Samsung Galaxy A21s
recenze

Samsung Galaxy A21s

Když nízká cena není vše
1

Samsung je ve světě smartphonů známý především vlajkovými modely z řad Galaxy S/Galaxy Note a také schopnými zástupci ze střední třídy. Poměrně dlouho však opomíjel segment levnějších telefonů, který se v posledních měsících snaží zahustit – chrlí tak jeden cenově dostupný mobil za druhým. Jak se mu povedl nový Galaxy A21s?

Samsung Galaxy A21s, jehož cena startuje na 5,5 tisících Kč, disponuje velkým displejem, celkem pěti fotoaparáty a také baterií o kapacitě 5 000 mAh. Bude to však stačit na agresivní konkurenci z Číny, která segmentu cenově dostupných telefonů dlouhodobě panuje?

Samsung Galaxy A21s – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A21s 64+4 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce163,7 × 75,3 × 8,9 mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×2 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2020, 6 299 Kč

Obsah balení: je to vůbec krabička?

Samsung Galaxy A21s dorazil v mírně netradiční bílé papírové krabičce. Její svrchní část je totiž vyrobena z poměrně tenkého papíru. Klasickou konstrukci, kdy se k telefonu dostanete po nadzvednutí víka zde zastupuje vcelku tenký papírový „rukáv“, který zbytek krabičky chrání. Uvnitř pak najdete napájecí adaptér, kabel typu USB-A/USB-C, který je trestuhodně krátký, a základní pecková sluchátka vhodná pro vyřízení hovorů.

Samsung Galaxy A21s
Nelíbilo se nám
  • velmi krátký kabel

Konstrukční zpracování: plast a zase plast

Design A21s sází na klasickou konstrukci a běžné uspořádání ovládacích prvků. Záda s 3D holografickým efektem, která jsou plastová (stejně jako rámeček), jsou bohužel silným „magnetem“ na otisky. Telefon tak budete poměrně často leštit. Modul fotoaparátu však alespoň není příliš vystouplý a kapacitní čtečka otisků prstů funguje většinu času spolehlivě. Pouze občas jí rozpoznání prstu chvíli trvá.

Vzhledem k nízké ceně vás jistě nepřekvapí absence zvýšené odolnosti či naopak přítomný 3,5mm jack. Ten je hned vedle USB-C, jemuž dělá společnost hlasitý reproduktor a mikrofon. Šuplíček na levém boku pak pojme microSD kartu + dvě nanoSIM karty, což si zaslouží pochvalu. Telefon jako takový se vcelku příjemně drží a plastová konstrukce kupodivu nepůsobí nijak lacině.

Líbilo se nám
  • telefon pojme microSD + 2 nanoSIM
  • čtečka většinu času funguje spolehlivě
Nelíbilo se nám
  • …občas je však pomalejší
  • na zádech ulpívají otisky

Displej: PLS TFT s HD rozlišením

Obrazovka telefonu se chlubí uhlopříčkou 6,5 palce a jemností 270 PPI, která bohužel příliš neoslní a řadí se v této cenové třídě již spíše k tomu horšímu. Navíc se jedná o panel typu PLS TFT, což je škoda vzhledem k tomu, že například loňský Galaxy A20 disponoval AMOLED technologií. Právě to bylo podle mě jedno z největších lákadel a je škoda, že se Samsung rozhodl od nasazení kvalitnějšího displeje ustoupit.

Samsung Galaxy A21s

Použitý panel má na druhou stranu alespoň moderní průstřel v levém horním rohu a ani rámečky nejsou nijak extrémně široké. Zamrzí však nerovnoměrné podsvícení ve vybraných oblastech, konkrétně se jedná o prostor mezi průstřelem a rámečkem + oblast spodního rámečku. Tzv. „light bleeding“ efekt je viditelný zejména u bílého pozadí s vyšším jasem. Jinak má však displej (na svou třídu) relativně slušný maximální jas i bezproblémové pozorovací úhly. Spoustu uživatelů však pravděpodobně zamrzí absence notifikační diody.

Líbilo se nám
  • malý průstřel
  • dostatečný jas
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení + PLS TFT
  • místy nerovnoměrné podsvícení
  • zamrzí absence notifikační diody

Zvuk: slušný průměr

Hlasitý reproduktor je pouze jeden a řadí se mezi lepší průměr, co se kvality a hlasitosti týče. Alternativně si můžete do telefonu připojit vlastní drátová/bezdrátová sluchátka. Některé uživatele potěší také přítomnost FM rádia.

Líbilo se nám
  • FM rádio
  • slušně hrající reproduktor

Výkon hardwaru: 8nm Exynos

Uvnitř telefonu najdete 8nm procesor Exynos 850 s osmi jádry Cortex-A55 s taktem 2 GHz a grafickým čipem Mali G52. Jedná se navíc o první telefon, který tento nový procesor obdržel. Dobrou zprávou je, že čipset nabídne většině uživatelům dostatek výkonu. Stále se pochopitelně jedná o cenově dostupný smartphone a je pravda, že za stejnou cenu lze sehnat mnohonásobně výkonnější procesory, většinu času však mobil fungoval bez problémů. S telefonem jsem si mohl pohodlně zahrát Call of Duty i jiné hry. Určitě bych však při výběru doporučil sáhnout po variantě se 4 GB RAM a 64GB úložištěm (z něhož zůstane pro uživatele dostupných zhruba 50 GB), které můžete rozšířit o až 512GB microSD kartu.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu pro běžné uživatele

Výdrž baterie: celý den s přehledem

Integrovaná baterie o kapacitě 5 000 mAh bez potíží zvládne náročný jednodenní provoz. Pokud se uskromníte, můžete se dostat i na jeden a půl až dva dny používání. Nabíjení probíhá výhradně kabelem maximálním výkonem 15 W. Takto výkonný adaptér se naštěstí nachází již přímo v balení.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 16 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 34 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 43 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 54 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 66 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 82 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 98 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 123 minut
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • 15W adaptér v balení

Konektivita: bezproblémová

Z konektivity se můžete těšit na standardní balíček v podobě Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a navigačních služeb GPS, GLONASS, Galileo a BDS. Výčet završí NFC pro bezkontaktní platby a rychlé spárování.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: odpovídá ceně

Pokud s telefonem často fotíte, určitě vás bude zajímat, jaká je kvalita jednotlivých snímačů. Na zádech najdeme 48Mpx hlavní fotoaparát ISOCELL GM2, který skládá čtyři pixely do jednoho a vytváří tak výsledné 12Mpx snímky. Dále pak 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv (rovněž z dílny Samsungu) s rozsahem 123 stupňů a světelností f/2.2. Nakonec zde jsou k dispozici dva dvoumegapixelové snímače – bokeh a makro. Ty jsou podle mého názoru vcelku zbytečné. Zejména u makro snímače činí problém opravdu velmi nízké rozlišení a clona f/2.4, tudíž snímky nevypadají skoro nikdy dobře. Užitečnost portrétního snímače je bohužel rovněž diskutabilní.

Hlavní + ultraširokoúhlý objektiv + makro snímač

Co se týče výsledků snímků z dalších fotoaparátů, rovněž nečekejte žádná velká překvapení. Fotografie z hlavního snímače obvykle postrádají detaily, zato však nabídnou solidní barevné podání a vcelku nízký šum. Automaticky aktivované HDR naštěstí funguje také dobře. 48Mpx režim, který pro mě trochu nelogicky aktivujete v nastavení poměru stran, kvalitou výsledných snímků rovněž neoslní a v podstatě není důvod do 48 Mpx fotit. Níže přikládám ukázky nočních snímků focených klasickým „denním“ režimem.

Samsung Galaxy A21s

Fotky z ultraširokoúhlého objektivu nevypadají špatně a nabídnou obvykle slušný dynamický rozsah. Video lze natáčet maximálně ve Full HD. S ohledem na cenu výsledky nejsou úplně špatné, náročnější uživatelé si však právě kvůli fotoaparátům tento telefon zcela jistě kupovat nebudou.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita hlavního a ultraširokoúhlého fotoaparátu
  • obvykle dobře fungující HDR
Nelíbilo se nám
  • kvalita snímačů pro makro a bokeh
  • chybí noční režim

Software: One UI

Android 10 s nadstavbou One UI ve verzi 2.1 a květnovými bezpečnostními aktualizacemi běží po většinu času hladce a během používání jsem nezaznamenal nějaké větší záseky/zamrznutí systému. K dispozici je pochopitelně tmavý režim, ovládání gesty a dokonce i možnost biometrického ověření obličejem. V telefonu hned po zapnutí najdete běžné aplikace od Googlu a Microsoftu, ale také například Spotify a Netflix.

Líbilo se nám
  • povedená nadstavba One UI

Zhodnocení

Ačkoliv jsem měl v recenzi mnoho výtek, Galaxy A21s není vyloženě špatný telefon. Za cenu testované varianty (4/64GB), která činí 6 290 Kč, však jednoduše dostanete u konkurence mnohem více. Pokud tak uvažujete o koupi Galaxy A21s, doporučuji vám počkat na slevu, nebo se podívat ke konkurenci.

Samsung Galaxy A21s

Konkurence

Za zajímavou alternativu považuji Samsung Galaxy A40, který lze stále koupit za necelých pět tisíc korun. Ten nabídne kvalitnější AMOLED panel s lepším podáním černé i líbivějšími barvami.

Samsung Galaxy A40

Rozměry144,4 × 69,2 × 7,2 mm, 140 g
DisplejSuper AMOLED, 5,9" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,77 GHz + 6×1,59 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Pokud vám jde naopak o výkon, můžete vyzkoušet Realme 6i, případně sáhnout po Xiaomi Redmi Note 9 (Pro).

Realme 6i

Rozměry164,4 × 75,4 × 9 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G80, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Xiaomi Redmi Note 9 128 GB + 4 GB RAM

Rozměry162,3 × 77,2 × 8,9 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorMediatek 6276W, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 020 mAh
samsung-galaxy-a21s
Klady
  • slušná kvalita hlavního fotoaparátu a ultraširokoúhlého
  • dlouhá výdrž
  • slušně hrající reproduktor
  • čtečka většinu času funguje spolehlivě
  • telefon pojme microSD + 2 nanoSIM
Zápory
  • kvalita snímačů pro makro a bokeh
  • místy nerovnoměrné podsvícení
  • nižší rozlišení PLS TFT displeje
  • na zádech ulpívají otisky