Poco X5
recenze

Poco X5

Proplouvá bez větších zaškobrtnutí
8

Značka Poco je na českém trhu dobře známa především díky mobilům s výborným poměrem ceny a výkonu. Dokazuje to zejména výše postavenou řadou X. Pro letošní rok je základem této řady Poco X5, které klade důraz na moderní mobilní sítě, dostatečný výkon a nebývale kvalitní displej. To vše pak za cenu kolem 6 tisíc korun.

Poco se minimálně v první polovině roku bude v nižší střední třídě spoléhat především na model X5, který láká na trumfy v podobě opravdu kvalitního AMOLED displeje, podpory 5G či 48megapixelového fotoaparátu. K zahození není ani výkon či baterie. V kombinaci s cenou pohybující se kolem 6 tisíc korun to nevypadá vůbec špatně...

Technické parametry Xiaomi Poco X5

Kompletní specifikace
Konstrukce165,9 × 76,2 × 8 mm, 189 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP53
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 695, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 642L
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2023, 6 499 Kč

Obsah balení: pouzdro nechybí

V černožlutém prodejním balení naleznete vyjma samotného telefonu také USB kabel, který má na jedné straně USB-C a na druhé USB-A. Dále nechybí rychlonabíječka a silikonové ochranné pouzdro.

Xiaomi Poco X5
Líbilo se nám
  • pouzdro navíc

Konstrukční zpracování: sympatický design

Telefony Poco se soustředí primárně na co nejlepší poměr ceny a výkonu, což v překladu znamená, že nějaká velká práce na vzhledu není na programu dne. Poco X5 je proto větší a klasicky vypadající chytrý telefon oblých tvarů, díky kterým dobře padne do dlaně. Na českém trhu můžete vybírat mezi černou, žlutou a námi testovanou modrou variantou. První jmenovaná je konzervativní, žlutá odvážně vypadající a ladící ke značce, modrá pak příjemně svěží a neurazí nikoho. Lehké nabourání nicméně vidíme v nepěkně velkém logu značky, které musí neustále hyzdit zadní stranu.

Komfort úchopu umocňují i tenké boky, které jsou tentokrát spíše skosené a lze se do nich zapřít prsty. Po obvodu je sestava klasických prvků. USB-C doplňuje i 3,5mm jack, v šuplíčku se nachází slot pro dvě nanoSIM, případně jednu nanoSIM a paměťovku. Tlačítka na pravém boku jsou možná moc tenká, ale tisknou se vcelku pohodlně. Do spodního je integrována čtečka otisků prstů, jež funguje obstojně a je svižná.

Xiaomi Poco X5

Zpracování celoplastového telefonu je příkladné, nikde nic nevrže. Radost udělá i fakt, že výrobce sáhl po matné úpravě, která se takřka nešpiní otisky prstů.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • funkční čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • velké logo na zádech

Displej: konkurence by se měla třást

Velkým trumfem Poco X5 bude 6,7" AMOLED displej chlubící se Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Ve své kategorii tak bude patřit mezi ty vůbec nejkvalitnější panely. Barvy jsou krásně syté, podání černé působivé a čitelnost velice dobrá. O ochranu se pak stará sice starší, ale stále velmi odolné sklíčko Gorilla Glass 3. Ačkoliv má mobil AMOLED displej, chybí standardní režim Always-On. Nastavit můžete pouze aktivní režim, kdy displej zůstane rozsvícený 10 vteřin po uzamknutí a následně taktéž při poklepání na displej.

Xiaomi Poco X5
Líbilo se nám
  • skvěle čitelný AMOLED panel
  • jemné rozlišení
  • 120Hz technologie
Nelíbilo se nám
  • mohl by umět Always-On

Zvuk: slabina

Jakmile se někde výrobce rozvášní, musí jinde zase ubrat. Zvuk je perfektní ukázkou. Jak jsme si již řekli, Přítomnost pouze jednoho a nepříliš kvalitního reproduktoru zamrzí. Zejména s ohledem na to, že Poco X5 často zamíří do rukou náctiletých, jakožto kvalitní a cenově dostupný telefon.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • slabší a jediný hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: solidní

V útrobách telefonu je Snapdragon 695 a na českém trhu vždy 6GB RAM a 128GB úložiště, ze kterého zbývá po prvním zapnutí zhruba 113 GB pro vaše data. Výkonu má telefon vcelku dostatek, a to i na hraní her. Kdyby vám náhodou nestačila interní paměť, vždy lze sáhnout po paměťové kartě (max. 1 TB).

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • solidní procesor
  • velká interní paměť
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: nezklame vás

O výdrž se stará baterie s lehce nadprůměrnou kapacitou 5 000 mAh, která spolehlivě zajistí výdrž až dva dny při středně náročném používání. Doplnění energie je vcelku svižné, díky výkonu 33 W je kompletní doplnění energie otázkou cca hodiny. Na bezdrátové nabíjení musíte zapomenout, avšak to u mobilu v této cenové hladině není žádný nedostatek.

Xiaomi Poco X5
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • poměrně svižné nabíjení výkonem 33 W

Konektivita: 5G plusem

Mobil je po stránce konektivity velmi dobře vybavený. Disponuje Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1 nebo 5G, což je u telefonu s cenou kolem 6 tisíc korun zásadní výhoda. S mobilem je možné také bezkontaktně platit díky NFC. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. Připraveno je také USB-C a nechybí už zmiňovaná podpora Dual SIM.

Xiaomi Poco X5
Líbilo se nám
  • 5G
  • podpora dvou SIM karet

Fotoaparát: jednoduché počty

Na zadní straně se nachází trojice fotoaparátů, což je jakási zlatá střední cesta. Hlavní 48megapixelový snímač si hoví zejména v dobrých světelných podmínkách, kdy pořídí slušný snímek. Za zhoršených světlených podmínek kvalita rychle klesá.

Vhod jistě přijde i sekundární 8megapixelový ultarširokoúhlý objektiv se záběrem 118°, který ještě více než hlavní snímač potřebuje dostatek světla, aby nebyl celý snímek zrnitý a rozmazaný. Výčet zadních fotoaparátů zakončuje 2megapxielová makro kamerka, která by vhod přišla, ale nízké rozlišení její využití takřka vylučuje.

Ukázkové fotografie

Selfíčka pořídí čelní kamerka nacházející se v průstřelu displeje s 13megapixelovým rozlišením, což pro potřeby sociálních sítí plně postačuje.

Použitý procesor bohužel zásadně zasáhl záznam videa, který je umožněn jen ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu, přičemž plynulost není vůbec dobrá. Hodí se tak jen jako nouzovka pro přehrání na displeji telefonu.

Poco X5 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • solidní hlavní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • videa max. ve Full HD

Software: starší Android

Velmi dobře odladěné je i prostředí Androidu 12 s MIUI 13, které však svou lehkou nepřehledností nemusí sednout každému. Zásadnější však je, že výrobce nehledí na aktualizace a nový Android zatím nedorazil. Bezpečnostní záplaty jsou platné k listopadu loňského roku.

Líbilo se nám
  • slušná optimalizace
Nelíbilo se nám
  • zatím bez Androidu 13

Zhodnocení

Poco X5 je poctivým telefonem nižší střední třídy, který má hned několik předností. Za vyzdvihnutí stojí především špičkový AMOLED displej, dobře optimalizované prostředí, podpora 5G a dostatečný výkon. V kombinaci s cenou kolem 6 tisíc korun to znamená zajímavý koktejl výbavy za adekvátní cenu. Zásadnější nedostatky mobil nemá, pouze menší zakopnutí, a to v podobě například starého Androidu nebo méně kvalitního hlasitého reproduktoru.

Xiaomi Poco X5

Konkurence

Mezi konkurenty lze zařadit doprodávající se Motorolu Edge 20 Lite s obdobně kvalitním OLED displejem, kvalitním foťákem a pro někoho přehlednějším prostředím.

Motorola Edge 20 Lite

Rozměry165,9 × 76 × 8,3 mm, 185 g
DisplejOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 720, 2×2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor5 000 mAh

Pakliže nemáte rádi AMOLED, možná vás zaujme Honor Magic4 Lite se 120Hz IPS displejem, identickým procesorem a jen nepatrně vyšší cenou. Tu ale kompenzuje třeba výrazně rychlejší nabíjení.

Honor Magic4 Lite

Rozměry166,1 × 75,8 × 8,1 mm, 189 g
DisplejTFT IPS, 6,81" (2 388 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 800 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

xiaomi-poco-x5
Klady
  • špičkový AMOLED displej
  • podporuje 5G
  • slušný výkon
  • dobrá výdrž
  • plynulé prostředí
Zápory
  • starý Android
  • horší hlasitý reproduktor
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
oskliva SW omezeni... uz 690 umel 4K/30 i 1080P60. Celkove je podznacka Poco uz zdecimovana a zohavena vuci tomu jake mela ambice na pocatku. Vzpomenme na Pocophone F1, tehdy osazen CPU z uplne jine tridy do "levneho" telefonu... Kdepak, nema smysl ani premyslet nad tim ze by vubec mohlo nejake Poco jit do uzsiho vyberu telefonu kolem 6 - 7 tisic.
Dominik Štolfa
Dominik Štolfa
Píšete že umí WiFi 6 ale zároveň že umí jen WiFi ac tak jak je to ?
Ben Ben
Ben Ben
"Nastavit můžete pouze aktivní režim, kdy displej zůstane rozsvícený 10 vteřin po uzamknutí a následně taktéž při poklepání na displej."

Ví někdo proč tomu tak je? Měl sem to tak i u Note 10 Pro. Nedává to přece smysl.

Jinak mezi konkurenci bych dal právě ten Redmi Note 10 Pro. Display má famózní. A určitě mnohem lepší foťák a zvuk. Nadruhou stranu slabší SoC.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze