Nokia X3-02 Touch and Type: dotkni se mě
recenze

Nokia X3-02 Touch and Type: dotkni se mě

22

Na sklonku letošního léta Nokia světu představila první dotykový model postavený na platformě S40. Ten však zároveň nabízí i klávesnici a dává uživateli zčásti na výběr. Zajímavá je i výbava, ve které nechybí 5 Mpx fotoaparát, rychlá data či Wi-Fi.

Nokia X3-02 Touch and Type

Finská Nokia byla dlouho dobu kritizována, že nepředstavila jediný model, který by dokázal konkurovat levným dotykovým telefonům od Samsungu či LG. Změna nadešla až s letošním rokem, kdy se celkem výrazné inovace dočkala platforma S40. Rozumí si konečně s dotykovým ovládáním. Finové, vědomi si nelichotivé situace, zkoušejí přijít s novou alternativou pro uživatele. Zřejmě vyslyšeli volání po klávesnicích a rozhodli se nejít po vzoru konkurence. Novinka tedy má dotykový displej, zároveň však přináší i alfanumerickou klávesnici pro psaní textu. Mimo to Nokia vsadila na elegantní design a velmi slušnou výbavu. Vše navíc podpořila zajímavou cenou a model X3-02 Touch and Type má nakročeno k úspěchu.

Technické parametry Nokia X3-02

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 48 × 9,6 mm, 78 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 320 × 240 px, 20 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 50 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor860 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2010,

Komentovaný videopohled:

Design a konstrukce: elegance vyšší třídy

Ačkoli novinka cenou spadá mezi levné telefony, na první pohled byste to do ní neřekli. Nečekejte žádné módní výstřelky, ale klasiku s ostře střiženými liniemi. Rozměry činí 106,2 × 48,4 × 9,6 milimetrů. Dechberoucí je zejména minimální tloušťka telefonu. V ruce novou Nokii takřka necítíte, neboť hmotnost je pouhých 77,4 gramů. Díky velmi příjemným rozměrům, zdařilému designu a mnoha barevným kombinacím může X3-02 zaujmout široké spektrum uživatelů.

Máme sice co dočinění s telefonem vybaveným hardwarovou klávesnicí, ovšem i tak si větší část přední strany ukousl displej. respektive lesklá plocha, do které je displej vsazen. Finové se totiž rozhodli, že tentokrát budou plýtvat a kolem samotného displeje je možná až zbytečně moc nevyužitého prostoru. Pod displejem je neobvykle sestavená klávesnice, ale o té až později. Prostor pod klávesnicí je zakončen jakousi malou bradou, do níž Nokia zasadila reproduktor.

Velmi úzkým bokům telefonu se musela přizpůsobit i tlačítka. Možná i proto se nacházejí jen na pravé straně. Nechybí regulátor hlasitosti a případně přiblížení a u platformy S40 se objevuje poprvé malé tlačítko zamykající displej s klávesnicí. Na pravé a levé straně ještě objevíte dvě zdánlivá tlačítka. Po chvilce však zjistíte, že jsou to jen dvě pojistky, po jejichž stlačení lze sejmout zadní kryt. Horní strana pak již tradičně ubytovala všechny konektory. Nechybí 2mm nabíjecí zdířka, 3,5 mm jack konektor a datový microUSB. Ani poslední jmenovaný není zakrytován, což považuji za plus.

Nokia X3-02 patří mezi nejteční současné telefony

Kryt baterie je kovový, což jistě oceníte. Celkově působí celý telefon velmi kvalitně a ani při silném promačkání se nepříjemného vrzání nedočkáte. Zadní strana je poměrně chudá a krom efektního loga Nokie a nenápadné čočky fotoaparátu na ni již nic nenajdete.

Baterie a výdrž: dostatečný průměr

Nokia osadila model X3-02 Li-Ion akumulátorem s nevýraznou kapacitou 860 mAh. Extrémně dlouhou výdrž tedy rozhodně nečekejte. Při běžném používání, kdy uskutečníte několik kratších hovorů, pošlete pár textových zpráv a třeba si něco vyfotíte, se výdrž vyšplhá ke třem dnům. Zhruba o jeden den ji prodloužíte vypnutím sítí 3G. Naopak budete-li neustále připojeni k Wi-Fi nebo na internetu v sítích 3G, výdrž logicky klesne. Nabíjení je možné jak pomocí klasické nabíječky, tak prostřednictvím dodávaného USB kabelu.

Kryt baterie je kovový a na svém místě drží pevně

Zvuk: nepřeslechnete ji

Mile vás překvapí hlasitý reproduktor. Jednak hraje poměrně obstojně, ale hlavně velmi nahlas. Nemusíte se tedy vůbec bát, že byste například neslyšeli vyzvánění na rušné ulici. Už poněkud méně potěšen jsem byl z reprodukce zvuku ve sluchátkách. Zejména v případě zařazení novinky do hudební řady X. Ač je přítomen ekvalizér, chybí hlavně hloubky a zvuk se tak trochu slévá. Náročnější posluchači zřejmě spokojeni nebudou.

Klávesnice: 4x4

Nyní nastal čas se podívat na zoubek klávesnici. Ta je v rámci úspory místa a maximálního využití šířky telefonu uspořádána systémem 4x4 klávesy. Díky dotykovému displeji jsme se museli rozloučit se směrovými klávesami a chybí i dvojice kontextových kláves. Svá místa si uhájila obě sluchátka. Mezi nimi se objevila dvě nová tlačítka. První slouží pro rychlý přístup ke zprávám a druhé vás pošle do hudebního přehrávače či rádia. Funkce jsou pevně přiřazeny a nelze je měnit. Nejzásadnější a zřejmě nejvíce diskutovanou změnou jsou pouze tři řádky alfanumerické klávesnice. Poslední řada s hvězdičkou, nulou a mřížkou se přesunula na stranu a dotváří onen čtvrtý sloupec.

Co si budeme povídat, na nové rozložení je si nutné zvykat. Všichni máme v ruce zažité, že mezera se provádí stiskem nuly, případně mřížky a ty se nacházejí úplně dole. U Nokie X3-02 je tomu jinak a často budete palcem ruky trochu bloudit. Ani po 10 dnech používání jsem si na toto rozložení klávesnice moc nezvykl. Mnohým bude možná vadit umístění nuly úplně v rohu. Pro její stisk je pak nutné palec ruky skoro až vykloubit. O něco lépe na tom budou leváci. Ty však zase bude trápit klávesa 7.

Samotný stisk kláves je ale jistý. Orientace je navíc usnadněna kaskádovitým uspořádáním, kdy mezi každou řadou je jasně hmatatelný schůdek. Klávesnice tedy není zlá a při troše cviku a trpělivosti si na ní jistě zvyknete. Přesto by Nokia v příštích modelech mohla volit spíše klasické uspořádání.

Displej: chceme větší

Displej trochu paradoxně neprošel zásadními změnami. Opět jde o typ TFT s rozlišením 240 × 320, které na ploše 2,4 palce poskytuje slušnou jemnost. Jedinou změnou je právě malý nárůst velikosti. Tu si vyžádal dotykový displej. Ovšem ruku na srdce, 2,4 palce je přesto málo a Nokia by nějakou tu desetinku palce ještě mohla příště přidat. Jako dotykovou technologii Nokia zvolila rezistivní typ. Jde sice o starší technologii, nicméně ovládání je pohodlné a zároveň je možné displej obsluhovat nehty či v rukavicích. Poměrně slušné jsou pozorovací úhly. Srovnání s dražšími modely ale nesnesou.

Prostředí: nic nového pod sluncem

Čekali jste s příchodem dotykového ovládání nějaké zásadní proměny známého prostředí? V tom případě budete po přečtení následujících odstavců zřejmě zklamáni. Změnit se muselo skoro jen uzamknutí a odemknutí klávesnice, které je řešeno tlačítkem na boku telefonu. Malými změnami prošla i pohotovostní obrazovka, která jakoby trošku kopírovala kolegyně ze Symbianu. Na plochu si tak můžete umístit prakticky cokoliv a na jakékoliv místo. V horní části displeje nadále zůstávají ikonky informující o stavu baterie, signálu, či zmeškaných událostech. Na opačné straně jsou pak tři pole. Prostřední slouží pro vstup do menu a krajní lze libovolně přednastavit.

Pohotovostní obrazovka lze obsadit libovolnými widgety

Hlavní menu je klasicky maticové. Máte ale možnost si jej přepnout do režimu seznamu. Vše je naprosto shodné s ostatními modely na platformě S40, které jsou aktuálně v prodeji. Nemusíte se tudíž obávat, že byste v menu nemohli nějakou volbu najít. Osoby s horším zrakem ocení nastavení velikosti písma v každé části telefonu zvlášť. Při zvolení největšího fontu jsou písmena opravdu obrovská. I přesto, že je X3-02 vybavena dotykovým displejem, stále fungují číselné zkratky při procházení menu. Ovládání pomocí prstů je ale také pohodlné a nezdržuje. Zásluhu na tom má i přítomné kinetické scrolování.

Hlavní menu může mít dvě podoby

Bez diskuze největším problémem, který je této platformě vytýkán už roky, je absence multitaskingu. Jinými slovy nemáte možnost nechat na pozadí spuštěnou aplikaci. To zamrzí zejména v případě, kdy Nokia ve velkém propaguje provázanost se sociálními sítěmi. Ty jsou sdruženy v aplikaci Komunity. Ale jak již jistě tušíte, jakmile z aplikace odejdete, ukončí se. Na pohotovostní obrazovce sice můžete mít panel s Facebookem, ten se však zaktualizuje až tehdy, kdy vstoupíte do aplikace Komunity. Potenciál telefonu je tedy velmi degradován.

Telefonní seznam: grafická vylepšení

Telefonní seznam prošel spíše kosmetickými úpravami, které jdou ruku v ruce s dotykovým ovládáním. Díky němu musí každá položka zabírat tolik místa, aby se do ní bylo možné strefit prsty. Do seznamu jinak uložíte až 1000 vícepoložkových kontaktů, ke kterým můžete přiřazovat různá čísla, adresy a vše, nač jste zvyklí. Přidat lze i melodii či obrázek. U obrázku nebo fotografie jsem však narazil na malý problém. Vybraná fotografie se při příchozím volání sice zobrazí téměř přes celý displej, je ale trochu zdeformovaná.

Ke každému kontaktu lze přiřadit obrázek

Zprávy: SMS, e-mail, sociální sítě

V oblasti textových zpráv již tradičně nacházíme výborný standard. Při psaní textové zprávy se zobrazuje odpočítávání od 160-ti znaků. Od majitelů telefonů s operačním systémem lze často slyšet nářky na absenci animovaných ikon – smajlíků. Tato „hloupá“ novinka nám je naštěstí nabídne. Paměť na přijaté zprávy je sdílená a není tak problém uchovat stovky zpráv dle vlastní libosti. Zprávy MMS s poměrně pochopitelným vytvářením rovněž nechybí a vy tak své fotografické i jiné výtvory můžete posílat přátelům.

Do dřevních dob se Nokia vrací e-mailovým klientem. Ten je nutné totiž vždy manuálně otevřít a ručně se navíc přihlásit k jednotlivým účtům. O automatickém stahování zpráv a upozorňování na ně si tak můžete nechat jen zdát. To, že vám přišel e-mail, nijak nezjistíte a vždy si to musíte pracně ručně ověřit. Pozitivní je snadné nastavení pro velké e-mailové providery (gmail, Live, Yahoo) i vlastní e-mail a podpora příloh s kompresí na serveru. Tím ale chvála končí a následují výtky. Chybí podpora HTML emailů a vše trvá neuvěřitelně dlouho. Pro občasné stažené jednoduché textové pošty samozřejmě tento klient dostačuje, ale nic víc očekávat nelze.

Organizační funkce: nic nového

Po stránce organizace času se také nic nového neudálo. Opět byly jen funkce uzpůsobeny dotykovému ovládání. Kalendář tak nově zabírá celou plochu displeje. Dále nechybí propracovaná kalkulačka, poznámky, opakovaný budík či stopky s minutkou. V aplikacích poté objevíte ještě převodník jednotek a světový čas. Oželet tentokrát budete muset oblíbené Mapy.

Fotoaparát: průměrných 5 Mpx

Integrovaný fotoaparát nabízí papírově velice slušných 5 megapixelů. Bohužel chybí automatické ostření a rovněž se nedostalo ani na praktickou přisvětlovací LED diodu. Fotografovat lze v režimu na šířku i na výšku. V každém případě je ale spouští tlačítko na displeji a to není vůbec ideální. Díky odporové technologii se často stane, že si se snímkem ve chvíli expozice pohnete. Pro vylepšení kvality je připraveno několik scénických režimů. Bohužel nemají zásadnější dopad na kvalitu fotografií. Při fotografování venku jsou snímku vcelku slušné. I když i tak je na nich patrný digitální šum. Relativně zdařilé je barevné podání. Využít můžete i plynulý digitální zoom, nicméně kvalita jde velmi rychle dolů.

Ukázky fotografií

Ukázka digitálního zoomu

Zaznamenávat lze i video v rozlišení 640 x 480. To samo o sobě vypadá moc pěkně, jenže jen do chvíle, kdy zjistíte, že snímková frekvence je pouhých 15 snímků za vteřinu. Plynulejších záznamů docílíte jen v případě snížení rozlišení.

Videoukázka - 640 x 480 px, 15 FPS (6,72 MB, 3gp)

Videoukázka - 320 x 240 px, 30 FPS (1,94 MB, 3gp)

Multimédia: hudbu zvládne v pohodě

Výbava je opět totožná ostatními modely, jen došlo ke grafickým úpravám. Hudebnímu přehrávači tedy nechybí typické třídění alb, skladeb, interpretů či žánrů. Zvládá hrát na pozadí a nechybí mu ani nastavitelný ekvalizér. Díky speciální klávese máte možnost kdekoliv přeskočit na další skladbu nebo přehrávání jednoduše zastavit. Grafickou proměnou prošlo i FM rádio, nepostrádající RDS.

Z vnitřní paměti telefonu lze pro aplikace a další soubory využít zhruba 50MB. Hudby a dalších multimédií si uložíte ale až 2 GB, což je kapacita microSD karty, kterou Nokia spolu s telefonem dodává. X3-02 ale podporuje až 16GB karty. A co prohlížení fotografií? Díky použitému prostředí Series 40 asi víte, co si pro nás Nokia X3-02 nachystala. Hlavním rozcestníkem do světa zábavy jsou v hlavním menu ikonky Fotografie a Aplikace. Ve fotogalerii vás čeká možnost zobrazení všech fotografií v jednom seznamu s hezkým zobrazením a pohodlným procházením. Jen ty reakce by mohly být svižnější. Potěší možnost obrázky upravovat. Pro lepší orientaci lze zobrazit fotografie na časové ose nebo si řadit vaše výtvory do alb. Vzhledem k nevalné kvalitě fotoaparátu ale alba asi nebudou příliš plná. Samozřejmě lze prohlížet veškeré soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě pomocí standardního prohlížeče souborů, který se nachází pod položkou Galerie v sekci Aplikace.

V základu naleznete například také velmi pěkně zpracovanou hru Guitar Hero 5, která díky kvalitnímu zvukovému doprovodu zabírá více než 5 MB paměti.

Datové funkce: zpátky k Nokiáckému prohlížeči

Zatímco v poslední době jsme se u Nokií na platformě S40 setkávali pouze s prohlížečem Opera Mini, nyní Nokia vsází na vlastní. Bohužel je třeba říci, že Opera je stále mnohem lepší volbou. Nejvíce zamrzí nemožnost prohlížet stránky v horizontálním módu. Nijak zvlášť vestavený prohlížeč nevyniká ani v rychlosti. Zřejmě si toho ovšem byla vědoma i sama Nokia a mezi předinstalované aplikace přidala i Operu Mini.

Nokia X3-02 překvapí velmi dobrou datovou výbavou. Spolehnout se můžete na HSDPA i HSUPA a nechybí ani Wi-Fi pro bezdrátové připojení k internetu. Samozřejmostí je i Bluetooth.

Zhodnocení: krok správným směrem

Závěrečné hodnocení se ponese spíše v pozitivním duchu. Nokia představila ve svém portfoliu nový koncept ovládání, který by mohl oslovit nové zákazníky. Nokia X3-02 by mohla z části nahradit i úspěšné modely 6300 a 6303 Classic. Často však slýchávám, že uživatelům chybí klasické ovládání. Inu snad si to uvědomí i Nokia a představí i nějaký klasický model. X3-02 Touch and Type má šanci oslovit mladé uživatele. Nabízí se v několika barevných kombinacích a osloví i velmi tenkým designem. Vhod přijde i pevná, nevrzající konstrukce.

Takřka na špici se v dané cenové kategorii nachází výbava. Poměrně kvalitní displej, akceptovatelný fotoaparát a plná datová výbava. Běžnému uživateli, který telefonuje, píše smsky, občas se podívá na internet či pořídí pár momentek, bude Nokia X3-02 Touch and Type naprosto vyhovovat. Nejzásadnějším problémem je už zmíněná absence multitaskingu. Prakticky všichni konkurenti jej totiž i ve svých levnějších modelech nabízejí. Do karet Nokii hraje i cena, která sice startuje lehce nad 4000 Kč, ale do Vánoc se pod tuto hranici jistě dostane.

Nokia X3-02 Touch and Type můžete objednat na značkovém e-shopu Nokia

nokia-x3-02
Klady
  • HSDPA a Wi-Fi
  • 5 Mpx fotoaparát
  • Dotykový displej s klávesnicí
  • Tenký design a nízká hmotnost
Zápory
  • méně kvalitní zvukový výstup
  • chybí multi-tasking
  • nezvyklá klávesnice
Diskuze ke článku
huja
proč máte menu telefonu v angličtině?
Michal Pavlíček
Jak můžete vidět na přiloženém videu nebo screenshotech, menu je vždy počeštěno.
rozaa
Má už niekto skúsenosti s týmto telefónom? Ja sa rozmýšlam o tom, len by som chcela počuť nejaké názory pred kúpou...
Johny
mě by zajímalo, proč píšou 430h? když to vydrží 3 dny :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze