Lenovo Yoga 2 Pro
recenze

Lenovo Yoga 2 Pro

Jemnost nadevše
5

Lenovo je známé svými konvertibilními notebooky řady Yoga, mezi ty nejlépe vybavené patří model Yoga 2 Pro, který má displej s opravdu vysokým rozlišením, jeho tenké tělo navíc vypadá opravdu elegantně. Notebook je poháněn procesorem Intel Core i5 a výkon mu rozhodně nechybí. Pojďme se podívat na to, jak v našich testech dopadl.

Lenovo je největším výrobcem přenosných počítačů na světě a mezi nejznámější patří řady ThinkPad a Yoga, přičemž námi testovaný Yoga 2 Pro patří do druhé ze zmiňovaných řad. Jedná se o konvertibilní zařízení, které se vyznačuje čtyřmi funkčními režimy – notebook, stan, stojan a tablet. Jaký počítač je a jak dopadl?

Oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Jak je v poslední době zvykem, součástí balení je pouze nabíječka a nějaké ty brožurky, zkrátka žádný nadstandard. Možná, kdyby Lenovo přidalo do balení pouzdro, tak by patřičně zvýšilo hodnotu notebooku a přitom by to nestálo moc peněz.

Obsah balení
Konstrukce 330 × 220 × 15,5 mm, 1,39 kg, konstrukce: konvertibilní
Displej IPS , 13,3" (3 200 × 1 800 px), dotykový: ano
Operační systém Windows 8.1 64bit
Čipset Intel Core i3-4010U / Core i5-4200U* / Core i7-4500U, CPU: 2 × 1,6 GHz, GPU: Intel HD 4400 Graphics
Paměť RAM: 4 GB, vnitřní úložiště: 128 GB (SSD)
Konektory 2× USB 3.0, microHDMI, 1× Jack 3,5 mm
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 52 Wh, pohotovostní doba: 9 hodin
Cena
Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro 59-425936 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: matný hliník

Pokud se na laptop podíváme z designového hlediska, tak kromě barvy ničím extra nezaujme, tvar je zcela konzervativní. Kromě celkem netypické oranžové barvy lze pořídit i stříbrnou variantu, která je o poznání konzervativnější. Škoda, že Lenovo nenabízí i jiné barvy, ženám by se určitě mohla líbit fialová nebo růžová, slušela by mu však i bílá barva. Po bližším ohledání přístroje bohužel objevíte nedoléhající plasty, které vytváří mezi jednotlivými díly zařízení malé skulinky, konkrétně se jedná o prostory pod nabíjecím konektorem a USB konektorem na pravé straně. Zpracování tedy není prvotřídní a někteří konkurenti jsou v tomto směru dále. Ale i přesto je ultrabook celkem pevný a nikde se nic neprohýbá a nevrže, v tomto směru nelze nic vytknout. Hlavními materiály, které Lenovo použilo pro výrobu byl tudíž plast, hliník a sklo. Plast se nachází okolo klávesnice a touchpadu, skleněný je displej a spodní strana základny s víkem displeje jsou z hliníku.

Pohled na počítač

Displej nemá žádnou speciální ochrannou fólii v podobě odolného skla, takže pokud jej poškrábete, nebude to nic neobvyklého. Nicméně displej má jednu velkou výhodu, lze jej otočit až o 360°, takže si z notebooku můžete udělat tablet, ale možností je mnohem víc.

Další pohled na počítač

Jak již bylo v úvodu zmíněno, přístroj disponuje čtyřmi funkčními režimy – kromě klasického notebookového režimu a režimu tabletu je možné notebook přetočit do režimu stojanu nebo do režimu stan. Ačkoliv je konstrukce stará už prakticky 2 roky, budí u veřejnosti stále pozornost a mnohdy i velké udivení. Velmi chválím Lenovo za celkové odlehčení – hmotnost přístroje totiž činí pouhých 1,39 kg, díky čemuž se notebook nejen nepronese, ale také jej bude možné používat jako tablet bez větší fyzické námahy, i když samozřejmě oproti běžnému tabletu je hmotnost stále hodně vysoká. Rozměry jsou následující – 330 mm na šířku, 220 mm na výšku a 15,5 mm na hloubku.

Režim stojan

Díky poměrně originální konstrukci se zařízení odlišuje od ostatních a je univerzálnější než běžné ultrabooky. Kupříkladu lze v režimu notebooku otevřít displej do jakéhokoliv úhlu, což je praktické v jakékoliv situaci. V režimu tabletu pak můžete například sledovat filmy, surfovat na internetu, nebo hrát různé hry. V režimu stojanu zase můžete v různých dopravních prostředcích sledovat své oblíbené seriály nebo si prstem kreslit v různých aplikacích. A nakonec v režimu stanu můžete mít zařízení položené na stole a prohlížet si sociální sítě nebo prezentovat. Možnosti jsou nekonečné a konstrukce je opravdu velmi univerzální, vlastně ani sami nevíte, co všechno ještě lze s notebookem dělat. Konstrukce nemá tendenci se viklat ani po roce a půl, alespoň tomu tak je u modelu Yoga 11, a i u novějšího modelu Yoga 2 Pro je konstrukce velmi odolná, takže věřím, že vydrží minimálně po dobu záruční doby.

Klávesnice: jeden stupeň podsvícení

Jelikož se jedná o notebook od společnosti Lenovo, je klávesnice velmi dobře zpracovaná. Ergonomické klávesy a klasické rozložení přispívá k tomu, že si nebudete příliš dlouho zvykat a na klávesnici budete psát bez jediného problému. Výhodou je, že je klávesnice podsvícená , takže na klávesy uvidíte i v noci. Ovšem toto podsvícení má i jednu nevýhodu, lze ho jen zapnout a vypnout, regulovat vůbec nejde, a to manuálně ani automaticky.

Klávesnice

Jak už je dnes dobrým zvykem, na klávesách F1 až F12 jsou rozmístěny multimediální funkce. Můžete přes ně aktivovat režim v letadle, aktualizovat webovou stránku, či zavřít aplikaci. Zajímavé však je, že k jejich aktivaci nemusíte držet tlačítko Fn, jelikož jsou funkce na klávesách umístěny jako primární, což hodnotím kladně, protože přeci jen většina uživatelů dnes klávesy F nepoužívá a spíše ocení právě rychlý přístup k různým zkratkám. Na druhou stranu například klávesa F5 má i jako primární funkci obnovení, takže tyto nejpoužívanější zkratky nezmizely a máme před sebou asi pro mnohé ideální stav. Sekundární funkci pak obsadily klávesy F1 až F12, ke kterým se dostanete po stisku tlačítka Fn. Plast okolo klávesnice je pogumovaný a měkčený, což napomáhá celkovému pocitu při psaní na klávesnici.

Touchpad: špatně reagující gesta

Ačkoliv má notebook dotykový displej , touchpad je stále v jeho základní výbavě. Jedná se o poměrně velký clickpad, který je snadno ovladatelný. Samozřejmostí je podpora gest systému Windows 8, ale to je i jeho největší nevýhoda, protože gesta se provádějí i tehdy, kdy nemají. K pověstné kvalitě touchpadů Applu tak má Yoga daleko. S hlasitostí je na tom touchpad dobře, stisknutí není příliš slyšet, takže nebudete rušit své okolí.

Touchpad

Displej: gigantické rozlišení se špatným podsvícením

Jakožto počítač střední vyšší třídy má Lenovo Yoga 2 Pro displej s maticí IPS a úhlopříčkou 13,3“ . Ačkoliv se jedná o běžné IPS bez jakéhokoliv vylepšení, je displej celkem slušný. Barvy jsou na dobré úrovni, má jen trochu problém se zobrazením černé barvy, která je spíše šedá, ale to není u IPS panelů nic neobvyklého. Displej bohužel není moc dobře podsvícen a ve spodní části je vidět umístění LED diod, u kterých je v průměru 1,5cm jasnější okruh, než na zbytku displeje.

Pohled na displej

I přes vadu podsvícení je svítivost displeje dostatečná, ale na slunci přesto nelze s Yogou příliš pracovat kvůli lesklé povrchové úpravě. Pokud se vám však nebude na obrazovce odrážet slunce, tak můžete s notebookem venku zcela bez problémů pracovat. Stačí se tedy jen správně natočit. Rozlišením rozhodně Yoga nestrádá, jeho hodnota totiž činí krásných 3 200 × 1 800 pixelů. Výhodou je jednoznačně vysoká jemnost panelu, kterou oceníte zejména při práci s grafikou a obecně v novém prostředí ModernUI, nevýhodou pak je špatná použitelnost v prostředí plochy. Položky je nutné si zvětšit, ale obraz je pak při zvětšeném DPI poměrně rozmazaný. Prostředí Modern UI je zcela bez problémů. Displej je samozřejmě dotykový a podporuje až 10 dotyků najednou, přičemž citlivost je příkladná.

Konektivita: pouze to základní

Ačkoliv velké množství drátové konektivity nahradila bezdrátová , stále existují nenahraditelné konektory, které najdeme i zde. Na levé straně notebooku je napájecí konektor, USB 3.0 port, čtečka SD karet, microHDMI výstup, na pravé straně se nachází další USB 3.0 port a audio konektor typu Jack 3,5 mm a…, to je bohužel všechno. Nalevo se nachází už jen zapínací tlačítko, regulátor hlasitosti a tlačítko pro deaktivaci otáčení displeje. Pokud budete požadovat jiný konektor, tak budete muset použít příslušnou redukci z USB, širší konektivita přímo na těle totiž chybí.

Konektory počítače

Komunikace: povinný základ

Bezdrátovou konektivitu tvoří především Bluetooth ve verzi 4.0 a WiFi ve verzi 802.11a/b/g/n, takže maximální teoretická přenosová rychlost činí 300 MB/s. Technologie jako NFC, GPS zcela chybí, ovšem to je celkem běžná praxe. Celkem zamrzí chybějící 3G modul, který by velmi zvýšil celkovou mobilitu a využitelnost laptopu. Citlivost Wi-Fi musím zhodnotit jako velmi dobrou, nejen, že notebook chytnul signál i v místech, kde se už ostatní notebooky absolutně nechytají, ale dokázal se k této síti i připojit.

Antény jsou umístěny ve víku displeje

Fotoaparát: jen webkamera

Jelikož se jedná spíše o notebook než o tablet, na zařízení nalezneme pouze jednu kameru. Ta se nachází nad displejem, a slouží jako webkamera. Rozlišení je standardních 720p a má problém s horšími světelnými podmínkami, kdy se hodně ztmaví obraz, ovšem snímková frekvence neklesá. Lenovo mohlo určitě použít kvalitnější kameru, která by mohla mít i vyšší rozlišení.

Webkamera a fotografie

Zvuk: radost poslouchat

Co je opravdu velmi dobré, je zvukový výstup. Potěší to o to víc, že se nehonosí žádnou značkou typu JBL, Dolby a tak podobně, pouze má ekvalizér od Dolby, certifikaci však reproduktory nedostaly Reproduktory jsou celkem dva a jsou umístěny na spodní straně, díky čemuž se může zvuk celkem dobře odrážet od podložky a je poté ještě lepší, záleží samozřejmě na druhu materiálu, nejlépe se mi osvědčilo dřevo, nejméně poté matrace. Hloubky, výšky i středy jsou velmi výrazné a počítač zvládne zahrát téměř jakoukoliv hudbu, od klasiky po taneční. Celkovou kvalitu zvuku vylepšuje ekvalizér Dolby , který opravdu funguje, ovšem jen u reproduktorů, u sluchátek zvuk spíše zhoršuje. Sluchátka se samozřejmě připojují pomocí konektoru typu Jack 3,5mm, kvalita je příkladná, zvuk nepraská, ani nehučí.

Repdoduktory jsou na spodní straně počítače

Yoga 2 Pro disponuje dvěma mikrofony, které se nachází pod displejem. Díky jejich umístění je jejich citlivost opravdu dobrá a kvalitativně jsou na vysoké úrovni. Ovšem použití je vhodné spíše na Skype, nejsou natolik kvalitní, aby zastoupily studiové mikrofony nebo sloužily k dlouhodobému nahrávání komentářů, poznámek a podobně.

Zabezpečení: nic nadstadardního

Počítač nedisponuje žádným zvláštním zabezpečením. V podstatě je zde jen hardwarový TPM čip, který slouží k bootování systému, dále již nic zvláštního v notebooku nenalezneme. Bohužel není v laptopu ani zámek Kensington, který v mnohých situacích může zachránit zařízení od nenechavých rukou.

Výkon: Intel obsadil všechna území

Procesor: klasický Core i5

Jako hlavní výpočetní jednotka slouží procesor Intel Core i5-4200U , architektury Haswell. Jedná se o poměrně standardní procesor, který má dostatek výkonu na kancelářskou práci, ale zvládne i náročnější operace, nečekejte od něj však zázraky. Jeho standardní frekvence je 1,6 GHz a dokáže se přetaktovat až na 2,8 GHz pro jedno jádro, přičemž pro obě jádra je to frekvence 2,6 GHz. Ačkoliv se jedná o procesor z řady Haswell, tak notebook nepodporuje funkci, kdy je počítač v úsporném režimu, ale sále fungují notifikace.

Informace o procesoru
Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 3,5 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 15,49 FPS

Procesoru asistují 4 GB operační paměti RAM a ta již nejde uživatelsky rozšířit, což je celkem pochopitelné. Jedná se o typ DDR3 a všechny paměťové čipy jsou taktovány na 1333 MHz. Dostupné jsou i modely, které mají 8 GB operační paměti, ovšem musíte si připlatit.

Grafický adaptér: Haswell v akci

Grafickým akcelerátorem zpracovávajícím obraz je čip Intel HD Graphics 4400. Ten je standardní výbavou všech úsporných procesorů a jeho výkon je dostačující na běžnou kancelářskou práci. Jelikož se jedná o integrovanou grafickou kartu, tak nemá vlastní paměť a používá sdílenou operační paměť systému, přičemž si dokáže ukousnout až 1,2 GB z celkové kapacity.

Informace o grafickém čipu
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 5 FPS
Furmark v1.12.0.0 720p 5 FPS / 345 bodů
Heaven Benchmark v2.5 2,1 FPS / 54 bodů
Hry FPS
Crysis 3 5
Left 4 Dead 2 29

Akcelerátor zvládne dokonce nějaké hry, naráží ale na velmi vysoké rozlišení displeje, pro které je samozřejmě náročné cokoliv vykreslovat. Pokud nebudete nároční, tak si zahrajete hry do roku 2007 na plné detaily, novější tituly si zahrajete už jen se sníženým nastavením detailů a především rozlišení. Počítač má problém rozjet na plné rozlišení i GTA 3 z roku 2001, takže se raději smiřte s nastavením nižšího rozlišení ihned. Nutno však podotknout, že tento model rozhodně není určen pro hraní her a pokud po nějakém takovém toužíte, zvolte notebook s dedikovanou výkonnou grafickou kartou a nikoli s integrovaným řešením.

Úložný prostor: průměrné SSD

Hlavním úložištěm je SSD disk s kapacitou 128 GB. Ačkoliv rychlostně spadá spíše mezi průměr, tak se stále jedná o SSD, které má velmi dobrou odezvu. Výrobcem je Samsung a disk je připojen přes rozhraní mSATA 6 GB/s. Disk nemá žádné problémy ani při vyšší zátěži a všechno bravurně zvládá, přeci jen, z disku se více čte, než zapisuje. Start systému trvá pěkných 11 vteřin, probuzení pak přibližně 2 vteřiny, což jsou celkem příjemné hodnoty. V systému je jeden využitelný oddíl a z původních 128 GB je volných celkem 81 GB, zbytek zabírá obnovovací oddíl, systém a předinstalované aplikace.

Testy pevného disku

Hlasitost a teplota: hlasitě jen v zátěži

Hardware je samozřejmě chlazen aktivně. Notebook má kvalitně zvládnuté chlazení a díky tomu je v klidovém stavu chlazen pasivně a procesor se příliš nezahřívá. Laptop se začne zahřívat až v zátěži, ale ani tak nejsou teploty příliš vysoké. Ani na spodní straně není znatelné, že se Yoga zahřívá, ale rozhodně je slyšet, ovšem ne tolik, aby byla slyšet v průměrně hlasité místnosti.

Výdech chlazení

K tomu, že není povrch notebooku zahřátý, přispívá i to, že spodní strana je vyrobena z hliníku , takže teplo je celkem dobře rozváděno. Výdech chlazení je na zadní straně počítače a zabírá celou stranu.

Teploty počítače

Výdrž : mohlo by to být lepší

Baterie Lenovo Yoga 2 Pro má úctyhodnou kapacitu 52 Wh, ovšem výdrž není tak dobrá, jak by se mohlo na první pohled na kapacitu zdát. Bohužel nelze připojit přídavnou baterii, což je škoda, při sledování filmů by se delší výdrž určitě hodila.

Při kancelářské práci s aktivní Wi-Fi zahrnující psaní ve Wordu a brouzdání po internetu udržela baterie notebook naživu 5 hodin a 39 minut , což je celkem slušná hodnota , i když ne nejlepší. Pokud jej necháte ležet ladem, budete mít aktivováno minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii zhruba 9 hodin a 8 minut. Při přehrávání videa v rozlišení 1080p vydrží notebook běžet 5 hodin a 58 minut, na kratších letech v letadle vás tak spolehlivě zabaví.

Typ testu
Režim v letadle 9 hodin 8 minut
Kancelářská práce 5 hodin 39 minut
Přehrávání videa 1080p 5 hodin 58 minut

Operační systém: Windows 8.1 opět bez Office

Použitým systémem je Windows 8.1 v edici core, jedná se tedy o tu nejnižší edici. Ovšem to nijak nevadí, protože funkce jako HyperV nebo Bitlocker byste na tomto počítači stejně nejspíše nepoužili. V systému není mnoho balastu, jen pár ovládacích programů , především se jedná o konfigurační utilitu, která umožňuje pokročilé nastavení počítače, a elektronickou příručku, a to je vše.

Snímky ze systému

Záruka: pouze lokálně

Lenovo na své notebooky řady IdeaPad neposkytuje celosvětovou záruku, ale pouze lokální. Pokud si tedy koupíte laptop v USA, budete jej moci opět reklamovat jen v USA. Například řada ThinkPad tímto problémem netrpí a počítače z ní vyreklamujete všude.

Závěr

Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro je velmi univerzální počítač, který zastane práci tří zařízení, i když za cenu nějakých kompromisů. Mezi slabší stránky zařízení patří určitě webkamera nebo chybějící 3G modem, zamrzí také ne vždy správně fungující touchpad. Ty lepší stránky tvoří krásně jemný displej, kvalitní reproduktory nebo vcelku dobrá konstrukce s hliníkovou základnou, ač někde nedoléhají plasty. Velkou zbraní vzhledem k Windows 8.1 je i univerzální konvertibilní konstrukci s možností Yogu velmi rychle proměnit nejen na tablet. Pokud chcete co nejjemnější displej, konvertibilní konstrukci a nevyžadujete ultimátní výdrž při běhu na baterii, je Yoga 2 Pro dobrou volbou. Vyhněte se ji naopak pokud požadujete velký grafický výkon, ať už pro hraní her nebo zpracování videa či grafiky.

Jedním z konkurentů Lenova je Sony VAIO Fit 13A. Hlavní výhodou Sony je podpora stylusu a kvalitnější displej, který má sice nižší rozlišení, ale celková kvalita je u Sony lepší. Výkonnostně si jsou konkurenti velmi podobní, ale Sony VAIO Fit 13A se bohužel jen doprodává.

Sony VAIO Fit 13A

Dalším konkurentem je HP Split x2, který má je velmi podobný hardware jako Lenovo, ale má mnohem horší displej, který nabízí nižší rozlišení. Nutno podotknout, že HP má horší konektivitu a má pouze 2× USB 3.0. Konstrukce je podobná ASUSu Transformer Book.

HP Split x2

Mezi konkurenty musím zařadit i ASUS Transformer Book T300LA-C4028H , který má standardní konstrukci typu Transformer a opět jako ostatní konkurenti nemá tak dobré rozlišení. Hardwarově je opět velmi podobný Lenovu, ale má větší disk.

ASUS Transformer Book T300
Klady
  • vysoké rozlišení displeje
  • slušná klávesnice
  • celkem dobrá konstrukce
  • dobré reproduktory
Zápory
  • méně kvalitní webkamera
  • horší podsvícení displeje
  • horší výdrž baterie
Diskuze ke článku
kubik393
Chybí 3G modem a NFC, portová výbava postrádá grafický výstup (micro HDMI je opravdu jenom špatný vtip), klidně bych "oželel" rozlišení 1600x900 bodů kdyby měl notebook Mini Display Port a klasické HDMI, velikost RAM kritizovat nebudu, je to hodně relativní, tohle stejně není herní notebook a swap na rychlé SSD ani nepoznáte, výdrž je potěšující a hmotnost nízká. Kdo chce utratit za kvalitní convertible notebook, ten s Yogou neudělá chybu. Jenom bych chtěl upozornit, že popisek v tabulce neodpovídá popisku v textu (například se liší specifikace wi-fi).
neo taa
neo taa
Za tu cenu nesmysl, tolik kompromisů v čele s MŠrotím OS, kdyby aspoň Office bylo v ceně na cca 3 roky.
T
Nechápu recenzi u zařízení, ktere je přes půl roku stare.. Navic zavádějí a nepresne údaje. Hyper-V co by to tam dělalo? :-) Zařízení je určeno pro lehkou práci a zábavu. Kupodivu se nejedna o server. 5h mi přijde dostatečných. Když se spokojite s menším rozlišením, tak vyskočí i o hodinu více. Poloviční jas další hodiny.. Z počátku dal i 7h při 3kx2k. Problém je s barevnosti, jak se dočtete v erudovanejsich recenzích... Vlivem odlišného displaye, takže moc standardní není. Kdyby ten článek vůbec nebyl, bylo by to lepší :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze