OnePlus Nord CE 5G
recenze

OnePlus Nord CE 5G

Výkon a nabíjení jako recept na úspěch?
5

Pokud uvažujete o novém smartphonu a váš limit je okolo 10 tisíc korun, neměli byste si nechat ujít OnePlus Nord CE 5G. Za rozumnou cenu nabízí solidní hardwarovou výbavu i povedený design, rozhodně však není novinka dokonalá. O přednostech i nedostatcích se dočtete v recenzi.

OnePlus Nord CE 5G sází na 90Hz AMOLED panel, výkonný Snapdragon 750G i velmi rychlé nabíjení. K tomu se může pochlubit líbivým designem i pověstnou nadstavbou OxygenOS. Uspěje proti nelítostné konkurenci ve střední třídě?

OnePlus Nord CE (RECENZE) - Výkon a nabíjení jako recept na úspěch?

Technické parametry OnePlus Nord CE 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce159,2 × 73,5 × 7,9 mm, 170 g, konstrukce: klasická
DisplejAMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 750G, , GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2021, 7 500 Kč

Obsah balení: s pouzdrem, jak se nám to líbí

Černá krabička ukrývá telefon s průhledným ochranným pouzdrem ze silikonu, napájecí adaptér a kabel typu USB-A/USB-C. Jak je u OnePlus zvykem, nechybí ani děkovný dopis od výrobce a sada příruček.

OnePlus Nord CE 5G
Líbilo se nám
  • kompletní balení včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: jen tak se neokouká

OnePlus Nord CE do redakce dorazil v modrém provedení Blue Void, které si nás získalo od první chvíle po vybalení. Azurová záda s tmavě modrým akcentem na bocích nejenže vypadají pěkně, ale jsou také praktická, neboť mají matnou povrchovou úpravu. Otisky na zádech díky tomu spatříte jen sporadicky a telefon se příjemně drží, i když v zimě může bez obalu trochou klouzat.

Za design si OnePlus Nord CE tedy odnáší jedničku s hvězdičkou, zklamala mě však absence ikonického posuvného tlačítka pro přepínání zvukových režimů, které je extrémně praktické. Na pravém boku je pouze tlačítko vypínací, na straně druhé dvojice oddělených tlačítek pro ovládání hlasitosti. Kousek nad nimi se ukrývá slot pro maximálně dvě nanoSIM karty, který prozrazuje další nedostatek zařízení. Kolem slotu chybějící silikonové těsnění napovídá, že zařízení nemá žádnou zvýšenou odolnost (pravděpodobně ani neoficiální), což je rozhodně škoda.

Zákazníky tak potěší alespoň příjemné rozměry i relativně nízká hmotnost 170 gramů, díky čemuž se Nord CE pohodlně používá. Příjemným zjištěním je rovněž přítomnost 3,5mm jacku na spodní straně.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • relativně nízká hmotnost
  • praktické zpracování zad
Nelíbilo se nám
  • bez zvýšené odolnosti
  • chybí praktické posuvné tlačítko

Displej: 90Hz AMOLED

Podstatnou část přední strany vyplňuje 6,43palcový AMOLED panel s podporou 90Hz obnovovací frekvence a zcela dostačující jemností 410 PPI. Displej s relativně tenkými rámečky je plochý a již z výroby jej chrání fólie. O přítomnosti ochranného skla OnePlus bohužel neinformuje.

Po celou dobu používání jsem byl s obrazovkou velmi spokojen – má více možností nastavení barevného podání, přítomen je také ambientní režim (který může být neustále aktivovaný a poslouží tak jako Always-On) a zcela dostačující je i maximální jas. Průstřel pro selfie kamerku by možná mohl být o krapet menší (při porovnání s některými dalšími průstřely u OLED panelů), rozhodně však nepůsobí nijak rušivě.

OnePlus Nord CE 5G

Důležitou součástí obrazovky je rovněž integrovaná čtečka otisků prstů optického typu s bílým podsvícením. Ta funguje příkladně a nikdy neměla problém s rozpoznáním prstu. Přítomna je rovněž možnost klepnutí na displej a následného zobrazení ambientního režimu nebo efekt „Horizon Light“, kdy se při příchozí notifikaci rozsvítí boky displeje.

Líbilo se nám
  • dostatečná maximální svítivost
  • ambientní/Always-On režim
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • ochranná fólie již z výroby
Nelíbilo se nám
  • výrobce neinformuje o nasazení ochranného skla

Zvuk: pouze mono

OnePlus Nord CE disponuje pouze jediným reproduktorem na spodní straně, který doprovází 3,5mm jack. Repráček hraje dostatečně nahlas i dostatečně kvalitně, absence sekundárního reproduktoru je však vzhledem k ceně vcelku zklamáním.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor

Výkon hardwaru: nezklame

Díky relativně výkonnému Snapdragonu 750G a 8 až 12 GB RAM typu LPDDR4X mají uživatelé dostatek výkonu i moderní konektivitu 5G. Zařízení fungovalo po celou dobu používání pěkně svižně a nemělo problém s hraním her na vyšší detaily/plynulost či s několika náročnějšími aplikacemi spuštěnými najednou. Z integrovaného úložiště o velikosti 128/256GB si systém ukousne zhruba 20 GB. Úložiště je typu UFS 2.1, na rychlost si však nemohu ani tak stěžovat. Slot pro paměťovou kartu schází.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet slot pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: rychlé nabíjení i dlouhá výdrž

Výrobce telefon osadil 4 500mAh baterií s podporou rychlého nabíjení Warp Charge 30T Plus (slovíčko „Plus“ odkazuje na mírná softwarová vylepšení oproti Warp Charge 30T). Nabití z 0 na zhruba 70 % kapacity baterie zabere jen půl hodinky, do 100 % pak necelou hodinu času. Excelentní však není jen nabíjecí rychlost, ale rovněž výdrž telefonu. OnePlus Nord CE s přehledem zvládá jeden den náročného používání (focení, chatovací aplikace, prohlížeč, e-mail). Při volnějším tempu by se tak běžný uživatel mohl dostat na 1,5, ale i 2 dny bez nabíjení. Prodloužení životnosti baterie má zajistit funkce optimalizovaného nabíjení, která nabíjení upraví podle zvyků uživatele. Bezdrátové nabíjení chybí, což je ale vzhledem k nižší ceně pochopitelné.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž

Konektivita: vše důležité včetně 5G

OnePlus Nord CE podporuje kromě 5G rovněž Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 (s podporou kodeků aptX HD, LDAC i AAC) i NFC pro bezkontaktní placení a rychlé spárování. Z dalších technologií nechybí GPS, GLONASS, Galileo a Beidou.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: nenadchne, ale ani neurazí

Fotovýbava nijak nevyčnívá z průměru a v některých oblastech by rozhodně mohla podávat lepší výkony. Hlavní 64Mpx snímač, který standardně fotí 16Mpx snímky, sice nabídne vysoké rozlišení i rozumnou clonu f/1.79, často má však potíže s ideálním nastavením kontrastu a mnohdy i nekonzistentním barevným podáním. Fotky jsou také (částečně možná kvůli absenci OIS) občas mírně rozmazané, a to i ve středu snímku. S rozmazanými fotografiemi má problém i ultraširokoúhlý objektiv, a to i při focení ze stabilizované polohy. Vcelku dobře naopak funguje dvojnásobný digitální zoom, se kterým je za dobrého světla možné zachytit vcelku pěkné snímky. Nakonec zbývá 2Mpx bokeh senzor, který je bohužel pouze do počtu, a 16Mpx selfie kamerka s clonou f/2.5, jež kvalitou rovněž nijak nepřekvapí.

Hlavní fotoaparát Ultraširokoúhlý objektiv Bokeh senzor
Rozlišení 64 Mpx 8 Mpx 2 Mpx
Světelnost objektivu f/1.79 f/2.25 f/2.4
Ohnisková vzdálenost/rozsah záběru 26 mm 119°
Velikost pixelů 1,4/0,7 μm ? μm ? μm
Ostření PDAF fixní
Optická stabilizace ne ne ne

Videa lze natáčet maximálně ve 4K při 30 FPS, a to pouze na hlavní snímač. Ultraširokoúhlý objektiv umožňuje natáčet maximálně ve Full HD. Pořízení zpomalených záběrů je pak dostupné v HD rozlišení při 240 snímcích za sekundu, případně ve Full HD se 120 FPS. Fotoaplikace je povedená, funguje svižně a snadno se v ní orientuje, jen to však bohužel nestačí. Pochválit naopak mohu vcelku rychlé přeostřování při natáčení videa.

Ukázka fotografií z hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, dvojnásobného digitálního zoomu i maximálního 10× přiblížení

OnePlus Nord CE 4K 30 FPS

OnePlus Nord CE 4K 30 FPS

OnePlus Nord CE Full HD 30 FPS

OnePlus Nord CE slo-mo HD 240 FPS

OnePlus Nord CE slo mo Full HD 120 FPS

Líbilo se nám
  • slušný 2× zoom
  • povedená fotoaplikace
  • rychlé přeostřování
Nelíbilo se nám
  • kvalita snímků je přinejlepším průměrná
  • fotoaparáty mají problémy s ostrostí i kontrastem

Software: osvědčený OxygenOS

V telefonu najdeme Android 11 s květnovými bezpečnostními záplatami a nadstavbou OxygenOS, která funguje svižně a podle mého názoru obsahuje jen to důležité, takže nemusíte po prvním zapnutí vymazat bloatware v podobě booking.com apod. Výrobce garantuje dva roky velkých updatů operačního systému a tři roky bezpečnostních záplat.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • garance tříleté bezpečnostní podpory
  • bez bloatwaru

Zhodnocení

OnePlus Nord CE má potenciál oslovit velké množství zákazníků, kterým jde o vzhled, výkon, kvalitní displej, výdrž a rychlé nabíjení. Pokud je naopak jejich prioritou focení, pravděpodobně najdou u konkurence lepší fotomobil. Přidanou hodnotou OnePlus je rovněž nadstavba OxygenOS, časté aktualizace a softwarová podpora.

Konkurence

Vášnivým fotografům bych doporučil zvážit nákup Google Pixelu 4a, který má rovněž delší softwarovou podporu, ale pouze 60Hz obrazovku a pomalejší nabíjení.

Google Pixel 4a

Rozměry144 × 69,4 × 8,2 mm, 143 g
DisplejOLED, 5,8" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 140 mAh

Větší displej se 120Hz obnovovací frekvencí, odolnost IP53 a lepší fotovýbavu nabídne Xiaomi Redmi Note 10 Pro.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128+8 GB

Rozměry164,5 × 76,2 × 8,1 mm, 192 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 020 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

oneplus-nord-ce-5g
Klady
  • povedená nadstavba OxygenOS
  • kvalitní 90Hz AMOLED panel
  • velmi rychlé nabíjení
  • dostatek výkonu
  • praktický povrch zad
  • elegantní design
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Zápory
  • někomu může scházet slot pro paměťové karty
  • bez zvýšené odolnosti
  • pouze mono zvuk
  • neoslnivá fotovýbava
Diskuze ke článku
Jaroslav Loskot
Jaroslav Loskot
Konkurence určitě není Redmi Note 10 Pro ale Xiaomi Mi 11 Lite 5G, který za stejné peníze nabízí a mnoho více (SD780G, výborné fotoaparáty, lehčí, odolnost IP53, stereo reproduktory...)
Juraj Čertík
Juraj Čertík
Celkom nechapem zmysel tohto modelu. Stary OnePlus Nord ma podobny alebo lepsi cipset a hlavne ma ikonicky prepinac profilov, bez toho si OnePlus proste neviem predstavit. Inak sa jedna o identicke telefony.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze