Lenovo Phab Plus
recenze

Lenovo Phab Plus

Budoucnost telefonů?
42

Pokud jste před dvěma lety vlastnili telefon s úhlopříčkou 5,5 nebo 6 palců, byli jste za exoty. Dnes je 5,5 palce naprosto normální a i větší kousky jsou bez emocí denně vídány. V Lenovu si zřejmě myslí, že by tento trend mohl pokračovat a tak na IFA 2015 představili Lenovo Phab Plus. Jedná se o zařízení, které má kombinovat to nejlepší z telefonu a tabletu. Je to ale vůbec možné?

Phab Plus by se s 6,8palcovou úhlopříčkou klidně mohl zařadit mezi sedmipalcové tablety s telefonními funkcemi. Lenovo ovšem vidí tento model trochu jinak a očekává, že jej uživatelé ocení nejen jako tablet s telefonními funkcemi, ale i jako primární telefon.

Obsah balení

  • telefon
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • stručný návod

Technické parametry Lenovo PHAB Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce186,6 × 96,6 × 7,6 mm, 229 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,8" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 8×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:51 hodin
Dostupnostzáří 2015, 8 000 Kč

Lenovo Phab Plus – videopohled

Design a konstrukce: ještě větší iPhone

Phab Plus je vyroben z hliníku a celkově působí velmi dobrým dojmem. Design je reprezentativní a za telefon se rozhodně stydět nebudete. V čem je ona podobnost s iPhonem? Na zadní straně, stejně jako iPhone, má Phab Plus plastové proužky, které mají zajistit snadný průchod signálu. Pro mnoho uživatelů je to až překvapivě důležité, neboť se jim plastové předěly nelíbí, najdou se ale i tací, kteří je uvítají jako zajímavé oddělení plochy.

Lenovo Phab Plus

Rozměry přístroje činí 188,6 × 96,6 × 7,6 mm a hmotnost 229 gramů, kvůli tomu je již telefon v ruce značně cítit a vzhledem k obřím rozměrům se v kapse u kalhot téměř nosit nedá, a tak ani nehrozí, že byste jej ohnuli. Je sice možné jej uchopit jednou rukou, ale jeho ovládání je pak značně problematické. Software se vám sice snaží pomoci a prostředí se dokáže zmenšit, ale v mém případě to beztak nestačí a ovládání jednou rukou by znamenalo téměř jistý pád. Průměrný člověk tak musí používat zařízení jako tablet, pěkně obouručně. To ostatně platí i pro přenášení.

Lenovo Phab Plus

Na přední straně mimo Full HD displeje s úhlopříčkou 6,8 palce najdete také senzor okolního světla a 5megapixelový fotoaparát. Nechybí ani konfigurovatelná LED, která vás při nabíjení zeleně nebo červeně upozorní na stav baterie nebo notifikaci.

Záda nabídnou 13megapixelový fotoaparát a reproduktor s nálepkou Dolby Atmos. Hliníková zadní strana vypadá dobře, záleží ale hlavně na vás, zda vám plastové proužky pro příjem signálu vadí, nebo je vnímáte jako zpestření.

Lenovo PHAB Plus

I přes opravdu velké rozměry učinilo Lenovo jisté kompromisy. Na boku přístroje je mimo klasických konektorů a ovládacích tlačítek také slot na microSIM a dělený slot nanoSIM/ microSD. Musíte se proto rozhodnout, zda zvolíte paměťovou kartu nebo nanoSIM. Ovládací tlačítka na boku se sice dobře mačkají, ale k jejich ovládání jsou potřeba obě ruce.

Lenovo Phab Plus

Kvalita konstrukce je na vysoké úrovni, Lenovo Phab Plus také dobře vypadá, ale hned v úvodu jsme zjistili, že vlastně netestujeme hybrid telefonu a tabletu, ale vzhledem k rozměrům spíš tablet s telefonními funkcemi. Snaha Lenova o nahrazení dvou zařízení jedním se příliš nepovedla. Rozměry jsou totiž opravdu příliš velké a pořád se budete potýkat s problémem, kam „telefon“ dát a jak ho držet.

Displej: kvalita na dietě

Na přední straně potěší IPS displej s úhlopříčkou 6,8 palce. Jemnost je dostatečných 324 bodů na palec, podání barev je dobré a problém nebudete mít ani z ostrého úhlu. Jas displeje se automaticky přizpůsobuje okolnímu světlu, ale je nastaven na co největší úsporu baterie. Za mnoha situací je proto jas nedostatečný. Nakonec skončíte u manuálního režimu, kde si lze trochu pomoci, ale displej by mohl být i jasnější.

Lenovo PHAB Plus

Nad displejem je také LED dioda, která vás bude upozorňovat na nabíjení, vybitou baterii a notifikace. Na co vás má barevně upozornit lze upravit v nastavení. Klasicky vám dá vědět zelenou nebo červenou barvou u vybité nebo nabité baterii.

Zvuk: jako v kině

Nálepka Dolby Atmos je rozhodně zárukou kvality. Reproduktor na zadní straně je dostatečně hlasitý, snaží se i o mírné basy a potěší prostorovým zvukem. Lenovo si v této oblasti značně pomáhá softwarem. Celkově je zvuk mírně nadprůměrný. Vliv softwaru pocítíte i ve sluchátkách a někdy si budete říkat, zda to Phab Plus s tím prostorovým zvukem trochu nepřehání. Rychle si na to ale zvyknete a u ostatních zařízení vám to následně bude chybět.

Lenovo PHAB Plus

Baterie a výdrž: úspora na nesprávném místě

Pokud by se někde u takto velkého zařízení nemělo šetřit, je to baterie. Zde se na ni ale bohužel šetřilo, a nabídne proto kapacitu pouze 3 500 mAh. V našem standardizovaném testu výdrže, kde pouštíme streamované HD video přes Wi-Fi s polovičním jasem a zvukem do sluchátek, vydrželo Lenovo Phab Plus 7 hodin a 51 minut. V zařízení byla vložena jen jedna SIM karta a výsledek je opravdu hodně na hraně. Dvě SIM karty a vyšší jas (na 50procentní úrovni je totiž displej velmi tmavý) znamená ještě nižší výdrž baterie a u náročného dne budete již kolem oběda bez energie. Jeden pracovní den je skutečně málo, navíc na něj ani nemusíte dosáhnout a nabíječka, případně externí baterie, bude vaším nejlepším přítelem. 3 500 mAh obecně není málo, ale takto velkému přístroji s energeticky náročným displejem už nestačí. Nexus 6 sice vydržel pouze o necelých 20 minut déle, ale je nutné opět připomenout jas, který je u Lenova na 50 procent stále velmi slabý a v reálném provozu je k pohodlí nezbytné jej nastavit alespoň na 80 procent. Na následné nabíjení dodávaným adaptérem si připravte 2 hodiny a 3 minuty na 80 procent, za dalších 48 minut budete telefon hlásit plné nabití.

Lenovo Phab Plus Google Nexus 6 Lenovo Vibe Z2 Pro
Výdrž baterie 7:51 hod. (1080p) 8:03 hod. (1080p) 8:42 hod. (1080p)
Nabití na 100 % 2:51 hod. 1:30 hod. 2:07 hod
Operační systém Android 5.0.2 Android 5.0.1 Android 4.4

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Hardware a výkon: na práci i na zábavu

Uvnitř telefonu tepe osmijádrový Qualcomm Snapdragon 615. Ten se skládá ze sestavy úspornějších, ale méně výkonných čtyř jader o frekvenci 1,0 GHz a dalších čtyř jader nataktovaných na 1,5 GHz. O běh více aplikací najednou se pak starají 2 GB RAM, kde po spuštění zůstane volná zhruba polovina. Na dokumenty a aplikace poslouží vnitřní úložiště o kapacitě 32 GB, kde je po prvním spuštění dostupných 24,45 GB. Pokud to je málo a nevyužijete slot na nanoSIM, lze jej rozšířit o dalších 64 GB microSD kartou. Většinu aplikací na kartu lze navíc i přesunout.

Výsledky benchmark testů

Výkonu je dostatek. Zahrajete si jakékoliv tituly a z hlediska hardwaru téměř nebudete mít problémy. Omezující je pouze výdrž baterie. Po pocitově dobrém výkonu jsme Phab Plus podrobili benchmarkům s výsledkem 33 623 bodů v AnTuTu. V benchmarku Vellamo jsme dále získali 1 251 bodů v Multicore, 1 022 bodů v Metalu a 2 127 bodů v Chrome Browser.

Operační systém a uživatelské prostředí: gesta potěší

Jako systém slouží Android ve verzi 5.0.2 Lollipop. Prostředí od Lenova bylo sice mírně upraveno, ale i tak je krásně plynulé. Potěší zejména některá gesta, jako je dvojité poklepání pro probuzení nebo uspání přístroje nebo možnost zmenšit obrazovku namalováním písmene C. Osobně jsem druhé gesto příliš neocenil, protože na držení a provedení gesta nestačí jedna ruka.

V prostředí naleznete i nějaký ten bloatware, jako jsou hry a další zbytečnosti. V aplikačním vybavení ale najdeme i nástroje pro zálohu, jenž se mohou hodit. Nepotřebné aplikace lze naštěstí snadno odstranit a v případě potřeby opět doinstalovat. Naštěstí místa je relativně hodně, takže je můžete v klidu vyzkoušet a rozhodnout se později.

Fotoaparát a videokamera: stačí, ale nenadchne

Phab Plus nabídne 13megapixelový fotoaparát s LED přisvícením a automatickým ostřením. Samotné prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché a pouze si vybíráte, zda chcete fotit, případně se lze po dotyku ikonky fotoaparátu přepnout do režimu natáčení videa. V obou případech lze vyvolat i pokročilou nabídku nebo nastavit režim focení. Vybrat si můžete z předvolených režimů, kde nechybí noční snímek nebo panorama. Výběr je základní, ale plně postačující.

Kvalitou je fotoaparát v dobrých podmínkách průměrný. Do dobrých podmínek musíme zařadit i modré nebe. V silném světle (a to i v zádech) má ovšem tendenci fotografie přepalovat a kvalita snímků je podprůměrná. K zachycení momentky, vložení na sociální sítě nebo k ofocení dokumentu ale stále plně dostačuje. Relativně dobrá je i přední 5megapixelová kamera, ale i ona má tendenci fotografie přepalovat, případně fotografie „zrní“. Důležité jsou tak hlavně podmínky, s nimiž si Lenovo ne vždy poradí.

Potřetí a pořád stejně. Full HD video s 30 snímky za vteřinu se vytáhne jen za dobrých podmínek. Lenovo nemá dobře odladěný software a nastavení expozice není vždy ideální. Na základní zachycení to ovšem dostačuje, navíc tyto nedostatky by bylo možné odstranit aktualizací.

Lenovo Phab Plus – testovací video, exteriér, 1080p

Multimediální funkce: základ stačí

I přes nějaký ten bloatware a dostatek paměti nemáme ve Phabu Plus nic nového nebo zásadního pro multimédia. Zástupce od Lenova je v této oblasti, až na prostorové nastavení zvuku, zcela průměrný.

Lenovo Phab Plus zvládne přehrávat obvyklé hudební formáty, nabídne i základní ekvalizér a poradí si také s videem. Vše je jednoduché, ale co také od přehrávače čekat. Poradí si dokonce i s českými titulky. V základu je i obyčejný editor fotek a standardní funkce od Googlu.

Telefonování: nic nového pod sluncem

Základní telefonní aplikace v sobě zahrnuje nejen seznam kontaktů, ale také záznam hovorů. Vše je přehledné a v porovnání s ostatními telefony shodné. Phab Plus nenabídne nic víc, ale zároveň také nic nechybí.

Zprávy: jednoduchost především

Vytknout nelze nic ani zprávám. Na klávesnici se dobře píše, svůj podíl na tom má velký displej. Aplikační vybavenost je opět standardní, a to platí nejen pro zprávy, ale také pro emaily, kde lze využít aplikace Gmail nebo E-mail. Oba klienti zvládnout pracovat s jakoukoli doménou.

Organizační funkce: přehlednost na prvním místě

Žádné experimenty či překvapení nečekejte. Klasický kalendář s napojením na Google je sázkou na jistotu. Funguje dobře a i designově do celého systému zapadá. Je jednoduchý a funkční. Předinstalován byl i obyčejný úkolovník. Pro zobrazení Office dokumentů vás Lenovo následně odkáže na online služby Google a například jeho Dokumety.

Navigace a GPS: neztratí se

Lenovo Phab Plus podporuje GPS i GLONASS. Fix polohy proběhne za 15 až 20 vteřin, a to i za pohybu nebo v okolí zástavby. V zařízení jsou sice předinstalované mapy od Googlu, ale k jejich plnohodnotnému využití je zapotřebí internet. Pokud chcete mapy offline, doporučit můžeme Mapy.cz, kde máte i turistické značení. V případě navigace po tuzemsku i v zahraničí se nám osvědčily mapy HERE. Obě tyto aplikace jsou zdarma ke stažení v obchodě Google Play.

Datové funkce a konektivita: LTE i Wi-Fi

Česká verze podporuje LTE na pásmech 800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. Pokud nechcete plýtvat data, tak vás bude lákat Wi-Fi. V tomto případě ale budete zklamaní. Signál je výrazně podprůměrný, navíc se několikrát za týden Phab Plus odpojil a zpětné připojení umožnil až restart. Nestane se vám to často, ani ne každý den, ale je to otravné. Kromě toho se nabízí i Bluetooth ve verzi 4.0, které komunikovalo i s fitness doplňky bez problémů.

Zhodnocení a závěr: nápad dobrý, ale...

Lenovo Phab Plus se snaží být inovativní a posunout mobilní zařízení zase o úroveň výše. Podobná průkopnická řešení to nemají jednoduché a první 5,5palcové telefony si to pěkně odskákaly. Jak hodnotíme Phab Plus dnes?

Lenovo PHAB Plus
Srovnání velikosti: Apple iPhone 6, Vodafone Smart Ultra 6, Lenovo Phab Plus, Asus Zenpad S 8.0

Kladně hodnotíme záměr a nápad Lenova. Líbí se nám také design, který je elegantní. Zpracování je poctivé a první dojmy z Phabu Plus jsou díky tomu velmi dobré. Pochválit musíme i podporu dvou SIM karet a pokud máte opravdu hodně velké ruce, tak by vám mohla vyhovovat i velikost. Na sledování filmů nebo brouzdání internetem je samozřejmě velký displej výhodou. Stěžovat si nelze ani na výkon, jenž je zcela dostatečný i na hry. Pokud by vše fungovalo, chválili bychom i cenu 8 000 Kč.

Lenovo Phab Plus

Phab Plus ovšem nedělá jen radost. Většinu uživatelů odradí velikostí, která je na telefon již za hranou. Osobně jsem telefon nemohl jistě ovládat jednou rukou, hrozil by pád zařízení. Pokud vyřizujete věci na cestě, tedy při chůzi, v MHD a podobně, rozměry budete proklínat. Ani Wi-Fi připojení nenadchne - je sice rychlé, ale příjem signálu je podprůměrný. U takto velkého zařízení nechápeme ani kompromis u šuplíku na SIM karty, kde je jeden společný na nanoSIM a microSD kartu - musíte si tedy vybrat. Nepotěšila nás také výdrž, Phab Plus nezvládal ani jeden den a nabíječku nebo externí baterii raději mějte vždy po ruce.

Lenovo PHAB Plus

Snahu Lenova rozhodně oceňujeme, nápad skloubit dvě zařízení se nám líbí, ale samotný výsledek je již horší. I když opomineme rozměry, tak zde pořád máme mnoho otravných kompromisů a lepší volbou bude jiné, možná i kompaktnější zařízení. Snad to Lenovu vyjde někdy příště. Tentokrát bychom 8 000 Kč raději utratili jinde.

Konkurence

Za stejné peníze lze koupit Sony Xperii Z Ultra. Ta nabídne trochu menší displej s 6,4 palci a nepodporuje technologii Dual SIM. Xperia Z Ultra porazí Phab Plus především menšími rozměry. Pokud hledáte plnohodnotný velký telefon, možnost od Sony bude lepším řešením.

TIP: Recenze Sony Xperia Z Ultra – Obr mezi velikány

Sony Xperia Z Ultra

Lenovo má ve vlastní stáji model Vibe Z2 Pro Dual, ten je o dva tisíce dražší a nabídne „pouze“ 6palcový displej. Stejně jako Phab Plus se pochlubí sloty pro dvě SIM karty, přičemž jeden podporuje LTE. Pro Vibe Z2 hraje lepší fotoaparát, větší baterie nebo větší RAM. Pokud hledáte především telefon, zvolili bychom něco kompaktnější, třeba právě tento model.

TIP: Recenze Lenovo Vibe Z2 Pro – Bez slitování a kompromisů

Lenovo Vibe Z2 Pro

Poohlédnout se lze samozřejmě i do řad tabletů, které nabídnou telefonní funkce. Vhodný by mohl být sedmipalcový Acer Iconia Tab 7. Jedná se o tablet, se kterým navíc ušetříte dva tisíce korun. Na druhou stranu jej Lenovo v mnoha ohledech překoná – například ve výkonu nebo zpracování. Iconia Tab ale nabídne LTE i na pásmu 800 MHz a také podporu dvou SIM.

Acer Iconia Tab 7

Je-li duální slot nezbytný, ale jinak se nechcete na zeleného robota vázat, je zde ještě jedna možnost. Za 5 000 Kč můžete pořídit Lumii 640 XL Dual SIM. Ta už ale nabídne displej s úhlopříčkou „pouze“ 5,7 palce. Hlavním faktorem bude zřejmě výběr operačního systému a volba velikosti telefonu.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 640 XL – Větší ze dvou sourozenců

Microsoft Lumia 640 XL
lenovo-phab-plus
Klady
  • velký displej
  • dostatek výkonu
  • podpora dvou SIM
  • hezký design
Zápory
  • nízká výdrž baterie
  • slot na SIM společný pro microSD kartu a nanoSIM
  • slabší příjem Wi-Fi
  • příliš velké rozměry
Diskuze ke článku
kjkszpj
Dizajnovo len ďalší ajfón klon ...
Vzpoura
Nadvláda velkorukých lidí !
nemycz
Pro mě je stále nepřekonaný Galaxy Alpha.Výkon(antutu jako s6) ,desing,displej a fotoapárát.A koho zajímá že má rozlišení "jen" 720p,když je to znatelné jen z 20cm a žere baterku.Pamět 32gb dostačující.S cenou kolem 8500kč.No neberte to.
Redis
Že by konečně aspoň nějaká náhrada za Sony Xperia Z Ultra?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze