LG X Screen
recenze

LG X Screen

Ve dvou se to lépe táhne
6

Na začátku letošního roku představilo LG svou novou strategii: do levnějších modelů vložit některé vlastnosti ze svých nejdražších zařízení. Právě tak vzniklo i LG X Screen, levný 5palcový elegán s ne jedním, ale hned dvěma displeji, stejně jako tomu bylo u loňského LG V10. Je však jedinečnost vše, co může X Screen nabídnout?

LG v oblasti střední a nižší třídy poměrně často kompletně předělává své portfolio a jinak tomu není ani tento rok. Po letošním vydání nové vlajkové lodě LG G5 tak následují i noví zástupci nižší třídy. Jedním z nich je i X Screen. S ním zkouší LG přilákat zákazníky, kteří chtějí exkluzivnější vzhled za málo peněz, a koupi se snaží osladit i přidáním druhého displeje, jako mělo loňské LG V10. Na papíře to zní hezky, teď už jen zjistit, jaká je realita.

LG X Screen

Technické parametry LG X Screen

Kompletní specifikace
Konstrukce142,6 × 71,8 × 7,1 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,93" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2016, 7 599 Kč

LG X Screen – videopohled

Obsah balení

  • LG X Screen
  • datový a nabíjecí kabel s microUSB koncovkou
  • adaptér s USB konektorem
  • špuntová sluchátka
  • brožurky a manuály

Design a konstrukce: elegantní hračka

V oblasti vzhledu tentokrát zkouší jihokorejský výrobce něco úplně nového a snaží se svézt na podobné vlně jako letošní řada A od Samsungu. Pokud X Screen zahlédnete z dálky, mohli byste si všimnout skleněných zad a kovového rámečku. To je ovšem pouhá iluze. Plast je všude, kam jen vaše oko dohlédne. Zapomeňte na luxusnější materiály, tady se pohybujeme v jiné cenové kategorii. Samotná kvalita konstrukce však naštěstí působí velmi dobrým dojmem, nikde nic nevrže a vše krásně lícuje k sobě.

Telefon vypadá i přes použité materiály hezky. Nemějte mi to ale za zlé – pokud jej držíte v ruce, působí zkrátka… levně. Můžete namítnout, že je v pořádku působit levně, když levný opravdu je, ale i v této cenové kategorii se situace díky Honoru od Huaweie změnila. Stříbrný rámeček vypadá zblízka spíše jako nárazník z dětského autíčka a díky muší váze máte pocit, jako kdybyste drželi v ruce maketu nebo hračku a ne opravdový telefon.

LG X Screen

Na druhou stranu se díky rozměrům a zaobleným hranám výborně drží v jedné ruce. A relativně dobře je využito i místo na přední straně, takže zde nenajdete obří nevyužité plochy pod a nad displejem, jako je tomu třeba u Xperií od Sony. Co má ovšem s telefony od Sony jednoznačně LG společného, je zadní strana. Ačkoliv se nejedná o sklo, tak se tato plastová napodobenina skla špiní stejně rychle, možná dokonce i rychleji. Případní majitelé tedy musí počítat s častým leštěním své nové chytré placičky.

Pokud se podíváme na boky telefonu, tak na spodní hraně nalezneme malinký reproduktor, microUSB konektor a 3,5mm jack, na levém boku telefonu máme pouze tlačítka pro regulaci hlasitosti a na pravém odemykací tlačítko, nad kterým sídlí i šuplíček pro nanoSIM a microSD kartu. Tlačítka mají poměrně příjemnou hloubku stisku a působí vcelku dobrým dojmem. Uvítal bych ovšem prohození odemykacího tlačítka a slotů pro karty. Přirozeně mi palec spočine spíše na šuplíčku než na tlačítku, které je kousek pod ním.

Líbilo se nám:

  • krásný vzhled
  • výborně padne do ruky

Nelíbilo se nám:

  • použité materiály

Hlavní displej: stěží průměrný

Přední strana je pravděpodobně tím hlavním, proč bude většina lidí o koupi X Screenu přemýšlet. Na první pohled stereotypní vzhled totiž narušuje neustále svítící sekundární displej. O tom ale až později, nejdřív si shrneme displej, na který budete koukat přeci jen častěji.

LG X Screen

Ten používá IPS technologii, má 4,93" a nabídne „pouze“ HD rozlišení, které ovšem stále na tyto rozměry vcelku dostačuje. Na displej jde sice dobře vidět téměř ze všech možných úhlů, ale jeho svítivost by zasloužila zlepšení. Za slunečného dne je občas na telefonu něco najít opravdu uměním. Automatická regulace jasu funguje ovšem výborně a přijde mi, že i lépe jak na loňském LG G4.

Co vás ovšem rozhodně neuchvátí, je podání barev. Ty nejsou nijak zvlášť syté, což není špatná věc – každý displej nemusí mít zářící saturované barvy, které jdou vidět až z oběžné dráhy, jako má třeba Samsung, ale trochu oživení by se tady hodilo. Displej kvůli tomu vypadá velmi mdle a prohlížení obsahu vás nikdy zcela nepohltí.

Líbilo se nám:

  • vcelku dobré pozorovací úhly
  • výborná automatická regulace jasu

Nelíbilo se nám:

  • podání barev
  • špatná čitelnost na slunci

Sekundární displej: hvězda večera

Sekundární 1,76" displej je na tom co se vlastností týče téměř shodně jako ten hlavní. Jen má kupodivu na maximální jas zářivější barvy, což viditelnosti na přímém slunci bohužel stejně nepomáhá. Obrovský nedostatek tohoto displeje spočívá v obrovském množství „backlight bleedingu“, kdy vidíte z každého malého úhlu podsvícení displeje. Za světla si toho moc nevšimnete, ale večer to může být občas opravdu otravné. To by chtělo do příští generace vylepšit.

LG X Screen

Displeje na sebe navazují velmi plynule a nevidíte mezi nimi mezeru či nějaké jiné rozdělení, avšak každý zobrazuje něco zcela jiného. Zatímco hlavní displej funguje jako u každého jiného telefonu, ten sekundární si můžete do značné míry nastavit. Jeho úpravy naleznete v nastavení pod kolonkou Second Screen a možností je tu poměrně dost. Předně se nastavení rozděluje na dvě možnosti, a sice nastavení při zapnuté hlavní obrazovce a při vypnuté hlavní obrazovce, přičemž můžete sekundární displej i zcela deaktivovat.

Při zapnutém displeji máte možnosti úprav opravdu bohaté. Můžete si vybrat, jaké funkce budou na sekundárním displeji vždy k dispozici, a to včetně pořadí, v jakém jimi budete listovat. Zobrazit si můžete nechat váš podpis, ovládání hudebního přehrávače, čtyři rychlé nástroje pro ovládání jako v notifikační liště, nadcházející plány z kalendáře, čtyři rychlé kontakty, čtyři vámi zvolené oblíbené aplikace nebo velmi užitečné zobrazení posledních čtyř používaných aplikací, čímž se značně urychlí práce s více aplikacemi najednou.

Nastavení při vypnutém displeji už tak bohaté není. Můžete si zvolit, jestli chcete mít vždy zobrazený váš podpis nebo datum a čas společně s notifikacemi, toť vše. Listování mezi funkcemi však funguje i při vypnutém hlavním displeji, takže můžete pomocí gesta přejet třeba na ovládání hudby a nemusíte kvůli přeskočení písničky rozsvěcet větší displej.

To však není vše, co menší displej nabízí. Zobrazují se na něm totiž za všech okolností krátkodobě i notifikace. Třeba při nainstalování nové aplikace či aktualizace se vám notifikace vypíše na menším displeji a nikoliv v notifikační liště na hlavním. Dále se vám zde zobrazí náhled doručené zprávy, možnost přijmout/odmítnout hovor a mnoho dalších oznámení. Pracují s ním i některé aplikace, například ve fotoaparátu na něm máte umístěné přepínače pro Simple a Auto mód.

Pokud bych měl mít k tomuto menšímu displeji nějaké výtky, směřovaly by zejména k již zmiňované nižší kvalitě použitého panelu a k drobnému nevyužití potenciálu. Proč nemohu ze zobrazení naposledy používaných aplikací rovnou dané aplikace gestem nahoru či dolu zavírat, je mi záhadou. A i když je krátkodobý náhled notifikací super věc, neublížilo by nechat náhled zobrazený delší dobu, třeba alespoň takových 7 sekund. Takhle si nestihnete ani pořádně přečíst co se děje a už je oznámení pryč.

Líbilo se nám:

  • široké možnosti nastavení
  • velmi užitečné funkce

Nelíbilo se nám:

  • backlight bleeding
  • špatná čitelnost na slunci

Hardware: starého psa novým kouskům nenaučíš

V útrobách zařízení nám tepe postarší Snapdragon 410, kterému sekundují 2 GB RAM. To není zrovna oslnivá výbava na rok 2016, takže si na hraní nejnovějších her nebo používání graficky náročnější aplikací musíte nechat zajít chuť. Naštěstí je to trochu slavnější s vnitřním úložištěm. To má v základu sice jen 16 GB a potom, co si z něj ukousne systém, vám zbude už jen 10,1 GB využitelné paměti, ale zachránit vás může slot pro microSD karty až do velikosti 256 GB.

Líbilo se nám:

  • slot pro paměťové karty

Nelíbilo se nám:

  • na rok 2016 slabý výkon

Uživatelské prostředí: nově a lépe než kdy dřív

Prostředí prošlo od loňska výrazným redesignem a změna je to rozhodně k lepšímu. Nad Androidem 6.0.1 běží zbrusu nová verze nadstavby od LG, která je konečně po mnoha letech i velmi pohledná a navíc plynulejší než kdy jindy. Vzhled je pěkně celistvý napříč celým systém a vše vypadá v novém bílo-černém kabátku mnohem elegantněji a nikoliv kýčovitě jako dříve. Nejvíce si této změny přitom všimnete v notifikační liště a nastavení, které nyní působí mnohem přehledněji.

Změn se dočkala i domovská obrazovka. Továrně nastavené rozložení plochy „EasyHome“ je plocha ve stylu iOS, tedy bez menu pro aplikace. Stále si na plochu můžete dávat widgety a přeorganizovat aplikace, jak jen chcete, ale menu pro všechny aplikace zde zkrátka nenajdete. Toho se vám dostane až poté, co si v menu přepnete rozložení na „Domov a app drawer“. Potom vás uvítá tradiční domovská obrazovka jako u předešlých LG telefonů. Výrobce tedy volbu nechává na vás, což je jednoznačně příjemné.

Nějaké nadstandardní vychytávky jako u vlajkových modelů zde bohužel nenajdete. Potěšit vás však může třeba přítomnost velmi užitečné funkce Capture+. Díky ní můžete kreslit do aktuální obrazovky, přičemž se následně vytvoří screenshot s vašimi kresbami. Můžete si také psát poznámky nebo udělat jen výřez obrazovky, pokud nechcete ukládat či někomu posílat celý screenshot obrazovky. Vše se následně ukládá přímo do aplikace QuickMemo+ nebo Galerie.

LG musím rozhodně pochválit za optimalizaci, která je opravdu špičková. Telefon se ani přes relativně slabý hardware při běžném používání nikdy nezasekne či nezpomalí. Prostředí sice běhá většinou opravdu ukázkově a i práce s RAM je zvládnutá na jedničku, takže je otevírání aplikací z multitaskingové nabídky otázku setin sekundy, ale hrubý výkon lze jen těžko nahradit. Po spuštění velkého počtu aplikací najednou, otevřeném chatu ve Facebook Messengeru a zapnutém fotoaparátu už telefon ztrácí dech a začíná mít problémy s některými animacemi. Stále to není nic strašného, jelikož se po chvilce hned zase rozdýchá, ale přeci jen se to děje. Více koňských sil pod kapotou by se prostě hodilo.

Líbilo se nám:

  • nový vzhled
  • volba rozložení plochy
  • optimalizace

Baterie a výdrž: nečekané překvapení

Výdrž nevyměnitelné baterie o kapacitě 2 300 mAh byla během mého testování bezpochyby jedním z největších překvapení. I přes na první pohled malou kapacitu baterie vydrží telefon celkem dlouho na jedno nabití a nikdy jsem neměl nouzi o energii. Baterie vydrží bez problémů klidně od 8:00 do 23:00 a ještě vám 15 % zbude, a to prosím při nepříliš úsporném používání (jas na 100 %, stále zapnuté připojení k internetu, časté poslouchání hudby a psaní zpráv, plus sem tam prohlížení webu) a bez zapnutého úsporného režimu.

Zde máme dobu zapnutí displeje 4:35 a přitom jde v notifikační liště vidět, že baterie není zcela vybitá

Výdrž při trvale zapnutém displeji byla pak ještě impozantnější. Pravidelně se dostávám na 5 a občas i přes 6 a půl hodin, což je na tak malou baterii velmi slušný výkon. X Screen byl zkrátka po dlouhé době jedním z mála telefonů, u kterého jsem se nemusel bát o procenta baterie.

Jen kdyby se nabíjel rychleji – s dodávaným adaptérem to trvá z 0 na 100 % bezmála 4 hodiny. To je na tak malou kapacitu proklatě dlouhá doba. Rychlejší nabíječka či přítomnost Quick Charge technologie by rozhodně neuškodily.

Líbilo se nám:

  • dobrá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • bolestivě pomalé nabíjení

Fotoaparát: nic extra, ale potěší

Na zadní straně zařízení se nachází vystupující čočka 13Mpx fotoaparátu, který vcelku mile překvapil. Vytváří poměrně kvalitní fotografie, které vypadají dobře i na větším externím zobrazovači. Focení za krásného počasí jde samo a s focením za zhoršených světelných podmínek pomůže jednobarevná přisvětlovací LED dioda, která překvapivě dobře nasvítí scénu a má dobrý dosah. Čelní kamerka potom potěší svým 8Mpx snímačem všechny příznivce selfies.

LG X Screen

Samotné fotky z hlavního fotoaparátu postrádají výraznější barvy či kontrast, jako u některých jiných výrobců, ale nepůsobí úplně mdle či nudně. Barvy vypadají poměrně věrně a hlavně se příliš neslévají dohromady. Zato s ostřením je na tom LG rozporuplně. Občas zaostří velmi rychle a občas bude automatika hledat ostrý snímek dlouhé sekundy. Když už však zaostří, vypadá výsledek dobře. Za zhoršených světelných podmínek však na ostré a pěkné fotografie rychle zapomeňte.

Čelní kamerka sice potěší svými 8 Mpx a tím pádem slušným rozlišením, ale počet megapixelů není vše. Fotografie z ní jsou poměrně dost rozmazané, barvy jsou nevýrazné a nějaké detaily byste zde hledali marně. Alespoň že má poměrně dobrý úhel záběru, takže není takový problém vměstnat do záběru i víc lidí.

Kapitola sama pro sebe je potom natáčení videa, kdy se fotoaparát chová přesně naopak oproti klasickému focení. Záznam se sice ukládá ve Full HD rozlišení, ale má většinou tendence agresivně přepalovat barvy a slévat jejich detaily v jednu velkou šmouhu. Video-zážitku moc nepomůže ani vestavěný mikrofon, kvůli kterému zní zvuk ve videu jako rachtání v plechovce.

Aplikace fotoaparátu je krásně přehledná a jednoduchá, takže focení zvládne skutečně každý. Žádný manuální mód a podobné vychytávky zde však nečekejte, na takové focení X Screen zkrátka stavěný není.

Líbilo se nám:

  • slušné podání barev a detailů při focení hlavním fotoaparátem
  • přehledné prostředí aplikace

Nelíbilo se nám:

  • nespolehlivé ostření
  • nekvalitní natáčení videa a zvuku
  • kvalita čelní kamerky

Zvuk: nic extra

Rozhodně nečekejte z malého reproduktoru na spodní hraně telefonu kdovíjak líbezné tóny. Kvalitu zvuku jsem ovšem do jisté míry ochoten odpustit, je-li reproduktor alespoň pořádně hlasitý. A v této oblasti na tom není X Screen úplně nejhůře. Plechový zvuk, který má tendence neskutečně přepalovat středy a o basech slyšel možná tak pohádky, je přinejmenším relativně hlasitý, takže se nemusíte bát zapnout si video i v trochu hlučnější místnosti. Není to žádná uši rvoucí hlasitost, ale pořád lepší než nic.

LG X Screen
Reproduktor se kvůli svému umístění velmi snadno zakryje

Zachránit vás může výstup do sluchátek, který je spíše nadprůměrné kvality. Není to rozhodně žádné HTC či Xperia, ale pořád je nutné si připomínat cenovou kategorii, ve které se toto zařízení nachází, kde tento zvukový výstup opravdu spadá spíše do lepšího průměru. Za podobný peníz se však najdou i líbivěji hrající kousky.

Líbilo se nám:

  • relativně vysoká hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • kvalita zvuku z reproduktoru
  • přepalování středových tónů

Konektivita: plná polní

V této oblasti najdeme vše, co se v dnešní době od moderního telefonu očekává. Máme zde velmi schopnou a rychlou GPS a možnost připojení k Wi-Fi i LTE s podporou všech frekvencí, které se na našem území používají. Připojení navíc X Screen udrží opravdu spolehlivě a se silným signálem. Často se tak stávalo, že jsem chytal LTE i na místech, kdy jiní už museli přepojit na 3G.

Pro připojení k ostatním zařízením je pak připraveno Bluetooth 4.1 nebo i NFC. Jediné, co mi trošku chybělo, byl infraport, který ovšem není lidmi zas tak hojně využíván, takže bych jeho nepřítomnost nepovažoval za příliš významné mínus.

Líbilo se nám:

  • přítomnost NFC
  • plná podpora LTE

Nelíbilo se nám:

  • infraport by neublížil

Závěrečné hodnocení: jedinečnost a styl

LG se nový zástupce nižší střední třídy vcelku povedl. Za zhruba 7 tisíc korun dostaneme stylově vypadající zařízení, s poměrně dobrým fotoaparátem, velmi dobrou vydrží baterie a plynulým chodem prostředí. Pomyslnou třešničkou na dortu je potom sekundární displej, který je neskutečně návykový a nabízí zajímavé a především užitečné funkce. Konkurenční zařízení s touto vlastností byste hledali jen velmi těžko – mimo mnohem dražšího LG V10 nic podobného na trhu nenajdete.

LG X Screen

Odradit by zákazníky mohly zejména použitě materiály, nepřesvědčivý hlavní displej a výkon. Není to však vůbec tak špatné, jak se může z jednoduchého výčtu chyb zdát. Konstrukčně je na tom LG opravdu dobře a pokud na svém zařízení nehrajete moc her či nepoužíváte velmi náročné aplikace, bude vám X Screen sloužit dobře.

Konkurence

Největším konkurentem je bezesporu Honor, který míří se svými dvěma modely 5X a 7 Lite na uživatele, co chtějí za co nejméně peněz nejvíce muziky.

Honor 5X má za stejnou cenu 7 tisíc korun krásné kovové tělo, větší 5,5" Full HD displej, vyšší výkon, mnohem větší 3000mAh baterii a třeba i čtečku otisků prstů.

Honor 5X

A pokud je na vás 5,5" moc, máme tu Honor 7 Lite, který je v podstatě totožný s modelem 5X, akorát s menším, 5,2" Full HD displejem, lehce pozměněným designem a dokonce i o tisíc korun nižší cenou.

Honor 7 Lite
Honor 7 Lite

Jestli si naopak 500 korun připlatíte, dosáhnete už na Huawei P9 Lite. Ten nabídne kvalitnější materiály s opravdu krásným designem, Full HD displej, lepší fotoaparát a zvukový výstup, vyšší výkon, čtečku otisků prstů a 3000mAh baterii.

LG X Screen
Huawei P9 Lite

A kdybyste si připlatili o celých tisíc korun více, můžete dosáhnout dokonce na Nexus 5X, který v poslední době výrazně zlevnil. Má krásný Full HD displej, mnohem vyšší výkon v podobě Snapdragonu 808, USB-C, skvělý fotoaparát, přední reproduktor, bleskovou čtečku otisků prstů a hlavně budete první, kdo dostane od Googlu díky čistému Androidu nejnovější systémové aktualizace .

Nexus 5X
lg-x-screen
Klady
  • pěkný design
  • výborný sekundární displej
  • povedená nadstavba
  • dobře optimalizované prostředí
  • obstojný hlavní fotoaparát
  • dobrá výdrž
  • podpora microSD karet
Zápory
  • použité materiály
  • spíše podprůměrný hlavní displej
  • nepřesvědčivý výkon procesoru
  • kvalita čelní kamerky
  • zvuk z reproduktoru
  • bolestivě pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
DDD
ŠPATNĚ FOTÍ!
čtenář
Nesouhlasím s se závěrem autora! v roce 2016 je ten telefon za takovou cenu špatný!(plast, slabý hardware , špatně fotí, výsledek přední kamery ještě horší ...) za 7000 Kč drahý . Za takovou specifikaci maximálně v roce 2016 3500 Kč!.
David Novotný
David Novotný
Dobrá recenze, až na nějaké výtky co psali kolegové výše. Většinou je to subjektivní - někomu SD410 stále dostačuje, plast mu nevadí atd. Jinak Michal má dobrý hlas a dobře se poslouchá, jen tak dál.
Fernando de Ještě
Myslím, že cena není adekvátní, souhlasím, vzhledem k vlastním modelům. Třeba LG G3 je vlastně výrazně rozumnější volbou. Ale dle LG je nastavená cenovka adekvátní ke konkurenci. Když třeba HUAWEI připraví model za stejné peníze, ale má naopak fingerprint, je to najednou oprávněně lepší model? Nikoliv. Jiné modely mají čtečky otisků prstů, nebo laserové ostření, tento model má praktický druhý displej. Sám jsem chvíli testoval V10 a musím říct, že druhý displej je opravdu silně (možná bych řekl, že BRUTÁLNĚ) NÁVYKOVÁ A PRAKTICKÁ vlastnost. No, samozřejmě, kdo neměl nikdy v ruce, může tvrdit cokoliv.

Každopádně druhý displej má smysl a je patrné, že LG s X screenem najednou má na trhu přesně to, co se požaduje. Hezký, lesklý, lehký a má dva displeje. Který jiný má takovou kombinaci? No žádný, ale jiné mají třeba otisky prstů, nebo jak jsem uváděl, laser. Tady je o používání.

Jinak sám očekávám, že během 7-8/2016 cena klesne na 5,5k, což bude vzhledem ke koncepci cenovka tak akorát.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze