LG T385
recenze

LG T385

Vznešený sirotek

Nové LG T385 nás na úvod zmátlo. Čím? Svým vzhledem totiž působí jako luxusní telefon ze střední třídy. Kromě toho, že zaujme designem, tak výborný dojem udělá i svým dílenským zpracováním. Ve své cenové kategorii dál nabízí bezdrátové sítě, zaměření na sociální sítě i hudbu. Nevýhodou je absence otevřeného operačního systému. Znamená to nedostatek? Posuďte sami.

LG T385 - oficiální fotografie

Technické parametry LG T385 T3

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 59,5 × 10,7 mm, 92 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 177 × 144 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×208 MHz
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 50 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ3 2012, 2 000 Kč

Úvod

LG k představení své novinky uveřejnilo i propagační video. V tom uživateli jednoznačně sděluje, že nejsilnější zbraní bude vytříbený design a postranní prvky navozující dojem použití kovových materiálů. Zároveň je pro novinku důležitá komunikace a připojení k internetu skrze bezdrátové sítě Wi-Fi. Nutno říci, že v dané cenové relaci se v tuto chvíli jedná o nejstylovější zařízení na trhu. I přesto konkurence nabídne o chlup lépe vybavená zařízení. Čím může LG uspět? Na to se pokusíme přijít v recenzi.

pro menší či větší dlaň je novinka jako stvořená

LG T385 – videopohled

Design a konstrukce

LG T3 bude vhodným společníkem pro nejednu kapsu, ať už se bude jednat o sako či džíny. Svými rozměry 103 x 59 x 10,7 milimetrů nebude svému majiteli házet překážky pod nohy, co se ovládání týče. Mne samotnému se krásně vmísí do dlaně, aniž by nějak vyčuhoval. Líbí se mi design založený na novém ostře řezaném konceptu L style. Stejný vzhled můžeme spatřit takřka u všech současných novinek výrobce LG. Za tento styl hovoří ostře řezané hrany, postranní stříbrné linie i speciální vroubkovaná úprava zadního krytu.

Tento styl se mi velmi líbí, například design dnes špičkového zařízení Optimusu 4X HD si mne získal na celé čáře. Nové LG je tvořeno pouze plastovými kryty, použité kryty i zadní odnímatelný kryt působí dojmem, který snese srovnání s mnohem dražšími modely. Bez jakéhokoliv přehánění a nadržování nabídne novinka perfektní dílenské zpracování nejvyšší jakosti.

Nic neskřípá, nevrže, vše lícuje na výbornou a zadní kryt se ani nehne. Sympatie si získá i na první pohled, osobně bych nevěřil tomu, že v ruce držím levné ne-li jedno z nejlevnějších zařízení tohoto výrobce.

Design je velmi elegantní, když zapátrám v paměti, nevybavuji si žádné tak elegantní zařízení poslední doby, spadající do levné třídy, které by mohlo této novince konkurovat.

Přední strana se po stranách mírně svažuje k dvojitému stříbrnému lemu obepínajícímu boky. V horní části nalezneme sluchátko a pod ním logo výrobce. Čidlo pro regulaci jasu chybí, zřejmě daň za co největší cenovou úsporu. Místo zbylo aspoň pro proximity senzor. Očekávat přední kameru je ale přehnané. Tři senzorové klávesy se umístily ve spodní části, jsou podsvětlené ale bez vibrační odezvy. Jejich citlivost je dostatečná. Tato trojice má atypické funkce, levá klávesa vytáčí hovory, prostřední klávesa slouží pro úkon zpět a pravá klávesa ukončuje hovory.

Na levém boku je v černém prostředním pruhu skoro neviditelná a poměrně zapuštěná dvojklávesa pro ovládání hlasitosti. Po vzoru zadního krytu je vroubkovaná. Na pravém boku nenalezneme nic podstatného. Spodní bok je pasován do role životabudiče, kterým je dobíjecí a datový microUSB konektor. Vedle něj je mikrofon. V horní části na levé straně je multimediální 3,5 mm jack konektor. Vedle něj je pak vypínací klávesa.

Displej

U zařízení, jehož cena atakuje ty nejnižší monoposty, se zpravidla nedá očekávat podívaná hodna domácího kina. Jakékoliv vysoké požadavky krotí přítomnost 3,2 palcového kapacitního displeje s horším rozlišením 240 x 320 bodů, zobrazovací technologie je TFT. Jas displeje není automaticky regulován. Podání barev i kontrastu je slabší, při menším náklonu dojde ke zhoršení pozorovacích úhlů.

Alergickou reakci způsobí přítomnost slunečných paprsků, displej se totiž stává z pohledu zobrazovacích schopností lehce indisponovaným. Takřka nic není vidět ani na nejvyšší jas. Displej není chráněn tvrzeným sklem, jedná se o měkký plast. Při menším tlaku docházelo k tvorbě artefaktů a různých „duhových“ efektů. Jedinci útlého věku si jistě tento typ ovládání oblíbí. Upozorňuji jen, že tímto způsobem může dojít k nevratnému poškození displeje.

U této novinky jsem objevil další mínus, které mi u telefonu může vadit. Tím mínusem je absence nastavení úrovně jasu displeje i frekvence vypínání osvětlení displeje. Značně mě iritovalo, když displej zhasl snad po pěti sekundách. Má nejčastější práce s telefonem bylo odemykání displeje.

Zvuk

Zvukovým výstupem je pouze jeden prvek, tím je sluchátko. Slouží jako výstup reproduktoru, hlasitost je poměrně vysoká ale úroveň produkce je velmi nekvalitní, ve vyšších tónech značně zkreslená. Při hlasovém hovoru je zvuk dostatečně kvalitní i hlasitý. Na horním boku je i sluchátkový konektor 3,5 milimetrový jack, na testování jsem bohužel neobdržel prodejní balení, nemohu tak hodnotit kvalitu zvuku z výrobcem dodaných sluchátek. Po připojení vlastních, kvalitnějších sluchátek jsem nebyl výrazně zklamán, pokud jsem přihlédnul k nižší cenovce. Zvuk bych shrnul tak, že méně náročný posluchači budou spokojeni. Audiofilové si budou stěžovat na dynamiku projevu, středy i výšky.

Horní strana je osazena sluchátkovým 3,5 mm jack konektorem a spodní strana nabíjecím microUSB konektorem

Baterie a výdrž

Pod skálopevným odnímatelným zadním krytem je přihlášena baterie LGIP-531A typu Li-ion s kapacitou 950 mAh. Telefon dokáže při životě udržet až čtyři dny, rozuměno při běžném provozu, kterým je občasné využívání sociálních sítí a internetu. Pokud bychom aktivovali na pozadí synchronizaci dat, e-mailové schránky a více využívali multimediálních funkcí (poslech hudby, přehrávání videa, focení) dosáhneme na dvou denní výdrž.

Uživatelské prostředí

Úsporná opatření a co nejnižší cena zabránily tomu, aby výrobce nasadil otevřený operační systém. V praxi to znamená, že koncový zákazník se bude muset spokojit pouze s instalací her a aplikací, programovaných v jazyce java. Jak vypadá prostředí v novém LG? Snaží se co nejvíce přiblížit otevřeným operačním systémům. Nechybí uzamykací obrazovka, která zobrazuje došlé notifikace.

Přítomny jsou i tři pohotovostní obrazovky, jejichž počet nelze změnit. Jejich plochy můžeme osadit kontakty, rychlými volbami na kontakty nebo widgety, v nabídce jich je kolem dvaceti. Výrobce navíc umožňuje stažení dalších widgetů. Pohyb mezi obrazovkami je plynulý a velmi rychlý, sekání nebo výrazné prodlevy jsem nezaregistroval. Ve spodní části je panel čtyř aplikací, do svého seskupení nechtějí pustit někoho jiného, dané uskupení je tak pevně dané.

Tří pohotovostní obrazovky mohou být osazeny widgety, v prostředí telefonu je možné měnit velikost i barvu fontu

Styl řazení aplikací a her je ve vertikálním stylu. Schází mi jakákoliv možnost přesunu aplikací nebo vytváření složek. V nastavení telefonu uvítají uživatelé ať horšího nebo ostřížího zraku možnost volby velikosti písma ve čtyřech krocích (malé až velmi velké). Navíc monotónnost výchozí barvy písma může být doplněna o dalších 8 barevných odstínů. Výchozí podoba menu či aplikací není skálopevně daná.

V nastavení se nachází volba témata, kde lze přepínat mezi stylem menu knihovna a černá. Což je černé pozadí v celém prostředí. O tom jak dlouho vydrží baterie telefonu, informuje uživatele volba stav baterie, kde se v procentech ukazuje aktuální kapacita.

Paměťové prostory telefonu jsou rozděleny do dvou kategorií. Interní paměť slouží pro multimediální obsah, aplikace či hry a činí 41 MB. Druhá paměť je určena výhradně pro události telefonu, záložky, zprávy, kontakty, budíky a je o poznání skromnější 4,1 MB. Během testování se mi nepodařilo celou paměť zaplnit, plně tak dostačuje. Naštěstí je přítomen i slot na paměťové karty typu MicroSDHC, bez problému telefon přelouskal i kartu s kapacitou 16 GB třídy 10. U takhle levného telefonu, kterým LG bezesporu je, se nachází možnost aktualizovat si software. Ovšem ne přímo v telefonu ale přes program LG Updater. Chování telefonu v různých podmínkách nastavíme v profilech, navíc tři profily jsou upravitelné. Paměťové prostory telefonu jsou rozděleny do dvou kategorií. Interní paměť slouží pro multimediální obsah, aplikace či hry a činí 41 MB. Druhá paměť je určena výhradně pro události telefonu, záložky, zprávy, kontakty, budíky a je o poznání skromnější 4,1 MB. Během testování se mi nepodařilo celou paměť zaplnit, plně tak dostačuje. Naštěstí je přítomen i slot na paměťové karty typu MicroSDHC, bez problému telefon přelouskal i kartu s kapacitou 16 GB třídy 10.

Multimediální funkce

Skromné multimediální vyžití se bude snažit uspokojit hudební přehrávač. Úvodní menu přehrávače je stroze rozděleno podle kategorií, chybí jakékoliv barevné odlišení či barevné pozadí. Při vstupu do vybrané kategorie, například alba se opět setkáme pouze s názvy. Při přehrávání skladby chybí zobrazení alba. Vidíme jen jakýsi obrázek alba, nic neříkající. V možnostech přehrávače je například minimalizování hudby na pozadí, když jsme přehrávanou hudbu minimalizovali, došlo ke zpomalení reakcí telefonů. Dále je tu ekvalizér, jehož možnosti působí stylem „aby se neřeklo“. Nabízí totiž pouze dvě volby pop a rock. Jejich přednastavení není možné upravit a vlastní profil nejde vytvořit. Jednotlivé skladby mohou být vybrány náhodně, a když se nám nějaká zalíbí, můžeme zaškrtnout volbu opakovat.

Hudební přehrávač má zastaralý design, ekvalizér je velice jednoduchý a pouze základní, hudbu lze minimalizovat na pozadí

Do interní paměti o kapacitě 41 MB můžeme nainstalovat různé hry aplikace v Javě. V základu jsou připravené dvě hry Containers Block a Mingle Mangle. Alternativní hudební poslech zajistí FM rádio, které ke svému provozu potřebuje sluchátka. Příznivci sociálních sítí využijí služeb dvou aplikací Facebook a Twitter, těmto aplikacím je nadřazena složka SNS. Prostředí obou aplikací navozuje dojem historického vzniku těchto sítí. Design je zastaralý, ikonky jsou přehnaně velké a optimalizace aplikací není zrovna nejlepší. Pohyb je pomalý a načítání dat zdlouhavé. Překvapily mě i aplikace Služba messenger, která zastane roli chatovacího programu giganta Microsoft. Dále je tu aplikace YouTube či spíše odkaz na mobilní verzi internetových stránek tohoto přehrávače a aplikace Google, opět uživatele navede na mobilní verzi Gmail klienta.

Galerie obrázků se dlouze načítá, přibližování v obrázcích je pomalé a špatně optimalizované

Fotoaparát

Snímač obsazený v novince dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení až 2 Mpx . V režimu fotoaparátu nechybí sekvenční režimy, noční režim samospoušť nebo barevné efekty. K dispozici je i videokamera s nahráváním klipů o rozlišení QCIF 177 x 144 bodů. Focení makro snímků je znemožněno absencí automatického zaostřování, i tak jsou výsledné snímky málo kvalitní, postrádají detaily, často se jednotlivé plochy slévají do celku.

LG T385 (testovací video) – 240p

Zprávy

Textovou komunikaci odstartujeme zmínkou o textovém editoru. Při psaní textové zprávy máme na výběr, zda chceme psát s diakritikou nebo bez ní. Uživatel si může nadefinovat podpis i typ zprávy mms nebo klasická zpráva sms. Znamená to, že editor zpráv není sloučený. Užitečnou funkcí je možnost zálohy sms do interní nebo externí paměti. Horlivý psavci si mohou kontrolovat objem odeslaných zpráv v počítadle, jak podle číselné statistiky, tak podle grafického „koláče“ bez příchutě, bohužel.

Telefonní kontakty

Do manažerské oblasti se novinka snaží fušovat svými bohatými možnostmi při vytváření nového kontaktu. K novému kontaktu je možné přiřadit množství typů telefonních čísel, e-mailové adresy, bydliště, narozeniny, poznámky. Od ostatních se pak mimo jiné může odlišovat i specifickou vyzváněcí melodií či vlastním obrázkem. Jako u zpráv platí stejná situace i v oblasti zálohování do paměti nebo na paměťovou kartu. Vyhledání kontaktu probíhá ve speciálním panelu, tomu určenému s názvem hledat. Slabší výbava pak spočívá v nastavení kontaktů. Řazení kontaktů je možné podle jména či příjmení a jména. Paměťové možnosti jsou ohraničené pevně danou kapacitou 1000 kontaktů.

Nový kontakt může být odlišen vyzváněním, obrázkem a pojme velké množství detailů

Organizační funkce

Základní kancelářské předpoklady umožní přítomnost kalendáře s měsíčním a týdenním zobrazením. Pojme až 100 událostí, nová událost je řazena do tří typů (schůzka, výročí a narozeniny). Každou událost můžeme opět zálohovat nebo jej odeslat skrze prostředníka Bluetooth. Dalším pomocníkem jsou velmi jednoduché poznámky. O nich se může rozepsat v tom smyslu, že kapacita poznámek je 50 položek. Poznámky postrádají barevné odlišení, řazení do skupin a další pokročilé funkce. Povinnosti si za nás zapamatuje aplikace úkoly s pamětí 100 položek. Novému úkolu můžeme přiřadit prioritu ve třech krocích (nízká, normální a vysoká), splnění úkolu může být oznámeno budíkem a nechybí ani možnost vložení popisku.

Zaneprázdnění uživatelé ocení kalendář, úkoly i jednoduché poznámky. Počet události je však pevně dán fixní pamětí.

Ne příliš vděčnou roli plní budík, můžeme vytvořit až pět na sobě nezávislých budíků, s vlastním vyzváněním a poznámkou, pokud je libo, může být opakovaný. Vzbudí nás i ve vypnutém stavu. Uložený obsah si prohlédneme díky vestavěnému správci souborů, pracuje s interní i externí pamětí . Matematické funkce plní jednoduchá kalkulačka a převodník jednotek. Cestovatelé šáhnou po světovém času, kde lze lokalitu vybírat podle vyhledávání nebo podle mapy. Své sportovní výkony můžeme měřit na stopkách, chybí ovšem volba ukládání dosažených časů.

Datové funkce

Telefon podporuje pouze sítě 2G, z toho vyplývá následující konektivita GPRS a EDGE. Naštěstí rychlejší datové přenosy zvládnou bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n/. Bezdrátová komunikace s PC či ostatními telefony se může odehrávat přes Bluetooth 2.1. Prohlížení internetových stránek má pod palcem internetový prohlížeč typu LGE Phantom browser 2.0. Po prvních okamžicích jsem si řekl, že od internetu v mobilu si na chvilku dávám klid.

Slabší výkon i hardware se citelně projevuje i internetovém prohlížeči, reakce jsou pomalé, načítání stránek zdlouhavé, chválíme alespoň vybavenost samotného prohlížeče (okna, RSS čtečka, záložky).

Proč? Načítá stránek v jiné než mobilní verzi je velmi pomalé, i přes přítomnost rychlého datového připojení (Wi-Fi). I když jsou podporovány multitouch gesta, jsou nekonzistentní, přiblížení stránky je zdlouhavé a sekavé. Oříškem je kromě pomalého načtení stránek i pohyb po již načtené stránce, obraz se „kostičkuje“ a chvíli trvá, než je celá stránka zobrazena korektně. Není problém otevřít si více oken v prohlížeči, stropem jsou tři okna.

Zhodnocení a závěr

Výrobce LG s novinkou, kterou jsme dotestovali, zaboduje především díky perfektnímu zpracování a líbivému designu, i když se nemusí každému líbit. Oproti ostatním zástupcům telefonů s uzavřeným systémem nenabídne nic speciálního. Má slušnou úhlopříčku dotykového displeje ale horší rozlišení, konkurence nabídne 240 x 400 bodů, když to novinka „pouze“ 240 x 320 bodů. Pak je tu velmi slabý fotoaparát s rozlišením 2 Mpx a základní datová konektivita, konkurence leckdy nabídne sítě 3G. Útěchou jsou bezdrátové sítě Wi-Fi a celkově rychlá odezva prostředí.

Konkurence

Asi největším vyzyvatelem bude co do objemu prodaných zařízení s uzavřeným operačním systémem rodina telefonů Star výrobce Samsungu. Posledním přírůstkem je Star III. Jeho výbava zahrnuje menší 3 palcový dotykový displej, výkonnější 1000 mAh baterii. Fotoaparát bez autofocusu s větším rozlišením 3,2 Mpx si nevede vůbec zle. Na druhou stranu mezi zásadní negativa patří skutečnost, že kapacitní displej nepodporuje multitouch gesta. Navíc uživatelské i naše zkušenosti hovoří o pomalosti prostředí A nekvalitním internetovém prohlížeči.

Samsung Star III - oficiální fotografie

Recenze Samsung Star III – Třetí výlet ke hvězdám

Finové umí vyrábět levné telefony a příkladný důkazem toho je Nokia Asha 305. Má sice menší úhlopříčku displeje 3 palce, ale jemnější rozlišení 240 x 400 bodů. Novinku bude chtít srazit i svým 1 GHz procesorem či moderním prostředím S40. Silná baterie 1110 mAh nenechá uživatele na holičkách a mladí uživatelé jistě uvítají několik desítek předinstalovaných java her. Fotoaparát disponuje stejným rozlišením 2 megapixely.

Nokia Asha 305/306 - oficiální fotografie

Recenze Nokia Asha 306 – Potlesk pro první představení

lg-t385-t3
Klady
  • možnosti telefonního seznamu
  • kancelářské aplikace
  • perfektní dílenské zpracování a povedený vzhled
  • hlasité sluchátko
  • bezdrátové sítě Wi-Fi
  • dobrá pohotovostní výdrž
Zápory
  • chybí automatická regulace jasu
  • fotoaparát je velmi slabý
  • dotykový displej je "chráněn" měkkým plastem
  • pomalý internetový prohlížeč a galerie obrázků
Diskuze ke článku
kde je ten videopohled?
kde je ten videopohled?
EINEX
Vaše videorecenze jsou výborné. Jinak an BREWu jelo taky sposuta Siemensů ve své době, asi nejznámější byl SXG75, nebo později Benq-Siemens EF81.

Do holého prostředí BREW, kde ji launcher brew aplikací by se mělo dostat vytočením šesti nul, možná pěti, teď si nejsem jistý.

PS: Qcif je klasické video rozlišení 176x144 dlouho to používali snad všichni výrobci. 176x220 nevím jaké má označení ale používalo se to jako rozlišení displeje, např SEK750i to měl. (Zajímavé třeba je, že Nokia nikdy neuvedla telefon s displejem 176x220)
joker
Zdravím, nikde nemůžu najít, jak se nastavuje změna vyzvánění. Jde to u tohoto telefonu? Hezký den.
joker
Zdravím, už jsem našel, Hezký den

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze