Samsung Galaxy S20+
recenze

Samsung Galaxy S20+

Urostlejší brácha

Jestli hledáte špičkově vybavený telefon, budete u Samsungu vybírat z jeho vlajkové řady Galaxy S20. Galaxy S20+ cílí na uživatele prahnoucí po opravdu velkém a vysoce kvalitním displeji. Chlubí se také dohromady 5 fotoaparáty, zvýšenou odolností či bezdrátovým nabíjením.

Redakčním testem již prošly dva ze tří modelů řady Galaxy S20 od Samsungu. Dnes přišla na řada na poslední kousek – Galaxy S20+. Je určen především těm, kterým se líbí klasická Galaxy S20, ale přeci jen ocení větší displej. Právě úhlopříčka je totiž hlavní a v podstatě jedinou podstatnou změnou. Otázkou zůstává, zda to bude stačit na obhajobu citelně vyšší ceny.

Samsung Galaxy S20+ – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy S20+

Kompletní specifikace
Konstrukce162 × 74 × 7,8 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,7" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ChipsetSamsung Exynos 990, CPU: 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostbřezen 2020,

Obsah balení

V prodejním balení najdete samozřejmě samotný telefon, 25W nabíječku, datový/nabíjecí kabel, který je na obou koncích osazen USB-C, špuntová sluchátka AKG + náhradní špunty, a to je vše. Pokud byste u prémiového kousku čekali praktické redukce či pouzdro, bohužel.

Samsung Galaxy S20+

Konstrukční zpracování: pohodlný velikán

Zatímco nedávno testovaná Galaxy S20 šla s přimhouřením obou očí nazvat kompaktním telefonem dnešní doby, Galaxy S20+ je již typický velký smartphone. Mírně zaoblená čelní a zadní strana společně s boky však má lví podíl na tom, že se telefon velice příjemně drží. Po stránce ergonomie patří Samsung k absolutní špičce a telefon se nebojím nazvat oblázkem. Díky hladkému povrchu jej tak až překvapivě snadno uklidíte do kapsy.

Po stránce ergonomie patří Samsung k absolutní špičce.

Hladký a lesklý povrch je samozřejmě magnetem na otisky prstů. Na námi testované šedé variantě jsou však otisky přeci jen méně nápadné, což je jednoznačně plus. I přes větší celkové rozměry lze pohodlně dosáhnout na odemykací klávesu, nezbytný přehmat přijde na řadu ve chvíli, kdy budete chtít upravit hlasitost.

Mobil je příkladně bytelný, za což může nejen kovový rámeček, ale i skleněné plochy z obou stran, mimochodem kryté Gorilla Glass 6. Zpracování je skutečně skvělé a každičká část krásně navazuje na další prvky. Se zpracováním souvisí i zvýšená odolnost, kdy Galaxy S20+ plní stupeň krytí IP68, nerozhází jej tak prašné prostředí ani ponoření do vody.

Abychom jen nechválili, vůbec se nám nelíbí řešení modulu fotoaparátů na zadní straně. Zatímco loni se Samsung s řadou Galaxy S10 vydal originální cestou horizontálně orientovaných snímačů, letos zabředl do fádního kvádru, který vídáme všude možně. Větším problémem je však fakt, že modul zhruba o milimetr vystupuje nad okolní povrch. Co to znamená? Že se telefon položený na stole při ovládání kývá.

Líbilo se nám
  • příjemně padne do ruky
  • dobře umístěná tlačítka
  • zvýšená odolnost
Nelíbilo se nám
  • designově nehezký modul fotoaparátů...
  • ...který navíc vystupuje nad okolní povrch

Displej: velký a se 120 Hz

Displej oproti klasické Galaxy S20 povyrostl, a to poměrně výrazně. Úhlopříčka povyskočila z 6,2 palce na 6,7 palce. Rozlišení zůstalo zachováno, jemnost tedy papírově mírně klesla, v praxi nemáte šanci cokoliv poznat. Na AMOLED panelu si možná všimnete, že došlo k migraci průstřelu, oproti loňsku jde jen o maličké kolečko uprostřed. Při běžném používání jej téměř nevnímáte.

Samsung Galaxy S20+

Za vyzdvihnutí stojí fakt, že displej zvládá 120 Hz, díky čemuž vypadá vše krásně plynule. Bohužel nadále platí, že tuto vymoženost si nelze užívat v plném Quad HD+ rozlišení, což je trošku škoda. V souvislosti s displejem zmiňme režim Always On, který vás při správném nastavení vždy a spolehlivě informuje o všem důležitém.

Samsung Galaxy S20+

Nijak pak nepřekvapí, že se přímo v displeji nachází ultrazvuková čtečka otisků prstů. Při správném přiložení prstu funguje skvěle. Jenže problémem je ono správné přiložení. Pokud například načtete otisk při držení telefonu v ruce, zřejmě smartphone totožným prstem neodemknete ve chvíli, kdy bude ležet na stole. Problémem jsou promrzlé i „promáčené“ prsty.

Líbilo se nám
  • vynikající displej
  • 120Hz technologie
  • funkce Always-On
  • ultrazvuková čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • občas hůře reagující čtečka otisků prstů
  • 120 Hz nelze (zatím) nastavit v kombinaci s Quad HD+ rozlišením

Zvuk: čistý a uchu lahodící

Po zvukové stránce je na vlajkové modely Samsung spoleh. Hlasitá reprodukce je uchu lahodící. Zvuk je čistý a bez rezonancí i při nejvyšší hlasitosti. Hlavní reproduktor je na spodní hraně, sekundární pak těsně nad displejem. Na těle tentokrát už nenajdeme 3,5mm jack, což je velká škoda. Dodávaná špuntová sluchátka AKG mají USB-C a hrají nadále velmi kvalitně, tudíž běžný nenáročný posluchač bude spokojen. Připojení vlastních drátových sluchátek však bude vyžadovat redukci, a tu Samsung nedodává.

Samsung Galaxy S20+
Líbilo se nám
  • dva hlasité reproduktor
  • slušná dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • postrádá 3,5mm jack

Výdrž baterie: očekávaný standard

V útrobách telefonu je nasazena baterie s kapacitou 4 500 mAh, což je jakési nezbytné minimum s ohledem na rozměrný displej. Výdrž se pohybuje zhruba kolem 18 hodin čistého času při aktivním používání a zapnutých 120 Hz. Nejde tedy o nic oslňujícího, ale rozhodně ani o žádný průšvih. Víkendový pobyt bez nabíječky je též reálný, ale budete muset s energií více hospodařit a rozhodně se rozloučit se 120 Hz.

Samsung Galaxy S20+

Po vybití přijde na řadu nabíječka. Výkon 25 W, který „poteče“ drátem, nepůsobí úchvatně, ale 100 % baterie budete mít dobito za 1 hodinu a 24 minut. Snadno si také zvyknete na to, že například s 20 zbývajícími procenty stačí mít telefon na nabíječce zhruba 20 minut a máte nabito na přibližně 8 hodin běžné práce. U řady Galaxy S je jistotou bezdrátové nabíjení, které je umožněno výkonem až 15 W. Ne každá bezdrátová nabíječka jej však dosahuje. Pokud budete využívat starší typ s 5 W, nabije se telefon za zhruba 4,5 hodiny. To není nic působivého, na druhou stranu pro nabíjení přes noc ideální.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 31 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 38 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 46 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 53 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 60 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 73 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 84 minut
Samsung Galaxy S20+

Spolehnout se můžete i na podporu tzv. reverzního nabíjení o výkonu 9 W. Před použitím musíte funkci aktivovat v nastavení baterie. Následně se Galaxy S20+ bude moci o energii podělit s dalším zařízením, které podporuje bezdrátové nabíjení. Může jít o sluchátka nebo třeba jiný mobilní telefon.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • bezdrátové a reverzní nabíjení
Nelíbilo se nám
  • celková výdrž by mohla být lepší

Výkon hardwaru: převládá spíše spokojenost

Ani Galaxy S20+ není výjimkou a v případě procesoru musíme vzít zavděk Exynosem 990, stejně jako u dalších variant řady S20. Přesto musíme říci, že výkonu má na rozdávání a nebýt nepatrně většího zahřívání, neměli bychom téměř co vytknout. Vše navíc jistí velkorysá 8GB operační paměť, ze které je běžně kolem 2 GB volno.

Benchmark testy

Skromnější je 128GB úložiště. Po prvním zapnutí zbývá zhruba 112 GB pro vaše data, což nemusí být pro každého dostatek. Řešením je samozřejmě paměťová karta (max. 1 TB), která se vkládá do šuplíčku na horní hraně. Po jeho vysunutí zjistíte, že máme tu čest s hybridním slotem. Galaxy S20+ každopádně podporuje i nový standard eSIM, což znamená, že lze do telefonu vložit nano SIM kartu, paměťovku a nakonec nahrát ještě sekundární SIM kartu.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • dostatečně velká operační paměť
  • podpora paměťových karet
Nelíbilo se nám
  • menší úložiště

Konektivita: kompletní nabídka

Patrně netřeba dodávat, že Samsung ve své řadě Galaxy S nabízí veškerý komfort konektivity. Základ představuje podpora rychlých dat v síti LTE. Samozřejmostí je 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi. Nechybí ani moderní Bluetooth 5.0, které lze využít k bezdrátovému poslechu hudby až na dvou zařízeních současně.

Párování příslušenství či mobilní platby? Pomocí NFC hračka. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS, BeiDou i Galileo. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraven konektor USB-C. Sluší se dodat, že Galaxy S20+ teoreticky zvládá práci až se třemi SIM kartami. Slot je hybridní a pokud do něj vložíte nano SIM karty, nezbude místo pro paměťovku. Navrch je podporována funkce eSIM. Na českém trhu je Galaxy S20+ pro podporu eSIM zalistován u Vodafonu a O2.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • podporuje eSIM

Fotoaparát: jedna čočka navíc

Fotoaparáty jsou na zadní straně zastoupeny v počtu čtyř kousků. Jestli máte dobrou paměť, hned zjistíte, že je zde jeden navrch oproti Galaxy S20, ale nepředbíhejme. Hlavní snímač má 12megapixelové rozlišení i optickou stabilizaci obrazu. Výsledky jsou ve spolupráci s umělou inteligencí vynikající. Za vyzdvihnutí stojí především ostré detaily a perfektní vypořádání se s protisvětlem. Barevná věrnost dnes již nikoho nepřekvapí, naopak se soustředíme na možnost fotografovat v noci, ani zde Galaxy S20+ nezklame. Snímky jsou ostré a takřka bez šumu.

Samsung Galaxy S20+

Pokračujeme k dalšímu 12megapixelovému fotoaparátu, který spadá do kategorie ultraširokoúhlý. I v tomto případě se můžete spolehnout na vysokou kvalitu, kdy je celá fotografie ostrá a kvalita výrazněji neklesá ani s ubývajícím světlem.

Ukázkové fotografie

Třetím fotoaparátem by měl být 64megapixelový teleobjektiv, alespoň to se snaží tvrdit Samsung. Jenže pravda je trošku odlišná. Třetí fotoaparát má takřka totožnou ohniskovou vzdálenost jako hlavní 12megapixelový snímač, což mimochodem znamená, že můžete běžně fotit i v 64 megapixelech. Opticky tak tento snímač scénu rozhodně přiblížit nedokáže. Samsung se proto rozhodl softwarově čarovat a spoluprací dvou fotoaparátů (12 a 64 Mpx) dokáže scénu přibližovat, a to od dvojnásobku do třicetinásobku. Při trojnásobném přiblížení, které je primárně doporučováno, je kvalita nadále vysoká. Velmi nápomocna je optická stabilizace i u 64megaixelového snímače. Solidní kvalitu si Galaxy S20+ zachová přibližně do 10násobného přiblížení. Krajní hodnoty, 20krát a 30krát, jsou zde spíše pro marketing a v praxi nemají využití. Takto přiblížené snímky trpí zásadně sníženou kvalitou.

Ukázkové přibližování Samsungu Galaxy S20+
Ukázkové přibližování Samsungu Galaxy S20+

Nakonec je zde čtvrtý fotoaparát, respektive ToF senzor pro rozšířenou realitu a práci s hloubkou ostrosti.

U zadních fotoaparátů zůstaneme, neboť je tu další novinka, která sice na první pohled oslní, ale v praxi nenadchne. Hlavní snímač vám dovolí nahrávat video v 8K rozlišení. Ano, v takovém, které váš počítač pravděpodobně nepřehraje a velká televize ani nemá. Výsledný dojem s 24 snímky za vteřinu nevypadá na telefonu nijak dobře. Video působí trhaně. Navíc nahrajete maximálně 5 minut a pozor, minutový záznam zabere přes 0,5 GB paměti. Mnohem větší smysl tak dává 4K a klidně pěkně s 60 snímky za vteřinu, to potěší plynulostí, ostrostí i kvalitním zvukem.

Samsung Galaxy S20+ (testovací video) – 4320p, 24 FPS

Samsung Galaxy S20+ (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Dlužni jsme vám ještě tradiční selfíčko z natáčení. Pořídíme jej čelním 10megapixelovým fotoaparátem, přičemž kvalita pro potřeby sdílení mezi přáteli je více než dostačující. A mimochodem, 4K video zvládne i nyní zmíněná čelní kamerka.

Samsung Galaxy S20+
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • tři kvalitní fotoaparáty
  • přehledná a funkcemi nabitá aplikace
  • zajímavé možnosti zoomu
  • kvalitní čelní kamerka
  • kvalitní záznam videa ve 4K s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • chybí klasický teleobjektiv
  • 8K video je v praxi nepoužitelné

Software: výborný a aktuální

Přesouváme se k prostředí, kde se asi budu trochu opakovat, ale nemohu jinak. Nadstavba One UI 2.1 od Samsungu patří v současnosti k tomu absolutně nejlepšímu, co můžete v telefonu s Androidem mít. Jihokorejský výrobce se snaží o čistý vzhled, maximální přehlednost, intuitivní a především jednou rukou zvládnutelné ovládání. Velmi napomáhají gesta, kdy se zcela obejdete bez tradičních tlačítek ve spodní liště. Naprosto ukázková je pak optimalizace. Pokud už v prostředí způsobuje něco problém, jsou to vždy aplikace třetích stran. Dlužíme vám ještě informaci o tom, že se v Samsungu Galaxy S20+ je nejnovější Android 10 a květnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • propracované a přehledné prostředí
  • velmi dobrá optimalizace
  • nejnovější bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Samsung Galaxy S20+ je poctivou vlajkovou lodí, takřka dvojčetem Galaxy S20, oproti kterému nabízí větší displej a cílí na trochu jinak orientovanou skupinu uživatelů. Výbava nepostrádá v podstatě téměř nic zásadního. Máme zde opravdu velký a kvalitní displej, výkonný hardware i moderní vychytávky jako odolnost či bezdrátové nabíjení. Telefon si poradí s paměťovkami a teoreticky i se třemi SIM. Prostředí je radost používat a vše funguje přesně tak, jak vy budete chtít. Zlepšila se i výdrž, byť bychom si dovedli představit méně časté nabíjení. Největší kaňkou na kráse je tak trochu zbytečná absence 3,5mm jacku. Vrásky na čele nám vykouzlil také vystupující modul fotoaparátu na zadní straně.

Problémem Samsungu Galaxy S20+ je nedávné zdražení. Slyšíte dobře. Zatímco před měsícem stál 26 tisíc korun a třitisícový příplatek oproti Galaxy S20 se zdál být opodstatněný, nyní jej na českém trhu seženete za 28 tisíc korun. Rozdíl pěti tisíc je již výraznější, je proto důležité si položit otázku, zda vám stojí za pouze větší displej a jeden fotoaparát navíc. Pokud ne, určitě volte Galaxy S20.

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin

Za stejné peníze můžete mít také zbrusu nové Xiaomi Mi 10 Pro s vhodnějším procesorem Snapdragon 865 a větší interní pamětí. Xiaomi je podobné i vzhledem a dost možná bude rozhodovat to, které prostředí vám sedne více.

Xiaomi Mi 10 Pro 256 + 8 GB

Rozměry162,6 × 74,8 × 9 mm, 208 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh
samsung-galaxy-s20-plus
Klady
  • velmi dobře padne do ruky
  • špičkový displej se 120 Hz
  • zvýšená odolnost (IP68)
  • dvojice hlasitých reproduktorů
  • výkonný procesor a 8GB RAM
  • kvalitní fotoaparáty
  • 4K (60 FPS) video
  • perfektně odladěný systém
  • prostředí uzpůsobené ovládání jednou rukou
  • podporuje paměťové karty
  • připraven na eSIM
Zápory
  • postrádá 3,5mm jack
  • modul fotoaparátů vystupuje nad okolní povrch
  • zbytečně vysoká cena
  • menší interní paměť
  • chybí klasický teleobjektiv
  • 8K video zatím neosloví
Diskuze ke článku
xD
Přerostlá kráva... :Đ
Jméno
Ten 64 Mpx snímač, ktorý keď nepoužívam zrovna ako teleobjektív, ale len prepnutie z 12 Mpx na 64 Mpx má veľmi zlé ostrenie, častokrát mám snímky rozmazané, teda ak ide o snímky vo vzdialenosti 0,5 - 1,5 metra, vzdialenejšie objekty, prípadne snímky vonku sú OK. Na nový spôsob screenshotov pomocou tlačidiel som si musel trochu zvyknúť, keďže sú tlačidlá na jednej strane, čo sa týka odtlačkov prstov či vystupujúceho modulu foťáku, tak to som vyriešil kúpou originálneho koženého puzdra, záseky som nikdy žiadne nepozoroval, ale zahrievanie pri dlhšom používaní človek pocíti, čo je pri cenovke 1000 € trochu sklamaním.

zda vám stojí za pouze větší displej - len? Veď displej je to, do čoho sa budem nasledujúce roky pozerať a s čím budem interagovať, voľba veľkosti displeja je pre mňa jeden z najhlavnejších bodov, ako "len" by som to nenazval, aj keď v mojom prípade v čase kúpy rozdiel ceny bol menší a navyše k S20+ som získal v hodnote 180 € Galaxy Buds+, takže ma vlastne vyšiel menej než keby kúpil len S20 a zvlášť Buds+.

8K video je dosť rozdielne oproti Ultra, nakoľko sa využíva 64 Mpx snímač a nie hlavný snímač, pri pohybe do strany je všetko ako želatína a 24 fps je naozaj málo, vyskúšal som, zabudol som, že nejaké 8K mám, asi rovnako ako Single take.

Foťák je nadriemerný, ale v istých oblastiach som očakával lepšie výsledky, však Samsung stále ladí a vypúšťa aktualizácie, uvidíme kam to dostiahne. Pre mňa osobne najväčší prínos z prechodu od S8+ je jednoznačne 120 Hz displej.
Absolut NoFak
Ne.
Maro
Nakonec je zde čtvrtý fotoaparát, respektive ToF senzor pro rozšířenou realitu a práci s hloubkou ostrosti...............
Jediné v čem se liší od menší S20 a nejste ani trochu schopni popsat k čemu je , jaké to dělá rozdíly mezi menším bratrem atd.... nechápu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze