Prestigio Multiphone 4300 Duo
recenze

Prestigio Multiphone 4300 Duo

Dual SIM monstrum

Nejvybavenější zařízení nižší cenové kategorie vstupuje do bitvy o zákazníka s velkým potenciálem. Lákadly jsou 4,3 palcový IPS displej, Dual SIM funkce, 1 GHz procesor, bezplatná off-line hlasová navigace či Android 4.0 s přislíbenou aktualizací na 4.1. Bude se jednat o nedostatkové zboží? Jakou pověst si získá top telefon tohoto zatím nepříliš známého výrobce na našem trhu?

Prestigio bylo do října, respektive listopadu, známé na našem trhu pro své cenově přijatelné ale velmi dobře vybavené tablety. Po kladném přijetí jeho produktů se rozhodlo vstoupit na trh i se třemi chytrými zařízeními řady Multiphone. Jedná se o modely 3500, 4040 a 4300. Celá řada má společný znak, a tím je podpora Dual SIM funkcí. Do redakce nám zavítala nejvybavenější novinka s označením 4300. V její specifikaci najdeme podporu Dual SIM funkci, obří 4,3 palcový IPS displej, 5 Mpx fotoaparát s autofocusem, dobrou datovou konektivitu a Android 4.0.

Prestigio Multiphone 4300 Duo - oficiální fotografie

Cenovka pod 4500 Kč budí dojem, že někde se prostě muselo šetřit. Pokud se totiž podíváme na konkurenci, zjistíme, že se jedná o nejlépe vybavené zařízení v této cenové relaci. Přijdeme na kloub tomu, kde se šetřilo a naopak, jaké jsou silné stránky tohoto zařízení.

Technické parametry Prestigio MultiPhone 4300 DUO

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 68 × 11 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetMediaTek 6575, CPU: 1×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:43 hodin
DostupnostQ4 2012, ?

Prestigio 4300 DUO – videopohled

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • baterie
  • pecková sluchátka
  • nabíječka
  • datový microUSB kabel
Prodejní krabička je elegantní, obsah balení je standardní, výrobce navíc plánuje v příštích dodávkách přidat do balení i kožené pouzdro

Design a konstrukce

Prestigio MTP 4300 Duo nejde jen tak přehlédnout. Vděčí za to svým rozměrům, které patří k těm větším na mobilním trhu a pokud hledáte kompaktní telefon, rovnou se porozhlédněte v jiných vodách. Obrázek o proporcích samotného zařízení si uděláte už jen na základě jeho rozměrů – výška 124 milimetrů, šířka 64 milimetrů a tloušťka 10,95 milimetrů. Dané rozměry vzbuzují pochyby o ergonomii samotného zařízení a nejeden uživatel si před pořízením tohoto telefonu nepoloží otázku, není to už „pádlo“?

Vzhled je konzervativní, bez jakýchkoliv výstřelků a designových prvků.

Hodnocení, zda je telefon velký či malý, je do jisté míry subjektivním pocitem, každý z nás je totiž zvyklý na různě velké telefony. Za sebe mohu říct, že to není „malý“ telefon. Už samotná úhlopříčka 4,3 displeje nemusí každému vyhovovat, za jistých okolností se to dá překousnout. Jsou telefony, které mají velkou úhlopříčku displeje, a přesto se perfektně ovládají. Na druhé straně mohou být telefony s malou úhlopříčkou, ale špatnou ergonomií. Ta může být dána ostrými rohy, velkou tloušťkou i šířkou telefonu.

Kvůli rozměrům a ostrým rohům není ergonomie zrovna nejlepší.

Tuto rovnici mohu aplikovat i na samotné Prestigio. Jeho rohy jsou poměrně ostré, šířka nadprůměrná a tloušťka dělá z telefonu mírně bachratější zařízení. Olej do ohně pak přilévá vysoká hmotnost 150 gramů. Když si dám dohromady tato čísla, řeknu si, není to spíše odolný telefon nebo tank? Některé odolné telefony totiž mají obdobné rozměry. Z popisu je tedy jasné, že nové Prestigio není žádný drobek. Pojďme ale dál.

Testovaný kus nám na redakčním stole přistál v černé variantě. Vzhled telefonu působí přísně konzervativním až nudným dojmem. Nenašel jsem žádný prvek, kterým by upoutal. Hrany jsou ostré, zadní kryt plastový, bez jakékoliv povrchové úpravy. Pouze v horní části je výlisek gumové části, ve které je modul fotoaparátu s LED diodou. Ve spodní části se nachází také gumová část s reproduktorem.

Zadní kryt lze jen s obtížemi sundat a při každém pokusu o jeho vyjmutí jsem se obával o popraskání paciček. Naštěstí se tak nestalo a kryt drží vesele dál (děkuji za vynález vteřinového lepidla). Co se zpracování zadního krytu týče, neshledávám žádné nedostatky. Drží pevně, samotné plastové materiály jsou kvalitní a rozhodně tak nemám pocit, že se jedná o kus nekvalitního plastového – papírového krytu. Po promačkání nic nevrže ani neskřípe.

Zobrazovací schopnosti TFT IPS displeje jsou perfektní.

Když zamířím na boky, najdu tady jak osamocené části, tak i hustě osídlenou oblast. Na levém boku se nenachází zhola nic. Naopak všechny klávesy se utábořily na pravém boku. První klávesou (bráno směrem seshora) je spoušť fotoaparátu, která je ale pouze jednopolohová. Jejím delším podržením dojde k aktivaci fotoaparátu. Dále je tu nenápadná dvoupolohová klávesa pro ovládání hlasitosti. Na horním boku je klávesa pro vypnutí telefonu a vedle ní pak zdířka nabíjecího a datového microUSB konektoru.

Rozmístění kláves mi ze začátku dělalo problémy. Telefon jsem totiž v domnění, že na pravém boku je klávesa pro odemknutí telefonu, stále „odemykal“ neobvykle umístěnou spouští fotoaparátu. Aspoň jsem během krátké doby pořídil testovací snímky do recenze. Klávesa na horním boku je i pro mne samotného, i když mám velké prsty, těžko přístupná a neobešel jsem se bez přehmatávání. Sluchátkový konektor 3,5 mm jack je umístěný ve spodní části. Pravákům bude ale jeho umístění vadit, při zapojení sluchátek se totiž dlaň opírá o zapojený konektor. Tento konektor bych tak posunul spíše do středu.

Na přední straně ve spodní části je čtveřice senzorových kláves. Prestigio ovšem není „ovce“ a hurá, klávesa pro multitasking je zcela na levé straně. Vedle ní pak je kontextová klávesa, klávesa zpět a klávesa pro hledání. Klávesy jsou velmi slabě podsvícené a mají vibrační odezvu. Citlivost je příkladná. Pokud jsme v prostředí telefonu, je podsvícení kláves permanentně deaktivované. Osvětlení kláves je totiž aktivované pouze tehdy, když je přímo ovládáme. V nočních podmínkách jsem tak hrál hru s názvem „ hádej, kde jsem“ nebo „vedle, jak ta jedle“.

Displej

Při první oťukávačce s telefonem byly mé první dojmy ve stylu „wow - kapesní kino za hubičku“. Na trhu je telefon, který by nabídl rozměrný 4,3 palcový dotykový displej se zobrazovací technologií IPS, vzácností. K úhlopříčce patří i rozlišení 800 x 480 bodů. Těžko očekávat vyšší rozlišení vzhledem k cenovce, na druhou stranu parametry jsou například stejné, jako u mnoha dvojnásobně dražších modelů.

Kvalita zobrazovacích schopností mě více než mile překvapila. Pokud si vybavím všechna zařízení s IPS displejem, musím vyzdvihnout zdaleka nejlepší podání barev, sytost barev i kontrast. Chvíli jsem měl pocit, že IPS displej je ve skutečnosti AMOLED displej. Pak jsem si ale nastavil černou tapetu a technologie IPS se prozradila. Podání černé samozřejmě nedosahuje takových kvalit, jako u AMOLED displejů. Pozorovací úhly jsou poměrně dobré, při větším náklonu dojde k zhoršení barevného podání, ovšem čitelnost je stále dostatečná.

Jas displeje je regulován automatickým čidlem, to ale někdy funguje a někdy nefunguje. Venku je displej hůře čitelný a automatická regulace příliš nepomáhá. Pokud jsem manuálně reguloval jas, byla situace o něco lepší, za slunečných podmínek pak byl ale displej téměř nečitelný i s nejvyšším jasem. Dotykový displej má velmi dobrou odezvu a je chráněn ochranným sklem. Na konci testu je bilance škrábanců nula.

Zvuk

Dostal Prestigio do své výbavy hudební nadání? Tuto otázku si vždycky zdráhám položit, jedná-li se o nepříliš známého výrobce nebo výrobce levnějších zařízení. Paradoxně mám tu zkušenost, že levná zařízení mají hlasitější reproduktory, než high-endová zařízení. Reproduktor se vyznačuje slušnou kvalitou zvuku, ale zejména velkou hlasitostí, za kterou se nemusí stydět. Například oproti Xperii T, kterou jsem nedávno testoval, je zvuk hlasitější o více než 50 %. A přitom cena je třetinová.

Negativnímu zhodnocení podlehne zvuk ve sluchátku během hovoru, ten je tristní. Většina uživatelů pravděpodobně neklade nároky na kvalitu zvuku ve sluchátku, hlavně když je druhá strana slyšet. Ani já sám v tomto směru nekladu na telefon vysoké nároky, ale tak plechový a monotónní zvuk jsem dlouho nezažil. Když jsem se bavil s druhou stranou, bylo pro mne těžké vůbec rozeznat jakého pohlaví je protější strana, načež poznat barvu hlasu nebo tón.

Interní zvukový čip jsme otestovali u přiložených sluchátek, výrobcem dodávána sluchátka jsou totiž nekvalitní. Doufal jsem, že se situace zlepší u mnou použitých podstatně kvalitnějších sluchátek. Zlepšila se, ale zcela chyběla dynamika zvuku a i tady byla cítit monotónnost. Navíc maximální hlasitost je nedostatečná, při nejvyšším stupni byla hlasitost nízká a k mému standardu chyběly tak dva stupně navíc.

Baterie a výdrž

Pod zadním krytem je uschována baterie Li-ion kapacity 1500 mAh. Podle slov výrobce pohotovostní doba zaručuje 120 hodin a hovorový čas činí 180 minut. Konečně výrobce, který u svého zařízení stojí nohama na zemi a neslibuje „půlroční výdrž“ v režimu zachytávání prachu. Skutečná výdrž se opravdu neliší od těchto papírových hodnot.

Při intenzivním používání – aktivovaná synchronizace, stahování pošty, sociální sítě, poslech hudby přes sluchátka, desítky sms a několik minut hovorů, hlásí telefon již kolem čtvrté hodiny, že chce nabít. Pokud jsem tyto činnost omezil, vydržel telefon s bídou lehce přes jeden den. Rozhodně se tedy nejedná o žádného rekordmana a máme tady klasický jednodenní Android, a to s přivřenýma očima. Alarmujícím jevem je délka nabíjecího procesu. Rekordman v dlouhém nabíjení, Galaxy S II, je překonán a na jeho pozici nastoupilo Prestigio s dobou nabíjení přes tři hodiny.

Hardware

Jaké je „železo“ uvnitř novinky? Prvně to je 1 GHz procesor MediaTek MT6575 architektury Cortex A9 s pamětí RAM 512 MB. Grafický akcelerátor je typu PowerSGX série 5. V praxi je celková RAM paměť kolem 470 MB a volná paměť při běžném používání se pohybuje kolem 200 MB, což je poměrně dostatečná kapacita. Smutným faktem je velikost interní paměti o kapacitě 503 MB. Po prvním zapnutí telefonu může uživatel pracovat s pamětí o kapacitě cca 300 MB. Dále je přítomna interní paměť pro ostatní obsah o kapacitě 2,1 GB. Naštěstí některé aplikace je možné přesunout na paměťovou kartu a ušetřit tak místo, bohužel těch aplikací není příliš mnoho a často objemnější aplikace nejdou přesunout.

Uživatelské prostředí

Operační systém běží na Androidu Ice Cream Sandwich 4.0.3 bez grafické nadstavby. Za dobu, co telefon testuji, vydal výrobce již dvě aktualizace. Řeknete si, že je to příkladná podpora. První aktualizace s označením v1.0.07 přinesla zlepšení optimalizace a stability, ovšem přidal bych jednu novinku, kterou výrobce neuvedl, a sice „odstranění základního principu telefonu“, tedy možnost jej využívat ke komunikaci.

Počet pohotovostních obrazovek je pět, nelze přidávat nové ani ubírat stávající počet

Po instalaci tohoto softwaru došlo ke zhoršení příjmu signálu, výpadkům signálu i ztrátě funkčnosti a restartům. I když mi telefon ukazoval, že mám plný signál, nikdo se mi nedovolal a to samé platilo i pro veškerou odchozí komunikaci. Za den jsem tak musel telefon restartovat i dvacetkrát. Po restartu vždy vše fungovalo, ale na chvilku. Stejné zkušenosti měly desítky uživatelů, kteří se o své dojmy dělili na fórech.

V předvečer vydání recenze jsem nainstaloval v pořadí druhou aktualizaci s označením 08, ta naštěstí tento problém odstraňuje a přináší drobné aktualizace nainstalovaných aplikací. Snad se podobných excesů, jako u první aktualizace, ze strany výrobce už nedočkáme. Co tedy telefon umí a jak je prostředí odladěné? Pohotovostní obrazovka se rozrostla na pět obrazovek a na každou z nich můžeme vložit widgety. Ve spodní části je panel pěti aplikací. Prostřední slouží pro vstup do menu a nelze ji nahradit, zbylou čtveřici můžeme nahradit libovolnou aplikací nebo hrou. V horní části displeje je notifikační lišta, v níž jsou tři kategorie zástupců.

První kategorie pojala Wi-Fi sítě, Bluetooth, GPS, mobilní data a režim letadlo. Další zase ovládání zvukových profilů a třetí ovládání jasu, časový režim osvětlení a automatickou rotaci displeje. Výrobce odvedl dobrý kus práce, co se vyladěnosti prostředí se týče. Reakce jsou i přes pomalejší procesor velmi rychlé a okamžité. Menší zpomalení nastane jen při spuštění náročnějších aplikací nebo her. Pokud vstoupíme do nabídky multitaskingu, je pohyb v nabídce běžících aplikací rychlý a plynulý. Tak to má vypadat.

V hlavním menu se přechází mezi obrazovkami ve vertikálním stylu. Pro lepší čitelnost textu nechybí možnost zvolení si velikosti písma. Delším kliknutím na aplikaci ji můžeme přesunovat na pohotovostní obrazovku, a jakmile se zde ocitneme, tak se v horní části zobrazí i volba odinstalování aplikace. Je to poměrně chytré a rychlé řešení, jak aplikaci jedním klepnutím přesunout nebo ji odinstalovat.

Chování telefonu můžeme upravit v profilech, což se v dnešní době nevidí. Výrobcem jsou dané čtyři zvukové profily, pro obecné chování, tichý režim, meeting kdy jsou aktivované pouze vibrace, a outdoor režim, ve kterém bude telefon „křičet“ co mu síly stačí. Nechybí ani tvorba nového profilu. V něm můžeme upravit vyzváněcí melodii hovoru i sms, aktivovat zvuky při dotyku, zvuk obrazovky a samozřejmě hlasitost případně pouze vibrace. Škoda, že něco podobného neumí každý Android a omezuje se jen na vypnutí a zapnutí zvuků.

Základní myšlenkou telefonu je komunikace. Telefon zvládne uskutečňovat hovory se dvěma SIM kartami současně. Při vložení obou SIM karet po prvním zapnutí naskočí obrazovky, ve kterých nás telefon bude žádat o název SIM karet a přiřazení funkcí k oběma SIM kartám. Pro každou je potřeba si zvolit, co má vykonávat, zda skrze ní potečou ve výchozím stavu hlasové hovory, sms nebo internet. Každou z nich můžeme navíc barevně odlišit. Buď jim můžeme napevno přiřadit jejich úlohy nebo při každém hovoru, sms i dat se nás telefon může zeptat, kterou SIM chceme použít.

Na co jsem u dvojSIMkových telefonů zvyklý je, že v horní stavové liště najdu rychlé přepínání obou SIM karet. V pohotovostním režimu tato možnost chybí, pro změnu voleb je nutno jít do volby SIM management. Až tady si můžete pohrát s nastavením SIM karet. Ovšem pokud vstoupíte do zpráv nebo telefonního seznamu, objeví se v horním panelu volba přepínání SIM karet a vy tak máte možnost si například před zavoláním kartu rychle přepnout.

Správa SIM karet

Pokud jsem na jedné SIM kartě zrovna hovořil a někdo se mi snažil dovolat na druhou SIM kartu, ozvala se mu hláška o tom, že telefon je nedostupný, nikoliv hláška o aktivním hovoru. U textových sms zpráv problém nebyl. Jinak se jedná o aktivní Dual SIM a obě SIM karty jsou na příjmu současně, nemusíte je tedy přepínat. Oba sloty jsou přehledně rozděleny, přičemž druhý slot leží na bedrech paměťové karty. Jeden slot využívá datových přenosů v síti 3G, u druhého slotu se musíme spokojit s pomalejšími technologiemi v režimu 2G.

Multimédia

Zabijákem nudy se stane zdařilý hudební přehrávač, který řadí nahraný obsah podle interpretů, alb, skladeb a seznamů skladeb. Načtení hudby ze složek chybí. Zobrazí ale náhled alba. Nevídané možnosti, za které se nemusí stydět lecjaký kapesní přehrávač, nabízí ekvalizér. K dispozici je 12 zvukových voleb, z nichž jedna je „uživatelsky“ upravitelná. Mimo tyto volby je možné upravit intenzitu basů, úroveň 3D efektu a navíc i celkový efekt zvuku, myslím tím třeba efekt malé místnosti, velké místnosti, velké haly nebo zpoždění desky.

Prostředí hudebního přehrávače je sice strohé, útěchou je aspoň bohatý a upravitelný ekvalizér

Líbila se mi galerie obrázků, která má pěknou grafiku. Obsah se načítá okamžitě a ve spodní části vidíme náhledy obrázků v řadě za sebou. Pořízené fotografie můžeme upravit v editoru obrázků. Velký displej vybízí k přehrávání filmů. Mezi podporované formáty patří 3gp, mp4 i avi s kontejnery DivX a xVid. Maximální rozlišení je 720p. Titulky ale telefon bohužel nepodporuje, takže je potřeba sáhnout po přehrávači z Google Play.

Prestigio se významně angažuje na poli čteček knih. Své know-how chce přenést i do mobilních telefonů skrze čtečku knih eReader Prestigio. V katalogu je v tuto chvíli více jak 300 000 titulů z celého světa v různých jazykových verzích. Počet titulů v českém jazyce se blíží k číslu 4300. Mnoho uživatelů ocení, že ke stažení zdarma je bezmála tři tisíce titulů.

U konkurenčních výrobců je častá praxe, že ač nabídnou čtečku, tak drtivá většina titulů je placených, zde je tomu naopak. Prostředí aplikace je přehledné, v úvodu se zobrazí police se staženými knihami. Můžeme si vytvářet i vlastní sbírky knih, mezi nimiž se můžete rychle přepínat. Propracované možnosti během čtení nabízejí noční režim, úpravu velikosti fontu i záložky pro pokračování čtení.

Hráčská obec ocení přítomnost několika her. Předinstalovanými kousky jsou šachy, Angry Birds a sada karet. Alternativní reprodukci hudby poskytne FM rádio, které se neobejde bez sluchátek, která slouží jako anténa. S nejnovější aktualizací přibyl do systému i instalátor Prestigio, který poskytuje obsah aplikací a her k bezplatnému stažení. Mnohem rozmanitější a obsáhlejší obsah poskytne tradiční market Google Play. Své místo si našla i aplikace vývojářského studia Gameloft, nazvaná Gameloft live, která nabídne ke stažení kompatibilní hry. Stáhli jsme hru Asphalt 6, ale po spuštění hry ovšem vyskočila hláška o chybějících součástech a hra se ukončila.

Prestigio připravilo aplikaci pro vyhledávání aplikací a her na svém serveru, nechybí ani Gameloft klient pro stažení her

Fotoaparát

Vestavěný fotoaparát má dvě tváře. Jednak se liší tím, co výrobce prezentuje a pak tím, jaká je skutečnost. Na prospektech uvádí výrobce rozlišení fotoaparátu 5 Mpx, v nastavení je ovšem volba 8 Mpx. Jedná se však o softwarově dopočítané (interpolované) rozlišení, nikoliv skutečné fyzické rozlišení. Porovnal jsem kvalitu snímků v deklarovaném rozlišení a ve vyšším rozlišení a rozdíl jsem nezaregistroval. Je však lepší zůstat u nativního rozlišení čipu, což je 5 Mpx.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

V možnostech nechybí velká škála různých voleb a režimů. Pro snadné focení jsou připraveny scény, oživení běžných fotek doplní různé barevné filtry. Nastavit lze vyvážení bílé, blesk i HDR režim. V hlubším nastavení jsou pak volby pro úpravu expozice, ostrost, odstínu, sytosti, jasu a kontrastu. Nastavení citlovosti ISO je v rozpětí od 100 až po 1600. Přičemž volby 800 a 1600 znamenají, že rozlišení fotek se zmenší na 1,3 Mpx. Telefon umí složit i panoramatický snímek.

Začnu nejdříve tím, co se mi líbilo. Spouštění fotoaparátu trvá pouze dvě sekundy, následné pořízení snímku je okamžité. Prodleva spouště fotoaparátu je skoro nulová. Ne vždy tak platí pravidlo, že výkonný hardware znamená rychle reakce ve všech oblastech a naopak. Zde je vidět, že se dá vše udělat velmi rychlé i bez mnoha jader a nadupaných grafik.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Teď k tomu špatnému, čímž je obrazová kvalita snímků. Při pořizování snímků je důležité si dát pozor na vyvážení bílé a nevěřit automatice. Fotografie často měly nádech do studených odstínů a zvláště za zhoršeného světla měly namodralý odstín. Tohoto jevu je částečně možné se vyvarovat manuálním zvolením vyvážení bílé. Dalším jevem je vysoká komprese a špatná obrazová kvalita. Snímky postrádají ostrost, detaily jsou minimální a hladina šumu je vysoká i za dobrých světelných podmínek. Šum zřejmě bude způsoben i méně světelným objektivem s clonovým číslem f/2.8.

Možnosti při nahrávání videa nezůstávají pozadu za možnostmi nastavení fotoaparátu. Ledajakou kapesní kameru Prestigio trumfne. V nastavení je možnost zaostření nekonečně nebo souvisle. Moderní funkcí se stávají časosběrná videa a i zde nechybí možnosti úrovně jasu, kontrastu i ostrosti. Navíc je přítomna i stabilizace videa či nastavení kvality videa ve čtyřech stupních. Maximální rozlišení pořizovaného videa je 1280 x 720 bodů. Výsledné video je průměrné kvality, s menší úrovní detailů, ale vzhledem k cenovce je nadprůměrné. Výsledným formátem videa je 3GP.

Snímky v rozlišení 8 megapixelů
Snímky v rozlišení 8 megapixelů
Snímky v rozlišení 5 megapixelů
Normální snímek x HDR snímek

Prestigio 4300 Duo (testovací video) – 720p

Zprávy

Textový editor je koncipován v co nejjednodušším stylu, pro psaní textu je připraven pouze jeden typ softwarové QWERTZ klávesnice. Psaní urychlí prediktivní slovník T9, správnost textu ohlídá kontrola pravopisu. Text může být psán s diakritikou nebo bez ní. Během psaní vidíme odpočítávání znaků od 160. Psaní na softwarové klávesnici je víceméně pohodlné, ale u většího displeje bych si dokázal představit větší rozestupy kláves a pohodlnější psaní.

Editor zpráv je jednoduchý a přehledný, pro psaní zpráv je připravena pouze softwarová QWERTZ klávesnice

Pro vyřízení e-mailové pošty slouží dva klienti. Výchozí klient umí pracovat se složkami, pop3 a imap4 protokoly. Dokáže stahovat poštu na pozadí, otevírat přílohy, třídit je podle priority. Druhým klientem je Gmail, který přináší léty ověřené vlastnosti typu štítky, synchronizace i přílohy a bezproblémovou push synchronizaci.

Telefonní seznam

U telefonního seznamu se řeklo, vezmeme základ, přidáváme barvičky a jdeme dál. Nenabídne žádné pokročilé možnosti a v možnostech nastavení jsou pouze dvě volby. Jedinou sofistikovanější možností je import a export kontaktů. Výchozími body pro zálohu jsou e-mailové účty, interní paměť a externí paměť. Každému novému kontaktu lze přidat několik typů čísel, adresu, narozeniny a vlastní obrázek i vyzváněcí melodii. Nežádoucí kontakty pak mohou být blokovány přes volbu „block incoming calls directly“. Zapomněl jsem zmínit, že s telefonem dostanete grátis i výuku cizího jazyka a toto je jeden z mnoha příkladů chybějícího počeštění nabídek.

Kdo by to s blokací příchozí komunikace myslel vážně, uvítá aplikaci BlackList. Ta dovolí uživateli nastavit pravidlo chování pro každý kontakt. K dispozici je blokace buď hovorů nebo sms, či obojího. Toto pravidlo můžeme i pojmenovat, třeba „tchýně“. I tyto vychytávky by se u Androidů hodily a Prestigio si za tyto doplňky zasluhuje palec nahoru.

Organizační funkce a GPS

S vážnou tváří se zhostí role poznámek aplikace FreeNote. Přiznám se, že takto vybavené, ale i jedním dechem dodávám, nepřehledné poznámky, jsem dosud nespatřil. V horní i spodní části je mnoho zástupců bez vysvětlivek. V těchto nabídkách je pak velké množství různých voleb i nastavení, ve kterých jsem se ztrácel a nepřišel jsem na to, jak vytvořit kloudnou poznámku. Podle krátkých dojmů jde nastavit ručně psané písmo, velikost, typ, barva štětce i font. Na výběr jsou také různé typy poznámek. Pokud ale do tajů poznámek proniknete, bude patrně mistrem ve svém oboru. Mně se to ale za 14 dnů nepovedlo.

Aplikace pro poznámky FreeNote má mnoho možností, ovšem aplikace není příliš přehledná ani intuitivní

Kalendář se vyznačuje přehledným uspořádáním a velkým okny zobrazujícími jednotlivé dny. Zadané události jsou barevně odlišeny, přesto u nich chybí popisky. Nová událost může obsahovat popis, datum, připomínky ale chybí kategorie, kam bychom jí zařadili. Kalendář podporuje více typů kalendářů, například osobní, firemní či z vícero Google účtů. Správce souborů nahlédne do paměťových prostor telefonu. Dokáže zobrazit soubory z interní i externí paměti. Nepravidelní spáči můžou vytvářet více budíků, přičemž každý takto vytvořený budík může zvonit či spíše „prudit“ jinou vyzváněcí melodií a mít popisek.

Štafetu přebírá kancelářský balík OfficeSuite 6. Ve své verzi dokáže vytvářet i editovat dokumenty ve wordu, excelu a powerpointu. Práce s dokumenty byla pohodlná a nechyběly pokročilejší možnosti, které známe z verze programu určené pro stolní počítače. Vzhledem k cenovce opět tato plnohodnotná funkcionalita velmi potěší a mnohé třikrát dražší telefony editovat soubory nedokážou.

Navigační software patří mezi vzácné a plnohodnotné offline navigace, navíc zdarma. V paměti jsou uložené mapy Česka i Slovenska, hlasová navigace je v českém jazyce (mužském i ženském), nechybí body zájmu, ani 2D či 3D mapové podklady.

Silným nákupním lákadlem může být hlasová offline navigace s mapovými podklady České a Slovenské republiky od společnosti CarteBlanche. Její potenciál odkrývá aplikace Mireo ViaGPS. Možnosti aplikace nejsou tak rozsáhlé, jako je tomu u placené konkurence, ovšem na druhou stranu méně zdatní uživatelé se rychleji rozkoukají. Je snadné zadat cíl i destinaci, aplikace dovoluje uložení míst, v daném místě zobrazí body zájmu. Plnohodnotná navigace v Androidu za takto málo peněz je opět poměrně unikát a další silnou zbraní nového Prestigia.

Hlasová navigace je v českém jazyce a během testování jsem se nesetkal s žádnými překlepy či nekorespondujícími výrazy. Podrobnost a kvalita mapových podkladů je vysoká a nesetkal jsem se s nepřesností nebo odchylkou od skutečnosti. Její fungování kazí jen pomalá, velmi pomalá fixace GPS, která i přes stažená data operátora trvá v řádech minut. V uzavřených prostorech například metru pak telefon nenašel vůbec polohu.

Datové funkce

Příkladné konektivitě vládnou bezdrátové sítě Wi-Fi b/g, Bluetooth 4.0 i sítě 3G s technologiemi HSDPA do rychlosti 7,2 Mb/s a HSUPA s rychlostí 5,76 Mb/s. Opomenuty nebyly ani technologie staršího data EDGE a GPRS třídy 10.

Internetový prohlížeč má plynulé reakce a poměrně rychle dokáže načíst i graficky náročnější stránky

Internetový prohlížeč vyniká svoji rychlostí v načítání stránek. I přes méně výkonný hardware dokáže s noblesou zobrazit i náročnější webové stránky, jen následné vykreslování textů je pomalejší. Přátelí se i s Flashem 10x, který otevře v samostatném okně, respektive videopřehrávači a podporuje několik otevřených oken. Stránku, která nám padne do oka, můžeme uložit v offline režimu.

Zhodnocení

Když se novinka začala prodávat, neubránil jsem se nadšeným pocitům typu „za tuto cenu je daná výbava skutečně bezkonkurenční“. Pozitiv je opravdu mnoho a koncový zákazník jistě rád uslyší na bezplatnou navigaci, špičkový IPS displej, 5 Mpx fotoaparát, Android 4.0 s možností aktualizace na Android 4.1 Jelly Bean v dohledné době nebo 1 GHz procesor. Ovšem papírové parametry nutně nemusejí korespondovat s realitou, u levnějšího zařízení jsou a vždycky budou kompromisy. Někde se muselo šetřit a to se projevilo například na slabší pohotovostní výdrži. Kdo telefon intenzivně využívá a očekává alespoň denní výdrž ve slušném zápřahu, bude se muset porozhlédnout jinde.

Nedoporučuji tento telefon ani uživatelům, kteří jsou nároční na zvukový poslech. Kvalita zvuku ve sluchátku i přes 3,5 mm jack je skutečně žalostná. Na druhou stranu je s podivem, jak se Prestigiu podařilo odladit samotné prostředí a jak telefon je výkonný a svižný. Svým IPS displejem, jednoduše řečeno natrhne „zadek“ i mnohem dražším zařízením. Oblibu si získá i podporou Dual SIM funkce, a zároveň se jedná o aktivní dual SIM telefon.

Konkurencí pro Prestigio je Samsung S Duos, který je na našem trhu nejlépe vybaveným Dual SIM telefonem. Má jednojádrový 1 GHz procesor, 768 MB paměť RAM i 5 megapixelový fotoaparát. Disponuje Androidem 4.0.4 Ice Cream Sandwich.

Samsung S Duos - oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy S Duos – Dvě SIM karty se stylem

Dalším méně vybaveným sousedem je Sony Xperia Tipo Dual. Disponuje méně výkonným 800 MHz procesorem i slabším fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpx. Nabídne aktivní Dual SIM režim. Podstatně menší je i dotykový displej s úhlopříčkou „pouhého“ 3,2 palce.

Sony Tipo Dual - oficiální fotografie

Sony Xperia tipo dual: jaký je první japonský dual SIM? (video)

Konkurence z francouzské stáje do tří tisíc má označení Alcatel OT-903. Nabídne méně výkonný procesor o taktu 650 MHz a menší kapacitní displej velikosti 2,8 palce. Naopak funkce Dual SIM telefonu jsou příkladně zpracovány. Potěší i perfektní dílenské zpracování, dobrá výdrž či vydařený design.

Alcatel OT-903 - oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy Pocket – Nejmenší z nejmenších

Za zapůjčení děkujeme e-shopu Sunnysoft, kde můžete Prestigio 4300 Duo zakoupit.

prestigio-multiphone-4300-duo
Klady
  • aktivní dual SIM
  • kvalitní dílenské zpracování
  • automobilová offline navigace zdarma
  • hlasitý reproduktor
  • softwarová podpora výrobce
  • rychlé a svižné reakce Androidu 4.0
  • zobrazovací schopnosti velkého IPS displeje
  • mnoho e-knih zdarma
  • plnohodnotný kancelářský balíček
Zápory
  • pomalá fixace GPS
  • slabé podsvětlení senzorových kláves
  • vypínací klávesa se nachází na vrchní straně
  • špatná čitelnost displeje v exteriéru
  • špatná kvalita zvuku ve sluchátku
  • slabá pohotovostní výdrž
  • horší fotoaparát
Diskuze ke článku
Caszidy
Dobrý den. Zajímalo by mě kdo vůbec stojí za společností Prestigio a z jaké země opravdu pochází? (citovat těch pár libozvučných vět z oficiálních stránek mi ale jako odpověď nemusíte;-) A vyrábí si něco sama, případně aspoň montuje dohromady, nebo jde všechno z Číny a tady se na to lepí loga?
Free
Tak to som skusal zistit, kvoli tabletu. A nezistil som nic. Len made in china
gojjim naches
i zakoupil jsem v ALZA tento silostroj a po čtyřech dnech jsem ho vyměnil za Evolve FX400DUO..lepší se ovládá...a je fuk,jestli v Číně sekají na jednom pásu Nokii a druhém Prestigio,nebo Evolve...Záleží na kusu,jaký polapíte...
Xon
Zdravím, chcel by som sa opýtať či náhodou netestujete tieto zariadenia: Prestigio multipad PMP 5770D Duo a Prestigio multipad PMP 5770C Duo. Za odpoveď ďakujem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze