Philips SHB2515
recenze

Philips SHB2515

Energie sbalená na cesty
8

Přestože nabízí opravdu bezdrátová sluchátka řadu výhod v čele s takřka neomezenou volností, najdou se také jejich odpůrci, kteří poukazují například na nutnost je nabíjet, což u drátové alternativy logicky odpadá. Pokud i vy shledáváte překážku v nutnosti častého nabíjení, možná vás zaujmou Philips SHB2515. Jak se osvědčila během dlouhodobého testování prozradím v této recenzi.

Není potřeba být expertem na trh s elektronikou, abyste zaznamenali, že s bezdrátovými sluchátky se zkrátka roztrhl pytel. Testovaná Philips SHB2515 se řadí do kategorie opravdu bezdrátových a kromě sportovního designu přináší také mamutí výdrž. Mají i nějaké neduhy?

Technické parametry Philips SHB2515

 
Reproduktory 6mm neodymové reproduktory
Výška 8 cm
Šířka 4,1 cm
Hloubka 3,6 cm
Barevná provedení černá a bílá
Frekvenční rozsah 20 Hz – 20 000 Hz
Profily Bluetooth (5.0) A2DP, Handsfree, HFP, HSP
Kodeky AAC, SBC
Kapacita baterie pouzdra 3 350 mAh
Obsah balení sluchátka, microUSB/USB-A nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a 3 velikosti náušníků
Výrobcem doporučená cena 3 099 Kč

Konstrukční zpracování: „metráček“

Sluchátka Philips SHB2515 vás zaujmou ještě předtím, než otevřete samotné nabíjecí a zároveň i ochranné pouzdro. To je nevídaně robustní, což potvrzuje i hmotnost 120 gramů. Masivní pouzdro budete spíše schovávat do kapsy bundy, případně jej rovnou odložíte do tašky či batohu.

Zpracování kombinuje plastové prvky lesklé, matné a měkčené (silikon přímo na sluchátkách). Zpracování bych však bohužel rozhodně nemohl nazvat za prémiové, neboť tak (alespoň v testované černé) rozhodně nepůsobí. Černý barevný odstín je alespoň praktický, nemusíte se tak obávat, že byste pouzdro se sluchátky zašpinili.

Na těle pouzdra je microUSB konektor doplněný o konektor USB-A, logo výrobce a modře svítící diody, které signalizují nabití baterie. Víko pouzdra je pak pochopitelně také plastové, přičemž samotný pant na mě bohužel příliš nezapůsobil. Dokáži si představit, že po dlouhodobějším používání by s ním mohly nastat problémy kvůli vcelku křehké konstrukci. Pant neobsahuje žádné pérko nebo jiný mechanismus, zavírání a otevírání je tak čistě na uživateli.

Philips SHB2515
Ovládání sluchátek je bohužel krajně nepohodlné.

Samotná sluchátka mají typicky oválný tvar. V balení je několik silikonových náušníků a výrobce pro lepší stabilitu sluchátka vybavil silikonovými „ploutvičkami“, díky kterým vám budou lépe držet v uších. Tvar uší je samozřejmě velmi individuální, ale osobně mi bohužel sluchátka příliš nevyhovovala a dlouhodobé nošení nebylo moc příjemné. Stejně jako u jakýchkoliv jiných sluchátek doporučuji i tato vyzkoušet a zjistit, zda vám sedí. Pohodlnému nošení rozhodně nepřispěl ani způsob ovládání, kterým jsou fyzická tlačítka na vnější straně sluchátek, nikoliv dotykové plošky, jako například u Galaxy Buds. Pokud tak chcete přeskočit skladbu nebo ukončit hovor, musíte na jednotlivá tlačítka poměrně silně zatlačit, čímž pochopitelně zatlačíte i samotná sluchátka do zvukovodu. Osobně mi bylo takovéto ovládání nepříjemné, raději jsem tak přepínal skladby přímo z telefonu.

Líbilo se nám
  • přibalené náušníky
Nelíbilo se nám
  • nepohodlné ovládání sluchátek
  • nejistý pant u pouzdra

Zvuk: neurazí ani nenadchne

O zvuk se starají 6mm neodymové měniče, které podávají vcelku průměrný zvukový zážitek s mírně hutnějšími basy, jež stojí za vyzdvihnutí. Poslech různých hudebních žánrů byl příjemný, zároveň mě však sluchátka ani ničím vyloženě nezaujala. Zvukový projev lze označit za vcelku vyvážený: dobře zněly rovněž středy i výšky. Kvalita telefonních hovorů byla bezproblémová jak u mě, tak u druhé strany. Škoda však menší podpory kodeků: konkrétně pouze AAC a SBC.

Philips SHB2515
Líbilo se nám
  • vyvážený zvukový projev
  • bezproblémová kvalita hovorů
Nelíbilo se nám
  • menší podpora kodeků

Funkce a ovládání: nic důležitého nechybí

Kromě možnosti přehrávat hudbu lze se sluchátky rovněž vyřizovat telefonní hovory nebo využívat hlasového asistenta v telefonu. K dispozici je také takzvaný režim „mono“, který jednoduše znamená, že hraje pouze jedno sluchátko. Ovládání probíhá pomocí již zmíněných tlačítek, na které je potřeba vyvinout poměrně hodně síly, aby se zamáčkla. Ještě jednou zopakuji, že mnohem raději bych se setkal s klasickými dotykovými ploškami.

Philips SHB2515
Nelíbilo se nám
  • nepohodlné ovládání sluchátek

Výdrž baterie: maratonec

Hlavní výhodou Philips SHB2515 je pochopitelně výdrž (samotná sluchátka cca 5 hodin, s pouzdrem 110 hodin dle výrobce), kde jednoduše nemají konkurenci. Na trhu jsem nenašel žádná jiná sluchátka renomovaného výrobce s takto dlouhou celkovou výdrží, což je jednoznačně plus, pokud neradi nabíjíte. Na druhou stranu je tato přednost vykoupena opravdu robustním pouzdrem, které je oproti pouzdrům jiných sluchátek i více než dvojnásobné.

Philips SHB2515

Sluchátka podle mých zkušeností budete nabíjet dvakrát a možná i méně častěji za měsíc. Pochopitelně v tom hrají roli další faktory, například hlasitost poslechu hudby i to, jak často se sluchátky telefonujete. Pouzdro díky USB-A slouží také jako powerbanka s kapacitou 3 350 mAh, takže z něj můžete nabíjet třeba váš telefon (pokud s sebou máte příslušný kabel).

Nemohu se však zbavit dojmu, že mě osobně by vyhovovalo spíše menší pouzdro, které bych si mohl (například na dlouhé cesty) nabít obyčejnou powerbankou. Jak se však říká, proti gustu žádný dišputát a věřím, že si své zájemce najdou.

Líbilo se nám
  • nekompromisní výdrž
  • možnost pouzdro využít jako powerbanku

Zhodnocení

Philips SHB2515 se zaměřují na úzkou skupinu uživatelů, kteří upřednostní mamutí výdrž před kompaktním vzhledem a líbivým designem. Zvukově jsou sluchátka spíše průměrná a ovládání s nutností zamáčknout tlačítka je bohužel vyloženě nepohodlné. Nemohu je tak průměrnému zákazníkovi doporučit ani s ohledem na cenu 3 tisíce korun. Osobně bych raději zvolil jiné s pohodlnějším ovládáním i kompaktnějším designem a na dlouhé výlety si s sebou vzal powerbanku.

Konkurence

Za identickou cenu lze sehnat první generaci Samsung Galaxy Buds, která Philips SHB2515 (s výjimkou výdrže) předčí snad úplně ve všem. Také mají (dle mého názoru) líbivější design, příjemně kompaktní krabičku, lepší zvuk i novější USB-C či podporu bezdrátového nabíjení.

Pokud chcete bezdrátová sluchátka spojená kabelem, doporučuji vyzkoušet Huawei FreeLace, jež mají praktické nabíjení skrze integrovaný USB-C konektor a po vytažení z uší je můžete nechat jednoduše spadnout na ramena, aniž byste museli hledat krabičku.

Klady
  • nekompromisní výdrž
  • možnost pouzdro využít jako powerbanku
  • vyvážený zvukový projev
Zápory
  • nepohodlné ovládání sluchátek
  • menší podpora kodeků
  • nejistý pant u pouzdra
Diskuze ke článku
Tečka
Pane Papadopoulosi, nechcete testovat něco, čemu opravdu rozumíte? Protože sluchátka vám zcela evidentně nejdou. Udělat recenzi na sluchátka, u kterých je nejdůležitější věcí zvuk, a ten pak shrnout do tří krátkých a nicneříkajících vět, to je prostě šlendrián,nezlobte se na mě. Kdyby tohle byla jedna recenze, tak by se to možná dalo pochopit, ale u vás se to se železnou pravidelností neustále opakuje.
Kocur
No kdybych chtěl sluchátka s mamutí výdrží na jedno nabití bez sundání z uší a strkání do nabíjecí krabičky tak si pořídím Audio-Technica ATH-CKS5TW.
5 hodin je málo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze