OnePlus 8 Pro
recenze

OnePlus 8 Pro

Ve při s vlajkovými loděmi
25

OnePlus již dávno není zabijákem vlajkových lodí. Naopak se z něj stal jejich soupeř, který jim směle konkuruje. Bohužel však již nejen výbavou a možnostmi, ale také cenou. Nejnovější a nejvybavenější OnePlus 8 Pro nabídne ledacos – super procesor, 120Hz displej, čtyři foťáky či bezdrátové nabíjení. Za takovou výbavu si však výrobce řekne minimálně o 25 tisíc korun.

Redakčním testem již prošel „základní“ OnePlus 8 a nyní nastal čas na variantu s přídomkem Pro, tedy to aktuálně nejlepší, co od OnePlus můžete pořídit. Výrobce se opět snažil a přináší minimálně papírově nekompromisní telefon s Androidem, který oslňuje na všechny strany. Mimochodem, drtivou většinu neduhů běžného OnePlus 8 dokáže OnePlus 8 Pro eliminovat. Máme zde bezdrátové nabíjení i zvýšenou odolnost. Jenže pryč jsou doby, kdy OnePlus stálo třeba i méně než 15 tisíc korun. Novinka se naopak směle řadí k těm vůbec nejdražším telefonům na českém trhu. Počítejte minimálně s 25 tisíci korunami . A když budete chtít nejvyšší výbavu, je to dokonce 28 tisíc.

OnePlus 8 Pro – videorecenze

Technické parametry OnePlus 8 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce165,3 × 74,4 × 8,5 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,78" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 510 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost,

Obsah balení

V prodejním balení, které byste v záplavě dalších pro kontrastní červený odstín rozhodně nepřehlédli, najdete samotný telefon, koncovku nabíječky, USB kabel a silikonové ochranné pouzdro. Sluchátka či nějaké šikovné redukce bohužel chybí.

UNBOXING: OnePlus 8 a 8 Pro

Konstrukční zpracování: preciznost především

Vzhledově si vás telefon dokáže získat. Pro někoho bude sice značka „OnePlus“ nic neříkající, ale jelikož za ním stojí Oppo, není velkým překvapením, že máme tu čest s velmi precizně zpracovaným strojem. Obě skleněné strany jsou zaoblené a téměř plynule na sebe navazují. V kontrastu s tím zaujme naopak takřka plochá horní a spodní hrana matně kovového rámečku, který odstínem velmi dobře maskuje nezbytné anténní předěly.

Ergonomie je výtečná, telefon se velice příjemně drží.

Dokud na telefon nesáhnete, budete se moci kochat úchvatně lesklým povrchem. Správně ale tušíte, že krása střídající nádheru mizí v okamžiku doteku. Na těle se okamžitě objeví nevzhledné otisky prstů. Nelíbí se nám to, opět, ale to je tak jediné, co s tím naděláme. V lesklých površích se zhlédli téměř všichni výrobci.

Výtečná ergonomie, telefon se velice příjemně drží, jde ruku v ruce se zpracováním. K němu dodejme, že se telefon pyšní certifikací IP68 a kromě prašného prostředí přečká i nečas v podobě koupele ve vodě, a to se hodí. Problematickými místy může být USB-C či šuplíček pro až dvě nano SIM karty, avšak obojí vodě odolává. Kromě konektoru a šuplíčku stojí za zmínku i pohodlná odemykací klávesa či již tradiční posuvník, kterým snadno upravíte vyzváněcí profil.

Pokud máme telefonu něco vytknout, je to výrazně vystupující modul fotoaparátů, kvůli kterému se mobil při položení nešikovně kývá. Chápeme, že výrobce nasadil lepší hlavní fotoaparát, ale než kývající se telefon, to raději o něco tlustší konstrukci.

Líbilo se nám
  • precizní až luxusní vzhled
  • poměrně dobře padne do ruky
  • tlačítka jsou po ruce
  • praktický posuvník
  • zvýšená odolnost
Nelíbilo se nám
  • výrazně vystupující modul fotoaparátů
  • na těle ulpívají otisky prstů

Displej: úžasná podívaná

Na displej lze pět opravdu jen samé ódy. Jakmile jej rozsvítíte, váš zrak spočine na téměř 6,8palcovém AMOLED panelu s jemným Quad HD+ rozlišením, který disponuje perfektně fungující regulací jasu, displej je tudíž čitelný za jakýchkoliv podmínek. Zážitek lze umocnit zapnutím 120Hz technologie, díky které se i prosté procházení nastavení stane působivým představením a doslova pastvou pro oči. Nastavení nabízí možnosti, jak si upravit barvy či celkový nádech displeje. Jistě jste si všimli, že je zobrazovač po stranách zakřivený. Na můj vkus až příliš, po stranách tak dochází k lehké deformaci obrazu. Nad a pod displejem jsou tenké rámečky, avšak v rámci kategorie jsou spíše větší, škoda.

OnePlus 8 Pro

Ačkoliv zde máme AMOLED displej, chybí režim Alaways-on, znovu škoda. Supluje jej ambientní režim, kdy se displej rozsvítí v momentě, kdy vám dorazí například e-mail, případně telefon uchopíte do ruky. Můžete si být jistí, že rozsvícení proběhne vždy, když máte zmeškanou událost. Přímo do displeje je integrována optická čtečka otisků prstů, která funguje velmi obstojně, ačkoliv občas prst napoprvé nerozpozná.

OnePlus 8 Pro
Líbilo se nám
  • skvěle čitelný AMOLED panel
  • 120Hz technologie při Quad HD+ rozlišení
  • množství nastavení
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • absence režimu Always-on
  • občas hůře reagující čtečka otisků prstů

Zvuk: hlasitý a kvalitní

Nijak se nešetřilo na zvuku, kdy se OnePlus 8 Pro může chlubit dvěma reproduktory, jeden je nad displejem, druhý na spodní hraně. Společně hrají hlasitě a dostatečně kvalitně, v tomto úhlu pohledu se OnePlus vyrovnává těm nejlepším. Výstup do sluchátek je možný jen skrze USB-C a případnou redukci. Tu však výrobce k telefonu nedodává.

OnePlus 8 Pro
Líbilo se nám
  • dva hlasité reproduktor
  • slušná dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • postrádá 3,5mm jack

Výdrž baterie: slušný standard

V těle telefonu se ukrývá baterie o kapacitě 4 510 mAh, což možná není oslnivá hodnota, avšak jeden celý den telefon spolehlivě zvládá i při náročnějším používání a nastavení 120 Hz. Pokud přepnete na 60 Hz, prodlouží se výdrž řádově o několik hodin. Velkou devízou telefonu je rychlé nabíjení. Dodávanou nabíječkou se telefon za půl hodinky dobije na 63 %. K úplnému nabití pak dojde za necelou hodinku a čtvrt.

OnePlus 8 Pro

To však není vše, OnePlus 8 Pro si rozumí i s bezdrátovým nabíjením, navíc rovnou výkonem 30 W. Takto se telefon na 50 % dostane za půl hodiny. Bohužel adekvátní nabíječka od OnePlus vás vyjde na zhruba 2 tisíce korun, což není zrovna málo. Mobil si rozumí i s bezdrátovým reverzním nabíjením, kdy se můžete o energii podělit s hodinkami, sluchátky či dalším telefonem podporujícím bezdrátové nabíjení.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 33 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 40 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 48 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 58 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 69 minut
Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • bezdrátové a reverzní nabíjení

Výkon hardwaru: bez omezení na několik let

Výkonově telefon cílí na ty nejnáročnější uživatele, důkazem jest procesor Snapdragon 865 spjatý v našem případě s 8GB RAM a 128GB úložištěm. Výkonu má telefonu na rozdávání. Ukazuje to i pátá příčka v AnTuTu. Smířit se však musíte s absencí slotu pro paměťové karty. Máte však možnost sáhnout po verzi s 256GB interní pamětí a 12GB RAM. Ta však stojí již 28 tisíc korun.

Líbilo se nám
  • špičkový procesor
  • dostatečně velká operační paměť
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje paměťové karty

Konektivita: kompletní nabídka

Do OnePlus 8 Pro lze vložit až dvě nanoSIM, přičemž na hlavním slotu je připravena podpora sítí 5G. Telefon umí Bluetooth 5.0 (s podporou aptX a aptX HD). Wi-Fi 802.11 zvládá pásma 2,4 i 5 GHz. K dispozici máte také NFC pro bezkontaktní platby a samozřejmost představuje drátové spojení skrze USB-C.

Nechybí podpora GPS a jeho alternativ: ruského GLONASSu, čínského BeiDou a evropského Galilea. Nalezení polohy je pro telefon otázkou několika málo vteřin.

Líbilo se nám
  • 5G
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C
  • dva dedikované sloty pro nanoSIM

Fotoaparát: tři plus jeden

Fotoaparáty jsme výrazně vystouplým modulem již nakousli. V modulu jsou tři snímače, přičemž hlavní se 48 megapixely se výrazně zvětšil ve srovnání se staršími modely řady 7T. Nechybí ani optická stabilizace a výsledné snímky vynikají ostrostí po celé ploše. Zpravidla budete fotit do 12 megapixelů a u fotografií občas zamrzí trochu studenější barevné podání, horší práce se světlem i nižší kvalita vzdálenějších detailů. V praxi tak za špičkou OnePlus 8 Pro mírně zaostává, což s ohledem na cenu zamrzí. Dostalo se také na 48megapixelový ultraširokoúhlý snímač a 8megapixelový teleobjektiv, který zvládá hybridní trojnásobné přiblížení s optickou stabilizací obrazu.

OnePlus 8 Pro

V jeho případě je kvalita stále na velmi slušné úrovni. Pro přiblížení OnePlus 8 Pro dokáže využít i hlavní fotoaparát formou výřezu z vysokého rozlišení, a to v momentech zhoršeného světla. Vhod přijde lepší clonové číslo, vše si tak řídí sám telefon. Ve výsledku však platí, že OnePlus 8 Pro nemá teleobjektiv s optickým zoomem.

Ukázkové fotografie z exteriéru
Ukázkové fotografie z interiéru a v noci

Výčet fotoaparátů zakončuje osamocená 5megapixelová kamerka s barevným filtrem, ke které se však komplikovaně dostává. Na první pohled to navíc vypadá, že jde o obyčejné barevné filtry. Po chvíli zkoumání však přijdete na to, že fotoaparát filtruje jisté frekvence světla a výsledkem jsou černobílé snímky s měděnými tóny. S fotoaparátem je si tudíž nutné hrát a zkoušet, ačkoliv klíč k rozhodně zajímavé fotce se nám nepodařilo najít. Na paměti je také nutné mít, že tento fotoaparát s barevným filtrem pracuje nejlépe ve dne.

Jistě jste si všimli, že v telefonu není vysouvací čelní kamerka, ta se tentokrát přesunula do malého průstřelu v levém horním rohu displeje. Disponuje 16 megapixely a vytvoří vysoce kvalitní selfies.

OnePlus 8 Pro
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa hlavním fotoaparátem je možný maximálně ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Záznamy jsou krásně plynulé a ostré. Nijak nechybí 8K video, které by procesor teoreticky zvládl. OnePlus naopak nasadilo nový režim Cinema, který nahraje video s poměrem stran 21:9, jedná se však jen o oříznuté 4K.

OnePlus 8 Pro (testovací video) – 1644p, 60 FPS, 21:9

OnePlus 8 Pro (testovací video) – 1644p, 60 FPS, 21:9

OnePlus 8 Pro (testovací video) – 4K, 60 FPS, 16:9

Líbilo se nám
  • optická stabilizace u dvou fotoaparátů
  • velmi slušný záznam videa
  • nový režim Cinema pro záznam videí 21:9
Nelíbilo se nám
  • od fotografií jsme očekávali více

Software: svižnost především

Spolehnout se u OnePlus můžete na prostředí, které se snaží být co nejvíc aktuální a svou podobou mnohdy připomíná čistý Android. Máme zde tedy desítkovou verzi a lehkou nadstavbu Oxygen OS bez zbytečných aplikací. Naopak se pyšní skvělou optimalizací a především přehledností. Mírně nás překvapilo, že se v telefonu nachází stále jen dubnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • výborná optimalizace
  • žádné zbytečné aplikace
Nelíbilo se nám
  • starší bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

OnePlus se letos rozhodlo vytvořit takřka nekompromisní telefon. Do stylového těla zabalilo špičkový displej i procesor, výsledkem toho je pohodlné používání zařízení. Přihodilo sestavu kvalitních fotoaparátů a nechybí ani podstatné věci, jako je rychlé drátové i bezdrátové nabíjení či zvýšená odolnost. Tentokrát si za to však výrobce nechá řádně zaplatit a OnePlus 8 Pro není vlajkovou lodí s nižší cenou. Za více než 25 tisíc korun nás nepotěší zejména absence slotu pro paměťové karty a slabší výsledky fotoaparátů.

V této cenové hladině novince konkuruje především Samsung Galaxy S20+, který nabízí velmi podobnou výbavu. Navrch přihodí slot pro paměťovky, avšak má o něco horší procesor i displej a je nepatrně dražší.

Samsung Galaxy S20+

Rozměry162 × 74 × 7,8 mm, 188 g
DisplejAMOLED, 6,7" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Zmínit můžeme také Xiaomi Mi 10 Pro, které se rovněž honosí obdobnou výbavou se špičkovým procesorem Snapdragon 865. Za vyšší cenu nabídne větší úložiště, avšak nepracuje se dvěma SIM kartami a postrádá zvýšenou odolnost.

Xiaomi Mi 10 Pro 128+8 GB

Rozměry162,6 × 74,8 × 9 mm, 208 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 500 mAh
oneplus-8-pro
Klady
  • elegantní vzhled
  • precizní zpracování
  • špičkový displej se 120 Hz
  • vysoce výkonný procesor
  • rychlé drátové i bezdrátové nabíjení
  • zvýšená odolnost
  • skvěle optimalizované prostředí
Zápory
  • jen průměrné výkony fotoaparátů
  • vystupující modul s fotoaparáty
  • postrádá 3,5mm jack
  • starší bezpečnostní aktualizace
Diskuze ke článku
Pavel Klinger
Pavel Klinger
Milý Michale Pavlíčku, jak můžete v odstavci o fotoaparátu napsat : "Ve výsledku však platí, že OnePlus 8 Pro nemá teleobjektiv s optickým zoomem." Samozřejmě, že má (trojnásobný s optickou stabilizací). To, co tvvrdíte, odpovída modelu OnePlus 8 bez přívlastku Pro. Podobné přešlapy snižují celkový dojem z recenze....
Martin Daniel
Martin Daniel
Jasne lepsi je kupovat horsi a este vice predrazeny samsung alebo apple
Jožo Mikula
Jožo Mikula
OnePlus a Xiaomi nabyli pocitu, že mohou konkurovat cenou léty osvedčeným značkám. Bohužel si myslím, že se hluboce pletou. Pokud mám dát 25 za mobil, buď to bude Samsung, Apple, LG( pokud bude parametrově dostačovat), možná ještě Sony.
Raďa Walczyk
Raďa Walczyk
Xiaomi určitě ne, tam je za ceny Mi 10 Pro vypískali, nicméně OnePlus 8 Pro je docela úspěšný a zdražoval postupně a získával i zákazníky, co dají za telefon 20 tisíc a více. Xiaomi ale zdražilo skokově a nepřipravilo si půdu pro tak drahé telefony jako je Mi 10 Pro. Cenově srovnatelná s OnePlus je třeba S20+, která není v ničem lepší. Zato v některých věcech horší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze