Nokia 6.1
recenze

Nokia 6.1

Vznešená Finka za sympatickou cenu
24

Finská společnost HMD Global vlastnící legendární značku Nokia zkompletuje své portfólio a ve velkém se bude spoléhat i na model 6.1. Ten stojí v samotném středu a za necelých 7 tisíc korun nabízí klasický displej či originální vzhled. Výbava se opírá o dostatečně výkonný hardware, schopný 16megapixelový fotoaparát nebo nejnovější Android 8.1 Oreo v čisté podobě.

Dokáže vás v dnešní době chytrý telefon na první pohled zaujmout? Možná jen ty drahé, řeknete si. Nokia se však pokusí o obdobný počin i ve střední třídě s modelem 6.1. Jde o druhou generaci a její trumfy tkví v zajímavém vzhledu. Solidní je však i displej, procesor či fotoaparát. Výhodou jest i zcela aktuální Android. Za sedm tisíc tu máme dost nadějí, které si v právě začínající recenzi ověříme.

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Nokia 6.1 – videopohled

Obsah balení

V poměrně tenké krabičce se kromě samotného zařízení nachází USB kabel, koncovka nabíječky a také základní pecková sluchátka.

Konstrukční zpracování: v davu nezapadne

Kouzlem nové Nokie 6.1 je její barevná kombinace, která stejně jako v případě větší Nokie 7 Plus kombinuje černé plochy s měděnými prvky. Ty se objevují ve dvou rovnoběžných liniích po obvodu a dále zpestřují prostor kolem fotoaparátu a čtečky otisků prstů. Výsledkem je sice konzervativní, ale originální vzhled, díky kterému telefon bezpečně rozeznáte od záplavy ostatních nudných placek. Pokud se vám kombinace černé s měděnými prvky nelíbí, nemáte příliš na výběr – jiné verze české e-shopy nenabízí.

Nokia 6 (2018)
Matná povrchová úprava zajišťuje, že na telefonu neulpívají otisky prstů.

Rozměrově máme před sebou větší telefon, za což může tradiční poměr stran displeje. Nokia 6.1 se tak paradoxně drží v ruce hůře než větší 7 Plus. Na druhou stranu není tak velká a rozhodně ji o něco snáze schováte do kapsy. I přes nepříliš zaoblené boky padne pohodlně do ruky a nijak neklouže. Konstrukce působí bytelným dojmem, čemuž se nedivíme. Celý telefon je hliníkový. Matná povrchová úprava pak zajišťuje, že na telefonu neulpívají otisky prstů.

Drobnou výtku máme k tlačítkům po pravém boku. Vážně se jen obtížně chápe, proč je výrobce natlačil až zcela nahoru, aby na ně uživatel dosáhl co nejhůře. Tisknou se však poměrně jistě. Chuť si lze spravit čtečkou otisků prstů, kterou na zadní straně dobře nahmatáte a funkci plní na jedničku. Jistě jste si již povšimli, že modul fotoaparátu nepatrně ční nad okolní povrch. Jde však o nepatrnost, která nijak nezavazí. Telefon se takřka ani nekýve při položení na stůl.

Chválíme za nasazení USB-C konektoru i za ponechání klasického 3,5mm jacku. Levý bok působí zdánlivě nerušeně, avšak ukrývá se v něm malý šuplíček se dvěma sloty. Šuplíček je jištěn zámkem, který je samozřejmě dodáván společně s telefonem.

Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • špičkové zpracování

Displej: pro vyznavače klasiky

Pokud bychom měli jedním slovem charakterizovat displej Nokie 6.1, použili bychom slovo „tradiční“. Využívá IPS technologii a na 5,5 palcích operuje Full HD rozlišení. Poměr stran je 16:9 a rámečky nejsou ani velké, ani malé. Ano, pod displejem bude pro mnohé spousta nevyužitého místa, avšak nejde o žádnou tragédii. Samotný displej pak uspokojí většinu uživatelů. Je dostatečně jemný i dobře čitelný, a to i venku, a nechybí mu automatická a svižně fungující regulace jasu. I Nokia 6.1 nabízí ambientní displej, který dokáže informovat o nové notifikaci vždy když dorazí, případně když telefon uchopíte do ruky. Funkce částečně omlouvá absentující informační diodu. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3, avšak škrábancům zcela zamezit nedokáže, tudíž opět platí, že chcete-li mít displej stále krásný, využijte služeb ochranných fólií či skel.

Nokia 6 (2018)
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
Nelíbilo se nám
  • o něco větší rámeček pod displejem

Zvuk: hraje nahlas a hezky

Hlasitý zvuk se line ze spodní hrany a lze jej označit jako velice slušný. Nestane se, že byste snad telefon přeslechli, a i pro poslech hudby jej lze krátkodobě použít. V tomto ohledu se Nokia 6.1 rozhodně nemá za co stydět. Výstup do sluchátek uspokojí nenáročné posluchače a nouzově lze využít i dodávaná pecková sluchátka.

Líbilo se nám
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: omezovat vás nebude

Nové Nokie se mohou pochlubit velmi solidní hardwarovou výbavou a partu netrhá ani Nokia 6.1, pod jejíž kapotou nacházíme procesor Snapdragon 630 kombinovaný s 3GB operační pamětí. Pro běžnou práci jde o kombinaci, při které nenarazíte na limit. S klidnou hlavou si můžete dopřát i takřka jakoukoliv hru. I ty náročnější alespoň na nižší detaily spustíte. Opět jsme zkusili populární PUB G, kterou lze obstojně hrát na nejnižší detaily. Dostačuje i interní úložiště o velikosti 32 GB, které reálně pojme téměř 20 GB vašich dat. Větší prostor získáte vložením paměťové karty.

Líbilo se nám
  • dostatečně velká RAM
  • výkonný procesor
  • velká interní paměť

Výdrž baterie: lehký nadprůměr

V útrobách telefonu se ukrývá baterie s kapacitou 3 000 mAh. Jde o slušný příděl, který zajišťuje, že s vámi Nokia 6.1 spolehlivě vydrží úplně celý den. Při troše snahy se lze dostat i k nabíjení až následující večer. Výdrž tak hodnotíme veskrze kladně. Poměrně svižně probíhá i nabíjení, kdy se telefon z naprostého vybití do plné kondice dostane přibližně za necelou hodinku a tři čtvrtě.

Při našem testu výdrže, kdy telefon skrze Wi-Fi přehrával streamované video v kvalitě 1080p, displej v důsledku vybití zhasl po 7 hodinách a 59 minutách.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • solidní výdrž

Konektivita: vše potřebné

Konektivita je dle očekávání na velmi vysoké úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či nejnovější Bluetooth 5.0. Nokia 6.1 pracuje s až dvěma nanoSIM kartami, avšak jen v případě, že oželíte paměťovou kartu – jedná se totiž o slot hybridní.

Nokia 7 Plus

Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy se velmi rychle našla a nevykazovala velké odchylky. Pro prohlížení internetu potom samozřejmě poslouží prověřený Google Chrome.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • podpora dvou SIM karet
  • podpora paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • hybridní slot

Fotoaparát: za dne potěší

Na zadní straně máme klasický fotoaparát s 16 megapixely a světelností f/2.0. Zaujme také logo Zeiss, které má zaručovat jistou úroveň kvality. Zmiňme ještě přítomnost dvoudiodového přisvícení. Aplikace fotoaparátu se spouští svižně, avšak její samotný běh se tu a tam neobejde bez nějakého zaváhání. Zde by Nokia mohla na optimalizaci zapracovat. Ovládací prvky se nacházejí po levé straně. Velmi snadno se dostanete také do manuálního režimu, kdy stačí táhnout s tlačítkem virtuální spouště směrem doleva. V ten moment máte možnost regulovat vyvážení bílé či ISO prostými tahy prstu v půlkruzích. Rychlé a velmi návykové.

Nokia 6 (2018)

Snímky za dobrého počasí, jinými slovy za ideálních světelných podmínek, vypadají velmi dobře. Jsou ostré po celé ploše a barevně věrné. Občas nám však přijde, že se Nokia snaží fotografii „dovybarvit“ ještě více, než by bylo zdrávo. Zhoršení (a mnohdy výrazné) přichází, jakmile je světla méně, případně při fotografování makra. Telefonu citelně chybí optická stabilizace obrazu, což sice v dané cenové relaci lze ještě omluvit, na druhou stranu nutno počítat s poměrně častým rozmazáním snímků. Jak tomu zabránit? Musíte být skutečně trpěliví a mít pevnou ruku. Snímky ve tmě ukazují, že i za nedostatku světla se lze obejít bez rozmáznutí.

Ukázkové fotografie – exteriér
Ukázkové fotografie – interiér
Ukázkové fotografie – 1. snímek bez přisvícení, 2. snímek s přisvícením
Ukázková fotografie – 1. snímek bez přisvícení, 2. snímek s přisvícením

Čelní kamerka umí pořídit až 8megapixelová selfies a pro účely sociálních sítí kvalita více než postačuje. Nechybí ani funkce Dual-Sight, kdy s čelní kamerkou souběžně pracuje také zadní fotoaparát a nakombinuje obě scény do jedné fotografie.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

U levnějších telefonů střední třídy nelze v oblasti videa čekat vyloženě zázraky. Na druhou stranu se Nokia 6.1 nemá zač stydět. Dokáže nahrát video až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Pochvalujeme si kvalitu nahraného zvuku, ujde i obraz. V jeho případě záleží opět na vaší klidné ruce. Pakliže byste se pídili po záznamu Full HD videa s 60 FPS, budete mít bohužel smůlu.

Nokia 6.1 (testovací video) – 4K, 30 FPS

Líbilo se nám
  • velmi dobré snímky v exteriéru
  • přehledné prostředí
  • slušný záznam videa
  • velmi kvalitní čelní kamerka
Nelíbilo se nám
  • postrádáme optickou stabilizaci obrazu
  • obtížnější focení za horšího světla

Software: vždy ten nejnovější

Již skoro tradičním trumfem současných Nokií je systém. Nokia 6.1 patří do programu Android One, což znamená, že má garantované svižné aktualizace softwaru. Chcete důkaz? Tady jej máte – Nokia 6.1 využívá Android 8.1 a bezpečnostní záplaty jsou aktuální k 1. dubnu 2018. Čistý Android je přehledný a rychle se v něm zorientujete. Paměť nezabírají ani zbytečné aplikace, v telefonu se skutečně nachází jen to nejnutnější. Doinstalujete si tak jen to, co sami opravdu potřebujete. Optimalizace je takřka ideální, ačkoliv občas se některé animace mírně zadrhnou.

Líbilo se nám
  • Android 8.1
  • pravidelné aktualizace (program Android One)
  • čisté prostředí
  • žádné zbytečné aplikace
Nelíbilo se nám
  • drobné nedokonalosti v optimalizaci

Zhodnocení a konkurence: poctivá střední třída

Nová Nokia 6.1 má velmi dobře našlápnuto. Všechny své předpoklady dokázala přeměnit v opravdu příjemnou realitu, a tak před sebou máme líbivý telefon s kvalitním displejem, dostatečně výkonným hardwarem a schopným fotoaparátem. Potěšil nás nejnovější možný Android a jeho (až na pár drobností) zdařilá optimalizace. Vrásky vám nebude dělat ani výdrž či zpracování telefonu. Adekvátní se nám jeví také cena pod hranicí 7 tisíc korun. Dokáže však novinka obstát v konfrontaci s konkurencí?

Z řady možných rivalů vybíráme například Honor 7X, který za shodnou cenu nabízí větší displej, dvojnásobné úložiště nebo o něco silnější baterii. Zavděk však budete muset vzít starším Androidem s mnohem nižší nadějí na budoucí aktualizace.

Honor 7X

Rozměry156,5 × 75,3 × 7,6 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,93" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh

Opět za stejnou cenu si můžete pořídit Samsung Galaxy J7 (2017), který láká na Super AMOLED displej a silnější baterii. V ostatních ohledech jej však Nokia 6.1 dokáže předčít. Má novější systém, více paměti či lepší fotoaparát.

Samsung Galaxy J7 (2017)

Rozměry152,4 × 74,7 × 7,9 mm, 181 g
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 600 mAh, doba nabíjení: 2:35 hodin

Možná vůbec nejobávanějším konkurentem bude nové Xiaomi Redmi Note 5. Má větší displej, výkonnější procesor, byť jen nepatrně, a především nejnovější Android 8.1. Současně přihazuje větší baterii či dvojnásobné interní úložiště. Cena je přitom jen o pár set korun vyšší.

Xiaomi Redmi Note 5 4/64 GB

Rozměry158,6 × 75,4 × 8,1 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Po pohledu na konkurenci je jasné, že se Nokia 6.1 neztratí. Ačkoliv nemá nejlepší poměr cena/výkon, dokáže obstát ve všech klíčových aspektech. Současně pak nade všemi konkurenty drží cenný trumf v podobě čistého Androidu s příslibem pravidelných a rychlých aktualizací.

nokia-61
Klady
  • originální vzhled
  • bytelná konstrukce
  • slušný displej
  • dostatečně výkonný hardware
  • nejnovější Android v čisté podobě
  • USB-C konektor
  • dobrá výdrž
Zápory
  • fotografování za horšího světla
  • drobné nedodělky v optimalizaci
Diskuze ke článku
petr
Aktuálně už nedoproručuji telefon bez funkčního telefonování přes LTE.
milan
Lepší fotoaparát než S7??
Blue Sun
Blue Sun
Na střední třídu docela slušné. Jak provedení, tak výkon, i fotky.
Co mě ale nejvíce zarazilo, je samotný android. Čistý systém zabere 10 GB paměti? To je síla... A čistý systém vykazuje drobné nedostatky v optimalizaci? To o androidu leccos vypovídá. Měli by do něj trošku radikálněji říznout.
Martin
Povedený telefon, optimalizace se s dalšíma aktualizacema určitě zlepší. Stejně tak to měla i loňská Nokia 6

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze