Oppo Reno7 Lite
recenze

Oppo Reno7 Lite

Nemá na růžích ustláno

Lákají vás telefony s netradičním designem? Pak by vás mohlo zaujmout i nové Oppo Reno7 Lite s duhovými zády a svítícími kruhy. Jak si novinka vedla v u nás v redakci?

Oppo na českém trhu v minulosti představilo několik telefonů, ty skutečně zajímavé, jako je ohebné Oppo Find N či vlajkové Find X5 Pro, nám však prozatím zůstávají zapovězeny. Povede se zaujmout testovanému Reno7 Lite ze střední třídy?

Technické parametry Oppo Reno7 Lite 5G 128+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce159,9 × 73,2 × 7,5 mm, 173 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 695, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:03 hodin
Dostupnost,

Obsah balení: včetně pouzdra i adaptéru

Uvnitř balení najdeme kromě samotného telefonu rovněž průhledné silikonové pouzdro, adaptér, kabel typu USB-A/USB-C a samozřejmě také veškeré manuály či nástroj pro vytažení slotu na SIM.

Oppo Reno7 Lite 5G
Líbilo se nám
  • včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: vskutku pěkná podívaná

Jednou z hlavních předností testovaného kousku je design, který cílí především na mladší uživatele. Záda v duhovém barevném provedení hned na první pohled zaujmou schopností emitovat nejrůznější barevné odlesky, ale také stylovým fotomodulem v podobě dvojice vertikálně usazených kruhů doplněných o dva horizontální kruhy vedle nich.

Za zmínku také stojí ploché rámečky či zvýšená odolnost IPX4. Ačkoliv je telefon kompletně z plastu, působí bytelně a nijak se neprohýbá, stejně jako nevrže. Po dlouhodobějším používání bych také ocenil, kdyby bylo vypínací tlačítko na pravém boku zhruba o palec níž, dosáhnout na něj však ani tak není žádný velký problém. Regulace hlasitosti na levém boku je otázkou zvyku, během používání jsem s tím však neměl problém. Pochválit musím i matnou povrchovou úpravu zad, která zdatně odolává otiskům, čímž se dostávám dost možná k nejzajímavějšímu prvku, kterým je LED přisvícení dvojice zmíněných kruhů. Ty mohou modře svítit podle nastaveného rozvrhu, případně upozorňovat na notifikaci či signalizovat probíhající nabíjení baterie. Jedná se o hezký efekt, který vypadá elegantněji než obyčejná dioda, co se funkcionality týče ovšem nic nového nepřináší.

Líbilo se nám
  • povedený design zad
  • svítící kruhy
  • alespoň základní zvýšená odolnost
Nelíbilo se nám
  • certifikace zvýšené odolnosti by mohla být vyšší

Displej: 60Hz AMOLED neohromí

Pokud jste si již navykli na vyšší obnovovací frekvenci, pak vás 60Hz displej Oppo Reno7 Lite, který chrání blíže nespecifikované ochranné sklo, příliš neoslní. Jedná se alespoň o AMOLED s pěkně sytými barvami i čtecími úhly doplněný o svižnou čtečku otisků prstů, u níž však kazí dojem nelogicky nízké umístění v blízkosti tlusté „brady“. Přímo z výroby je pak na displeji připravena ochranná fólie.

Full HD+ rozlišení je sice chvalitebné a maximální jas rovněž není nejhorší, stejně však zobrazovací panel vyvolává dojem, že stejný (či podobný) dnes můžeme vidět i u o poloviny levnějších smartphonů. V dané cenové třídě je tak obrazovka mírným zklamáním.

Líbilo se nám
  • pohotově reagující čtečka
  • Full HD+ AMOLED panel
Nelíbilo se nám
  • pouze 60 Hz
  • relativně tlustá brada
  • pozice čtečky otisků prstů

Zvuk: dojem nespraví

Nijak příliš kladný dojem z displeje bohužel nevylepší ani jediný hlasitý reproduktor neoslnivé kvality. Zvuk z něj vycházející zní vcelku plechově a zaujme snad jen relativně vysokou hlasitostí. Lepší tak bude volit poslech přes sluchátka – klidně přes 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor neoslnivé kvality

Výkon hardwaru: Snapdragon 695

Výkon obstarává v poslední době vcelku populární Snapdragon 695, který bez problémů spustí běžné aplikace i hry, přitom se ale příliš nezahřívá. Jeho slabinou je však ISP, které podporuje natáčení videí maximálně ve Full HD, což je škoda. Společnost mu každopádně dělá 8 GB RAM a 128GB úložiště, které je možné rozšířit o paměťovou kartu (výrobce neuvádí maximální podporovanou kapacitu microSD).

Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor

Výdrž baterie: 1,5 dne bez problémů

Vzhledem k nasazení úsporného čipsetu či 60Hz AMOLED panelu dokáže zajistit 4 500mAh baterie bez větších problémů 1,5 a možná i 2 dny používání na nabití. V balení dodávaný 33W adaptér pak telefon nabije z 0 na 100 % zhruba za 80 minut. Bezdrátové nabíjení vzhledem k ceně chybí, ale to nepřekvapí.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž

Konektivita: vše důležité

Konektivitu obstarává Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2, NFC či navigační služby GPS, Beidou, GLONASS, Galileo, a QZSS. Podporovány jsou rovněž sítě 5G a funkce Dual SIM (hybridní).

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: na zadní straně prakticky jen jeden

Ačkoliv na zadní straně najdeme hned tři snímače, mám za to, že bude uživatele zajímat pouze hlavní fotoaparát o rozlišení 64 Mpx, který podává pouze průměrné výsledky z hlediska množství detailů, ostrosti či expozice. Průměrný uživatel si s ním však vystačí a k dispozici je i noční režim. Dále je ve výbavě dvojice 2Mpx senzorů (makro a monochromatický), jejichž přítomnost je zde snad jen z toho důvodu, aby bylo možné tvrdit, že má novinka trojnásobný snímač. 16Mpx čelní kamerka je pak vhodná pro občasné pořízení selfies, rovněž však nečekejte nic než průměr, co se kvality týče. Video je možné, jak již bylo zmíněno, natáčet maximálně ve Full HD ve 30 FPS, což dnes také již nikoho neoslní. Podobně jako u displeje tak vyvstává otázka, jestli není možné ve stejném cenovém segmentu získat mnohem více...

Líbilo se nám
  • 64Mpx hlavní snímač
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx snímače

Software: Android 11 a Color OS 12

Ačkoliv mobil dorazil k nám na trh ve chvíli, kdy se Android 12 stává poměrně běžnou výbavou nových telefonů, je stále vybaven starším Androidem 11. Nadstavba ColorOS 12 pak skýtá spoustu možností úprav, místy však může působit trochu těžkopádně a příliš nenadchnou ani předinstalované aplikace, jako je Booking.com, Facebook, Tik Tok a některé jiné. V době testování byly v telefonu dubnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • široké možnosti úprav
Nelíbilo se nám
  • zatím stále Android 11

Zhodnocení

Oppo Reno7 Lite má sice pěkný design zad se svítícími kruhy, jen to však k úspěchu nestačí. Přičteme-li k takovéto výbavě velmi ambiciózní oficiální cenu (zhruba 9,5 tisíc korun), pouze 60Hz displej či limitovanou fotovýbavu, nemá bohužel novinka v záplavě konkurence mnoho šancí na úspěch.

Oppo Reno7 Lite 5G 128+8 GB
Kde koupit nejvýhodněji

Oppo Reno7 Lite 5G 128+8 GB

Konkurence

Za podstatně lepší volbu považuji Samsung Galaxy A52s, který je lepší snad naprosto ve všem. Kromě 120Hz displeje totiž nabídne stereo reproduktory, výkonnější procesor i markantně lepší fotovýbavu.

Samsung Galaxy A52s 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Za menší příplatek může být vaše nová Motorola Edge 30, která je zároveň nejtenčím 5G telefonem současnosti. Novinka je vybavena 144Hz OLED displejem, stereo reproduktory i výkonnějším procesorem, navíc má 50Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením.

Motorola Edge 30

Rozměry159,4 × 74,2 × 6,8 mm, 155 g
DisplejPOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G+, 1×2,5 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 020 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

oppo-reno7-lite-5g
Klady
  • slušně výkonný procesor
  • pohotově reagující čtečka
  • alespoň základní zvýšená odolnost
  • stylová záda se svítícími kruhy
Zápory
  • zatím stále Android 11
  • zbytečné 2Mpx snímače
  • pouze jeden reproduktor neoslnivé kvality
  • umístění čtečky otisků prstů
  • pouze 60 Hz + tlustá brada
  • certifikace zvýšené odolnosti by mohla být vyšší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze