Realme 7i
recenze

Realme 7i

Neunavitelný parťák

Realme 7i, jakožto nejnovější zástupce řady 7, přináší nejen obrovskou baterii, ale také slušnou porci výkonu a velký displej. Podaří se této novince zabodovat na vysoce konkurenčním trhu levných smartphonů?

Čtyřlístek modelů řady 7 od Realme nově doplnil cenově dostupný Realme 7i, který cílí zejména na uživatele vyžadující opravdu dlouhou výdrž na nabití. Tím však výčet zajímavých vlastností nekončí, ve výbavě totiž najdeme velký displej i herní procesor Helio G85. Jak se novinka povedla? Obstojí v záplavě konkurence od jiných výrobců a také z vlastních řad? Na to vše odpovím na řádcích níže.

realme 7i (RECENZE) - Neunavitelný parťák

Technické parametry Realme 7i

Kompletní specifikace
Konstrukce164,5 × 75,9 × 9,8 mm, 209 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ChipsetCPU: 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 10
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2020,

Obsah balení: tentokrát bez pouzdra

Realme 7i se ukrývá v líbivé žluté krabičce s logem výrobce a velkým nápisem 7i. V balení pak na zákazníky čeká telefon, základní příručky a také adaptér s kabelem typu USB-A/USB-C. Zamrzí snad jen absence ochranného pouzdra, které bohužel není součástí balení.

Realme 7i
Nelíbilo se nám
  • tentokrát bez ochranného pouzdra

Konstrukční zpracování: plastový, ale nápaditý

V cenové hladině okolo čtyř tisíc korun v podstatě nenatrefíte na jinou než plastovou konstrukci a Realme 7i v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Plastová konstrukce však zároveň již dlouho nemusí být synonymem nekvalitního a lacině působícího provedení, tato novinka je toho důkazem.

Realme 7i je nabízeno v jediném barevném provedení Victory Blue, které se vyznačuje primárně zajímavým provedením zad. Zde najdeme „véčkovitý“ vzorek, který má navíc pěkný odlesk. Díky jemnému vroubkování pak telefon o trochu méně klouže v ruce, ale hlavně na zádech neulpívají otisky. Kromě loga výrobce zde pak sídlí čtečka otisků prstů, která reaguje pohotově, avšak možná by mohla být o trochu více zapuštěná pro snadnější nahmatání, a také modul fotoaparátu. Ten vystupuje minimálně, tudíž se mobil na rovném povrchu nehoupe. Tvar modulu i jeho umístění navíc podle mě vypadá dobře, vzhledem tak Realme 7i rozhodně neurazí.

Telefon působí bytelně, nikde se neprohýbá ani nevrže.

Klasická soustava hardwarových tlačítek na pravé straně (vypínací tlačítko a kolébka ovládání hlasitosti) je doplněna o USB-C a 3,5mm jack na straně spodní. Mile překvapí naopak slot pro dvě nanoSIM + microSD kartu. Na závěr dodám, že telefon působí bytelně, nezpozoroval jsem žádné prohýbání, vrzání či promačkávání plastu na zádech.

Líbilo se nám
  • praktický povrch zad
  • bytelné zpracování
  • slot na 2 nanoSIM + microSD kartu
  • pohotová čtečka otisků prstů
  • nevystupující modul fotoaparátů

Displej: osvědčený IPS LCD panel

6,5palcový displej Realme 7i je už z výroby kryt ochrannou fólií, což považuji za plus, neboť výrobci neuvádí žádné informace o nasazení tvrzeného skla. Další předností této obrazovky je, že ačkoliv se jedná o IPS LCD panel, nepozoroval jsem žádné znatelné prosvítání v oblasti rohů. Tento jev je u mnoha konkurenčních telefonů vcelku rušivý, nemáte-li aktivovaný tmavý režim, který je dostupný i u Realme 7i. Kapkovitý výřez ani rámečky mi nepřišly nijak nadmíru rušivé, přestože by brada přeci jen mohla být o něco užší. Panel má sice pouze HD+ rozlišení (720 × 1 600 pixelů), přesto si nemohu na jemnost stěžovat a hrubší rastr byl znatelný až při bližším zkoumání.

Realme 7i

Snad všechny uživatele pak potěší dostatečný maximální jas, díky němuž není problém telefon používat i venku na ostrém světle. Barevným podáním či kontrastem novinka nijak nevybočuje z průměru, počítejte však s tím, že obnovovací frekvence činí 60 Hz. Některé smartphony s podobnou cenovkou přitom nabídnout už i 90 Hz. Za další mínus by někteří mohli považovat absenci notifikační diody.

Líbilo se nám
  • vysoký maximální jas
  • takřka neznatelné prosvítání
Nelíbilo se nám
  • chybí vyšší obnovovací frekvenci i notifikační dioda

Zvuk: jedináček

Relame 7i disponuje jediným hlasitým reproduktorem na spodní straně, který vás neoslní maximální hlasitostí ani kvalitou, ale základním uživatelům jistě postačí. Stereo reproduktory se každopádně začínají objevovat i v takto levných smartphonech, takže tady má blízká konkurence od Xiaomi navrch. Dalším způsobem poslechu je pak 3,5mm jack.

Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor, který kvalitou neoslní

Výkon hardwaru: výkonu má dostatek

Realme 7i pohání procesor Helio G75 spolu se 4 GB RAM a 64GB úložištěm, z něhož po zapnutí zůstane dostupných zhruba 50 GB. Naštěstí jej lze rozšířit pomocí microSD karet, maximálně však o velikosti 256 GB.

Výkon Realme 7i nechybí, bez problémů dokáže rozchodit hry, jako je Call of Duty či jiné oblíbené tituly. Hráče potěší také režim Game Space, který umožňuje podrobnější nastavení notifikací, informuje o dostupné kapacitě RAM a podobně.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • nechybí herní aplikace Game Space
Nelíbilo se nám
  • menší interní úložiště

Výdrž baterie: nabíjíme dvakrát týdně

Největším trumfem Realme 7i je bezpochyby obří 6 000mAh baterie, která bez problémů zajistí tří až čtyřdenní používání. Nabíjet tak budete klidně pouze dvakrát, maximálně však třikrát za týden.

Realme 7i

V balení je navíc 18W napájecí adaptér, který dokáže nabít prvních 30 % zhruba za půl hodinku, kompletní nabití pak zabere zhruba 2,5 hodiny.

Líbilo se nám
  • extrémně dlouhá výdrž
  • 18W nabíjení

Konektivita: pozor na NFC

Realme 7i má v oblasti konektivity vcelku běžnou výbavu. Nechybí podpora Wi-Fi na 2,4 i 5GHz frekvenci, Bluetooth 5.0 či navigační služby GPS, GLONASS i BDS. Zamrzí ale absence NFC. Pokud jste si tedy navykli na placení telefonem, Realme 7i se raději vyhněte. Některé uživatele možná zamrzí rovněž absence FM rádia, které Realme 7i podobné smartphony mnohdy podporují.

Nelíbilo se nám
  • chybí NFC
  • někomu může scházet podpora FM rádia

Fotoaparát: čtyřnásobný fotoaparát dává smysl pouze na 50 %

Realme 7i je vybaven čtyřnásobným fotoaparátem, kterému dominuje 48Mpx snímač. Ten klasicky skládá čtyři pixely do jednoho, takže výsledkem jsou 12Mpx snímky. Kvalita není špatná, pokud fotíte za dobrého (denního) světla a máte aktivované HDR. V takovém případě nabídne solidní dynamický rozsah i této cenovce odpovídající úroveň detailů a barevné podání. Navíc umí také noční režim, který fotografie mírně prosvítí, žádná velká kouzla však neočekávejte.

Druhým důležitým snímačem je 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv. Ten je bohužel dost slabý za zhoršených světelných podmínek (což je opět běžné u telefonů této ceny), za denního světla však dokáže zachytit i solidně vypadající snímek. Rozsah je dostačující, takže se toho do záběru vleze opravdu mnoho.

Realme 7i testovací video 1080p 30 FPS

Realme 7i testovací video 1080p 60 FPS

Poslední dva dvoumegapixelové fotoaparáty jsou podle mě do počtu a primárně z marketingových účelů, neboť čtyři jsou více než dva. Makro kamerka má velmi nízké rozlišení a snímky z ní vypadají v 99 % případů nehezky. Bokeh senzor je podle mě rovněž zbytečný a bez problémů by jej nahradil software. Čelní 8Mpx kamerka poslouží dobře pro občasné pořízení selfies. Video lze natáčet maximálně v rozlišení 1080p při 60 FPS, pro základní potřeby videodokumentace postačí, žádné překvapení po stránce kvality se však nekoná.

Líbilo se nám
  • solidní hlavní snímač
  • dostatečný rozsah ultraširokoúhlého objektivu
Nelíbilo se nám
  • zbytečná dvojice 2Mpx senzorů

Software: klasika od Realme

Realme 7i dorazilo s Androidem 10 a říjnovými bezpečnostními záplatami. Nadstavba od Realme byla již mnohokrát popsána v ostatních recenzích na telefony Realme. U tohoto konkrétního modelu bych chtěl pochválit za to, že v telefonu není spousta zbytečných aplikací. Kromě Google aplikací a přímo těch od Realme je zde pouze Facebook a WPS Office, které lze smazat. Systém funguje převážně svižně, ačkoliv jsem párkrát narazil na menší zpomalení. Věřím však, že výrobce tento drobný nedostatek ještě odladí.

Líbilo se nám
  • relativně čistý systém
  • svižný chod

Zhodnocení

Realme 7i je povedený smartphone, který má obrovskou výdrž, dostatek výkonu na hraní her i velký displej. S výjimkou zbytečných 2Mpx fotoaparátů, menší kapacity interního úložiště a možná i absence sekundárního hlasitého reproduktoru tomuto zařízení není mnoho co vytknout. S ohledem na příznivou cenu si Realme 7i jistě své zájemce najde, když ne kvůli slušnému procesoru, tak zásluhou dlouhé výdrže.

Realme 7i

Konkurence

Pokud toužíte po 90Hz displeji, doporučuji zvážit nákup Realme 6i, které má rovněž dostatek výkonu i dlouhou výdrž.

Realme 6i

Rozměry164,4 × 75,4 × 9 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G80, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Hlavním konkurentem Realme 7i je nové Poco M3, které se chlubí Full HD+ displejem a stereo reproduktory.

Xiaomi Poco M3 128 GB

Rozměry162,3 × 77,3 × 9,6 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 662, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor6 000 mAh
realme-7i
Klady
  • dobře fungující operační systém bez balastu
  • kvalitní displej bez prosvítání
  • povedené zpracování
  • dostatek výkonu
  • extrémně dlouhá výdrž
  • 18W nabíjení
Zápory
  • někomu může vadit absence notifikační diody
  • zbytečné 2Mpx snímače
  • bez NFC
  • nižší HD+ rozlišení (které však v praxi nedělá problém)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze