Realme Band
recenze

Realme Band

Náramek, který upadne v zapomnění
1

Nástup značky Realme na český trh jste patrně zaznamenali. Kromě mobilních telefonů došlo i na nositelnou elektroniku. Pomyslným základem se stal chytrý náramek Realme Band, který nabízí snadné nabíjení, poměrně velký displej či zvýšenou odolnost. To vše za necelých 700 Kč. Má šanci uspět tam, kde roky vládne Xiaomi?

Mezi levné chytré náramky se v letošním roce pustilo také Realme a představilo vlastní model s prostým názvem Band. Za necelých sedm set korun bude cílit na ty nejméně náročné a nabízet základní výbavu v zajímavém těle. Předností bude dobře vyřešené nabíjení. Ve výbavě však poměrně záhy odhalíme poměrně zásadní ústupky….

Technické parametry Realme Band

Kompletní specifikace
Konstrukce240 × 19,6 × 11,9 mm, 20 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: ?
DisplejTFT TN, 0,96" (80 × 160 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor90 mAh, nabíjení: USB A, doba nabíjení: 1:13 hodin
Dostupnostčerven 2020,

Obsah balení: kde nic, tu nic

Realme Band se prodává v až překvapivě malé krabičce, ve které se ukrývá samotný náramek a pak jen drobný štos návodů. Nic dalšího nehledejte, dokonce ani nabíječku. Jak si za chvíli řekneme, není totiž vůbec potřeba.

Realme Band

Konstrukční zpracování: lehký a dobře padnoucí

Na první pohled lze vidět, že Realme na to jde jinak. Od velmi levných náramků se odlišuje poměrně povedeným vzhledem. Výrobce totiž vsadil na zakřivený vzhled, který velmi pohodlně padne na každé zápěstí. Co se nám skutečně líbí, je hmotnost – celý náramek, tedy včetně pásku, váží pouhých 20 gramů. V praxi to znamená, že o něm po krátké chvíli ani nevíte.

Co se nám skutečně líbí, je hmotnost.

Zpracování náramku je na první pohled velice obyčejné, ale to bylo očekávatelné. Kromě námi testované lahvově zelené, která nevypadá zrovna dvakrát lákavě, lze sehnat i konzervativní černou variantu. Na každý pád bychom se ale přimlouvali, aby byl výběr širší. Výměna náramků je totiž velmi snadná. Stačí zatáhnout z každé strany.

Konstrukce náramku je jednoduchá, tudíž zde v podstatě není co hodnotit. Za vyzdvihnutí stojí stupeň krytí IP68. Chválíme, že Realme zde nešetřilo a s náramkem můžete bez problémů do vody i prašného prostředí.

Líbilo se nám
  • velmi nízká hmotnost
  • pohodlné nošení
  • stupeň krytí IP68
Nelíbilo se nám
  • chudá nabídka barevných variant

Displej: velká mizérie

Na první pohled vypadá dobře i displej, který je barevný a s úhlopříčkou 0,96 palce poměrně velký. Jenže záhy zjistíte, že tím jeho klady jednou pro vždy končí. V prvé řadě se jedná pouze o TFT TN displej, který je velmi špatně čitelný venku, což je u chytrého náramku vcelku zásadní nedostatek. Jas lze sice přes obslužnou aplikaci Realme Link regulovat, avšak nastavení nejvyšší možné úrovně je naprostou nutností a stejně se budete potýkat se špatnou čitelností.

Realme Band

Dalším problémem je rozlišení 160 × 80 pixelů, které je žalostně nízké a výsledkem je, že je panel hrubý. To znamená, že se na něj vejde velmi málo informací a font písma je kostrbatý. A nakonec patrně největší problém – displej není dotykový. Veškeré ovládání je svěřeno do rukou jednoho jediného tlačítka, o čemž si řekneme později. Zobrazovač ani není chráněn sklíčkem Gorilla Glass, nicméně po několikatýdenním používání se na něm neobjevují žádné škrábance.

Líbilo se nám
  • velký displej
Nelíbilo se nám
  • není dotykový
  • velmi špatná čitelnost venku
  • nízké rozlišení

Systém a výkon: náramek, který skoro nic neumí

Prostředí Realme Bandu, pokud o něčem takovém vůbec můžeme hovořit, je pevně spjato s aplikací Realme Link, která je dostupná pro všechny zařízení s Androidem 4.4 a novějším. Podpora iOS prozatím chybí. K aplikaci se dle výrobce nejrychleji dostanete naskenováním QR kódu na spodní části náramku. Pokud vám zrak slouží dobře, spatříte neskutečně titěrný QR kód, který se nám nepovedlo naskenovat žádným moderním smartphonem. Je jednoduše příliš malý. V obchodě Google Play však aplikaci snadno najdete – potřebujete ji pro párování skrze Bluetooth a bohužel se to ne vždy povede napoprvé. Aplikace často náramek nevidí, ačkoliv máte obě zařízení těsně vedle sebe.

Realme Band

Prostředí náramku je orientováno vertikálně, avšak v nastavení aplikace Realme Link lze nastavit horizontální orientaci. K čemu taková možnost? To je nám záhadou. Vraťme se tedy k jedinému použitelnému zobrazení. Hlavní obrazovka, tzv. watch faces, ukazuje vždy čas. Dle nastaveného druhu hlavní obrazovky můžete vidět ještě počet kroků, datum, nebo stav baterie. Nabití ale vidíte pouze formou malého piktogramu. Pokud zatoužíte po přesné kapacitě, musíte otevřít aplikaci v telefonu. To rozhodně není ideální a věříme, že tento neduh by mohl být řešen některou z aktualizací.

K dispozici je zatím pouze šest hlavních obrazovek

Jak jsme si řekli již výše, displej není dotykový a k ovládání si musíte vystačit s jedním senzorovým tlačítkem. Pomocí jednoho stisku přejdete na další položku v nabídce, dlouhým stiskem položku vyberete/aktivujete. Netřeba dodávat, že pokud v nabídce přejedete, musíte ji „překlikat“ celou znovu, vrátit se nelze. Naštěstí je nabídka tak chudá, že to zabere jen pár vteřin. Po prvním stisku tlačítka získáte informaci o počtu ušlých kroků v aktuálním dni. Další položka zobrazí vaši nejnověji naměřenou srdeční frekvenci. Ano, Realme Band má tento moderní senzor, byť přesnost není nejlepší. Dlouhým stiskem můžete měření srdeční aktivity spustit. Skrze aplikaci Realme Link lze nastavit, zda má měření probíhat automaticky ve vámi zvolených intervalech, nebo jen na vyžádání, případně ještě můžete dostávat upozornění na velké změny mezi měřeními.

Další tři položky v menu jsou věnovány sportovním aktivitám. Náramek zvládá celkem 9 aktivit, jenže načíst do paměti umí jen tři. Vyvolenou trojici si musíte sami zvolit v aplikaci Realme Link. Kromě chůze, běhu a posilování nechybí například jízda na kole a kriket.

Hlavní menu je velmi strohé

Po sportovních aktivitách se dostanete ke stopkám a funkci rychlého nalezení telefonu. Tyto dvě funkce lze měnit a nahradit je například ovládáním hudby či informacemi o počasí. Poslední položka je již věnována pouze nezbytným informacím o náramku. Nabídka je tedy vskutku chudá a samozřejmě nelokalizovaná do češtiny.

Pakliže se pídíte po notifikacích, tak ano, Realme Band je umí, jenže opět tak trochu po svém –polovičatě. Náramek dokáže informovat o všem, co se děje v telefonu, stačí jen vše povolit skrze aplikaci Realme Link. Notifikace s vibracemi přijde na váš náramek, avšak s neurčitou ikonkou, a tak nemusíte hned vědět, z jaké aplikace vám upozornění přišlo. Nad tím bychom ale byli ochotni přimhouřit oko. Jakmile notifikaci přečtete, zmizí. Problém nastává, když vám přijde více notifikací. Nová notifikace totiž přepíše starou a k té starší, ačkoliv jste ji ještě neviděli, se z náramku nelze dostat. Pocit bezradnosti umocňuje nepodpora českých znaků, místo kterých je jednoduše mezera, a také mizerný displej, na jehož jeden řádek se obtížně vejde jedno slovo.

Aplikace Realme Link působí komplikovaně a stejně jako náramek neumí česky

Lokalizována do češtiny není ani aplikace Realme Link, které by prospěl také redesign zvyšující přehlednost. V současném stavu se s ní budete nějaký čas seznamovat. Pro základní přehledy však poslouží dobře. Pouze v aplikaci navíc uvidíte i údaje o měření spánku. Realme Band zvládá monitorovat jen lehký a hluboký spánek, případně stav probuzení. REM fáze již chybí. Grafy jsou poměrně přehledné, a to platí nejen pro monitoring spánku, ale také pro krokoměr a měření srdeční aktivity. Někomu může přijít vhod funkce upozornění na pitný režim ve vámi zvolených intervalech.

Stáhnout Realme Link

Google Play (zdarma)

Líbilo se nám
  • náramek měří kroky, spánek i aktivitu srdce
  • notifikace prakticky ze všech aplikací
Nelíbilo se nám
  • velmi nepohodlné ovládání
  • chudé menu náramku
  • nedokáže zobrazit všechny podporované sportovní aktivity
  • mizerná práce s notifikacemi
  • nepodporuje český jazyk
  • nepříliš povedená obslužná aplikace

Výdrž baterie: nic ke chlubení

V náramku je baterie o velmi skromné kapacitě 90 mAh. To je výrazně méně než u konkurence, což se zákonitě promítlo do výdrže. Pokud budete používat náramek na maximum, to znamená spousta notifikací a měření srdeční aktivity každých 5 minut po celý den, počítejte, že se výdrž pohybuje kolem 50 hodin. V řeči dnů jde o dva celé dny a kousek. Měření srdeční aktivity je velkým žroutem energie, stejně tak vibrace, kterými náramek nešetří. Například pokud nahráváte fotografii na Facebook, vibruje náramek po celou dobu proces. Není to skvělé?

Realme Band

Pokud byste omezili měření srdeční frekvence, lze výdrž posunout zhruba na 4 dny, ale to se již přibližujeme k maximu, co 90mAh baterie dokáže. Časté nabíjení se výrobce snažil maximálně zpříjemnit. Realme Band totiž nepotřebuje žádnou kolébku, dokonce ani kabely. Jak jsme si řekli v úvodu, pásky jsou z hlavní modulu odnímatelné. Chce to jen trochu cviku a hrubé síly. V horní části se pak objeví klasický USB-A konektor, který snadné zapojíte do počítače nebo nabíječky. Nabíjení zabere přibližně hodinu a čtvrt. O nabíjení nejste bohužel nijak informováni až do chvíle, kdy je náramek plně nabitý.

Velmi také záleží, kdy dáte náramek nabíjet. Jakmile klesne kapacita baterie pod 20 %, dojde k deaktivaci všech sportovních režimů. Vše ostatní ale ještě plně funguje, a to až do chvíle, kdy klesnete pod 10 % kapacity baterie. V daný moment se náramek automaticky přepne do ultra úsporného režimu a kromě hlášky, ať jej nabijete, zobrazí pouze hodiny.

Líbilo se nám
  • velmi snadné nabíjení díky USB-A
Nelíbilo se nám
  • malá výdrž

Zhodnocení

Realme Band vypadal po představení velmi nadějně, jakožto konkurence pro velmi levné chytré náramky. Praxe však ukázala, že několik málo výhod dokáže Realme zahodit spoustou nedotažeností ve výbavě. Realme Band je vcelku pěkný a především lehký chytrý náramek, který se příjemně nosí. Nemusíte řešit, kde zrovna jste, neboť je plněna certifikace IP68. Líbí se nám také maximálně jednoduché nabíjení, tím by se konkurence mohla rozhodně inspirovat.

Realme Band

Patrně největším problémem však je displej, a to nejen jeho špatná čitelnost venku, ale především nemožnost jej ovládat dotykově. Správu prostředí a všech funkcí to výrazně komplikuje a prodlužuje. Nepotěší ani omezené možnosti, kdy v prostředí můžete mít jen dvě oblíbené funkce či pouze tři sportovní aktivity. Kvůli všemu tak musíte navštěvovat aplikaci Realme Link, která má do ideálního stavu také daleko. Jako nedostatečnou hodnotíme práci s notifikacemi, což je u náramku stěžejní funkce. Pomyslným hřebíčkem do rakve je nepříliš dobrá výdrž.

Suma sumárum tu máme chytrý náramek za necelých 700 Kč, na který venku skoro neuvidíte, budete jej muset často nabíjet a nenabízí ani moc funkcí. Kdyby na trhu nebyla konkurence, šlo by Realme Band doporučit jako cenově dostupný náramek. Jenže to bychom nesměli znát Xiaomi Mi Band 4, který je ve všech ohledech výrazně lepší než řešení od Realme. Výjimkou je snad jen otravné nabíjení skrze kolébku. Cena Mi Bandu 4 je přitom takřka stejná.

Xiaomi Mi Band 4

Konstrukce45 × 18 × 9 mm, 22,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 0,95" (120 × 240 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor135 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:03 hodin

Sáhnout můžete také po náramku Huawei Band 4, který opět stojí stejně, tedy necelých 700 Kč, ale má třeba dotykový displej a více funkcí. Pakliže hledáte skutečně co nejlevnější chytrý náramek, doporučujeme vám starší Xiaomi Mi Band 3. Má sice jen černobílý displej, avšak dotykový, což prospívá snadnému ovládání. Funkčně je na tom nesrovnatelně lépe než Realme Band, přitom stojí jen zhruba 500 Kč.

Huawei Band 4

Konstrukce56 × 18,5 × 12,5 mm, 24 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejTFT IPS, 0,96" (160 × 80 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor91 mAh, nabíjení: USB A
realme-band
Klady
  • povedený vzhled
  • velmi nízká hmotnost
  • pohodlně se nosí
  • snadno vyměnitelné pásky
  • zvýšená odolnost
  • ideálně řešené nabíjení
Zápory
  • velmi špatný a nedotykový displej
  • komplikované ovládání
  • nepřehledná práce s notifikacemi
  • omezené možnosti prostředí náramku
  • slabá výdrž
  • nelze spárovat s iOS