzký a poměrně tlustý. Takový dojem získáte ihned po uchopení do ruky. Pohled do tabulky však prozrazuje pouze 8,4 milimetrů v pase. Vše jde na vrub spíše menšímu zaoblení bočních stran.

Samsung se chlubí Infinity displejem, avšak rámečky nezmizely.

Odlišností od vlajkových modelů, které si také ihned všimnete, je nezakřivení displeje. Samsung se sice chlubí Infinity displejem, ten však má jasně patrné rámečky, byť mnohem menší než dříve. Pod displejem tak již nezbylo mnoho místa a čtečka otisků prstů se přesunula na zadní stranu. Naštěstí leží pod fotoaparátem a lze ji nahmatat lépe než u dražších Samsungů. Za tuto změnu jsme rozhodně rádi. Funguje bezchybně a rychle.

Obvyklá tlačítka se nacházejí po pravé a levé straně, tisknou se jistě a snadno je nahmatáte. Konektory se seskupily ve spodní části a nezbylo zde místo na reproduktor, který okupuje horní partii pravého boku.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Zpracování se výrobci povedlo, novinka působí neskutečně bytelně. Kromě námi testované zlaté varianty, ve které to telefonu skutečně sluší, můžete na českém trhu pořídit ještě černou či šedou verzi. Nezapomnělo se ani na zvýšenou odolnost proti vodě a prachu dle certifikace IP68.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • perfektně padne do ruky
  • luxusní vzhled
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • zvýšená odolnost proti vodě a prachu

Displej: užší, ale velký

Přejděme ale k Super AMOLED displeji. Ten narostl na úctyhodnou úhlopříčku 5,6 palce a dostal poměr stran 18,5:9. Zobrazení je díky rozlišení 2 220 × 1 080 pixelů dostatečně jemné. Jas má velký rozsah, vyhovuje všem podmínkám a s nastavením pomáhá dobře fungující čidlo. Ačkoliv byste mohli čekat opravdu malé rámečky, nejsou zcela zanedbatelné, ale i tak menší než u starších modelů.

Samsung Galaxy A8 (2018)

V nastavení si můžete upravit barevných nádech či odfiltrovat agresivní modré světlo. Dostalo se také na ambientní displej a vy tak máte neustále přehled, zda jste něco nezmeškali. Při zamčeném displeji se ve spodní části objeví softwarové tlačítko. Majitelé modelů S8 již tuší, oč jde. Zde také slouží k odemčení, tentokrát však formou dvojitého stisku. Oblast citlivou na tlak bychom u levnějšího modelu hledali marně.

O ochranu displeje se stará sklíčko Corning Gorilla Glass, avšak konkrétní verzi výrobce nespecifikuje. Během běžného používání se na čelní ani zadní straně neobjevily škrábance. Zbývá doplnit, že Galaxy A8 (2018) nepostrádá informační LED diodou, avšak tu lze případně jen deaktivovat a nikoliv podrobně nastavit.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • malé rámečky
  • podrobné nastavení displeje
  • informační dioda

Zvuk: příjemné překvapení

Jak jsme si řekli již výše, hlasitý reproduktor se nachází v horní části pravého boku. Méně tradiční místo, avšak nebudeme bazírovat na umístění, pakliže není přímo nevhodné. Ačkoliv se dostalo jen na jeden reproduktor, budete příjemně překvapeni, jak hlasitý dokáže být. Rozhodně se nestane, že byste například přeslechli vyzvánění. Současně si pochvalujeme i celkovou kvalitu výstupu, kdy lze skrze repráček i poslouchat oblíbenou hudbu. Kvalitní výstup skrze 3,5mm jack uspokojí většinu uživatelů.

Samsung Galaxy A8 (2018)
Líbilo se nám
  • hlasitá a kvalitní reprodukce
  • vcelku kvalitní dodávaná sluchátka

Výkon hardwaru: pouze obyčejný průměr

Pod kapotu Samsung zabudoval osmijádrový procesor Exynos 7885 a 4GB operační paměť. Vypadá to vcelku dobře, ale u telefonu za 13 tisíc bychom čekali více. Dokazuje to například i výsledek kolem 83 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu. Galaxy A8 (2018) tak zaostává nejen za dražšími modely Galaxy S8, ale i staršími Galaxy S7. Nemusíte se však bát, že byste si například nezahráli hry. Spustíte i ty náročnější, jen musíte počítat s nižší snímkovací frekvencí.

Benchmark testy

Interní paměť má standardní velikost 32 GB. Po prvním spuštění na vás čeká přibližně 25 GB pro vaše data. Prostor můžete snadno rozšířit paměťovou kartou. Telefon pojme nejen tu, ale také dvě nanoSIM karty.

Líbilo se nám
  • velká RAM
  • dostatečně velké úložiště
Nelíbilo se nám
  • pouze průměrně výkonný procesor

Výdrž baterie: běžný standard

Samsung do modelu Galaxy A8 (2018) nasadil baterii s kapacitou 3 000 mAh. Solidní kapacita, která však vybledne při pohledu na velikost displeje. Výdrž nás proto nijak zásadně nenadchla. Telefon bylo nutné při středně náročném používání, kdy nebylo nijak omezováno internetové připojení, nabíjet každý večer, tedy zhruba po 12 hodinách používání, kdy úroveň nabití baterie klesala ke 20 %.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Již druhým rokem čekáme na to, až se Samsung osmělí a nabídne bezdrátové nabíjení i do vyšší střední třídy. Čekat budeme nadále, neboť modelu Galaxy A8 (2018) chybí. Malou náplastí budiž rychlé nabíjení. Telefon z nuly dobijete za přibližně 1 hodinu a 20 minut. Pakliže vám bude stačit jen 80 %, počítejte přibližně s hodinkou na nabíječce.

V našem testu výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamuje video ve Full HD kvalitě, se Galaxy A8 (2018) vyšvihl časem 8 hodin a 19 minut.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: bezchybně

Zatímco v mnoha ohledech přistoupil Samsung ke škrtům, u konektivity tužku odložil. Jakožto majitelé Galaxy A8 (2018) se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 11, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější verze Bluetooth 5.0 či NFC čip. Spolehnout se můžete na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy je otázkou několika málo vteřin. Na českém trhu se Galaxy A8 (2018) nabízí výhradně ve verzi Duos a podporuje tak dvě nanoSIM karty. S LTE si však rozumí jen primární z nich.

Kabelové připojení zajišťuje USB-C konektor, což již dnes nikoho nepřekvapí. Internet si prohlédnete skrze prohlížeč Google Chrome, který je tradiční zárukou rychlosti a přehlednosti. Pakliže využíváte účtu Google, současně máte po ruce záložky synchronizované napříč vašimi zařízeními.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: tradiční výkon

Na zadní straně se nachází 16megapixelový fotoaparát s velmi dobrou světelností f/1.7. Postrádáme však optickou stabilizaci obrazu či laserové ostření, vystačit si musíme s elektronickou stabilizací. Ale lepší něco než nic. O přisvětlení se stará základní LED dioda.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Prostředí nabízí poměrně bohaté nastavení a přehlednost. Snímky jsou u Samsungu tradičně velmi slušné. Za dobrých světelných podmínek pořídíte opravdu kvalitní a ostré fotografie. Mírné nedokonalosti lze najít jen v rozích a případně u vzdálenějších objektů. S ubývajícím světlem ale hrozí, že si snímek pohybem lehce rozmažete.

Ukázkové fotografie

Jisté zklamání přichází u videa, kde vrchol představuje jen Full HD s 30 snímky za vteřinu. Video sice vypadá poměrně dobře, ale plynulost není ideální. Takto drahý telefon by již měl standardně podporovat nejen 4K video, ale i vyšší snímkovací frekvenci.

Samsung Galaxy A8 (2018) - testovací video – (1080p, 30 FPS)

Novinka by ráda oslovila zájemce o tvorbu selfies. Pro jejich potřeby tak nabízí hned dvě čelní kamerky kombinující 16 a 8megapixelové rozlišení. Dvě kamerky zde jsou pro tvorbu snímků s rozostřením pozadím. Přeostřování můžete měnit v reálném čase a funguje velmi obstojně. Kvalitou patří A8 mezi velmi dobré telefony pro pořizování selfies.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • velké množství nastavení
  • duální čelní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • neumí pořizovat 4K videa
  • nepodporuje záznam videa s 60 FPS

Software: sedmičkový Android

Prostředí má pod palcem Android 7.1 Nougat a nadstavba Samsung Experience, kterou známe z takřka všech loňských modelů. Někoho by mohlo zarazit, že Samsung nenasadil nejnovější Oreo. I my to shledáváme jako jasné negativum. Výrobci bohužel proces aktualizace trvá i u dražších modelů a u levnějšího zástupce tak nejnovější software nešlo očekávat.

Kvitovat tak můžeme verzi zabezpečení aktuální k prosinci a současně i povedenou optimalizaci. Nic se neseká, animace jsou plynulé. Samsung se nadále snaží, aby byl starý TouchWiz, známý pro svou těžkopádnost, zapomenut. Na protáhlém displeji lze velmi dobře využívat dvě aplikace naráz, což Galaxy A8 (2018) umožňuje.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • velmi dobrá optimalizace
Nelíbilo se nám
  • sedmičkový Android

Zhodnocení: ideální není, úspěch mít bude

Samsungu se to opět podařilo. Připravil telefon, který na první pohled mnohým zaujme, ať už jde o líbivý vzhled, displej menšími rámečky, příjemné barvy Super AMOLED technologie nebo bytelnou konstrukci odolávající vodě či prachu. Prostředí nabízí vše potřebné, potěší prostor pro dvě SIMky nebo slušný zvukový výstup, byť bez dvou reproduktorů. Jenže musíme připomenout, že telefon stojí takřka 13 tisíc korun. Za tuto částku rozhodně nemůžeme odpustit jen průměrný procesor nebo neschopnost záznamu kvalitnějšího videa. Také bychom o vyšší střední třídy čekali nejnovější verzi systému. Konkurence totiž nemá slitování a přešlapy neodpouští.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Přestože většina cenově blízkých konkurentů nabízí lepší výbavu, není osud Samsungu Galaxy A8 (2018) zcela zpečetěn. Stále má v rukávu pěkný vzhled a displej s malými rámečky. Pokud navíc Samsung přistoupí k nějaké akci či rovnou slevě, nemáme o jeho úspěch velké obavy.

Konkurence

V prvé řadě se nabízí LG G6, které má duální a ještě kvalitnější fotoaparát. Konstrukčně je na tom podobně, ovšem výkon má jednoznačně vyšší. Příjemným bonusem je i o tisíc korun nižší cena.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Ve hře je také Nokia 8, která vás výkonem doslova ohromí. Při stejné ceně však nemá zvýšenou odolnost a musíte si vystačit s menším displejem. Částečně Finka kontruje lepším fotoaparátem.

Nokia 8

Rozměry151,5 × 73,7 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 090 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Velké trable bude mít novinka i ve vlastní stáji. Pokud vám nevadí menší displej, nabízí se Samsung Galaxy S7. Má kvalitnější fotoaparát i záznam videa, vyšší výkon či bezdrátové nabíjení. Stojí o tisíc korun více, avšak často se na něj konají speciální akce a tudíž vás může vyjít dokonce levněji.

Samsung Galaxy S7

Rozměry142,4 × 69,6 × 7,9 mm, 152 g
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 8 Octa 8890, 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin
samsung-galaxy-a8-2018
Klady
  • povedený vzhled
  • kvalitní zpracování
  • displej s menšími rámečky
  • hlasitý reproduktor
  • duální čelní fotoaparát
  • zvýšená odolnost
  • úplná konektivita
Zápory
  • postrádá bezdrátové nabíjení
  • fotoaparát mohl být lepší
  • jen průměrná výdrž
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Oto
hrozny dizajn
Carda
To už radši s7 edge než tuhle obludu :D
#TFS
ta cena je docela raketa :D
Lukáš
Platí, že u operátorů se prodává Single Sim verze? Vadí mi totiž vzadu nápis DUOS..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze