Raiing iThermonitor
recenze

Raiing iThermonitor

Dětský teploměr v cloudu
7

Každý, kdo byl někdy nemocný, a potřeboval změřit teplotu, může z vlastní zkušenosti potvrdit, jak nepohodlné je měření teploty, kdy musíte teploměr držet několik minut v podpaží. Ještě nepříjemnější je pak měření teploty pro děti. Existují sice bezkontaktní teploměry, které změří teplotu v řádu sekund, Raiing iThermonitor však na to jde jinak a nabízí dlouhodobé monitorování teploty.

Raiing iThermonitor přišel krabičce s průzorem, kde kromě samotného teploměru naleznete knoflíkovou baterii, plastový kulatý klíč pro otevření krytu baterie a krabičku lékařských náplastí, které slouží k jeho uchycení na tělo dítěte.

Zprovoznění: zvládne to každý

Svým tvarem připomíná teploměr dětský piškot. Jeho rozměry jsou pouhých 51,9 × 31,6 × 6,5 mm a hmotnost bez baterie je 6 gramů, takže ho můžete použít i skutečně malých dětí, aniž by je jejich aplikace nějak omezovala. Jeho tělo je vyrobené z bílého plastu, který je podle výrobce netoxický a nealergický. Samotné dílenské zpracování je pak na velmi dobré úrovni. Použitý plast se zdá dostatečně odolný, aby teploměr přežil i hrubější zacházení a všechno dokonale lícuje.

Raiing iThermonitor

Zprovoznění iThermonitoru je jednoduché. Plastovým klíčem pootočíte krytem lehce doprava a sejmete ho. Použití knoflíkové baterie proti dobíjecímu akumulátoru má obrovskou výhodu v mnohem delší výdrži. Podle výrobce by měla vydržet při používání osm hodin denně vystačit na 120 dnů. Nicméně častá synchronizace dat může baterii vybíjet rychleji.

Pak už stačí jen dlouze podržet jediné tlačítko, které na teploměru je, a které se nachází nad krytem baterie, dokud dvakrát neblikne modrá LED dioda prosvítající plastem. Stiskem tlačítka ho zároveň spárujete s telefonem. iThermonitor přitom vyžaduje nízkoenergetický Bluetooth 4.0.

Na druhé straně teploměru je kromě loga výrobce to nejdůležitější a to kovová ploška snímače teploty. Tu přiložíte na kůži a teploměr zafixujete přibalenou prodyšnou náplastí. Jen si dejte pozor, aby teploměr skutečně pevně přiléhal, protože jinak se při testu nepodařilo změřit teplotu přesně.

Aplikace: bezchybná funkčnost zatím jen na iOS

Nedílnou součástí teploměru, bez které se neobejdete je mobilní aplikace. V současnosti existuje plná verze aplikace pro iOS 6 a vyšší, která je kompletně počeštěná. Aplikace pro Android je zatím pouze beta v angličtině.

Během testu jsem se jako první pokusil rozběhnout iThermonitor na Androidu, ale bezvýsledně. Aplikaci se sice podařilo nainstalovat na Prestigio MultiPhone 5508 Dual, ale přesto vše ztroskotalo na tom, že se teploměr nepodařilo s tímto telefonem spárovat. O tom, že se ještě jedná o nedotaženou verzi svědčí i to, že ačkoli je aplikace v telefonu v angličtině, její popis v Google Play je kompletně v čínštině, má nulové hodnocení a počet stažení 10 - 50.

Při druhém pokusu, který proběhl s iPhonem 6 Plus však již bylo vše naprosto bezchybné. Aplikace nejen, že byla skutečně v češtině, což kvitujeme s povděkem, ale i spárování s telefonem proběhlo zcela bez problémů.

Praktické zkušenosti: první změření trvá dlouho

Po prvním spuštění aplikace musíte si musíte nejprve vytvořit, do kterého se budou ukládat naměřené hodnoty. Klasicky si vyberete přezdívku, zadáte email, heslo. Následně účet ověříte pomocí emailu, který vám přijde do schránky.

Poté již jen stačí v aplikaci přidat spárovaný teploměr. Prostředí aplikace je jednoduché a dominuje mu velký kulatý ukazatel teploty. Ta se ukazuje, jak číselně, tak jako barevný pás na jeho levém okraji. Kde si pomocí dvou posuvníků nastavíte krajní hodnoty teploty, na jejichž překročení chcete upozornit.

Teploměr přenáší naměřené teploty každé čtyři vteřiny s přesností ± 0,05 °C (35 °C -38,5 °C) a ± 0,1 °C (25 °C - 34,99 °C a 38,51 °C - 45 °C). Poměrně nepříjemné však je, že prvotní změření teploty je poměrně zdlouhavé a než ukazatel vystoupá na aktuální teplotu může to trvat i deset minut. Na rychlé zjištění teploty to tak není, ale při kontinuálním monitorování teploty to zas až tak nevadí.

Naměřené údaje se ukládají do cloudu podobu přehledných grafů a můžete si je zobrazit nejen na samotném spárovaném zařízení, ale i odkudkoli přes internet nebo na jiném zařízení s iOS. Ve vývoji je i funkce, která umožní data i vyexportovat a donést je například lékaři. Jako velkou nevýhodu však vidím, že ke své funkci musí být teploměr neustále připojený k telefonu nebo tabletu. Sice obsahuje paměť až na 10 dní záznamů, ale i tak musíte defakto jeden telefon vyhradit jen pro teploměr a případné notifikace.

Další praktickou funkcí, kterou aplikace nabízí, je i upozornění na léky. Můžete si nastavit frekvenci a časy, v jakých bere dítě léky, a aplikace vás na to upozorní notifikací i zvukem. Ten je nicméně poměrně výrazný a nepříjemný, který dítě spolehlivě vzbudí. Zvuky je sice možné i vypnout, ale pak ztrácí alarm smysl.

Hodnocení: za klidný spánek to stojí

Raiing iThermonitor je bezesporu zajímavé zařízení, pro které si dovedu představit využití, zejména pokud je vaše dítě často nemocné. Pohodlné to je nejen pro rodiče, ale i pro samotné dítě, které nemusí po několika hodinách obtěžovat s klasickým měřením teploty. Místo toho vás sám upozorní na příliš vysokou teplotu, až když skutečně překročí určitou hranici.

Raiing iThermonitor

Za negativa bych naopak označil nehotovou aplikaci pro Android, na čemž však výrobce pracuje. Dále pak dlouhou dobu prvotního změření a nutnost být neustále připojený ke smartphonu či tabletu. Takže, i když se můžete dostat k datům přes cloud odkudkoli přes internet, jeden telefon máte v podstatě vyblokovaný pouze pro účely měření. Přesto však jeho pořízení doporučují. Zvlášť, když se v současnosti prodává za zaváděcí cenu 1 890 Kč.

Klady
  • notifikace na překročení teploty a léky
  • ukládání dat do cloudu
  • dlouhá výdrž na baterii
  • malé rozměry a hmotnost
Zápory
  • nedodělaná aplikace pro Android
  • dlouhá doba prvotního měření
  • nutnost blokovat jeden telefon pouze pro měření
Diskuze ke článku
Marek
Tak teplota se měří 2x, max 3x denně a dnešní teploměry za 150 Kč to umí za 10 vteřin. Při představě, že se mě doktor zeptá, jakou jsem já (nebo dítě) měl za poslední dny teplotu a já si v tel. otevřu graf... Tohle už je vážně moc :-D Já tomuhle trendu mít vše přes tel. moc neholduju a asi tomu ani nerozumím. Proč bych měl mít takový údaj vůbec na cloudu? Ještě bych to trochu pochopil, kdyby se to sdílelo přes aplikaci Zdraví s mým lékařem, který by se mě tedy již na nic ptát nemusel. Jinak je to zhovadilost.
Karel
Moje zkušenost s digitálními teploměry byla špatná a to kvůli přesnosti. Zakoupili jsme v kamenném obchodě - v lékarně. Přesnost teploměru (podle návodu) byla +-1st.C. Nikdy více...
Kamarád (studující medicínu) mi doporučil rychloběžku. Výborná věc, obzvláště pro děti.
Raiing.cz
Dobrý den,

největší předností tohoto teploměru je, že když máte menší dítě a vidíte, že na něj leze nějaká nemoc, když máte podezření, že má asi teplotu, teploměr jednoduše nalepíte do podpaží a o vývoji jeho teploty jste už dál informováni. Včetně upozornění na to, když teplota přesáhne stanovenou mez (výchozí je 38,5°C).

To se velice hodí, když má dítě horečku přes noc. Dle WHO by se měla horečka srážet, pokud přesáhne 38.5°C, aby se předešlo poškození nervové soustavy. Dítě může dostat febrilní křeče apod.
S klasickým jednorázovým teploměrem je doporučeno měřit teplotu při horečce každé 2 hodiny, kvůli čemuž samozřejmě musíte k dítěti vstávat. Elektronické a infračervené teploměry navíc mohou podávat zkreslené hodnoty, ideální je proto měřit (především u malých dětí) teplotu v konečníku.

iThermonitor nejen že v klíčovém teplotním intervalu měří velmi přesně, ale teplotu měří neustále a z této teploty vám vykreslí její křivku. Vidíte tedy, jestli např. podaný čípek na sražení tep

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze