Motorola Moto Buds+
recenze

Motorola Moto Buds+

Stvořena Motorolou, odladěna Bose

Pokud máte slabost pro produkty značek Motorola a Bose a hledáte nová bezdrátová sluchátka, rozhodně byste si neměli nechat ujít Motorola Moto Buds+. Kromě příslibu kvalitního zvuku lákají i na líbivý design, dlouhou výdrž na nabití či podporu bezdrátového nabíjení. Jak si vedla v testu?

Motorola společně s novou řadou designových smartphonů Edge 50 uvedla sluchátka Motorola Buds+, která se chlubí zvukem vyladěným společností Bose. Obstojí v záplavě bezdrátových špuntů, nebo je jejich cena (necelé 4 tisíce Kč) vzhledem k výbavě až příliš ambiciózní?

Technické parametry Motorola Moto Buds+

Velikost měniče 11mm basový + 6mm výškový
Barevná provedení šedá Forest Grey a béžová Beach Sand
Připojení Bluetooth 5.3
Kodeky SBC, AAC, LHDC
Délka poslechu (dle výrobce) až 38 hodin (včetně energie v pouzdru) bez ANC
Obsah balení sluchátka + USB-C/USB-A nabíjecí kabel + celkem tři páry silikonových nástavců

Konstrukční zpracování: jedna sluchátka s dvojím logem

Motorola Moto Buds+ jsou na první pohled líbivá sluchátka, především v testované béžové variantě Beach Sand, kterou bych rozhodně upřednostnil před šedou Forest Grey – třeba už jen kvůli tomu, že je béžová méně náchylná na otisky a podle mého názoru i lépe vypadá. Počítat můžete rovněž s kvalitním dílenským zpracováním, kdy nikde nic nevrže a použitý plast působí příjemně na dotyk. Za menší nevýhodu lze snad považovat pouze absenci zvýšené odolnosti, výrobce nicméně slibuje odolnost vůči rozlité či stříkající vodě, což by odpovídalo přibližně ochraně IPX4.

Další zajímavostí je pak přítomnost hned dvou log na pouzdru, kde najdeme logo Motoroly i Bose, jenž se podílel na vyladění zvuku. Samotné víko lze velmi snadno odklopit a také opětovně zavřít. Pant má příjemnou tuhost a pouzdro při zaklapnutí vydá zvuk, se kterým se setkáte i u levnějších modelů. Nezní vyloženě lacině, ale zároveň schází ono „prémiovější“ cvaknutí, v podstatě se jedná o něco podobného, jako když hodnotíte zvuk při zabouchnutí dveří u různě drahých aut, kdy u těch levných zní plechově, zatímco u dražších je zpravidla pěkně tlumený.

Po rozevření pouzdra se před uživatelem odhalí dvojice sluchátek, která jsou přidržována magnety, tudíž není problém pouzdro otočit vzhůru nohama, aniž by sluchátka vypadla. Zároveň si zde lze všimnout párovacího tlačítka, které budete potřebovat u iPhonů či operačního systému Windows a obecně jiných zdrojů zvuku. V případě smartphonů s Androidem je totiž k dispozici funkce Fast Pair, která se dost možná automaticky aktivuje po prvním vybalení sluchátek. Zadní stranu pak zdobí již jen USB-C a stříbrná část pantu. Pouzdro je příjemně kompaktní, takže není problém jej vměstnat i do menší kapsy u riflí apod.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • příjemně kompaktní pouzdro
Nelíbilo se nám
  • bez zvýšené odolnosti

Zvuk: ideální pro majitele Motorol

Na zvukový projev Motorola Moto Buds+ jsem byl poměrně zvědavý, zejména v kontextu toho, jestli Bose není pouhou „marketingovou nálepkou“. Naštěstí se však nejedná o tento případ a know-how Bose je u sluchátek patrné, ať už se jedná o zvukovou kvalitu či schopnosti ANC. Ostatně to byl právě (stejnojmenný) zakladatel společnosti Bose, který se výrazně zasloužil o inovace a vylepšení v oblasti potlačení okolního hluku.

Motorola Moto Buds+

Již při prvním nasazení sluchátek okamžitě zaznamenáte ANC, která je velmi schopné a i bez zapnutého přehrávání hudby dokáže mnohé utlumit, na čemž se podílí i samotná (špuntová) konstrukce. Dle posledních trendů je nicméně ANC možné rovněž deaktivovat a naopak využívat transparentní režim, který do uší posluchače propouští okolní hluk. V tomto ohledu naštěstí mohu konstatovat, že nepůsobí příliš počítačově, což je u transparentního režimu u mnoha sluchátek často problém. ANC jsem pak během používání zkoušel při pochůzkách po městě, během jízdy MHD či v klasickém domácím prostředí. Potlačení hluku je velmi schopné a dokáže velmi slušně „vynegovat“ spodní a střední zvukové frekvence. Funguje natolik dobře, že například při jízdě na kole po komunikaci, kde se pohybují také auta, bych jej raději snad ani nevyužíval. Případně je samozřejmě možné využívat adaptivní režim, který umí kombinovat ANC i transparentní mód.

Dalším důležitým aspektem je zvuk, který se povedlo velmi pěkně vyladit, aby potěšil i náročnější. Vzhledem k ceně sluchátek lze zároveň konstatovat, že se jedná o nejlevnější sluchátka „vyladěná Bose“. Zvuk je pěkně plný, zejména při poslechu vokálů oceníte i dedikovaný tweeter. Během testování jsem poslouchal různé žánry (streamoval skrze aplikaci Tidal). Například u ikonické O Sole Mio zazpívané Pavarottim krásně vyniknou veškeré hudební instrumenty a samotný hlas světoznámého operního zpěváka. V rámci aplikace Moto Buds si lze navíc v ekvalizéru pohrát s nastavením a využít možnost si jej kompletně manuálně nastavit nebo si vybrat z režimů „Zvýrazněné výšky“, „Zvýraznění basů“, „Zvýraznění hlasu“ a „Plochý“. Podporovány jsou LHDC a standardní AAC a SBC, oblíbený LDAC tak schází, což je velká škoda.

Motorola Moto Buds+

Zmíněná aplikace je pak bohužel dostupná pouze pro Android, což znamená, že majitelé těchto sluchátek a iPhonů si v podstatě nemohou nic nastavit a například ani nemohou sluchátka aktualizovat (během používání dorazily minimálně dvě aktualizace vylepšující zvuk a jiné), ovšem v nejlepší pozici budou uživatelé smartphonů Motorola. Ty totiž podporují Dolby Atmos a také Dolby Head Tracking, tedy změnu zvuku na základě natáčení hlavy.

Líbilo se nám
  • špičkové potlačení hluku
  • vysoká kvalita hudebního přednesu
Nelíbilo se nám
  • bez podpory LDAC
  • Dolby režimy pouze v propojení s telefony Motorola

Funkce a ovládání: nelze nic vytknout

V již předešlé kapitole jsem nakousl podporu Dolby Atmos a Dolby Head Tracking pouze pro majitele smartphonů Motorola. U Androidu lze v aplikaci aktivovat také režim „Duálního připojení“, tedy možnosti mít sluchátka spárována s telefonem a například tabletem se schopností plynulého přepínání zdroje dle potřeby. Stejně tak je k dispozici herní režim, který minimalizuje latenci, či již zmíněný ekvalizér.

Pochválit mohu rovněž možnost skrze aplikaci vyhledat jednotlivá sluchátka, kdy je emitovaný zvuk až překvapivě hlasitý a vaše šance na nalezení zapadnutého sluchátka v pohovce apod. jsou rázem vyšší. Samozřejmě nechybí ani automatická detekce vložení sluchátek do uší či možnost nastavení ovládání u pravého i levého sluchátka separátně. Motorola Moto Buds+ jsou schopna registrovat poklepání, tři klepnutí i přidržení, přičemž musím zmínit, že dotykové plošky na stranách fungují spolehlivě a přesně.

Líbilo se nám
  • množství doplňkových funkcí a nastavení
  • povedená doprovodná aplikace
Nelíbilo se nám
  • aplikace je dostupná pouze pro Android

Výdrž baterie a nabíjení: nenechají vás ve štychu

Motorola Moto Buds+ se chlubí celkovou výdrží až 38 hodin bez aktivovaného ANC a 8 hodinami poslechu na jedno nabití samotných sluchátek. I s aktivovaným ANC se pak dostanete při 70% hlasitosti přibližně na 5 až 6 hodin, což považuji za zcela dostačující. Sluchátka lze navíc kromě kabelu nabíjet rovněž bezdrátově, což se může hodit například na cestách, pokud váš telefon podporuje režim reverzního bezdrátového nabíjení a sluchátka i telefon necháváte nabít přes noc.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • podpora bezdrátového nabíjení

Zhodnocení

Motorola Moto Buds+ se mohou pochlubit velmi kvalitním zvukem, špičkovým ANC či líbivým zpracováním. Situaci mírně komplikuje absence oblíbeného kodeku LDAC či zvýšené odolnosti. Vše by ale mohla vynahradit dlouhá výdrž či podpora bezdrátového nabíjení.

Konkurence

Stylovější alternativou jsou Nothing Ear (a), která navíc podporují LDAC a disponují oficiální zvýšenou odolností. Výhodou je rovněž aplikace Nothing X dostupnou pro Android i i iOS.

Google Pixel Buds A-Series se prezentují jako ideální volba pro majitele Pixelů, kteří nemají až tak vysoké nároky, neboť jim schází podpora oblíbeného ANC a také bezdrátového nabíjení. Oproti Motorola Moto Buds+ schází ANC a celkově také hůře hrají.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • povedená aplikace pro Android
  • líbivý design
  • působivé ANC
  • kvalitní zvukový přednes
Zápory
  • funkce Dolby pouze pro telefony Motorola
  • bez aplikace pro iOS
  • chybí zvýšená odolnost
  • schází podpora kodeku LDAC
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze