Microsoft Surface Earbuds
recenze

Microsoft Surface Earbuds

Úplně jiná, zcela svá
4

Zcela bezdrátová sluchátka jsou v módě, nabízí je proto každá významná značka. Pozadu nechtěl zůstat ani Microsoft, který kromě velkých sluchátek přes uši přispěchal i se Surface Earbuds. Jsou originální provedením, ovšem jaká jsou skutečně a jakou mají šanci stát se bestsellerem? To prozradí naše recenze.

Skutečně bezdrátová sluchátka bez debat nejvíce zpropagoval Apple se svými AirPods. Nejde o nejkrásnější sluchátka světa, naopak, mnohými je jejich design neuctivě připodobňován k nedopalku, ovšem svoboda + vcelku kvalitní zvuk z nich udělala bestseller. A když se něco dobře prodává a zákazníkům se produkt líbí, nabídka konkurence na sebe většinou nenechá dlouze čekat.

Microsoft vyčkal a přišel s odpovědí v podobě Surface Earbuds. Už na první pohled jsou zcela odlišná a boří zažité tradice. Zatímco ve většině případů se výrobci ženou za těmi nejlepšími „špunty“, Microsoft, podobně jako Apple, na začátku nabízí pecky, které sice ucho tolik neutěsní, ovšem pro mnohé jsou stále pohodlnější volbou. Zda Microsoft zazáří, nebo zmizí v propadlišti dějin, ukáže až čas. Jak se ale sluchátkům vedlo v naší recenzi zjistíte už teď.

Obsah balení: nic nechybí

Surface Earbuds dorazí v elegantní malé bílé krabičce, ve které je kromě nabíjecího pouzdra se sluchátky uvnitř také nabíjecí USB-A–USB-C kabel, náhradní návleky ve velikosti „S“ a „L“ (přímo na koncovkách jsou návleky ve velikosti „M“) a také základní dokumentace včetně příručky pro rychlý start. Adaptér do sítě můžete použít vlastní, případně nabíjet z USB portu počítače.

Konstrukční zpracování: originalita se cení

Reakce na design byly minimálně rozporuplné. Začneme však základním pojmenováním faktů. Hlavní dominantou sluchátek je bílá skleněná ploška s průměrem 25 milimetrů, která slouží pro ovládání pomocí dotyků. Zbytek těla je plastový a část, která se vkládá do ucha, je lehce pogumovaná. Samotná pecka má na sobě návlek, který, jak už víme, je v balení ve trojím vydání. Nasazení je velmi snadné, stačí návlek lehce natáhnout a následně obalit kolem výřezu k tomu určenému.

Na těle Surface Earbdus nenalezneme žádné zbytečné zdobení, Microsoft odolal pokušení a na jejich těle nenaleznete žádnou spojitost se značkou, design je tedy puristický. Po obvodu, kde je i mikrofon, je sice zdobná mřížka, ovšem tu uvidíte, jen pokud se budete dívat hodně zblízka a ideálně s lupou. Na vnitřní straně je ještě konektor, skrze který se v pouzdru sluchátka dobíjí. Žádné další senzory na těle nejsou, chybí tedy například i ten pro rozpoznání vyjmutí z ucha. Škoda, konkurence to umí lépe a přitom levněji.

Na sluchátkách nenalezneme žádné zbytečné zdobení.

Hmotnost jednoho sluchátka činí 7,2 gramu. Tím Microsoft nijak nevybočuje z průměru, jsou zkrátka lehká. Nasazení sluchátek je jednoduché, stačí je pod mírným úhlem vložit do ucha a následně pootočit, čímž se sluchátko zafixuje. Díky gumovému povrchu pecky je ukotvení opravdu spolehlivé, o sluchátka jsem neměl strach při běhu ani rychlých pohybech hlavou ve snaze je „vytřást“ ven. Sportu se mimochodem nemusíte obávat díky certifikaci odolnosti IPX4.

Po designové stránce jsou Surface Earbuds zcela jiná, a tak jsme se zeptali na názor několika pozorovatelů. Většinou se více líbí dámám, vzhled připodobňují ke šperku (například náušnici či popsocketovému držáku). Mužům se design spíše nelíbí, ovšem i zde je to subjektivní. Osobně si myslím, že Surface Earbuds jsou minimálně zajímavá, přesto jsem zaznamenal mnohem více hanlivých komentářů než u AirPods. Přitom by se chtělo říci, že jednodušší design Surface Earbuds všeobecně zaujme více.

Při pohledu zboku je jasné, že sluchátka rozhodně nejsou zapuštěna v uchu, vyčnívají poměrně výrazně, více než třeba Buds+ od Samsungu. I to bylo často terčem posměšných komentářů. Je tedy design sluchátek ošklivý? Rozhodně ne. Budou vám slušet? To je věc druhá. Tak či tak, konstrukční zpracování je příkladné. Celkově působí promyšleným dojmem, což rozhodně nelze mít Microsoftu za zlé, v jednoduchosti je totiž často krása.

Budou vám slušet?

Dostáváme se k nabíjecímu pouzdru, které je z lesklých světle šedých plastů. Skvěle to koresponduje s barevnou linkou produktů Surface, což ceníme. Krabička není magnetem na otisky, ovšem na vlasové škrábance ano, což se zřejmě projeví časem. Pouzdro je velmi jednoduché, na vrchní straně má logo společnosti, na zadní straně nabíjecí USB-C konektor a na spodní plošce tlačítko pro vyvolání synchronizace. To však nebudete potřebovat po prvním vybalení sluchátek, jakmile je totiž vložíte poprvé do uší, ženský hlas vás pozdraví a vyzve ke spárování pomocí Bluetooth. Elegantní, praktické, jednoduché.

Microsoft Surface Earbuds

Pouzdro má baterii, která zvládne sluchátka dobít dvakrát, přidá tedy 16 hodin poslechu k dobru. O stavu nabití pouzdra vás informuje vnitřní dioda, která dle potřeby svítí bílou/červenou barvou, stav nabití sluchátek je nutné zjistit skrze aplikaci. Některé možná překvapí, že sluchátka jsou v pouzdře poměrně zapuštěna, ale vyjímají se poměrně snadno. Stačí použít špičku prstu, nehet, případně grif, kdy Surface Earbuds jemně pootočíte a tím je nadzvednete. Jejich uložení do pouzdra je také o zvyku, nemusíte se však bát, že byste je umístili obráceně – i přes stejný tvar je úhel náušníku odlišný, takže vám to zamezí magenty, navíc by se v takovém případě rozblikala dioda červeně.

Pokud bychom měli mít nějakou výtku, bude směřovat ke kloubu pouzdra. Ten nevypadá úplně bytelně a je zcela zjevné, že při větším tlaku by povolil, což je nutné hlídat. Naopak chválíme hmotnost zhruba 40 gramů a skvěle fungující pružiny, které pomohou při otevírání a zároveň pouzdro utěsní, pokud sluchátka přenášíte. Nemusíte mít obavu ani z ukotvení sluchátek v pouzdru, magnety je na svém místě drží poctivě.

Líbilo se nám
  • puristické provedení
  • pogumované náušníky
  • dobře drží v uších, netlačí
  • elegantní pouzdro
  • originální design
Nelíbilo se nám
  • vzhled nemusí vyhovovat každému
  • chybí senzor vyjmutí z ucha

Zvuk: (c)hutný

Hned po prvním vyzkoušení nás překvapila hutnost basů. V přímém srovnání s první generací Apple AirPods je zde mnohem větší důraz kladen právě na basovou složku, což se může zdát jako paradox, když mají horší utěsnění než klasické špunty. I přesto jsou basy pocitově mnohem výraznější než například u Honor Magic Earbuds. Na maximální hlasitost se skladby již téměř nedají poslouchat, zvuk se začne otřásat v základech a rádi se vrátíte zhruba na intenzitu 60 až 70 %. Zde máte jistotu čistého projevu a také toho, že vám nepraskne hlava.

Microsoft Surface Earbuds

I přestože jsou Surface Earbuds pecková, zvuk těsní poměrně dobře, především díky gumovým náušníkům. Guma celkově dokáže zamezit šíření zvuku lépe než lesklý plast, jako je tomu například právě u AirPods. Přesto, pokud posloucháte ve vlaku atp., hlasitost budete muset nastavit vždy vyšší než u podobných modelů špuntové konstrukce. Stejně tak i okolí bude lépe detekovat, co zrovna posloucháte, zvláště pak pokud nastavíte hlasitost vyšší než 50 %.

Celkově se nám přednes Surface Earbuds zamlouvá. Zvuk je čistý, lehce zabarvený, někde ve středu mezi Beoplay a Sennheiser. Pokud vám i přesto nevyhovuje, přímo v aplikaci Surface Audio je ekvalizér, kterým lze výstup upravit. Celkově se nebojíme sluchátka označit jako nadprůměrně kvalitní, v dané cenové třídě však mají nemalou konkurenci.

Zvuk je čistý, lehce zabarvený.

Při ne zrovna nízké ceně zamrzí, že chybí ANC, které konkurence umí i u pecek (vzpomeňme například na Huawei FreeBuds 3). Chybějící ANC spolu s absencí bezdrátového nabíjení pouzdra nemusí někdo odpustit….

Kvalita zvuku při telefonních hovorech je jedním slovem skvělá. Microsoft využívá dvojice mikrofonů v každém sluchátku, protistrana si zvuk pochvalovala a nebojíme se říci, že jde o skvělá sluchátka pro videohovory a on-line schůzky všeho druhu.

Líbilo se nám
  • výrazné basy
  • příjemně zabarvený zvuk
  • čisté audio
  • vysoká hlasitost
  • dobrý zvuk při hovoru
Nelíbilo se nám
  • chybí ANC
  • absence senzoru nošení

Funkce a ovládání: kruhy chtějí doteky

Surface Earbuds se ovládají skrze dotykové plošky, přičemž obě sluchátka mají svoje funkce. Dvojitý poklep na obou zajistí pauzu/zahájení přehrávání, pro přesun na další/předchozí skladu stačí na levém sluchátku swipnout doleva/doprava. Pokud chcete přijmout/odmítnout hovor, stačí poklepat na jakékoliv sluchátko. Hlasitost korigujete na pravém sluchátku, a to swipnutím dolů/nahoru. Hlasového asistenta aktivujete klepnutím a přidržením levého/pravého sluchátka. Surface Earbuds na gesta reagují spíše dobře, jen výjimečně se stalo, že například dvojitý poklep nebyl správně/ihned identifikován.

Microsoft Surface Earbuds

Aplikace Surface Audio pak umožní nejen zkontrolovat stav nabití, ale také vypnout gesta, aktualizovat firmware či sluchátka uvést do továrního nastavení. Zároveň se přímo v aplikaci nachází několik instruktážních videí, která vám s ovládáním pomohou.

Microsoft se také chlubí tím, jak Surface Earbuds komunikují s Microsoft 365. Skrze sluchátka tak můžete snadno diktovat v podporovaném jazyce v rámci Microsoft Word, stejně tak je můžete využít pro ovládání prezentace v PowerPointu, přičemž stačí na levém sluchátku swipnout doleva/doprava, abyste tak mohli ovládat posun snímků v rámci prezentace. Pokud chcete, můžete rovněž v rámci prezentace zobrazovat titulky toho, o čem právě mluvíte a alternativně je lze i překládat do podporovaného jazyku, což se hodí, pokud mluvíte k větší skupině lidí. Pokud chcete poznat všechny funkce Surface Earbuds v kombinaci s Microsoft 365, stačí navštívit oficiální stránky microsoft.com, našinec je však vzhledem k absenci češtiny příliš nevyužije.

Líbilo se nám
  • citlivá dotyková vrstva
  • lze ovládat i hlasitost
  • propojení s Microsoft 365
  • povedená aplikace Surface Audio

Výdrž: celý den

Surface Earbdus vydrží hrát při střední hlasitosti zhruba 8 hodin, my jsme poslouchali na nižší hlasitost, takže jsme se dostali lehce přes tuto hranici. Pouzdro má dostatek energie k tomu, aby je dobilo dvakrát, celkem máte k dispozici 24 hodin poslechu. Výhodou je i rychlé nabíjení, během 10 minut v pouzdru se můžete těšit na další hodiny poslechu. Kompletní dobití pouzdra včetně uložených sluchátek zabere asi hodinu a půl, ale záleží, zda sáhnete po dobíjení skrze adaptér, nebo přes USB port počítače. U druhého způsobu samozřejmě budete čekat déle.

Microsoft Surface Earbuds

Sluchátka se dobíjí skrze moderní USB-C konektor, což chválíme. Jak už víme, vnitřní notifikační dioda informuje o stavu nabití pouzdra, nikoli sluchátek, dioda na těle sluchátek chybí. Je to škoda, ovšem úroveň nabití zjistíte z aplikace, nejedná se tedy o velkou překážku, i vzhledem k opravdu velmi dobré výdrži.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • rychlé nabíjení
  • USB-C konektor
Nelíbilo se nám
  • dioda informuje jen přibližně o stavu nabití pouzdra

Zhodnocení: naprosto svá

Sluchátka jsou v tom nejlepším slova smyslu svá. Jsou špičkově zpracovaná, nabízí dobrý zvuk, jsou pohodlná i po delší době v uších a po stránce designu jsou zkrátka originální. Dokážeme si představit, že by Microsoft mohl přetáhnout i uživatele AirPods, kteří jsou zvyklí na pecky, ovšem chtějí něco jiného. V přechodu jim nebude bránit ani hezky zpracovaná aplikace, která obslouží vše potřebné. Microsoft zde majitelům zařízení s iOS žádné klacky pod nohy nehází, stejný uživatelský zážitek je k dispozici na obou platformách.

Bohužel sluchátkům chybí to, co byste v této cenové třídě očekávali – ANC, bezdrátové nabíjení základny nebo třeba automatickou pauzu při vyjmutí z uší. Pro někoho jde o drobnosti, pro někoho o důvod, proč sluchátka nepořizovat. Za nás však doporučení dostanou, protože si nás získala originalitou.

Klady
  • poctivé konstrukční zpracování
  • originální design
  • slušný zvukový výstup
  • snadné ovládání dotykem
  • lehká sluchátka i pouzdro
  • rychlé nabíjení, dlouhá výdrž na jedno nabití
  • propojení s Microsoft 365
Zápory
  • vyšší cena
  • chybí ANC
  • absence senzoru nošení
Diskuze ke článku
69
co tak tinitus z tohoto?
donduri
V clanku sa spominaju ocakavania v zavislosti od ceny, resp. cenovej triedy. Cena vsak nikde nie je spomenuta. Mozno by v kompletnej recenzii mala byt a nie len preto, ze na nu viackrat nepriamo odkazujete.
Kolouch
možná autor nestíhá tep doby, ale sluchátka od Applu nebyla bestsellerem kvůli tomu, že byla prostě ta nej… bylo to jednoduše proto, že k Apple jako vždy hodně omezuje funkce příslušenství třetích stran (pokud je vůbec připojíte) a zcela v duchu odřít svoje zákazníky ještě o něco víc odstranil konektor na připojení starých, též velmi drahých sluchátek které jsme mohli hodit rovnou do popelnice pokud bychom chtěli pořídit novější model... to jen tak pro srovnání autora s realitou....
Lukáš QproTest
Lukáš QproTest
"Za nás však doporučení dostanou, protože si nás získala originalitou."

"Za nás však doporučení dostanou, protože si to Microsoft zaplatil"

Ale v pohodě, já to chápu.

Apropo, kolik tedy stojí?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze