Nokia 8.1
recenze

Nokia 8.1

Finská stydlivka
35

Do vyšší střední třídy zamířila zbrusu nová Nokia 8.1. Ta je věrná svým kolegyním a vsází na osvědčený, spíše konzervativnější design. Přesto ji nechybí velký a kvalitní displej, slušný hardware nebo duální fotoaparát. Naprostou samozřejmostí je pak aktuální software od Googlu. Stane se novinka pomyslným majákem jistoty a spolehlivosti?

Jste-li konzervativní uživatelé hledající slušně vybavený telefon, nyní byste měli zpozornět. Právě jste se začetli do recenze na Nokii 8.1, která se chlubí poctivým zpracováním, kvalitním duálním fotoaparátem či více než jen dostatečně výkonným hardwarem. Nepokazí to například cena, nebo třeba výřez v 6palcovém displeji? Uvidíme. Všechny klady a zápory se pokusíme odhalit.

Technické parametry Nokia 8.1 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce154,8 × 75,8 × 8 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,18" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 710, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 616
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:16 hodin
Dostupnostúnor 2019, 11 499 Kč

Nokia 8.1 – videorecenze

Obsah balení

V prodejním balení Nokia přináší vše, co by mohl uživatel v základu potřebovat. Kromě samotného telefonu, návodů a klíčku pro otevření slotu pro SIM kartu jde o USB kabel, koncovku nabíječky a líbivá špuntová sluchátka.

Nokia 8.1

Konstrukční zpracování: Vidíte tmavě modrou?

Na první pohled před sebou máme na dnešní poměry tradičně vypadající telefon. Nokia vsadila na skleněnou konstrukci s kovovými rámy a, ačkoliv se to nezdá, tmavě modrý barevný odstín. Jde mimochodem o jedinou barevnou verzi, kterou na českém trhu můžete objevit. Novinka se snaží seč může, aby si obhájila příslušnost k vyšší střední třídě, a na svém těle využívá stříbrných prvků. Taková je nejen linie obíhající boky telefonu, ale rovněž orámování fotoaparátu a čtečky otisků prstů na zadní straně. Její umístění je zcela ideální, dobře se nahmatává a funguje svižně. Samotné stříbrné prvky působí vkusně a telefonu přidávají na exkluzivitě.

Nokia 8.1 padne poměrně příjemně do ruky, ale zejména v prvních dnech vám bude připadat velice kluzká. Situaci částečně zachraňují rovné boky, kde lze telefon pevně chytit a získat potřebnou jistotu úchopu. Rozmístění tlačítek je opět přesně tak, jak bychom si představovali. Odemykací klávesa je dosažitelná bez velké námahy. Po obvodu dále najdeme USB-C konektor, jack pro sluchátka a nalevo i šuplíček pro SIM karty a paměťovku. Jedná se o tzv. hybridní slot, který pojme maximálně dvě karty: buď dvě SIM karty, nebo jednu SIM kartu a paměťovku.

Hned tak se nepoškrábe.

Skleněná záda telefonu jsou samozřejmě magnetem na otisky prstů, ale na tmavě modré verzi nejsou patrné tolik jako na jiných dnešních telefonech. Vyloženě otravný je na telefonu vystupující modul fotoaparátu – telefon se kýve při položení. Co se nám naopak velmi líbí je odolnost telefonu vůči škrábancům. Při běžném dvoutýdenním používání není na zadní straně ani jeden. V tomto ohledu patří Nokia 8.1 k těm nejlepším, a to navzdory tomu, že konkrétní typ zdejšího sklíčka není znám. Ruku v ruce s tím jde i precizní dílenské zpracování. To je většinou poznávacím znamením všech Nokií. Jedním dechem však dodejme, že Nokia 8.1 není připravena odolávat prachu či vodě.

Nokia 8.1
Líbilo se nám
  • povedený vzhled
  • precizní zpracování
  • po sžití se dobře drží
Nelíbilo se nám
  • pouze jedna barevná varianta
  • vystupující modul fotoaparátu
  • přitahuje otisky prstů

Displej: když výřez vlastně (ne)chcete

Z čelní strany neočekávejte zázraky. Krom brady pod displejem s logem výrobce brzy objevíte také to, že je nová Nokie tak trochu stydlivka. Displej typu IPS má 6,18palcovou úhlopříčku a jemné rozlišení. Je skvěle čitelný ze všech úhlů i na slunci. Není téměř co vytknout. Až na výřez. No jo, jenže kde je mu konec? Na první pohled totiž není vidět. Evropské kousky Nokie 8.1 jej mají defaultně skrytý a vy jakožto uživatelé s tím nic neuděláte. Nokia si výřez zřejmě rozmyslela až ve chvíli, kdy bylo příliš pozdě. Aktuálně tak ouška výřezu slouží k zobrazení stavových ikonek – na které je málo místa – na černém pozadí.

Nokia 8.1
Vidíte výřez?

V nastavení naleznete například také funkci ambientního displeje. Displej se tak mírně rozsvítí v případě, že máte novou notifikaci a telefon zvednete. Jde o částečnou kompenzaci chybějící informační LED diody. Zbývá dodat, že o ochranu displeje se stará sklíčko Dinorex od japonské společnosti NEG. Jedná se o přímou konkurenci tradičního Gorilla Glass a během testu se na displeji neobjevil ani jeden škrábanec.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • funkce Always On
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • nemožnost odhalit výřez

Zvuk: hlasitost především

Zvuk vám Nokia servíruje z repráčku na spodní hraně. Hraje hlasitě a s důrazem na výšky. To je super na vyzvánění, o což primárně jde. Na poslech hudby to tedy není.

Nokia 8.1

Sluchátkový jack nechybí a v balení najdete i velice slušná špuntová sluchátka.

Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost

Výkon hardwaru: málokoho zklame

Zcela spokojeni jsme s hardwarovou výbavou, která stojí na procesoru Snapdragon 710 a 4GB operační paměti. Tato dvojice vás rozhodně nebude brzdit a počítat můžete i s náročnějšími hrami. Operační paměť telefon využívá velmi dobře a běžně zbývá jen kolem 600 MB volných. Pro hry a aplikace je dostatek místa v 64GB interní paměti, ze které po prvním zapnutí zbývá necelých 50 GB. Prostor můžete navýšit vložením paměťové karty o velikosti až 400 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťové karty
  • velmi slušný procesor

Výdrž baterie: dva dny

V útrobách telefonu je baterie s kapacitou 3 500 mAh, která takřka vždy při střídmém využívání poskytne dvoudenní výdrž na jedno nabití. Dodávaná nabíječka je pak svižná a telefon dobije za zhruba hodinku a čtvrt. Při našem testu výdrže se Nokia 8.1 při přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p dostala na čas 9 hodin 22 minut.

Nokia 8.1
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • svižné nabíjení

Konektivita: nač si jen vzpomenete

Konektivita je dle očekávání na velmi vysoké úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či nejnovější Bluetooth 5.0. Samozřejmostí je nasazení moderního USB-C konektoru. Na českém trhu je v nabídce výhradně varianta s podporou dvou nanoSIM karet skrze hybridní slot. Na sítě LTE vás však pustí pouze primární slot pro SIMku.

Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy se velmi rychle našla a nevykazovala velké odchylky. Pro prohlížení internetu potom samozřejmě poslouží prověřený Google Chrome.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C konektor

Fotoaparát: skvělá dvojka se stabilizací

Na zadní straně je hlavní snímač s 12 megapixely, automatickým ostřením, světelností f/1.8 a optickou stabilizací obrazu. Doplňuje jej sekundární 13megapixelová kamerka s pevným ostřením pro práci s hloubkou ostrosti. Výsledky jsou velmi dobré. Snímkům nechybí věrné barevné podání i prokreslení vzdálenějších detailů. V tomto ohledu se novinka vyrovná nejlepším v dané třídě. Obstojně funguje i portrétní režim.

Nokia 8.1

Samotná aplikace fotoaparátu překypuje nastavením a různými ovládacími prvky. Na první pohled to může působit trošku děsivě, ale můžete fotografovat na plně automatický režim a ničeho si nevšímat. Pro náročnější je zde i manuální režim s pohodlnou regulací pomocí palce.

Ukázkové fotografie z exteriéru
Ukázkové fotografie z interiéru
Ukázková fotografie z noci

Čelní kamerka má překvapivě 20 megapixelů a je pro selfies jako stvořená. Snímky jsou barevně věrné i dostatečně ostré, zejména přihlédneme-li k tomu, že budou převážně mířit buď jen na displej telefonu, nebo sociální síť.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu a výsledky nejsou po obrazové ani zvukové stránce vůbec špatné. Je ale trochu škoda, že v nabídce není například nižší rozlišení s vyšší snímkovací frekvencí. I při nastavení Full HD se musíte spokojit se 30 snímky za vteřinu.

Nokia 8.1 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • velmi slušné snímky
  • optická stabilizace obrazu
  • kvalitní čelní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • hodilo by se video s 60 FPS

Software: v jednoduchosti je síla

V případě softwaru si budete moci užívat to nejnovější. Jedná se o Android 9.0 Pie s lednovými bezpečnostními záplatami. Android je zde přítomen v čisté podobě a tedy i s inovovaným ovládáním, které můžete znát z Pixelů. Vše se opírá o dvě tlačítka, kdy naposledy spuštěné aplikace objevíte tahem prstu od spodní části displeje směrem nahoru. V ten moment se objeví i řádek čtyř aplikací, které nejčastěji používáte. Tedy alespoň by to tak mělo být. Na Nokii to však nefunguje a jsou zde zřejmě výrobcem zvolené aplikace. Kromě pohotovostní obrazovky se umí prostředí přizpůsobit i režimu na šířku, což se může hodit.

Chod prostředí je ukázkový. Vše běží svižně, a to včetně otevírání a zavírání aplikací. S jídlem však roste chuť a uživatel si více všímá i malých drobností. Ke konci testování si například dvakrát postavila hlavu aplikace fotoaparátu, kterou si upravuje sama Nokia: jednou došlo k pádu aplikace, tedy jejímu samovolnému zavření, a jedenkrát pak telefon s chybovou hláškou odmítl uložit pořízený snímek.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
  • nejnovější bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Nokia 8.1 je po všech stránkách povedeným telefonem. Má reprezentativní vzhled, kvalitní displej, výkonný hardware či skvěle odladěné nejnovější prostředí. Navrch i skvěle fotí. Jednoduše vše, co dělá, umí velmi dobře. Kritizovat jde skutečně máloco. Trápí nás vystupující fotoaparát a především pak cena. Aktuálně novinka stojí 11,5 tisíce korun a v těchto hladinách dokáže být konkurence velmi nepříjemná.

Například ASUS vám za stejné peníze nabídne svou vlajkovou loď ZenFone 5Z s ještě výkonnějším procesorem Snapdragon 845. Nezískáte s ním však čistý Android.

ASUS ZenFone 5Z 6 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,9 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Totéž jako o ASUSu lze říci o Xiaomi Mi 8, který má opět výkonnější hardware.

Xiaomi Mi 8 Lite 4 GB RAM

Rozměry156,4 × 75,8 × 7,5 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 350 mAh

Pokud stojíte spíše o zavedenější výrobce, nabízí se LG G7 ThinQ, které má výkonnější procesor, kvalitnější displej, je navrch odolné a podporuje bezdrátové nabíjení. Jeho cena se přitom shoduje s tou Nokie.

LG G7 ThinQ

Rozměry153,2 × 71,9 × 7,9 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:18 hodin

Nokia 8.1 se tak snaží těžit z čistého a nejnovějšího Androidu a dávné slávy finské značky. Jak ale vidíme, za své peníze můžete mít po všech stránkách vybavenější zařízení. Nokia 8.1 by tak měla alespoň o tisícikorunu zlevnit.

nokia-81
Klady
  • příjemný vzhled
  • precizní zpracování
  • kvalitní displej
  • slušný procesor
  • nejnovější a optimalizovaný Android 9
  • dobrá výdrž
  • fotoaparát s optickou stabilizací
Zápory
  • výřez je trvale skrytý
  • trochu klouže v ruce
  • chybí zvýšená odolnost
  • vyšší cena 11,5 tisíce korun
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Teda dobastlit čistý android, aby v něm padaly aplikace, to chce umění. Ale to je klasická bolístka Nokie, která mě od ní zcela odradila.
Konstrukční selhání s foťákem to zvýrazní a nepochopitelný výřez s trvalým maskováním a nesmyslnou bradou doráží.
Jarkavlhká
ten notch je vážně fail.
A.
Celkom sračka za tie peniaze, o chvíľu bude stáť polovicu.
Mila
Vždyť to mám výřez. Takové telefony jsou jen a pouze pro smích.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze