Redmi Note 7
recenze

Redmi Note 7

Čínský kaskadér
34

Telefon, který bez úhony rozpůlí vodní meloun, rozlouskne vlašský ořech nebo klidně vyletí do výšky 31 kilometrů, spadne dolů a... po zapnutí stále funguje. Nějak takto nám Xiaomi prezentuje Redmi Note 7. Přestože je avizovaná odolnost užitečnou vlastností, mnoho uživatelů zaujme spíše svým poměrem cena/výkon. Jak se nové Redmi Note 7 se 48megapixelovým fotoaparátem používá a jestli se za líbivým vzhledem a příznivou cenou schovávají i nějaké skryté ústupky, to si zodpovíme v právě začínající recenzi.

Dnes recenzovaný Redmi Note 7 představuje prvního zástupce nově vzniknuvší podznačky čínské společnosti Xiaomi. Smartphony řady Redmi přitom nejsou žádnou novinkou a mnozí si možná ještě pamatují první model Redmi, který spatřil světlo světa před dlouhými šesti lety, tedy v roce 2013. Od té doby se však mnohé změnilo a značka ušla poměrně dlouhý kus cesty. Jak si nejnovější Redmi Note 7, navazující na předchozí Xiaomi Redmi Note 6 Pro, povede a jestli se vůbec jedná o důstojného nástupce, to si prozradíme v této recenzi.

Redmi Note 7 – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Redmi Note 7 64 GB + 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce159,2 × 75,2 × 8,1 mm, 186 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus
ChipsetQualcomm Snapdragon 660, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 512
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:40 hodin
Dostupnostleden 2019, 5 500 Kč

Obsah balení: pouzdro nechybí

Xiaomi, respektive Redmi, zabalilo Note 7 do bílo oranžové krabičky, ve které najdeme nabíjecí kabel typu USB–C-USB–A, ochranné silikonové pouzdro a menší adaptér (k testu nám byla distributorem zaslána čínská verze smartphonu, proto nemá českou koncovku). Redmi si je mimochodem kvalitou Note 7 natolik jisto, že v domovské Číně prodloužilo standardní 12měsíční záruku na 18 měsíců. V našich končinách pochopitelně můžeme počítat se standardní dvouletou záruční lhůtou. Nabíječka disponuje maximálním výkonem pouze 10 W, přestože telefon zvládne vyšší výkon nabíjení. Co zde nenajdeme jsou sluchátka či ochranná folie.

Xiaomi Redmi Note 7
Líbilo se nám
  • ochranné silikonové pouzdro

Konstrukční zpracování: parťák do nepohody

Redmi Note 7 působí na první pohled jako průměrný telefon, který designem nikoho ze židle nezvedne. Po prvním uchopení do ruky vás pravděpodobně zaujme zejména to, jak robustně telefon působí, za což mohou i nezaoblené boky. Osobně se mi smartphone s rozměry 159,2 × 75,2 × 8,1 mm držel příjemně, avšak dokáži si představit, že do subtilnější dámské ručky by již úplně pohodlně padnout nemusel. Ani hmotnost 186 gramů mě nijak neurazila, ale v kapse u saka o telefonu rozhodně vědět budete.

Vzhledem k tolikrát omílané odolnosti Redmi Note 7 vás možná překvapí, že jsou rámečky vyvedeny z plastu. Na rozdíl právě od předchozího Redmi Note 6 Pro, který byl vyroben z hliníku řady 6000, se tak v očích mnohých může jednat o krok zpět. Záměr výrobce ušetřit náklady je zjevný, osobně však v použití plastového rámečku spatřuji také teoreticky větší odolnost, neboť se má energie vzniklá při pádu kam absorbovat. U hliníkového telefonu, který vám spadne na roh, může samotný rámeček způsobit prasknutí displeje, přestože telefon přímo na displej nedopadl. Zároveň však může dojít ke snazšímu prasknutí plastového těla. Nejsem však fyzik a jde pouze o mou úvahu. V testu odolnosti kanálu JerryRigEverything však telefon podlehl ohybu a nevýhoda plastového rámečku se jasně projevila. Tento „test“ je však rovněž diskutabilní, neboť jeho tvůrce nemůže na telefony pokaždé působit naprosto stejnou silou a držet je v naprosto stejných bodech. Je tedy spíše na efekt, i když svou vypovídající hodnotu nepochybně má.

Tělo je vyvedeno z plastu, a to včetně tlačítek.

Za mě je důležité, že během testování na telefonu nepřibyly žádné škrábance ani oděrky a vypadal stále stejně dobře. Když jsme zmínili plastový rámeček, sluší se ještě dodat, že plastová je i kolébka ovládání hlasitosti či vypínací tlačítko. Jejich stisk je však příjemně jistý a k umístění nemám žádnou výtku. Na levé straně se pak nachází slot dvě nanoSIM karty, nebo jednu nanoSIM kartu a jednu microSD kartu. Slot má kolem sebe malou gumovou ochranu před vniknutím nečistot, případně kapalin. Telefon jsem vzhledem k absenci IP certifikace ponořit nezkoušel, ale nějakému tomu namočení bez problému odolá a osobně věřím, že by přežil i ponoření. Důvodem absence IP certifikace u telefonů Xiaomi je opět úspora nákladů.

Na spodní hraně najdeme USB-C konektor a dvojici mřížek. Z té pravé proudí zvuk z hlasitého monoreproduktoru. Pod levou se bohužel nachází pouze mikrofon. Na tento mírně „klamavý“ prvek si u telefonů od Xiaomi obvykle stěžuji a i zde bych raději uvítal přítomnost druhého reproduktoru nebo přemístění 3,5mm jacku z horní strany, kde se nachází také infraport.

Tím se dostáváme k zadní straně, kterou stejně jako tu přední chrání ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5. Testovaná modrá varianta Neptune Blue doplňuje v nabídce červená Nebula Red či klasická černá Space Black. Na zádech se nachází líbivý přechod z tmavě fialové do světlejší modré. Dále zde najdeme přisvětlovací diodu a vystouplý modul fotoaparátů, který sice vyčnívá nad povrch zad, ale nezpůsobuje naštěstí tak drastické viklání na stole jako u nedávno testované Xiaomi Mi 9. To je citelné pouze při zatlačení na levý horní a pravý spodní roh a použijete-li dodávané silikonové pouzdro, bude viklání eliminováno zcela. Překvapivě dobře je na tom telefon s ulpíváním otisků, které není tak hrozné jako u jiných skleněných modelů. Důvodem má být pokrytí speciální oleofobní vrstvou, která je dobře viditelná i v případě polití kapalinou (viz naše videorecenze).

Xiaomi Redmi Note 7

Ještě vám dlužím informaci o čtečce otisků prstů na zádech, která má ideální umístění a prst na ni vždy spolehlivě dopadne i díky menšímu propadu oproti okolnímu povrchu. Jedním z dalších způsobů odemykání je kromě využití gesta nebo číselného kódu rozpoznání obličejem. K tomu poslouží přední 13megapixelová selfie kamerka ukrytá ve výřezu. Rozpoznávání funguje velmi dobře i v temných prostorech, za což rozhodně chválím. Nad selfie kamerou se nachází velmi úzké telefonní sluchátko a zbytek přední strany tvoří samotný displej, o kterém si povíme v následující kapitole.

Líbilo se nám
  • Corning Gorilla Glass 5 na přední i zadní straně
  • zvýšená odolnost, byť bez certifikace)
  • na zádech příliš neulpívají otisky
Nelíbilo se nám
  • někomu může vadit plastový rámeček včetně tlačítek

Displej: za jedna

Přední stranu zdobí 6,3palcový IPS panel s kapkovitým výřezem a dostatečně jemným Full HD+ rozlišením. Boční rámečky jsou poměrné tenké. Tlustší je až brada a čelo, což není u telefonů v této cenové kategorii ničím neobvyklým. Displej s poměrem stran 19,5:9 se podle mého názoru Redmi doopravdy povedl. Je totiž dostatečně jasný i na sluníčku a nabízí pěkné barvy (a to včetně tmavé černé) i příkladné pozorovací úhly. Vzhledem k absenci AMOLED technologie vám může přijít vhod titěrná notifikační dioda, která je tak trochu netradičně umístěna u spodního rámečku. Její barevnost či styl blikání si nemůžete upravit.

Xiaomi Redmi Note 7

U kapkovitého výřezu, který lze v případě potřeby softwarově skrýt, jsem si na rozdíl od Xiaomi Mi 9 nevšiml žádného softwarového zaoblení. Celkově bych displej hodnotil jako velmi povedený a v dané cenové kategorii si ani nedokáži představit, co lepšího by se zde mělo nacházet.

Líbilo se nám
  • malý kapkovitý výřez
  • ochrana Corning Gorilla Glass 5
  • kvalitní zobrazovací vlastnosti

Zvuk: Pouze jeden je ten pravý?

Jak jsem již zmínil, telefon disponuje pouze jedním hlasitým reproduktorem. Ten však naštěstí hraje dostatečně hlasitě a potěší i náznaky basů. K poslechu skrze drátová sluchátka poslouží 3,5mm audiokonektor umístěný na horní straně. Výstup je zcela v pořádku, stěžovat si nemůžu na hlasitost ani kvalitu.

Xiaomi Redmi Note 7
Hlasitý reproduktor je pouze jeden.

S problémy jsem se nesetkal ani během telefonních hovorů, kdy jsme se s druhou stranou slyšeli čistě a bez šumu. Některé uživatele jistě potěší rovněž přítomnost FM rádia, které dnes u většiny posluchačů plně nahradily služby jako Spotify.

Líbilo se nám
  • slušný výstup do sluchátek i z hlasitého reproduktoru
  • přítomnost FM rádia

Výkon hardwaru: na rozdávání

Uvnitř smartphonu se nachází poměrně výkonný čipset Snapdragon 660 od Qualcommu, který se postará o to, že se telefon nijak nezadýchá ani při hraní náročnějších her či multitaskingu. Zásluhu na svižném běhu mají rovněž 4 GB blíže nespecifikované operační paměti. V testu AnTuTu tak telefon dosáhl na 145 207 bodů. V benchmarku Geekbench nasbíral 1 637 bodů v testu jednoho jádra a 5 929 bodů v multi-core režimu. U testovaného modelu zůstalo z 64GB úložiště dostupných přibližně 50 GB. Telefon je však k dispozici také se 128GB úložištěm, které lze pochopitelně rozšířit díky podpoře microSD karet o velikosti až čtvrt terabajtu.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu

Výdrž baterie: nabíjí se rychle, vybíjí pomalu

Telefon díky baterii s nadprůměrnou kapacitou 4 000 mAh zcela s přehledem vydrží jeden čilý pracovní den a problém mu nedělá ani jeden a půl až dva dny při střídmějším používání.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 23 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 29 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 38 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 48 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 59 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 70 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 87 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 103 minut

Snapdragon 660 podporuje i rychlé nabíjení výkonem až 18 wattů. V balení se však nachází pouze slabší 10wattový adaptér (v našem případě navíc určený pro čínský trh). Rychlost nabíjení jsme tedy testovali s jiným adaptérem s výkonem 15 W. Výsledky si můžete prohlédnout v tabulce.

Líbilo se nám
  • 18W drátové nabíjení
  • více než jednodenní výdrž

Konektivita: pověstný kámen úrazu

Po stránce konektivity se Redmi Note 7 pochlubí posledním Bluetooth 5.0 nebo pro někoho stále užitečným infraportem. Z bezdrátové konektivity není problém se připojit k Wi-Fi na 2,4GHz i 5GHz frekvencích. Abyste se s Redmi Note 7 neztratili, máte k dispozici A-GPS, GPS, GLONASS i BeiDou. Co však Redmi Note 7 bohužel chybí je NFC. Můžete tak dát sbohem bezkontaktním platbám či rychlému párování s příslušenstvím. Absenci NFC považuji za největší slabinou telefonu. Doufejme však, že se Xiaomi, respektive Redmi, v budoucnu rozhodne nabízet NFC i v levnějších modelech určených pro zahraniční trhy.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • infraport
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: milé překvapení

Výstup z dvojice hlavních fotoaparátů mě mile překvapil. Na telefonu najdeme kromě již zmíněné čelní 13megapixelové kamerky také zadní 48megapixelový snímač Samsung ISOCELL Bright GM1 se světelností f/1.8, který spojuje čtyři pixely do jednoho o velikosti 1,6μm a pořizuje tak výsledné 12megapixelové snímky. Společnost mu dělá doprovodný 5megapixelový senzor, který vypomůže s hloubkou ostrosti při pořizování portrétních snímků. Výsledné fotografie vypadají doopravdy pěkně: nabídnou líbivé barvy, slušný kontrast i dobrou úroveň detailů. Pokud byste snad chtěli využít plný potenciál 48megapixelového senzoru, můžete v režimu Pro fotit i v nativním rozlišení. Většina uživatelů však podle mého názoru zůstane raději u dvanácti megapixelů.

Xiaomi Redmi Note 7
Natáčet ve 4K nativně nelze.

Pochválit musím i portrétní mód, který je srovnatelný s tím, co nabídnou dražší telefony. Nechybí ani populární noční režim. Ten tmavé snímky mírně prosvítí. Nedochází zde pochopitelně k takovému rozdílu, jako při pořízení nočního snímku s funkcí Night Sight u Pixelů nebo nočního režimu u Huawei, avšak výsledky nejsou špatné. Zklamání nebudou ani milovníci selfie záběrů, neb přední kamerka dokáže pořídit snímky, které nevypadají vůbec špatně a opět by mohly konkurovat i dražším modelům. Jak u hlavního, tak předního fotoaparátu nechybí HDR či umělá inteligence, která dokáže rozeznat až 27 scén v případě zadního snímače a 13 u selfie kamerky. Veškeré uvedené fotografie si můžete rovněž stáhnout v zazipovaném souboru v původní kvalitě zde.

Ukázka standardního vs. nočního režimu focení.
Ukázka standardního vs. nočního režimu focení.
Ukázka standardního vs. nočního režimu focení.

Video lze natáčet maximálně v rozlišení Full HD a celková kvalita je dostačující, přestože chybí optická stabilizace. Uživatel má možnost natáčet i v 60 snímcích za sekundu a pokud si nainstalujete aplikaci Open Camera, není problém nahrávat i v rozlišení 4K, které nativní aplikace fotoaparátu nepodporuje.

Redmi Note 7 testovací video 1080p 30 FPS

Redmi Note 7 testovací video 1080p 30 FPS

Redmi Note 7 testovací video 1080p 60 FPS

Líbilo se nám
  • kvalita fotografií
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • nativní aplikace nenatáčí ve 4K, přestože to výkon dovoluje

Software: MIUI ve svém živlu

Redmi Note 7 přichází na trh s nejnovějším Androidem 9 Pie a vcelku povedenou nadstavbou MIUI 10, která připomíná iOS. V systému mi nic nechybělo a naopak mi přišly užitečné aplikace, jako například „Čistič“, který vymaže cache nebo například nepotřebné instalační balíčky. Dále zaujme aplikace rádia, kterou lze na rozdíl od většiny smartphonů spustit i bez připojených sluchátek, přestože se vám dostane pouze statického šumu. Vhod může přijít i aplikace „Optimalizace“, která umožňuje správu telefonu, nastavení spotřeby dat či naklonování aplikací.

Systém je svižný a během používání jsem nezaznamenal žádné zadrhávání, a to ani při několika spuštěných aplikacích či hraní her. Z možností ovládání nechybí ovládání gesty či klasická androidí tlačítka, která jsem u tohoto modelu preferoval.

Líbilo se nám
  • Android 9 Pie
  • svižná odezva

Zhodnocení

Redmi Note 7 je opravdu zajímavý telefon, který má snad pouze jedinou slabinu, a tou je chybějící NFC. V našich končinách tak nevyužijete čím dál tím populárnější bezkontaktní platby smartphonem, což rozhodně zamrzí. Někomu může vadit také absence nativního natáčení v rozlišení 4K, i když to osobně nevnímám jako velký nedostatek – doinstalovat si aplikaci Open Camera zvládne každý.

Xiaomi Redmi Note 7

Za cenu startující na částce 5 tisíc korun nabídne Redmi Note 7 dostatek výkonu, kvalitní fotoaparát, dlouhou výdrž i kvalitní displej. Pokud nevyžadujete podporu NFC, jedná se podle mě o jeden z nejlepších smartphonů v této cenové kategorii a jeho koupí rozhodně chybu neuděláte.

Konkurence

Konkurovat bude novému Redmi Note 7 domácí Xiaomi Mi 8 Lite, který nabídne za podobnou cenu stejný výkon, displej i design. Kde Xiaomi Mi 8 Lite na Redmi Note 7 ztrácí je kapacita baterie, menší odolnost a 3,5mm audiokonektor, který tu zcela chybí. Stejně jako u Note 7 bohužel i Mi 8 Lite schází užitečné NFC.

Xiaomi Mi 8 Lite 4 GB RAM

Rozměry156,4 × 75,8 × 7,5 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 350 mAh

Další zajímavou alternativou může být Honor 8X, který se pochlubí ještě větším displejem než Redmi Note 7 s tenčími rámečky, avšak ztrácí po výkonové stránce a disponuje starším microUSB konektorem. Co mu však rozhodně hraje do karet je podpora NFC, která Redmi Note 7 schází.

Honor 8X 4 GB RAM

Rozměry160,4 × 76,6 × 7,8 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh
xiaomi-redmi-note-7
Klady
  • odolná konstrukce
  • Corning Gorilla Glass 5 vpředu i vzadu
  • dostatek výkonu díky Snapdragonu 660
  • slušný fotoaparát
  • velká kapacita baterie
  • kvalitní displej
Zápory
  • absence NFC
  • navzdory výkonu neumí natáčet ve 4K
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Odhlédnu od reklamštiny na první stránce, telefon působí docela dobře. Plastové provedení rámů neoslní, vnitřní konstrukce je zjevně velmi slabá, když jde tak snadno ohýbat. NFC stojí poplatky a číňánci přeci platit nebudou.
Co mě ale zaráží na testu je jedna věc: proč máte v galerii fotky jen v rozlišení 3,9 MPix? Foťák umí dvanáct, ale tímhle neukážete skutečnou kvalitu snímků. Mám to brát tak, že tohle je maximální rozlišení, ve kterém to ještě vypadá použitelně?
Myslím, že redakce nemá zapotřebí nám lhát, že ne?
Dodo
Díky za recenzi, považuji ji za objektívní a vyváženou, takže palec nahoru pro Ioannise.
Jinak za tu cenu telefon nabízí dost věcí, ovšem ty reklamy, které provázeli předchozí modely( nevím, zdali uz s tím u Xiaomi přestali) mě donutili se s redmi note 5 pro rozloučit.
Michal
Celkem pěkný telefon za rozumné peníze, ostatně jako téměř vždy, u Xiaomi. Ne že bych s ním chtěl nahradit můj s9+, ale třeba manželce velké telefony vyhovují a nepožaduje žádný omračující výkon. Používá redmi note 4 a kromě foťáku který je vážně tragický je stále víceméně spokojená. Zvažovali jsme výměnu za novější model, ale nechápu proč stále není v telefonu Nfc. Vždyť výrobně se jedná o zanedbatelnou částku. Takhle vypadává ze hry. Platby mobilem jsou dost návykové, bez nutnosti lovit někde kartu, takže bohužel... Snad příště.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Za ty peníze moc pěkné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze