Redmi Watch 3
recenze

Redmi Watch 3

Dokonalosti na dosah
2

Segment cenově dostupných chytrých hodinek dlouhodobě okupuje Xiaomi, které nyní představilo model Redmi Watch 3. Zpracováním i funkcemi však dostanete za zhruba dva tisíce korun překvapivě víc, než byste čekali. Více ale již v samotné recenzi.

Redmi Watch 3 jsou sice levné chytré hodinky, avšak poměrem cena/výkon mají ambice oslovit široké spektrum zákazníků. Kromě velkého OLED displeje nabídnou třeba integrovanou GPS či svižný systém.

Technické parametry Xiaomi Redmi Watch 3

Kompletní specifikace
Konstrukce42,6 × 36,6 × 10 mm, 37 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,75" (390 × 450 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor289 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost, 2 199 Kč

Obsah balení: nic víc není třeba

Bílá krabička obsahuje kromě samotných hodinek (s již nasazeným řemínkem) pouze manuály a krátký kablík kombinující USB-A na jedné straně a proprietární magnetické piny na straně druhé.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: za pár korun povedený vzhled

Redmi Watch 3 se částečně vezou na vlně chytrých hodinek od Applu, což je patrné z tvaru pouzdra/displeje, na stranu druhou mají ploché rámečky a musím se přiznat, že jim tato kombinace sluší a vypadají i dráž, než kolik stojí. V černém barevném provedení (s šedým rámečkem imitujícím kov) a černým silikonovým páskem se navíc hodí jak na schůzku k obleku (kde nebudou působit nijak rušivě), tak na sport. Samotný pásek je pak rovněž kopií upínacího systému hodinek od Applu a nabízí také velmi snadné odepnutí od pouzdra.

Při pohledu na spodní stranu zřejmě nikoho nepřekvapí, že zde na uživatele nečeká sklo ani keramika, nýbrž obyčejný plast v kombinaci s několika senzory a piny pro nabíjení. Na těle, které se chlubí voděodolností do 5 ATM, si navíc můžeme všimnout i výřezu pro reproduktor a mikrofon, tudíž lze hodinky používat i k vyřizování hovorů. Na zápěstí jsou hodinky příjemně lehké, relativně kompaktní a jednoduše nemám nic, co bych jim mohl vytknout. V této cenové třídě se jedná o velmi pěkně zpracovaný kus hardwaru.

Líbilo se nám
  • příjemně se nosí
  • voděodolnost do 5 ATM
  • kvalitní zpracování
  • možnost snadno odepnout řemínky od pouzdra
  • působí dražším dojmem

Displej: prostě paráda

Jedním z hlavních lákadel tohoto modelu je nepochybně displej, jenž se chlubí uhlopříčkou 1,75", technologií AMOLED či vysokou svítivostí až 600 nitů. Tato kombinace (spolu s jemností 341 PPI) z Redmi Watch 3 skutečně dělá dost možná nejlepší volbu z hlediska použité obrazovky v dané cenové třídě. A popravdě řečeno, snadno by mohl překonat i displeje některých dražších hodinek.

Čitelnost je skvělá, tloušťka rámečků přiměřená (ty vás však stejně nemusí příliš trápit, neboť je prostředí systému vyvedeno v převážně černé barvě) a špičkový je i maximální jas. Jediné, co by mohlo zamrzet, je absence automatické regulace jasu, ovšem i s manuálním jasem nastaveným cca na 60/70 % jsem většinu času neměl žádný problém s čitelností venku a zároveň mě nijak neoslňoval ve tmě.

Hodinky mají i dostatečně širokou nabídku ciferníků, které si mohou uživatelé ještě dále barevně upravovat, Always-On režim (podporující čtyři různé ciferníky) či možnost displej automaticky aktivovat zvednutím zápěstí nebo jej naopak vypnout přikrytím dlaní. Nutno podotknout, že vše fungovalo příkladně, občas s mírnou prodlevou například při zvednutí zápěstí, ovšem rozhodně ničím, co by se levným chytrým hodinkám nedalo velmi snadno odpustit, zvlášť, když se to stává i u dražších modelů.

Líbilo se nám
  • 1,75" AMOLED panel s vysokou jemností i max. jasem
  • vysoký maximální jas
  • podporuje Always-On
  • široká nabídka ciferníků
  • možnost vypnutí displeje přikrytím dlaně
Nelíbilo se nám
  • chybí automatická regulace jasu

Systém a výkon: naprosto v pořádku

Výrobce u Redmi Watch 3 pochopitelně sáhl po proprietárním operačním systému (podle informací v nastavení ve verzi 1.1.37), který nabízí dostatek možností a rovněž funguje svižně. Kromě sportovních a zdravotních aspektů, na které se zaměřím v jiné kapitole, je v hodinkách předinstalovaný kalendář (aktualizován každých 7 dní) či počasí s informacemi o západu/východu slunce. Stejně tak si ale můžete otevřít aplikaci oblíbené kontakty, kterých může být v hodinkách až 10 (přidaných skrze mobilní aplikaci). Dále jsou zde drobnosti jako například stopky, minutka či spoušť fotoaparátu, vyhledávání spárovaného telefonu prozvoněním, vzdálené ovládání hudebního přehrávače (např. Spotify) i propojení s hlasovou asistentkou Alexa.

Možností je tedy podle mě více než dost na takto levné hodinky a stejně kladně mohu hodnotit i mobilní aplikaci Mi Fitness, která umožňuje další nastavení, viz přiložené screenshoty. Svajpováním do stran z hlavní obrazovky si lze pak prohlížet různé widgety, například widget s ukazatelem baterie, okysličením krve, kalendářem apod. Příjemně překvapil také svižný chod systému a jediné, co schází, je podpora NFC pro bezkontaktní platby, ovšem ta u takto levných hodinek rozhodně není žádným standardem.

Nadstandardem je naopak podpora hovorů (skrze propojený telefon). Kvalita zvuku i hlasitost je dostačující, jedná se tak o vítanou možnost, respektive alternativu pro handsfree.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • graficky povedené prostředí
  • velké množství doplňujících funkcí
  • vzdálená spoušť fotoaparátu
  • podpora hovorů skrze propojený telefon
Nelíbilo se nám
  • schází bezkontaktní platby

Výdrž a nabíjení: jednou za dva týdny?

Hodinky jsou vybaveny 289mAh baterií, která zřejmě i díky energeticky nenáročnému operačnímu systému zvládne zajistit reálnou dvoutýdenní výdrž. Plné nabití z 0 do 100 % by pak mělo trvat zhruba hodinu a půl.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: včetně GPS

Redmi Watch 3 mají integrovanou GPS, a i když je její přesnost pouze základní (o čemž vypovídají i dlouhé rovné linky ze záznamu trasy na některých místech, ačkoliv takto rovná ušlá trasa 100% nebyla), lze ji považovat za příjemný benefit, který uživateli dodá alespoň nějakou představu o trase, kterou ušli či uběhli. V nabídce cvičení pak najdeme režimy chůze, venkovní běh, volný styl, pěší turistika, jízda na kole, běžecký pás, švihadlo, plavání v bazénu a tlačítko více, pod nímž najdeme i zimní sporty, tanec apod.

Zobrazení měřených sportovních aktivit je pak dostupné jak v hodinkách (v základním, ale dostačujícím provedení), tak v aplikaci. V ní jsem si však všiml zvláštní chyby s mapovými podklady, které se nechtěly zobrazit, ať už jsem zvolil defaultní či satelitní zobrazení. V minulosti jsem s touto aplikací však již používal jiné chytré hodinky a problém jsem neměl, tudíž se zřejmě jedná pouze o chybu, která bude odstraněna.

Z dalších funkcí neschází monitoring srdečního tepu či okysličení krve, ačkoliv je nutné SpO2 vždy manuálně spustit a neumí monitorovat kontinuálně bez vědomí uživatele, jako to umí dražší modely. Dále neschází monitoring spánku, stresu či dechové cvičení, zkrátka vše, na co jsme u moderních chytrých hodinek (v této ceně) zvyklí.

Líbilo se nám
  • hodnoty naměřených sportovních aktivit v hodinkách i aplikaci
  • integrovaná GPS
  • velké množství sportovních režimů
Nelíbilo se nám
  • GPS není příliš přesná

Zhodnocení

Redmi Watch 3 jsou skutečně povedené hodinky. Svým způsobem těmto hodinkám vůbec nic neschází a lze je označit za dokonalé, i když by se dalo argumentovat tím, že nepodporují třeba možností bezkontaktních plateb, zatímco chytrý náramek Xiaomi Mi Smart Band 6 s NFC je levnější a podporuje je. Jedná se však designem i výbavou opět o trochu odlišné zařízení, které zase nenabídne funkce, jež umí Redmi Watch 3.

Konkurence

Pokud je pro vás extrémně důležitá možnost bezkontaktního placení a máte hodně omezený rozpočet, mohl by vás zaujmout již zmíněný náramek Xiaomi Mi Smart Band 6 s NFC, na druhou stranu vás bude čekat oproti Redmi Watch 3 hned několik ústupků.

Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC

Konstrukce47,4 × 18,6 × 12,7 mm, 12,8 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,56" (152 × 486 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, NFC
Akumulátor125 mAh, nabíjení: USB A

Celodenní monitoring SpO2 i kvalitní AMOLED displej nabídne třeba i Honor Band 7, který by mohl díky svému designu více zaujmout dámské publikum.

Honor Band 7

Konstrukce43 × 25,4 × 11 mm, 18 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,47" (368 × 194 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor180 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:05 hodin

Zdroj foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

xiaomi-redmi-watch-3
Klady
  • velké množství sportovních režimů
  • integrovaná GPS
  • dvoutýdenní výdrž
  • podpora hovorů skrze propojený telefon
  • svižný chod systému
  • vysoký maximální jas displeje
  • 1,75" AMOLED panel s vysokou jemností
  • povedený design + příjemně padnou na zápěstí
  • možnost snadno odepnout řemínky od pouzdra
Zápory
  • chybí bezkontaktní platby
  • chybí automatická regulace jasu
  • GPS není příliš přesná
Diskuze ke článku
Tomus
Tomus
Škoda že na hodinkách Číňani zase šetřili a nedali tam automatickou regulací jasu displeje, což je funkce bez které už hodinky nikdy nechci, i té chybějící podpory NFC je škoda.
Ondřej
Ondřej
Jako nejbližší konkurent mi přijdou Amazfit GTS 4 mini. Škoda, že není uvedeno srovnání.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze