OnePlus X
recenze

OnePlus X

Povedená trefa
103

První model značky OnePlus byl často označován jako „zabiják iPhonu“, stejně jako mnoho jiných zařízení. Přestože se mu to samozřejmě nepovedlo, společnost OnePlus se dostala do povědomí mnoha uživatelů jako výrobce kvalitních smartphonu za skvělou cenu a tento trend pokračuje také u modelu OnePlus X.

Nedá mi to, abych se u značky OnePlus nezastavil trochu blíže. Tato značka je typickým výrobcem smartphonů nového věku, ve kterém tradiční značky ztrácí své postavení a na trhu se výrazně prosazují noví výrobci. Velká část z nich se snaží útočit především cenou a mezi ně patří také OnePlus.

OnePlus X, oficiální fotografie

Musím rozhodně poznamenat, že podle mne není správné dávat společnosti OnePlus větší význam, než jaký ve skutečnosti má. Běžní uživatelé o této značce nikdy neslyšeli a velký „hype“ se šíří pouze mezi relativně omezenou skupinou uživatelů. Děje se tak především na internetu a samozřejmě je to náležitě podpořené systémem pozvánek a vytvářením zdánlivé exkluzivity.

Výrobce OnePlus nepatří mezi významné hráče na trhu, ale přesto mu nelze upřít touha po inovacích. Jako jeden z prvních například použil u svého letošního modelu OnePlus 2 konektor USB-C. A stejně tak letos vůbec poprvé ve své historii představil ne jeden, ale hned dva přístroje. Model OnePlus X je menší, levnější, ale rozhodně neméně zajímavý jako jeho větší sourozenec.

Obsah balení:

  • OnePlus X
  • kabel microUSB
  • nabíječka s USB konektorem
  • ochranné silikonové pouzdro
  • fólie na displeji
  • sponka na vyjmutí SIM karty
  • průvodce rychlým začátkem
  • uživatelská příručka

Technické parametry OnePlus X

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 69 × 6,9 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 525 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2015, 7 000 Kč

OnePlus X – videopohled

Design a konstrukce: kov a sklo bez kompromisů

OnePlus X se designově jednoznačně řadí do lepší společnosti. Nenajdete žádné designové výstřelky, ale jednoduché a elegantní tvary a ostré hrany. Na druhou stranu ale nemohu říct, že by OnePlus X byl nějak zvlášť originální. Podobně vypadající telefony produkuje mnoho čínských výrobců.

Pochvalu si však OnePlus X zaslouží za kvalitní konstrukci a použité materiály. Kovový rámeček s jemným rýhováním působí elegantně a dobře jej doplňují skleněné plochy Gorilla Glass 3 na zádech i na přední straně. V případě černé varianty si můžete vybrat také variantu s keramickými zády, my však testujeme bílou. Na barvy si každopádně dávejte velký pozor – pro evropský trh je určená pouze černá verze modelu, protože bílá nepodporuje naše LTE sítě!

Osobně se mi černá líbí trochu více, protože zlatý rámeček u bílé verze působí až mírně narůžověle, a to není úplně můj šálek čaje. Nicméně konstrukce i zpracování je skvělé a design je velmi dobře vyhlazený až do nejmenších detailů, jako jsou například plastové předěly kovového rámu, které jsou precizně zabroušené. Když se chce, tak to zkrátka jde, o čemž jsme se samozřejmě přesvědčili také u jiných podobných výrobců, například u Kazamu a jejího modelu Tornado.

OnePlus X
OnePlus X je tenký pouhých 6,9 mm!

Rozměry 140 × 69 × 6,9 mm řadí OnePlus X mezi vcelku kompaktní přístroje, především jeho tloušťka pouhých 6,9 mm je - hlavně vzhledem k výbavě (ale k té až později) - opravdu úctyhodná. Hmotnost skleněné verze je příjemných 138 gramů, v případě keramické varianty však naroste až na 160 gramů.

Vzhledem k rozměrům je vám asi jasné, že OnePlux X není tabletofon. Přední straně dominuje OLED displej s úhlopříčkou 5 palců a rozlišením Full HD, což je na tuto úhlopříčku více než dostačující. Nad displejem je klasická sestava reproduktoru, přední kamerky, senzorů a také notifikační diody, kterou ale můžete nastavit pouze omezeně. Pod displejem se usadila tradiční trojice ovládacích kláves, tentokrát v senzorovém provedení. Bohužel však bez podsvícení a dokonce ani nevibrují.

V kovovém rámečku jsou kolem dokola umístěné nejrůznější prvky. Na spodní hraně se nachází dvojice mřížek, z nichž jedna skrývá reproduktor a druhá mikrofon. Mezi nimi se usadil standardní microUSB port, u nějž mi pouze vadilo jeho otočení vzhůru nohama proti tomu, na co jsem zvyklý. Horní hrana obsahuje pouze 3,5mm konektor pro připojení sluchátek a sekundární mikrofon.

Na pravé hraně se nachází klávesa pro odemčení telefonu, jejíž umístění rozhodně chválím. Pracovalo se mi s ní velmi dobře. Nad ní se nachází klasická klávesa pro ovládání hlasitosti a úplně nahoře se skrývá ještě šuplíček pro nanoSIM karty. Ano, karty, protože OnePlus X je Dual SIM zařízení a jednu z karet navíc můžete nahradit paměťovou kartou microSDXC. Levý bok je téměř prázdný, nachází se na něm pouze polohovatelné tlačítko pro přepínání profilu vyzvánění.

Až na čočku 13Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED jsou záda kompletně hladká a pokrytá jedním kusem skla. Sklo vypadá opravdu skvěle, ale jak už tomu bývá, na držení v ruce to není nic moc. Telefon v ruce celkem klouže a stejně tak počítejte s tím, že vám může snadno sklouznout i ze stolu nebo jiného místa, kam jej položíte. Pomoci však může silikonové pouzdro, které najdete přímo v balení.

Design a konstrukce
+ kvalitní zpracování - sklo na zádech klouže
+ hodnotné materiály - obrácené microUSB
+ povedený design
+ notifikační LED

Zvuk a kvalita reprodukce: průměr bez sluchátek

Po zvukové stránce nepatří OnePlus X mezi žádné šampiony. V balení sice dostanete ochranný obal, na sluchátka se však již nedostalo. Pro poslech hudby tedy musíte připojit do 3,5mm portu nějaká vlastní. Úlohu hudebního přehrávače pak na sebe bere aplikace Hudba Play. Pokud čtete pravidelně mé recenze, tak již jistě víte, že aplikaci Hudba Play nemám rád, ale jako základní hudební přehrávač poslouží dobře. Navíc se nezapomnělo ani na ekvalizér.

OnePlus X

Pokud budete mít připojená sluchátka, tak se zpřístupní také povedená aplikace OnePlus Radio pro poslech FM rádia, které nechybí ani podpora RDS. Poslech přes hlasitý reproduktor berte pouze jako nouzovku – je sice hlasitý, ale kvalitou rozhodně neohromí. I přes dvojici mřížek na spodní hraně se navíc nejedná o stereo. Reproduktor je totiž pouze v jedné mřížce – druhá skrývá mikrofon.

Zvuk a kvalita reprodukce
+ dostatečná hlasitost - horší kvalita zvuku
- chybějící sluchátka v balení

Baterie a výdrž: v malém těle velký duch

V oblasti výdrže mne OnePlus X opravdu překvapil. I přes malé rozměry se jej podařilo osadit vestavěným akumulátorem o kapacitě 2525 mAh, což je solidní hodnota. Při běžném používání se bez problémů dostanete na den a půl výdrže, při šetrnějším zacházení pak téměř ke dvěma dnům na jedno nabití. Takových zařízení dnes na trhu mnoho není.

Skvělý výkon odvedla novinka od OnePlus také v našem standardním testu přehrávání streamovaného videa z internetu. Naše testovací video se přehrávalo více než devět hodin v kuse, což je hodnota, na kterou rozhodně nedosáhne každý smartphone. Pro porovnání – modely jako LG G3, Samsung Galaxy S5 nebo Huawei P8 vydržely minimálně o dvě hodiny méně.

Baterie a výdrž
+ velmi dobrá výdrž baterie - chybí QuickCharge
+ dobrá spolupráce s OLED displejem

Displej a ovládání: Full HD na jedničku

V jedné ze zahraničních recenzí jsem četl kritiku displeje, který údajně není tak dobrý. S tímto názorem rozhodně nemohu souhlasit, protože displej modelu OnePlus X je podle mne skvělý! Jedná se o typ OLED, tudíž má klasicky skvělé podání černé barvy a trochu slabší bílou, ale celkově se jedná o špičku. Rozlišení Full HD (1920 × 1080 pixelů) na úhlopříčce 5 palců vytváří jemnost skvělých 441 pixelů na palec a obraz je tedy perfektně ostrý.

Displej OnePlus X je opravdu povedený

Pozorovací úhly jsou velmi dobré a barvy krásně živé, i když někdy možná trochu přesaturované. Co se mi ale líbí ještě více je způsob, jakým OnePlus pracuje s OLED displejem v systému. Uživatelské prostředí systému totiž výrobce upravil tak, aby co nejvíc využívalo černou barvu: černé je nastavení, výchozí tapety, dokonce i menu s aplikacemi má tmavé pozadí. Důvod je jednoduchý – OLED displeje totiž při zobrazení černé barvy nespotřebovávají žádnou energii.

Před rozbitím displej chrání tvrzené sklo Gorilla Glass 3. OnePlus nám tu také trochu podvádí a snaží se navodit dojem, že displej nemá prakticky žádné rámečky. Je to však pouze optický klam. Pokud máte jiné pozadí než černé, tak se rámečky hned projeví. Jinak je však jejich maskování opravdu povedené, protože černý rámeček téměř perfektně splývá s černým displejem.

Ovládání obstarává samozřejmě kapacitní dotyková plocha, jejíž reakce jsou přesné a rychlé. Klasická Android tlačítka jsou umístěna pod displejem a jsou senzorová. Reagují dobře, ale chybí jim bohužel podsvícení. Pokud však nemáte senzorové klávesy rádi, můžete si je nechat zobrazit přímo na displeji.

Displej a ovládání
+ jemné zobrazení - lehce přesaturované barvy
+ široké pozorovací úhly - chybí podsvícení kláves
+ rychlé a přesné reakce - horší čitelnost na slunci

Hardware a výkon: co víc si přát

Po hardwarové stránce není OnePlus X žádné ořezávátko. V jeho útrobách najdeme čipset Qualcomm Snapdragon 801 s čtyřjádrovým procesorem o taktu 2,3 GHz, grafikou Adreno 330 a 3 GB paměti RAM. To je výbava, kterou měly například loňské vlajkové lodě různých výrobců, ovšem s tím rozdílem, že u OnePlus za ní zaplatíte pouze zlomek ceny.

Výsledky benchmarků AnTuTu, Vellamo a Geekbench 3

Výkonu má OnePlus X více než dostatek na vše, co od podobného smartphonu budete chtít, a omezovat vás nebude ani interní paměť, která má sice kapacitu pouhých 16 GB (uživatel má k dispozici zhruba 10 GB), ale můžete si ji rozšířit o dalších 128 GB pomocí paměťových karet microSDXC, na které případně můžete přesunou některé aplikace (závisí na aplikaci).

Díky velmi dobré optimalizaci operačního systému se můžete spolehnout na skvělou rychlost systému a rychlé reakce. Pomáhá tomu však také samotný výkon, který sice nestačí na dnešní špičku, v dané kategorii však patří k tomu nejlepšímu. Výsledky benchmark testů mluví za vše.

Hardware a výkon
+ vysoký výkon - základní dostupná paměť pouze ~10 GB
+ podpora paměťových karet
+ rychlé reakce

Operační systém a uživatelské prostředí: Oxygen OS čistý jako lilie

OnePlus X používá operační systém Oxygen OS ve verzi 2.1.3-X, což je prakticky čistý Android 5.1, který výrobce upravil pro své potřeby. Můžeme to přirovnat například k CyanogenModu, prostě samostatná distribuce systému Android. O podporu Google služeb se však bát nemusíte, ty samozřejmě v systému nechybí.

Úvodní nastavení

Oxygen OS je naprosto minimalistický a až na pár detailů byste ho nepoznali od čistého Androidu. Dokonce i složky jsou udělané stejně. Přesto zde však několik rozdílů najdeme. Jedná se například o již zmíněné barevné schéma, které je přizpůsobené OLED displeji. Další drobnosti najdeme v nastavení – můžete si zde totiž nastavit různá gesta jako například odemčení telefonu poklepáním na displej. Zamknout jej však už musíte tlačítkem, poklepání bohužel nestačí.

Domovská obrazovka a Shelf

Zajímavou funkcí je možnost zobrazení ovládacích kláves přímo na displeji v případě, že vám nevyhovují ty senzorové pod displejem – senzorové klávesy se následně deaktivují. Navíc si také můžete prohodit klávesu Zpět a přepínání mezi aplikacemi nebo na všechny tři tlačítka nastavit různé akce při dvojkliku nebo přidržení.

Menu s aplikacemi, notifikační lišta a nastavení

Samotné uživatelské prostředí odpovídá tomu, na co jste u Androidu zvyklí: klasické plochy, menu s aplikacemi, widgety a notifikační lišta s rychlým nastavením. Jediným rozdílem je samostatná obrazovka s názvem Shelf, kterou výrobce do prostředí zakomponoval. Je umístěna úplně vlevo v seznamu obrazovek, podobně jako HTC BlinkFeed, a můžete si na ni umístit praktické funkce od seznamu nejpoužívanějších kontaktů až po klasické widgety.

Zajímavým prvkem, kterým výrobce OnePlus X osadil, je polohovací klávesa na levém boku. Má celkem tři polohy a umožňuje vám přepínat mezi třemi profily vyzvánění – Všechna oznámení, Pouze prioritní vyrušení a Žádná vyrušení. Nicméně osobně jsem si tuto funkci moc neoblíbil, neb mám radši klasické nastavení, které mi umožňuje vypnout zvuky například do příštího budíku apod.

Operační systém a UI
+ velmi dobrá optimalizace - slabší základní výbava
+ téměř čistý Android
+ šikovné funkce navíc
+ tmavé schéma systému
+ obrazovka Shelf

Fotoaparát a videokamera: 13Mpx zklamání

OnePlus X je na zádech vybaveno fotoaparátem s rozlišením 13 Mpx a světelností f/2.2. Ačkoli na papíře to nezní vůbec špatně, reálné výsledky jsou trochu jiné. Fotoaparát bohužel nepodává úplně nejlepší výsledky. Přestože je rychlý, a tím myslím opravdu rychlý, jeho výsledky mne spíš zklamaly. Fotografie nejsou ostré, ztrácí se detaily a fotoaparát má často problém se scénami s větším dynamickým rozsahem.

Prostředí fotoaparátu

Při horším světle se pak projevuje opravdu značné množství šumu a pokud chcete fotit večer nebo v noci, tak se připravte na velmi rozmazané snímky, které kvůli softwarové redukci šumu ztrácí všechny detaily. Dokonce i při skvělém osvětlení ve studiu jsou fotografie zašuměné, což mne celkem překvapilo.

Potěší několik režimů fotoaparátu – zrychlený pohyb (time-lapse), zpomalený pohyb (slow-motion), klasické focení, nahrávání videa a panorama. Jinak jsou ale možnosti nastavení opravdu velmi omezené. Při focení můžete aktivovat vylepšení „Krása“, které najde využití především při focení selfies. Na ta je připravena přední 8Mpx kamerka, která již spadá do běžného průměru předních snímačů.

S telefonem můžete samozřejmě natáčet také video. V rozlišení Full HD nahrává rychlostí 30 FPS, ale můžete využít také slow-motion, kde se 4× zpomalené video natáčí v HD rozlišení a 25 snímcích. Kvalita klasického videa je spíše průměrná, ale slow-motion je spíš špatné.

Fotoaparát a video
+ rychlé reakce - horší kvalita fotografií
+ solidní přední fotoaparát - špatné výsledky při horším světle
- nekvalitní slow-motion video
- omezené možnosti nastavení

Multimediální funkce a aplikace: král všech chuďasů

Kapitola o aplikacích bude velmi strohá, a to z jednoduchého důvodu – OnePlus X má předinstalováno pouze 29 aplikací a z toho je více než polovina přímo od Google. Jsou to aplikace jako Mapy, YouTube, Hangouts a podobné. Pro základní používání zde však najdete vše potřebné.

Aplikace Fotky Google

Pro přehled fotografií a videozáznamů je zde aplikace Fotky od Googlu. Nemohu říct, že by tato aplikace byla vyloženě špatná, nabízí například povedený editor fotografií, spoustu možností sdílení nebo zálohování fotografií na účet Google, ale podle mého názoru je velmi nepřehledná a nemám ji moc rád.

Aplikace Hudba Play

Přehrávání hudby obstarává opět Google aplikace, a to sice Hudba Play, o které jsem se již zmínil. Umí přehrávat lokální hudbu a nabízí také ekvalizér, pořád vám však vnucuje službu online streamování, což mne jako uživatele Spotify dost obtěžuje.

Klasickou sestavu Google aplikací jako YouTube, Hangouts, Google+, prohlížeč Chrome, Disk Google a další doplňuje alespoň povedený správce souborů. Ten v sobě mimo jiné integruje také Disk Google, což by se uživatelům tohoto cloudu mohlo docela líbit.

Google Play

Jinak jste ale odkázáni na obchod s aplikacemi Google Play, ve kterém si musíte stáhnout vše ostatní. Nicméně neberte to jako kritiku, protože věřím, že mnoho uživatelů je naopak doslova nadšených, když v telefonu nemají předinstalovanou fůru zbytečností.

Multimédia a aplikace
+ kvalitní FM rádio - chudší základní výbava
+ ekvalizér hudebního přehrávače - nemám rád Fotky a Hudbu od Googlu

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: v režii Googlu

Telefonní aplikace OnePlus X je klasicky androidí. Je rozdělená na tři samostatné karty, mezi kterými se můžete přepínat přetažením obrazovky – Rychlá volba, Poslední a Kontakty. Obsah jednotlivých karet je myslím zcela zřejmý: Rychlá volba obsahuje uživatelské zkratky pro rychlý přístup k oblíbeným kontaktům, karta Poslední obsahuje přehledný protokol hovorů a karta Kontakty samozřejmě kontakty.

Telefonní aplikace

Kontakty jsou nejen integrovány do telefonní aplikace, ale mají také svou vlastní aplikaci. Zobrazení je přehledné a ke kontaktům můžete přidat všechny detaily, na které si vzpomenete. Zajímavá je však klávesnice, protože hned po prvním zapnutí telefonu dostanete na výběr ze dvou typů – klasické Google klávesnice v Material designu, nebo známé klávesnice SwiftKey. Kterou si vyberete, je pouze na vás.

SMS zprávy a klávesnice

Pro SMS zprávy je připravena běžná aplikace Messenger. Zprávy se řadí do konverzací, nastavení jsou naprosto základní, ale doručenky samozřejmě nechybí. A pokud chcete v telefonu pracovat s e-maily, můžete využít předinstalovanou aplikaci Gmail. Nedávno se naučila pracovat i s jinými účty než jen s těmi od Googlu, takže ji můžete používat jako běžný e-mailový klient. Je vcelku povedená a mezi uživateli všeobecně oblíbená.

Telefonování, adresář, zprávy
+ přehledný a podrobný adresář - chybí poznámky během hovorů
+ dvě klávesnice již v základu
+ různé typy příloh k SMS

Organizér a GPS: nutný základ

Tato kapitola tak trochu navazuje na kapitolu o aplikacích. Výbava je v základu zkrátka velmi skromná, ale i tak zde najdeme některé aplikace pro organizaci času a pracovní nasazení.

Google Kalendář

V první řadě je to samozřejmě Kalendář Google, typický kalendář systému Android. Je dobře integrovaný do systému, takže vám dokáže například automaticky přidávat události podle zpráv v e-mailu. Jinak je jeho použití vcelku pohodlné, líbilo se mi hlavně zobrazení Plán s kompletní agendou. Kalendář podporuje také synchronizaci, ale zde jste omezeni pouze na Google účet. Pokud používáte například Exchange, budete si muset doinstalovat jiný.

Kancelářský balík Google – Dokumenty, Tabulky a Prezentace

Nálepku Google na sobě má také kancelářský balík. Aplikace Dokumenty, Tabulky a Prezentace spolupracují s Google Docs a poslouží nejen pro prohlížení dokumentů Word, Excel a PowerPoint, ale také pro jejich editaci. Obecně si myslím, že jsou to velmi povedené aplikace, pracuje se mi s nimi dobře a je fajn, že jsou v systému už od začátku.

Poznámky Google Keep, Hodiny a Kalkulačka

Poznámky má na starosti opět Google, a to sice se svou povedenou aplikací Keep. Ta se umí synchronizovat s vaším účtem napříč zařízeními a slouží také jako úkolovník. Organizační část uzavřeme zmínkou o Hodinách (budík, světový čas, stopky, časovač) a základní kalkulačce.

Google mapy

Pro určení polohy můžete v OnePlus X využít podporu systémů americké GPS, ruský GLONASS a také čínské BeiDou. Popravdě netuším, jak běžný uživatel v našich končinách pozná rozdíl, ale důležité je, že hledání satelitů je rychlé a připojení stabilní. Vy pak můžete využívat například známou aplikaci Google Mapy, která se po dlouhé době naučila také pracovat offline.

Organizér a GPS
+ kancelářský balík od Google</td> - chybí synchronizace s Exchange
+ kvalitní kalendář - nepohodlná správa vyzváněcích profilů
+ poznámky a úkoly Keep
+ podpora GPS, GLONASS i BeiDou

Konektivita a internet: pozor na barvičky!

V oblasti konektivity si u OnePlus X musíte dávat velký pozor. Existují totiž tři varianty s různou podporou sítí LTE, přičemž bílou variantu si rovnou škrtněte – ta je určena pro čínský trh a s naším LTE si vůbec nerozumí. Pokud se tedy budete ohlížet po černé variantě, tak si musíte ještě dát pozor na to, zda se jedná o americkou nebo evropskou variantu. No prostě složitosti…

OnePlus X

Jakmile ale zvolíte správný model, tak se můžete spolehnout na kompletní sestavu českých LTE frekvencí a podpora 2G a 3G sítí je pak samozřejmostí. Důležité je zmínit, že OnePlus X je také Dual SIM! V šuplíčku se totiž skrývají dva sloty pro nanoSIM, přičemž jednu z nich můžete nahradit paměťovou kartou. Oba dva sloty navíc podporují 4G, což rozhodně může přijít vhod.

K internetu se připojíte také pomocí Wi-Fi, podporovány jsou také funkce Miracast nebo Wi-Fi Direct. Z bezdrátových sítí je zde ještě Bluetooth ve verzi 4.0, na NFC se ale bohužel nedostalo.

Konektivita a internet
+ podpora Dual SIM - zmatky ohledně různých verzí
+ 4G konektivita - absence NFC
- Bluetooth ve starší verzi 4.0

Závěr a zhodnocení: jeden z nejlepších

OnePlus X je podle mého názoru jedno z nejpovedenějších zařízení ve své cenové kategorii, s tím asi mnozí souhlasí. Jeho hlavním problémem je však dostupnost. Výrobce OnePlus totiž u nás nemá žádné oficiální zastoupení a orientuje se výhradně na prodej zařízení přes internet. A aby toho nebylo málo, často potřebujete pozvánku, abyste si zařízení vůbec mohli objednat. Tento přístup je jistě zajímavý a je to i jeden z důvodů, proč se vůbec o OnePlus tolik mluví. To však neznamená, že je mi jakkoliv sympatický.

Pokud se však dokážete k telefonu dostat přímo ze stránek výrobce, za sedm a půl tisíce korun získáte opravdu skvělý telefon s kvalitní konstrukcí, skvělou výdrží baterie, povedeným displejem, podporou všech LTE frekvencí – pozor, pouze u černé varianty pro Evropu – a výkonným hardwarem. Pro někoho může být také velká výhoda téměř čistý operační systém bez jakéhokoli balastu kolem.

OnePlus X
Kromě ochranného krytu v balení si můžete na stránkách výrobce objednat také různé stylové kryty

Jedním z mála nedostatků je především horší kvalita fotoaparátu, který opravdu není chloubou, a zamrzí absence NFC. Jinak si ale nevzpomínám na nic, co by mi vyloženě vadilo, a když opět přihlédnu k ceně sedm a půl tisíce korun, tak mám bohužel jednu mnohem větší starost… Velmi těžko se mi hledají konkurenti.

Jestliže hledáte dobře zpracovaný smartphone s kvalitní výbavou a nebojíte se věnovat trochu času a odvahy k tomu, abyste získali pozvánku a objednali si jej přímo ze stránek výrobce, může být pro vás OnePlus X zajímavou volbou. Pokud byste se však chtěli spolehnout na nějakého prodejce přímo u nás, přiblížíte se k hranici 10 tisíc korun. V této oblasti je sice konkurence už značně větší, ale i zde má OnePlux X čím zaujmout.

Konkurence

LG G3

Nejprve zkusíme najít nějakého konkurenta v cenové hladině sedmi tisíc korun. Napadá mne například LG G3, loňská vlajková loď od LG. Tento model je sice trochu větší, ale nabízí takřka shodnou výbavu a rozhodně lepší fotoaparát. Dnes je však už trochu problém tento model sehnat, i když pořád je to menší problém než v případě OnePlus X.

Samsung Galaxy A5

Samsung v této cenové kategorii nabízí model Samsung Galaxy A5. Velikostí, designem i zpracováním jsou tyto modely podobné, ale OnePlus nabízí mnohem lepší výbavu, navíc s Full HD displejem proti HD u Samsungu.

Nokia Lumia 830

A pokud byste zrovna nebazírovali na Androidu, tak s příplatkem tisíc korun ještě můžete zastihnout povedený Windows smartphone Nokia Lumia 830. Velikostí jsou opět oba modely podobné, Nokia však disponuje pouze HD displejem. Na druhou stranu má špičkový fotoaparát, což může hrát při rozhodování také velkou roli.

oneplus-x
Klady
  • při nákupu u výrobce velmi dobrá cena
  • podpora paměťových karet
  • podpora Dual SIM s 4G konektivitou
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • špičkový Full HD displej
  • skvělá hardwarová výbava
  • dobrá optimalizace systému
  • povedený design
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • absence NFC
  • nekvalitní fotoaparát
  • zmatky kolem 4G konektivity
  • velmi špatná dostupnost
Diskuze ke článku
Václav Mach
Václav Mach
Děkuji Vojto za recenzi, příjemné čtení.
Lukáš
No, nevím pánové, ale tenhle telefon stojí 7500kč, za takový peníz moc z těch telefonů co zde píšete nepořídíte. A jelikož jsem majitelem černé eu varianty a rukama mi prošly asi všechny vlajkové lodě za x let zpátky, tak takové překvapení když jsem telefon poprvé vzal do ruky vzpomínám naposledy u iphonu4, tady se ale co do designu a konstrukce nechytá ani Apple, natož LG, nebo Samsung, je to precizně zpracovaná stylovka, s překvapivou výdrží, odladěným systémem, bez jakýchkoliv zbytečností.... pro mě je to ryzí smartphone pro lidi co si nepotrpí na zbytečnosti, ale spíše na funkčnost a precizní zpracování. Kov, zahnuté sklo, kompaktnost... to prostě nelze k LGG3 a podobným přirovnávat.
'_'
Ako fakt ? Pozvanky ? Si robite prdel nie ? Povedzme ze by som si ho objednal z ciny ... dojde a nieco s nim nebude v poriadku . Co potom ? Mam ist do ciny ? Prefackat to decko ze to dodrbalo ? Nie nie ...
juhi
no je zaujimave ze cinankovia vedia do toho mobilu vtesnat takuto bateriu...A v iphone akosi nic...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze