Motorola One Macro
recenze

Motorola One Macro

Sympaťák s trestuhodným nedostatkem
12

Hlavní, zoomovací, ultraširokoúhlý, bokeh a nyní i makro. Výrobci se předhání v tom, jaký další typ snímače implementují do telefonů, aby zaujali potenciální zákazníky. Jakým směrem se vydala recenzovaná Motorola One Macro je vcelku evidentní. Byla sázka na makro snímač ale tím správným krokem?

Motorola má letos opravdu našlápnuto a po One Vision, One Action a One Zoom na trh přináší také tuto cenově dostupnou novinku s dedikovaným makro snímačem. Obstojí Motorola One Macro oproti konkurenci? To vám prozradím v této recenzi.

Motorola One Macro – videorecenze

Technické parametry Motorola One Macro

Kompletní specifikace
Konstrukce157,6 × 75,4 × 9 mm, 186 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P70, CPU: 4×2,1 GHz + 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2019, 5 090 Kč

Obsah balení: s pouzdrem

Uvnitř fialové krabičky čeká smartphone s již nasazeným ochranným pouzdrem od výrobce, které se u Motoroly stalo v poslední době standardem. V útrobách balení dále najdeme 10W nabíjecí adaptér a kabel typu USB-A/USB-C.

Motorola One Macro
Líbilo se nám
  • ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: leštím, leštíš, leštíme

Designem One Macro nijak nevybočuje a spoléhá na v současnosti stále oblíbená gradientní záda s plastovou povrchovou úpravou, která je bohužel velmi silným magnetem na otisky. O to více oceníte pouzdro v balení, které telefon ochrání před škrábanci a pády, ale také nepěknými šmouhami. Výrobce dokonce nabízí i základní i odolnost vůči kapající vodě či slabšímu dešti s krytím třídy IPX2. Do bazénu si tedy telefon rozhodně neberte.

Do bazénu si telefon rozhodně neberte.

Klasické rozložení ovládacích prvků nijak nepřekvapí – na zádech setrvává léty ověřená kapacitní čtečka otisků prstů s logem výrobce, pomocí níž lze telefon pohotově odemknout, na pravé straně je pak kolébka hlasitosti s vroubkovaným vypínacím tlačítkem. Spodní strana je domovem USB-C a mřížky reproduktoru, dominantou horní strany je 3,5mm jack. Výčet lze zakončit hybridním slotem pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu microSD.

Telefon se po designové stránce podle mého názoru vcelku povedl a se svými 186 gramy a rozměry 157,6 × 75,4 × 9 milimetrů se i příjemně drží. Nebýt opravdu extrémně nepraktických zad, která se velmi rychle umažou, neměl bych ke zpracování výhrady.

Líbilo se nám
  • krytí třídy IPX2
  • spolehlivá kapacitní čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • extrémně nepraktický povrch zad

Displej: velikost není vše

IPS LCD displej o uhlopříčce 6,2 palce disponuje HD rozlišením 1 520 × 720 pixelů a výslednou jemností 270 pixelů na palec. Nebudeme si nic nalhávat, telefonu by Full HD rozlišení rozhodně prospělo, mám-li však být k One Macro férový, ani nižší rozlišení pro mě nepředstavovalo až zase takový problém. Pokud si telefon nekupujete s tím, že jej budete primárně používat pro sledování videí na Netflixu nebo YouTube, kde obrazu při bližším zkoumání jednoduše schází detaily, pravděpodobně si nebudete mít nač stěžovat. Co mě naopak potěšilo, je slušná maximální svítivost i bezproblémové pozorovací úhly. V horní části displeje se nachází kapkovitý výřez, který však nepůsobí nijak zvlášť rušivě, ukrývající 8Mpx selfie kamerku. Dole je tlustší brada, kterou však nelze vyčítat v této cenové hladině.

Motorola One Macro
Líbilo se nám
  • bezproblémové pozorovací úhly
Nelíbilo se nám
  • nižší jemnost

Zvuk: hlasitě i do sluchátek

Velmi kladně hodnotím jediný reproduktor na spodní straně, který přehrává dostatečně hlasitě a čistě i na nejvyšší hlasitost a neschází mu ani náznaky basů. Bezproblémový je také poslech do sluchátek skrze 3,5mm jack a výrobce dokonce nezapomněl ani na FM rádio. V aplikaci rádia si můžete kromě samotného poslechu také nahrávat záznam z vašich oblíbených stanic.

Líbilo se nám
  • slušně hrající reproduktor
  • FM rádio

Výkon hardwaru: neohromí, ale postačí

Čipsety od společnosti MediaTek známe především z méně výkonných zařízení a přestože se mezi cenově dostupné řadí i Motorola One Macro, mohu prozradit, že mě hardwarová výbava v používání nijak zvlášť neomezovala. Použitý 12nm MediaTek Helio P70 doplňují 4 GB operační paměti a 64GB úložiště, z něhož vám po zapnutí zůstane dostupných přibližně 50 GB. Díky hybridnímu slotu lze navíc interní úložiště rozšířit i o paměťové karty, a to o velikosti až půl terabajtu. Grafické jádro Mali-G72 MP3 má dostatečný výkon na to, abyste si zahráli méně náročné hry a chod prostředí je v naprosté většině případů velmi plynulý a uživatel na nic nečeká.

Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný hardware
  • možnost rozšíření o paměťové karty

Výdrž baterie: až dva dny

Jak jste se již dočetli v kapitole zabývající se obsahem balení, k One Macro obdržíte pouze 10W nabíjecí adaptér, což je maximální nabíjecí výkon, který telefon „utáhne“. Pro uživatele to znamená, že nabíjení z 0 na 100 % kapacity uživatelsky nevyměnitelné 4 000mAh baterie zabere dlouhé dvě a půl hodiny. Na druhou stranu však nebudete muset nabíjet příliš často, neboť telefon vydrží jeden a půl až dva dny používání, čímž se řadí mezi nadprůměr.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 38 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 51 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 64 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 77 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 93 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 106 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 119 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 146 minut
Líbilo se nám
  • velká baterie
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: s NFC nepočítejte

Telefon nabízí potřebnou základní konektivitu, a to Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.2, zatímco k navigaci využijete A-GPS, Glonass, BDS, Galileo. Trestuhodná je však absence NFC, kvůli které s One Macro bezkontaktně nezaplatíte.

Nelíbilo se nám
  • absence NFC

Fotoaparát: milovníci makro fotografií zbystřete

Trojitý fotoaparát na zádech se skládá (postupně od vrchu dolů) z 2Mpx dedikovaného 1/5" makro snímače o světelnosti f/2.2, hlavní 1/3,1" kamery o rozlišení 13 megapixelů s clonou f/2.0 a 2Mpx bokeh snímače se světelností f/2.2. Pod nimi navíc najdeme ještě laserové zaostřování a nechybí ani LED přisvícení.

Fotografie vyfocené makro snímačem

Ještě, než si povíme o tom, jak funguje makro snímač, musím pochválit aplikaci fotoaparátu, která je přehledná a nabízí všechny základní možnosti včetně aktivace HDR, podpory Google Lens či různých filtrů. Nechybí ani manuální režim, ve kterém můžete pořízené fotografie ukládat do RAW, JPG nebo do obou formátů najednou.

Klíčem k úspěchu je dostatek světla.

Dedikovaný makro snímač jsme mohli vidět například již u některých smartphonů Honor a i u One Macro platí, že za dobrého světla dokáže pořídit zajímavé fotografie, které byste se standardním fotoaparátem nedokázali vyfotit. Nízké rozlišení dvou megapixelů však dává tušit, že si takovéto snímky pravděpodobně nebudete tisknout a jsou vhodné spíše k prohlížení na displeji mobilu. S makro snímačem lze fotit ze vzdálenosti dvou až tří centimetrů a telefon dokonce zvládá natáčet i makro video. Osobně považuji přítomnost makro snímače za způsob, jak ozvláštnit jinak průměrně vybavený telefon a nic světoborného rozhodně nečekejte.

Motorola One Macro testovací video 1080p 30 FPS

Klíčem k úspěchu je každopádně dostatek světla, a to stejné platí i pro hlavní 13megapixelový fotoaparát, který dokáže vyfotit slušné snímky, které mají solidní podání barev i slušnou úroveň detailů. Dynamický rozsah však není zrovna ideální, a doporučuji tedy ponechat aktivované HDR. Videa lze nahrávat v maximálním rozlišení Full HD a kvalitou se řadí mezi průměr.

Líbilo se nám
  • zajímavý, avšak omezený makro snímač
  • přehledná aplikace fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • možnost natáčet pouze ve Full HD

Software: povely Moto v plné parádě

Telefon zbytečně nezpomaluje ani operační systém, kterým je v podstatě čistý Android 9 doplněný o užitečné funkce Moto. Mezi nimi najdeme možnost rychlého zapnutí svítilny dvojitým zatřepáním telefonem či spuštění fotoaparátu dvojitým pootočením zařízení. Velmi jsem si oblíbil také Moto displej, který je náhradou za ambientní obrazovku a zobrazuje různé notifikace. Tyto na první pohled méně důležité, avšak praktické funkce, jsou podle mě tím, co pomůže One Macro odlišit od konkurence. Během testování byly v telefonu přítomny záříjové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • užitečné funkce Moto
  • takřka čistý Android 9

Zhodnocení

Poté, co jsme probrali veškeré specifikace telefonu, přichází na řadu (výrobcem doporučená) cena, která činí sympatických 5 090 Kč. Za tyto peníze se můžete těšit na smartphone s dlouhou výdrží i dostatkem výkonu, který ozvláštňuje dedikovaný makro snímač. Nevýhodou je nižší rozlišení displeje a opravdu velkým zklamáním je chybějící NFC, které by měl telefon v této cenové kategorii rozhodně mít.

Motorola One Macro

Právě kvůli absenci NFC nemohu Motorolu One Macro jednoznačně doporučit nikomu, kdo třeba jen do budoucna uvažuje o placení smartphonem, které je dnes čím dál tím populárnější. Pokud však dáváte přednost hotovosti či placení klasickou platební kartou a nechcete příliš utrácet, může být pro vás One Macro zajímavou volbou.

Konkurence

Mezi konkurenci lze zařadit loňský Honor 8X, který má ještě větší displej s jemným rozlišením 2 340 × 1 080 pixelů a nechybí mu ani NFC.

Honor 8X 4 GB RAM

Rozměry160,4 × 76,6 × 7,8 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh

Další alternativou je Xiaomi Redmi Note 7, který rovněž nedisponuje NFC, zato má však jemnější displej.

Xiaomi Redmi Note 7 64 GB + 4 GB RAM

Rozměry159,2 × 75,2 × 8,1 mm, 186 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:40 hodin
motorola-one-macro
Klady
  • dostatek výkonu
  • takřka čistý Android 9
  • praktické funkce Moto
  • dlouhá výdrž
  • trojitý fotoaparát
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Zápory
  • absence NFC
  • nižší rozlišení displeje
  • pomalejší nabíjení
  • nepraktický povrch zad
Diskuze ke článku
Nick Cave
Který eshop má Baterry Mods k Moto Z3 Play v balení zdarma?
Mi.
Telefon hezký, ale vzhledem k tomu, že je teď ve výprodeji Motorola Z3 Play, tak není nad čím přemýšlet....

Z3 Play,
Skvělý 6" HD+ Amoled
4giga ram/ 64 giga úložiště.
Snapdragon 636 ( úsporný a svižný)
Moto Mods za vyprodejove ceny ( v balení battery mods 2200mAh). Reproduktor, 360° kamera, gamepad do 300kč.
Prémiová konstrukce sklo/ hliník.
Nemá sice macro fotoaparát, ale ten co má je o galaxii jinde.
Jiří Dvorský
Helio P70 je výkonově na stejné úrovni jako Exynos u One vision která stojí skoro 8k. Takže se spíš divím osazení tak výkonného HW.. A u Macro narozdíl od Action a Vision funguje dotyková vrstva...
Mi.
Nick Cave: Battery mods je přímo součástí balení přímo od výrobce. Já kupoval v datartu, stejně jako kamarád a oba jsme měli neporušené balení s modem v krabičce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze