Realme 6i
recenze

Realme 6i

Když výdrž hraje prim
34

Nové Realme 6i přichází na náš trh se sympatickou cenovkou nepřesahující 5,5 tisíc korun a slušnou hardwarovou výbavou včetně 4× fotoaparátu nebo 5 000mAh baterie. Jak si vedl nejlevnější zástupce řady Realme 6 v našem testu?

Čínský výrobce Realme přichystal další cenově dostupný, ale slušně vybavený smartphone, kterému na první pohled nic nechybí a navrch má originální design. Stane se z Realme 6i nový hit nižší třídy? Na to odpoví tato recenze.

Realme 6i – videorecenze

Technické parametry Realme 6i

Kompletní specifikace
Konstrukce164,4 × 75,4 × 9 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio G80, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2020, 5 499 Kč

Obsah balení: i s pouzdrem

Ve žluté krabičce čeká robustní 18W napájecí adaptér, kabel typu USB-A/USB-C, telefon a průhledné ochranné pouzdro.

Líbilo se nám
  • 18W napájecí adaptér
  • ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: i plast může mít svůj půvab

Realme 6i se mezi konkurencí vyjímá matným povrchem zad, která, přestože jsou pouze plastová, vytvářejí iluzi pískovaného skla. Originálním prvkem je také speciální povrchová úprava, jež formuje dopadající světlo do několika vertikálních paprsků. Telefon v ruce neklouže a záda budete leštit pouze jednou za čas.

Na zádech najdeme také spolehlivě fungující kapacitní čtečku otisků prstů, která telefon odemkne během chvilky. Vertikálně umístěný modul fotoaparátu naštěstí není příliš vystouplý a nezpůsobuje nepříjemné kývání na stole.

Design zad telefon pomáhá odlišit od konkurence.

Plastová jsou nejen záda, ale i samotný rámeček zařízení. V něm najdeme (ve směru hodinových ručiček): hlasitý reproduktor, USB-C, mikrofon, 3,5mm jack, kolébku ovládání hlasitosti, šuplíček pro dvojici nanoSIM karet a microSD kartu a konečně vypínací tlačítko. Mírně netradiční umístění tlačítek pro ovládání hlasitosti mě při používání nijak neomezovalo, pohodlně jsem na ně dosáhl ukazováčkem.

Realme 6i

Hmotnost 199 gramů je vzhledem k velikosti 164,4 × 75,4 × 9 mm přiměřená a nechybí ani základní odolnost proti postříkání vodou. Z hlediska designu jednoznačně chválím záda, která se výrobci opravdu povedla a pomáhají se telefonu odlišit od konkurence.

Líbilo se nám
  • odolnost proti postříkání vodou
  • slot na 2 nanoSIM + 1 microSD kartu
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • originální design zad
Nelíbilo se nám
  • alespoň rámeček by mohl mít kovový

Displej: obr s dvojitou ochranou

Pokud hledáte cenově dostupný telefon s velkým displejem, jste tady na správné adrese. Realme 6i je vybaven 6,5palcovou IPS LCD obrazovkou o rozlišení 1 600 × 720 pixelů a poměru stran 20:9. Nízká jemnost 270 PPI na papíru nepůsobí příliš dobře, při každodenním používání jsem však nižší rozlišení nevnímal. Pravdou však zůstává, že konkurence dokáže u těchto uhlopříček nabídnout Full HD+ rozlišení.

Realme 6i
Potěší ochrana Gorilla Glass 3.

Kvalita zobrazovače je každopádně na slušné úrovni. Nechybí příkladné pozorovací úhly ani opravdu nízký jas, jenž oceníte třeba při používání telefonu v zatemněné místnosti. Naopak maximální svítivost by možná mohla být o trochu vyšší, odpovídá však standardu v daném segmentu. Co rozhodně potěší, je přítomnost ochranného skla Corning Gorilla Glass 3, které je doplněno o výrobcem předinstalovanou ochranou fólii, displej je tak chráněn hned dvakrát. Okraje fólie mají bohužel vcelku ostré rohy, což nepotěší, pokud se telefon rozhodnete ovládat gesty. Nakonec zmíním kapkovitý výřez selfie kamerky, který naštěstí nepůsobí nijak zvlášť rušivě. Některé uživatele zamrzí absence notifikační diody.

Líbilo se nám
  • Gorilla Glass 3 + fólie
  • velká uhlopříčka
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení
  • někomu může chybět notifikační dioda

Zvuk: spíše průměrný

Jediný hlasitý reproduktor hraje dostatečně nahlas, navíc i relativně kvalitně. Přestože nesnese srovnání s reproduktory dražších telefonů (pochopitelně), „netahá za uši“ ani při vyšších hlasitostech a je vcelku vyvážený. Alternativně je možné hudbu poslouchat do (bez)drátových sluchátek. Kvalita telefonních hovorů je bezproblémová.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita zvuku

Výkon: práce se nezalekne

Srdcem Realme 6i je poměrně nový 12nm čipset Helio G80 od MediaTeku, který zajistí naprostý dostatek výkonu pro běžné používání, náročnější multitasking i hraní her. Navíc jsem se (ani během delšího hraní her) nesetkal s výraznějším zahříváním. Osmijádrový procesor (2× Cortex-A75 s taktem 2 GHz + 6× Cortex-A55 s taktem 1,8 GHz) doplňuje 4 GB RAM a 128GB úložiště, které lze rozšířit o paměťové karty microSD. Po zapnutí zůstane uživateli dostupných zhruba 110 GB.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu

Výdrž: dvoudenní společník

Díky 5 000mAh baterii se Realme 6i může pochlubit opravdu skvělou výdrží. Během testování telefon běžně vydržel 1,5 až dva dny. 18W dodávaný napájecí adaptér bohužel není schopen zajistit nijak zvlášť rychlé nabíjení, viz údaje z nabíjení níže.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 37 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 47 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 57 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 68 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 79 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 98 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 127 minut
Líbilo se nám
  • velmi dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • průměrně rychlé nabíjení

Konektivita: bez 5GHz Wi-Fi

Realme 6i bohužel podporuje pouze Wi-Fi běžící na 2,4GHz frekvenci (standard 802.11 b/g/n), tudíž se nepřipojíte na místech, kde je k dispozici výhradně 5GHz frekvence. I přestože je běžnou praxí, aby routery nabízely jak 2,4GHz, tak 5GHz, toto omezení zamrzí. Z další výbavy na uživatele čeká Bluetooth 5.0, NFC či podpora navigačních služeb GPS, GLONASS a BDS.

Nelíbilo se nám
  • nepodporuje 5GHz Wi-Fi

Fotoaparát: čtyřikrát, ale průměrně

Čtyřnásobná kamera se stala u telefonů Realme standardem i v nižší cenové kategorii. Hlavní snímač má 48Mpx rozlišení a běžně skládá čtyři pixely do jednoho, takže má výsledná fotografie 12 Mpx. Kromě něj je k dispozici také 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, 2Mpx makro kamerka a 2Mpx senzor hloubky.

48Mpx režim vs. 12Mpx režim

Pořízené snímky se obvykle vyznačují sytými barvami a slušnou úrovní detailů. Následkem saturovaných barev však občas fotky vypadají na můj vkus až příliš přebarveně. Na druhou stranu: uživatelé, kteří fotky často sdílí na sociálních sítích, nemusí aplikovat filtry, což pro ně může být výhoda.

Video lze natáčet pouze ve Full HD při 30 FPS.

Ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 119 stupňů automaticky reguluje efekt rybího oka a 2Mpx makro kamerka je stejně jako 2Mpx senzor hloubky spíše do počtu. V aplikaci fotoaparátu na uživatele čeká hned několik režimů včetně Pro módu, který umožňuje manuální konfiguraci. Noční režim pak funguje spíše podprůměrně, snímky prosvítí minimálně a jeho aktivace příliš nedává smysl. Možná jej však ještě výrobce s příští aktualizací vylepší. Snímky z 16Mpx čelní kamerky jsou vcelku průměrné a výsledek neurazí ani nenadchne. Video lze natáčet maximálně ve Full HD rozlišení při 30 FPS.

Standardní denní režim vs. noční režim

Fotoschopnosti telefonu nijak neurazí a nenáročnému uživateli postačí, nečekejte však žádné zázraky a nenechte se zmást pouhým počtem snímačů.

Líbilo se nám
  • široký rozsah ultraširokoúhlého objektivu
Nelíbilo se nám
  • zbytečný bokeh senzor a makro kamerka
  • video pouze ve Full HD ve 30 FPS

Software: přivítejte Realme UI

V Realme 6i výrobce nasadil místo ColorOS prostředí RealmeUI. Tato nadstavba je naštěstí designem více blízká čistému Androidu a nabídne i mnohými oblíbený vysouvací šuplíček. Uživatelé si navíc mohou dle libosti změnit sadu ikonek či prostředí jinak upravit. Podobně jako u jiných telefonů, ani zde nechybí vysunovací lišta z boční strany, na které si můžete stanovit zkratky pro otevření nejrůznějších aplikací. Zároveň výrobce nezapomněl ani na FM rádio, přehrávač hudby nebo videí. Bohužel jsem zde natrefil také na (v našich končinách) vcelku zbytečný prohlížeč Yandex. Naštěstí jej lze odinstalovat. Poslední bezpečnostní záplaty Androidu 10 pocházely v době testování z února 2020.

Líbilo se nám
  • Android 10
  • vylepšené prostředí RealmeUI

Zhodnocení

Realme 6i nabízí za 5,5 tisíce korun slušnou porci výkonu s dlouhou výdrží a velkým displejem. Zamrzí ale absence 5GHz Wi-Fi či přinejlepším průměrná kvalita fotoaparátů. Za danou cenu se však i tak jedná o povedený smartphone, který si jistě najde své zájemce.

Realme 6i

Konkurence

Mezi konkurenci můžeme zařadit nově představený Redmi Note 9, který je o pár stovek dražší, nabídne však jemnější rozlišení displeje s moderním průstřelem v levém horním rohu a podporu 5GHz Wi-Fi.

Xiaomi Redmi Note 9 128 GB + 4 GB RAM

Rozměry162,3 × 77,2 × 8,9 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorMediatek 6276W, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 020 mAh

Za stejné peníze jako Realme 6i lze sehnat i Redmi Note 8T. Telefon disponuje o něco menším displejem a 11nm Snapdragonem 665 s podporou 5GHz Wi-Fi.

Xiaomi Redmi Note 8T 128+4 GB

Rozměry161,3 × 76,4 × 8,4 mm, 200 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 2×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Zaujmout může rovněž Motorola Moto G8 Power, kterou rovněž pohání Snapdragon 665 a díky 5 000mAh baterii nabídne excelentní výdrž. Ve výbavě najdeme dokonce i 8Mpx dvojnásobný teleobjektiv a takřka čisté prostředí Android.

Motorola Moto G8 Power

Rozměry159,9 × 75,8 × 9,6 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin
realme-6i
Klady
  • velký displej
  • dlouhá výdrž
  • povedený design
  • slot na 2 SIM + paměťovou kartu
Zápory
  • slabší fotovýbava
  • nepodporuje 5GHz Wi-Fi
  • nižší rozlišení displeje
Diskuze ke článku
briza
To jako ještě fakt dneska někdo dá bůra za plastový pádlo s HD nudlí a mediašrotem? Tomu už k dokonalosti chybí snad jen micro usb.
St
Hezká recenze. Prosba na redakci. Šlo by udělat hitparádu telefonů podle výdrže? Aby člověk, který si chce koupit nový telefon věděl, který si má koupit pokud chce mít za své peníze maximální výdrž. Třeba buď proto, že rád hraje hry, nebo se rád kouká na videa.
Předem moc děkuji.
Ondřej
Je fakt, že cena 4490 by tomu slušela více, protože je to "jen" Realme. Jenže po zdražení Xiaomi a konce Honoru/Huawei (ano, bez GMS neprodejný šrot) to je jediný zástupce levných telefonů s dobrou výbavou. Například takový Realme C3 nemá ve své cenové kategorii konkurenci. Možná tak rok staré Xiaomi. Ale jak se z recenzí zdá, je UI od Realme daleko příjemnější a míň zaplevelené než MIUI od Xiaomi. Takže já tleskám. Jak jsem se bál, že tento rok to bude v kategorii do 5 tisíc naleštěná bída, tak nakonec se dá z čeho vybírat.
Ondra
Jak je možné, že v článku označeném jako "recenze", není ani zmínka o možnostech telefonování, tj. zda s tímto telefonem funguje VoLTE v sítích českých operátorů?! Zato zcela bezvýznamnou informaci o jednotlivé aplikaci Yandex, zjevně považujete za tak důležitou, že to rozvádíte jak ve videu, i o tom píšete v článku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze