LG Optimus F6
recenze

LG Optimus F6

Střední třída na maximum
19

LG Optimus F6 se řadí mezi slušně vybavené telefony střední třídy. Již na papíře vypadá F6 velmi zajímavě, výrobce navíc nasadil atraktivní cenu. Za necelých 6 000 Kč můžete získat zajímavý přístroj s LTE, NFC, infraport a mnohými dalšími vymoženostmi a na první pohled nemá novinka chyby. Nebo snad ano? To odhalí naše recenze.

LG již na mnoha zařízeních ukázalo, že je kvalitním výrobcem moderních technologií. V současné době je LG jedním z výrobců, kteří se snaží posunout mobilní telefony kupředu, například v podobě zahnutého LG G Flex. V případě Optimusu F6, tedy zařízení střední třídy, se jedná především o spektrum moderních a často používaných technologií, které právě v tomto segmentu stále nemají pevné místo. Zmínit musíme hlavní lákadlo tohoto telefonu – LTE, zapomenout však nesmíme ani na NFC či ještě méně obvyklý infraport pro ovládání domácí elektroniky, který se vyskytuje spíše jen u nejdražších přístrojů.

Technické parametry LG Optimus F6

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65,8 × 10,2 mm, 123,9 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 460 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:05 hodin
Dostupnostúnor 2014, 5 800 Kč

LG Optimus F6 – rychlý videopohled

Design a konstrukce : lesklá a kompaktní klasika

LG v modelu Optimus F6 sází spíše na funkce, než na samotný design, který odpovídá například modelům L Series. Vzhled je však čistě subjektivní záležitostí a i lesklé plastové LG s ostrými rysy může uživatele zaujmout. LG Optimus F6 nepřináší po stránce designu nic zvláštního a zapadne mezi ostatní telefony z lesklého plastu. Úzké rámečky kolem displeje umožnily dostat 4,5" displej do poměrně kompaktního těla s rozměry 127 × 65,8 × 10,2 mm. S hmotností 124 gramů řadíme Optimus F6 k lepšímu průměru. Hmotnost i rozměry umožňují pohodlné držení a ovládání jednou rukou. Bez problémů jsme dosáhli do všech okrajů displeje.

Ovládací prvky telefonu jsou tradiční. Pod 4,5" displejem nalezneme klasické podlouhlé hardwarové tlačítko, které LG rádo na svých telefonech používá a dvě senzorová tlačítka, jedno pro vyvolání kontextové nabídky, a druhé sloužící k navigaci zpět. Hardwarové tlačítko je zde navíc vybaveno stavovou diodou. Dioda barevně reaguje na stav baterie i příchozí SMS zprávy. Vše si lze v nastavení upravit. Dioda je dobře vidět a rychle si na ni zvyknete. Nad displejem jsou potřebné senzory, přední kamerka a samozřejmě reproduktor pro hovory. Na horní straně nalezneme 3,5mm jack pro připojení sluchátek a infraport, na protilehlé klasicky microUSB konektor pro nabíjení, případně spojení s počítačem. V těsné blízkosti zde máme i mikrofon.

Levá strana nabídne mimo dvojklávesy pro regulaci hlasitosti také rychlé tlačítko, na které si vyberete aplikaci, jenž chcete stlačením spustit. Pravá strana skrývá dobře umístěné tlačítko pro zapnutí/vypnutí displeje (telefonu). Všechna tlačítka jsou příjemná na ovládání, kladou přiměřený odpor a mají ideální zdvih. Zadní strana nabídne klasicky fotoaparát, zde s rozlišením 8 Mpx, LED přisvícením a v sousedství nechybí hlasitý reproduktor s mírným výstupkem k zachování kvalitního zvukového výstupu i při položení telefonu na zádní stranu. Následně zde máme stříbrné logo a nápis LG. Zbytek prostoru je z již zmíněného lesklého plastu a Optimus F6 tak na svých zádech bohužel nabízí dostatek prostoru pro otisky prstů.

Celkové zpracování je spíše zklamáním. Materiál mohl být kvalitnější, navíc je velmi náchylný na poškrábání. Pokud zadní kryt správně nezacvaknete, což se vám určitě stane, rychle se dostaví nepříjemné vrzání. Ovšem i se správně zacvaknutým zadním krytem není telefon při silnějším zatlačení v rozích zcela jistý. Pří běžném užívání vás tento nešvar trápit nebude.

Baterie: výdrž na maximum

LG Optimus F6 nabídne akumulátor o kapacitě 2 460 mAh, který telefon udrží při životě opravdu hodně dlouho. Baterie vám většinou postačí na dva pracovní dny. Při testování jsme využívali telefon nadprůměrně (alespoň 4 hodiny GPS, zapnuté 3G, Bluetooth, jas na 80 %, mnoho SMS a hovorů) a i při vyšší zátěži jsme dvou dnů docílili, byť se telefon druhý den večer vybil. Při úsporném používání prodloužíte výdrž bez problémů na tři dny a lze říci, že bez problému přečká i velmi náročný pracovní den a nenechá vás na holičkách.

Telefon jsme podrobili také našemu standardnímu testu výdrže. Přehrávat streamované video na 50% jas i zvuk do špuntových sluchátek s potlačenými synchronizacemi a připojením na zabezpečenou Wi-Fi síť (plný signál) zvládl Optimus F6 celkem 9 hodin a 26 minut, což je výborná hodnota. Rychlost nabíjení je průměrná, z 0 na 50 % se F6 dostane za slabou hodinu, 102 minut si počkáte na 80 %, 2 hodiny a 5 minut trvá nabití do 100 %.

Zvuk: nenadchne, ale neurazí

Zvukově vás telefon nepřekvapí, ale ani nezklame. Reproduktor hraje nahlas, ale celková kvalita by mohla být lepší. Optimus F6 o sobě dá vždy dostatečně vědět a každý hovor, sms zprávu i upozornění zřetelně uslyšíte. Pro zvýšení hlasového požitku připojte sluchátka, využít můžete i těch přímo od LG, ale pro kvalitnější zvukový výstup doporučujeme vlastní. U zvukového výstupu bych ocenil trochu silnější basy, ale i tak je poslech příjemnou záležitostí.

Displej: pozor na detailisty

Optimus F6 nabízí 4,5" IPS displej, který lze pohodlně ovládat jednou rukou. Rozlišení 960 × 540 pixelů nabídne jemnost 245 ppi. I přes slušné rozlišení jsou pixely viditelné a displej na dražší konkurenty ztrácí. Zde je jasně vidět zařazení do střední třídy, kde se s podobnými displeji setkáte běžně. Odolnost proti poškrábání i náchylnost na otisky je dobrá a během testu na displeji nezůstávalo příliš mnoho otisků. Po 14dnech běžného provozu displej nezaznamenal ani žádný škrábanec.

Čitelnost na slunci i samotný jas hodnotíme pozitivně, kdykoliv a bez problémů vše přečtete. Pouze regulace jasu je ruční. Přirozené podání barev a dobré pozorovací úhly posouvají výstup displeje F6 trochu výše. Náročnějším uživatelům zde bude vadit nižší rozlišení, respektive viditelnost pixelů. Z vyšší třídy si zde Optimus F6 bere funkci pro sledování obličeje pomocí přední kamery. Pokud se na displej díváte, nezhasne.

Hardware: jistý, ale pomalý

LG Optimus F6 je poháněn dvoujádrovým procesorem Qualcomm S4 Plus MSM8930 o frekvenci 1,2 GHz. K dispozici je zde grafický akcelerátor Adreno 305 a 1 GB RAM. To vše pohání bohužel už starší Android Jelly Bean ve verzi 4.1.2. LG následně přidává svoji nadstavbu a dává tím F6 poměrně zabrat. Po startu zbývá zhruba 215 MB RAM volného místa. RAM je sice od toho, aby se zaplnila, ale v tomto případě dojde k zaplnění velmi rychle a častokrát se aplikace ukončují a znovu spouští. O paměť pro ukládání dat se obávat nemusíte. Pokud vám nestačí 3,94GB z 8GB paměti, je zde ještě slot pro paměťové karty typu microSD, na něž lze instalovat aplikace. Přenos souborů, případně spouštění přímo z paměťové karty, nedělalo telefonu žádné problémy.

Prostředí: čistší Android

Jak jsme se již zmínili, LG dává hardwaru poměrně zabrat. I přesto je samotné prostředí překvapivě plynulé a rozhodně vás brzdit nebude. Horší je to v případě více aplikací. To se již Optimus F6 zadýchává, ale i tak dojde „pouze“ k mírnému celkovému zpomalení. Telefon si s náporem dobře poradí, zpomalí, ale na stabilitě a plynulosti neztrácí. LG Optimus F6 tak rozhodně nepatří mezi „trhače asfaltu“, nenároční uživatelé však budou rozhodně spokojeni.

Prostředí od LG je velmi příjemné a rychle si na něj zvyknete. Zmínit musíme i nadstandardní možnosti, jako QuickMemo umožňující psát/kreslit po displeji a QSlide pro chod dvou aplikací na jedné obrazovce. V případě QSlide si můžete sami nastavit velikosti okna a případnou průhlednost s pozadím obrazovky. Zajímavostí je i QuickTranslator, ten umí překládat text v reálném čase pořízený fotoaparátem.

Fotoaparát a videokamera: hlavně světlo

Zadní 8Mpx fotoaparát podává na střední třídu slušné výsledky. Základem je ovšem dostatek světla. V opačném případě se připravte na poměrně velkou dávku šumu (vysoké ISO). Optimus F6 vždy dobře a rychle zaostří. Fotky z dobrých světelných podmínek následně vypadají velmi dobře. Celkový výsledek můžete zlepšit i nastavením (jas, zaostření, scénou, ISO, vyvážením bílé a barevným efektem).

Pořídit snímek lze i zvukovým povelem, například „sýr.“

Přední fotoaparát nabídne slušných 1,2 MPx. Lze s ním i fotit a natáčet video. Pro videohovory je dostatečně kvalitní, ale i zde platí, že kvalita roste se světlem.

LG Optimus F6 je schopen nahrávat videa až ve FullHD rozlišení (1 920 x 1 080 px), což ve střední třídě stále není běžné, kvalita však opět závisí na podmínkách. Nejčastějším problémem je vysoký šum a plynulost. Video ovšem pořídit lze a v některých případech i ve slušné kvalitě., s přihlédnutím k ceně telefonu ho můžeme hodnotit jen pozitivně.

Multimediální funkce: funkční základ

K multimediální konzumaci máte k dispozici již předinstalovaný přehrávač videa. Ten ovšem nezvládá titulky a obrátit se musíte na Obchod Play. Jinak nebude s přehráváním žádný problém. Následně zde kromě hudebního přehrávače, který je sice jednoduchý, ale nabídne jen to nejdůležitější bez ekvalizéru, nalezneme i FM rádio s RDS, které je stále velmi oblíbenou součástí výbavy smartphonů. Optimus F6 si bez problémů poradí s 2D hrami a staršími kousky, V případě náročnějších 3D her se již zadýchá a hry typu Dead Trigger 2 a podobně nejsou zcela plynulé, ale stále poměrně kvalitně hratelné.

Benchmarky: AnTuTu, NeneMark2, Quadrant Standard

Telefonní funkce: přehlednost především

Funkce telefonních hovorů je pro mobilní zařízení stále primární. Prostředí je přehledné a jednoduché. Po spuštění si můžete načíst kontakty například z facebooku. Samotná kvalita hovorů je na slušné úrovni, stejně tak příjem signálu. Jedinou výtku můžeme mít k jemnému šumu, ale nejedná se o nic zásadního. Reproduktor je dostatečně hlasitý a odvádí dobrou práci.

Zprávy a e-mail: jednoduchý a funkční standard

Zprávy se standardně řadí dle kontaktů a následně zobrazují v jednotlivých bublinách. O emaily se vám může starat aplikace přímo pro Google účty (Gmail) nebo aplikace E-mail, která po nastavení pracuje stejně spolehlivě, akorát s odlišným prostředím. LG zde nijak nevybočuje a nabízí osvědčený standard, který nalezneme i v dalších telefonech s Androidem.

GPS a navigace: s Optimusem F6 nezabloudíte

Fixace polohy je v případě Optimusu F6 a použitého A-GPS skutečně bleskurychlá, a to i s vypnutou Wi-Fi, řádově se bavíme o několika sekundách. GPS fungovala naprosto bezproblémově, a to nejen na silnici či otevřeném prostranství, ale i uvnitř. Pro využívání vestavěných Google Map je potřeba internetové připojení nebo využití mezipaměti, případně si pak můžete stáhnout omezené oblasti do paměti předem. Pokud ale chcete být hlasově navigováni, bez internetu se bohužel neobejdete, což sráží použitelnost nejen v zahraničí.

Datové funkce a internet: LTE, NFC i nevšední infraport

Jednou ze silných stránek tohoto telefonu je právě LTE, které se zejména u Vodafone rychle rozšiřuje. Z tohoto důvodu bude o LTE stále větší zájem. LG Optimus F6 nabízí LTE na frekvencích 2600/1800/900/800MHz s rychlostí až 100/50 Mb/s. K dispozici je samozřejmě i HSPA s rychlostmi 42 / 5,76 Mb/s, datová výbava je tedy výborná. F6 nabízí i mírně nadprůměrnou citlivost Wi-Fi. Jedná se o standardní 802.11 a/b/g/n. Bezproblémová byla i komunikace přes Bluetooth 4.0.

K přístupu na internet můžete využít výchozího prohlížeče nebo Google Chrome. Z další konektivity musíme určitě zmínit NFC a infraport, kterým můžeme ovládat domácí spotřebiče. Nám se podařilo ovládat všechny typy televizorů, a to i ty starší. Škoda, že LG do Optimus F6 nainstalovalo omezenou aplikaci pro ovládání pomocí infraportu a nutí vás doinstalovat aplikace třetích stran. QuickRemote se zde bohužel nenaučí frekvence, které nemá předinstalované a pokud máte doma elektroniku, která není v seznamu v aplikaci, musíte si stáhnout alternativní aplikaci, která se signály dokáže naučit.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Konektivita je opravdu silnou stránkou tohoto telefonu a hlavním lákadlem vzhledem k ceně. Ve střední třídě si již zvykáme na NFC, ale LTE a infraport rozhodně standardem nejsou a LG se odlišuje. Podobně vybavené telefony totiž spadají většinou do vyšší kategorie. Navíc překvapí velmi dobrou výdrží baterie a celkovou funkční výbavou, ani fotoaparát není špatný. Pokud do celkového hodnocení zahrneme cenu 5 777 Kč (u českého Vodafone), dostaneme skvělý poměr ceny a výkonu.

Zmíněné přednosti kompenzuje Optimus F6 levným a lesklým plastovým tělem a trochu nižším výkonem. Telefon tedy své mouchy má, ale pro středně náročného uživatele se jedná o dobrou volbu. S LG Optimus F6 tak budete držet krok s vyšší třídou, a to za nižší cenu.

Konkurence

Jedním z konkurentů je Sony Xperia SP , která za mírně vyšší cenu nabídne podobné vybavení. I zde najdeme LTE, NFC, 8Mpx fotoaparát a natáčení FullHD videa. Sony Xperia SP nabídne mírně větší, ale především jemnější (319 ppi) displej o úhlopříčce 4,6". LG Optimus F6 má navíc infraport a delší výdrž na jedno nabití.

Konkurentem je i o 800 Kč dražší HTC Desire 601. HTC nabídne stejnou úhlopříčku displeje s podobnou jemností. Desire 601 sice disponuje LTE, ale NFC a infraport mu chybí. HTC Desire 601 nabízí i horší fotoaparát a výdrž baterie a oproti LG i Sony není dobrou volbou.

Pokud bychom opustili Android, tak se dostaneme ke konkurenčnímu HTC 8X. I přes více než roční stáří má HTC 8X stále co nabídnout. 4,3" displej disponuje luxusní jemností 342 ppi, HTC 8X má navíc 16 GB interní paměti, ale bez karet. Z komunikace zde máme NFC, ale LTE, případně infraport chybí a Optimus F6 má navrch.

lg-optimus-f6
Klady
  • konektivita (LTE, NFC, infraport)
  • cena
  • stabilita
  • volitelné tlačítko
  • stavová dioda
  • Qslide aplikace
  • relativně kompaktní rozměry
  • velmi dobrá výdrž baterie
Zápory
  • lesklé tělo, které se snadno poškrábe
  • nižší výkon
  • nižší rozlišení displeje
Diskuze ke článku
mental.disease
Podľa mňa má silnú konkurenciu aj u LG Optimus L9 II, ktorý sa dá momentálne kúpiť od 5 470 Kč
prcoff
manuálna regulácia jasu to čo je zasa za módu, ved keď neuvidím na displeji ani ň ako si môžem pridať jas?
Jirka
Telefon papírově vypadá hodně dobře za soji cenu ale má dvě zásadní a jednu menší vadu, 1. 3,94GB z 8GB to jako vážně?! vzhledem k tomu že se pochopitelně nedají přesouvat aplikace na SD kartu si myslím že je to zásadní nedostatek. 2. manuální regulace jasu, LG jak u modelu L9 II tak tady stále nechápe že se bez tohoto někteří neobejdou a vážně nevím proč je proboha takový problém dát tam čidlo za 0,10 $. 3. starší android 4.1 pokud je dobře odladěný tak proč ne ale aspoň 4.2 tam dát mohli.
0412
LTE pásma: 850 / 900 / 1 900 / 2 100 MHz - pokud je tato informace v katalogu pravdivá, tak LTE u tohoto mobilu bude použitelné pouze pro LTE 900 u Vodafone. Frekvence 800/1800/2600MHz mobil nepodporuje?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze