Kazam Tornado 348
recenze

Kazam Tornado 348

Nebezpečně tenký
24

Výrobci dnešních smartphonů se pravidelně předhánějí v parametrech, jako je počet megapixelů, jader, ppi a další. Někteří výrobci se však snaží zaujmout především parametrem, který lze vyjádřit v milimetrech. Kazam Tornado 348 je totiž jedním z nejtenčích smartphonů na světě. Zda nabídne i něco jiného vám řekneme v naší recenzi.

Recenze Kazam Tornado 348: tak tenký, že máte strach Výrobci dnešních smartphonů se pravidelně předhánějí v parametrech, jako je počet megapixelů, jader, ppi a další. Někteří výrobci se však snaží zaujmout především parametrem, který lze vyjádřit v milimetrech. Kazam Tornado 348 je totiž jedním z nejtenčích smartphonů na světě. Zda nabídne i něco jiného vám řekneme v naší recenzi.

Každý smartphone se snaží něčím zaujmout, aby byl v dnešní záplavě nejrůznějších chytrých zařízení vůbec vidět. Některý sází na ultimátní parametry, jiný na zajímavou konstrukci nebo klávesnici a jiný třeba na poměr cena/výkon. Kazam Tornado 348 sází jednoznačně na design a to hlavně jeden konstrukční parametr – tloušťku.

Model Tornado 348 se totiž může pyšnit tloušťkou pouhých 5,2 mm, což mu dokonce chvíli zajistilo titul nejtenčího telefonu na světě. Nyní již tomu tak není, žezlo převzal jiný výrobce, i tak se však Kazam Tornado 348 řadí mezi nejtenčí telefony, které dnes na trhu najdete. To však není vše, co tento model nabízí.

KAZAM Tornado 348
Kazam Tornado 348 – oficiální snímek

Kazam Tornado 348 je vlastně jen převlečený model Gionee S5.1, který se prodává v Číně. Britská značka Kazam k němu však přidává také něco svého – jedná se například o prodlouženou záruku na 3 roky a také velmi zajímavou nabídku výměny displeje zdarma první rok v případě jeho rozbití. V dnešní době se jedná o skutečně aktuální nabídku, která jistě některé uživatele osloví a v záplavě více či méně čínských placek by se mohlo jednat o zajímavou konkurenční výhodu.

Kazam Tornado 348 – videopohled

Technické parametry KAZAM Tornado 348

Kompletní specifikace
Konstrukce139,8 × 67,4 × 5,2 mm, 97,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2014, 6 990 Kč

Povedený design, zajímavá cena, příjemná výbava a navíc přidaná hodnota výrobce v podobě rozšířené záruky a výměny displeje v prvním roce zdarma. To je Kazam Tornado 348. Pojďme se tedy vrhnout na kompletní recenzi…

Obsah balení

  • Kazam Tornado 348
  • silikonový ochranný obal
  • ochranná folie na displej
  • adaptér do sítě s USB konektorem, 5.0V/1.0A na výstupu
  • USB kabel s micro USB koncovkou
  • stereo headset s funkcí handsfree
  • „Udělátko“ na otevření SIM slotu
  • brožurky a manuály

Běžně to sice nedělám, ale zde se musím ještě před samotnou sekcí o designu a konstrukci trochu zastavit u obsahu balení. V posledních letech jsme svědky toho, že v balení telefonů je toho čím dál méně a kromě nejnutnějších věcí jako je nabíječka a datový kabel tam není nic. Často se i stane, že chybí dokonce i headset.

Právě proto musíme ocenit velmi příjemný fakt, že v balení Kazam Tornado 348 najdete kromě klasických doplňků navíc také silikonový ochranný obal a folii na displej. Rozhodně to dnes není standard.

Design a konstrukce: štíhlý luxus

Předem se omlouvám všem pesimistům, ale v této sekci skutečně nebudu šetřit chválou a obdivem. Myslím, že v oblasti konstrukce a designu si Kazam Tornado 348 nezaslouží nic jiného. Už při prvním pohledu na zařízení si jistě všimnete velice elegantního designu, který sází na jednoduché tvary, čisté linie a celkově zařízení působí velmi minimalistickým dojmem.

Na trhu najdeme skutečně mnoho velmi podobných zařízení, Tornado 348 se však v davu rozhodně neztratí. Při čelním pohledu jej samozřejmě můžete zaměnit za stovky jiných zařízení, ale při pohledu na celé zařízení je tento model skutečně osobitý. Jeho hlavní devízou je samozřejmě tloušťka. Ta je skvělých 5,2 mm a to je skutečně úctyhodná hodnota – při uvedení byl tento model dokonce veden v Guinessově knize rekordů jako nejtenčí zařízení světa. I když už nemá titul nejtenčího zařízení, stále se jedná o pekelně tenké zařízení a konstruktérům musíme vyseknout poklonu. A to hlavně proto, že veškeré obavy o pevnost a odolnost konstrukce se ukázaly jako liché.

KAZAM Tornado 348

Konstrukce modelu Tornado 348 je vskutku špičková. Zařízení je nejen tenké, ale zároveň krásně rovné – například čočka fotoaparátu, tolikrát vytýkaná novým iPhonům, je zarovnaná s tělem a nijak nevystupuje. Přední i zadní stranu kryje sklo a celé tělo pak obepíná kovový rámeček. Musím uznat, že kombinace bílé barvy a bronzového rámečku vypadá opravdu skvěle. Kromě toho je však tento model dostupný také v klasické černé variantě, na té však asi budou více vidět škrábance a otisky prstů.

Díky špičkovým materiálům si však i přes svou tenkou konstrukci zachoval model Tornado 348 pevnost. Rozhodně tak nehrozí, že by se vám v kapse ohnul nebo nedejbože zlomil. Mám to vyzkoušené – telefon jsem několikrát zapomněl v zadní kapse a sedl si na něj. Díky jeho rozměrům a nízké hmotnosti se na něj snadno zapomene. No a nic se mu samozřejmě nestalo.

Konstrukce Kazam Tornado 348 má však také jednu kuriózní nevýhodu. Telefon je opravdu krásně rovný a také velmi tenký. Pokud jej však položíte na stůl, kombinace těchto dvou vlastností se rázem stane noční můrou – telefon nejde z stolu zvednout! Nemáte jej zkrátka za co chytit, zaoblené okraje se vám potichu vysmívají a vám nezbude než zařízení posunout na kraj stolu a chytit ho tam. Tato daň za design dokáže člověka občas pěkně potrápit.

Nicméně za pevnou a tenkou konstrukci zaplatíte i malou daň – například chybí slot na paměťové karty a baterie zařízení není uživatelsky přístupná. Popravdě řečeno mi ale tyto aspekty nijak nevadily. Tento model nesází na podobné funkce, hlavní je především design. Již několikrát jsem zmiňoval rozměry a hmotnost, takže vězte, že Kazam Tornado 348 váží pouze 97,5 gramů a rozměry jsou konkrétně 139,8 × 67,4 × 5,2 mm. Na dnešní poměry tedy celkem kompaktní zařízení.

Popišme si nyní celé zařízení kolem dokola. Přední straně dominuje AMOLED zobrazovač o úhlopříčce 4,8" a HD rozlišením. Velmi povedený displej, kterému se však budeme věnovat ještě později, kryje odolné sklo Gorilla Glass 3. Pod ním se nachází trojice senzorových kláves pro ovládání operačního systému Android 4.4 KitKat a nad ním klasická sestava reproduktor, přední 5Mpx kamerka a senzory osvětlení a přiblížení.

Záda jsou až na čočku hlavního 8Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou zcela čistá. Vlastně ne zcela. Ve spodní části je otvor hlasitého reproduktoru, ale člověk ho skoro přehlédne. Boky modelu Kazam Tornado 348 obepíná hliníkový rámeček, který zařízení dodává pevnost.

Na levé straně z něj vystupují klávesy pro ovládání hlasitosti a klávesa pro zapnutí/vypnutí zařízení, na pravém boku se skrývá šuplíček na microSIM kartu. Horní hrana je zcela prázdná, zbytek výbavy v podobě 3,5mm jack konektoru, mikrofonu a microUSB konektoru se přesunul na spodní hranu zařízení.

Zvuk a kvalita reprodukce: zvuk potřebuje prostor

V předchozích odstavcích jsme zatím Kazam Tornado 348 pouze chválili a nutno podotknout, že chvála to byla zasloužená. Nicméně v kapitole o zvuku a kvalitě reprodukce si to Kazam pěkně slízne. To co se totiž line z hlasitého reproduktoru modelu Tornado 348 považuji trochu za vtip. Ano, tenká konstrukce sice vyžaduje určité ústupky, ale u reproduktoru se to projevilo opravdu výrazně a s klidným srdcem mohu říct, že Kazam Tornado 348 má jeden z nejhorších projevů, které jsem kdy slyšel. Zvuk je zkreslený, jednotlivé složky se nepříjemně slévají a nahlas si radši nepustíte ani video z YouTube.

Tloušťka 5,2 mm bohužel moc prostoru pro reproduktor nenabízí

Bohužel výstup do sluchátek situaci moc nezachraňuje a v tomto ohledu Kazam Tornado 348 spadá do šedého podprůměru. Prací s ekvalizérem se dá sice situace trochu zachránit, pokud však používáte váš smartphone často jako hudební přehrávač, tak vám Tornado 348 nemohu doporučit. I když díky celkem zajímavé cenovce vám třeba zbude na nějaký samostatný hudební přehrávač, kdo ví.

Baterie a výdrž: očekávaný kompromis

Dostali jsme se k asi nejožehavějšímu tématu, které se ve spojení s tenkými telefony probírá. Baterie. Tenká konstrukce se logicky někde odrážet musí. Pevnost konstrukce to v tomto případě není, ale baterie bohužel ano. Kazam Tornado 348 svou výdrží nijak neoslní.

KAZAM Tornado 348
Nabíječka bude vaším každodenním společníkem

Uvnitř tenkého těla najdeme baterii s kapacitou 2 050 mAh. To je na dnešní dobu vcelku málo a samotná výdrž opravdu nepatří mezi hlavní výhody tohoto zařízení. V našem standardizovaném testu jsme nechávali na modelu Kazam Tornado 348 streamovat z internetu video v HD rozlišení. Přístroj byl přihlášen do 3G sítě, na Wi-Fi a byl nastaven na 50% jas displeje a 50% hlasitost do sluchátek.

A výsledek? Model Tornado 348 vydržel pouze 308 minut, tedy něco přes 5 hodin. V porovnání s konkurencí to je spíše podprůměrný výsledek. Mohu například zmínit přímého konkurenta v podobě modelu Huawei Ascend P7, který v našem testu dosáhl o cca hodinu lepšího výsledku. Ascend P7 je však o milimetr silnější a také má větší baterii, takže ve výsledku bych označil výdrž za srovnatelnou. Při běžném používání vám tak Kazam Tornado 348 vydrží maximálně den, většinou však ale večera nedožijete a nabíjet musíte již odpoledne.

Displej a kvalita zobrazení: ostrý jako břitva

Kazam Tornado 348 je typickým zástupcem nové vlny čínských zařízení (i když pod hlavičkou společnosti Kazam). Jedním z klasických znaků těchto přístrojů je právě špičkový displej a tím disponuje i model Tornado 348. Výrobce jej osadil zobrazovačem typu AMOLED s rozlišením HD(1 280 × 720 pixelů). Na displeji s úhlopříčkou 4,8 palce to tak vytváří jemnost velmi dobrých 306 ppi, takže ostrý obraz je zaručen.

Displej má velmi dobré zobrazovací schopnosti

Celkové zobrazovací schopnosti jsou také na velmi dobré úrovni. Displej nabízí věrné podání barev, skvělé pozorovací úhly i rychlou odezvu. Stejně tak dotykové ovládání je spolehlivé a dostatečně citlivé. Občasné pomalejší reakce jsou způsobené spíše celkovým výkonem zařízení, displej za ně rozhodně nemůže. Drobná výtka směřuje k čitelnosti na slunci. Jas displeje je sice velmi dobrý, kontrast by však mohl být trochu lepší, protože na slunci toho ani při maximálním jasu moc nevyčtete. Automatická regulace jasu však funguje obstojně a trochu vám pomůže.

Hardware a výkon: jádra nejsou všechno

Všem je myslím jasné, že Kazam Tornado 348 rozhodně nechce soupeřit s hyper-výkonnými mašinami typu Xiaomi Mi Note Pro nebo Samsung Galaxy Note 4. Na papíře sice jeho parametry vypadají slibně, skutečnost je však trochu jiná. Výpočetní výkon obstarává starý známý čipset MediaTek 6592 s osmijádrovým procesorem o taktu 1,7 GHz, 1 GB paměti RAM a grafickým akcelerátorem ARM Mali-450 MP.

Tento čipset můžeme vidět v mnoha zařízeních od nejrůznějších, převážně čistě čínských, výrobců. Jeho hlavními vlastnostmi jsou výborné papírové parametry, ale spíše špatné výsledky v reálu. U čipsetů MediaTek zkrátka můžeme naplno vidět, že čísla na papíře nejsou všechno aneb jak s oblibou říkám – není všechno zlato co má deset jader.

Benchmark testy AnTuTu, 3DMARK, Vellamo a Geekbench 3

Kazam Tornado 348 jsme prohnali nejpoužívanějšími benchmark testy, jako jsou AnTuTu nebo 3D Mark, výsledky myslím mluví za vše. Při reálném používání výkon víceméně odpovídá měřením. Při běžném používání vše běží svižně a odezvy jsou rychlé. Jakmile však spustíte náročnější aplikaci, zaplníte trochu více paměť nebo prostě jen pracujete s více aplikacemi, tak se začne brutálně projevovat nedostatek RAM a vaše pr… prsty poznají středověk.

Přepínání mezi aplikacemi je pomalé, návrat na domovskou obrazovku trhaný, aplikace se spouští nepříjemně dlouho. Při snaze napojit přístroj na MDM v čistém stavu se mi dokonce podařilo jej zcela zaseknout a musel jsem ho restartovat do továrního nastavení pomocí konzole. Náročnější hry paradoxně běží celkem bez problémů, pouze se dlouho načítají.

Nicméně toto zařízení není určeno pro ty, kteří potřebují neustále na zařízení komunikovat, přepínat mezi aplikacemi, hrát náročné hry a podobně. Kazam Tornado 348 je především šperk, módní doplněk, který spíše mimochodem také obstojně funguje. Takže pro cílovou skupinu výkon podle mého názoru nebude vůbec problém.

Na závěr ještě doplním, že Kazam Tornado 348 nabízí uživateli 16 GB interní paměti, avšak přístupných je pouze necelých 10 GB. Příchuť je o to víc hořká kvůli absenci slotu na paměťové karty. Další daň za tenkou konstrukci, inu co naděláme.

Operační systém a uživatelské prostředí: klasika od robota

Již jsem zmiňoval, že výrobce u modelu Tornado 348 použil operační systém Android a to sice Android 4.4 KitKat. Zařízení jsme obdrželi na testování v anglické lokalizaci, nicméně česká mutace by již měla být podle oficiálního vyjádření distribuována v podobě aktualizace firmwaru. Proto se nelekněte angličtiny na screenshotech, v současnosti je již zařízení kompletně v češtině.

Uživatelské prostředí použitého OS je do jisté míry čisté a na první pohled se zdá, že výrobce jej nijak neupravoval. Sláva, čistý Android, chtělo by se zvolat. Nicméně drobné úpravy zde přeci jen jsou – především se jedná o kompletně přepracované nastavení, rychlá nastavení v rámci notifikační lišty a další drobné změny.

Domovská obrazovka, notifikační lišta a menu s aplikacemi

Jak už bylo uvedeno, defaultní prostředí je vcelku stejné jako běžný Android – to znamená několik ploch, na které umisťujete zástupce aplikací a widgety, notifikační lišta a klasická sada kláves pod displejem – Menu, Domů a Zpět. Dlouhým podržením klávesy Menu se dostanete do přehledu naposledy spuštěných aplikací a podržením tlačítka Domů pak k chytrým kartám Google Now, kterým jsem nějak stále nedokázal přijít na chuť.

Nastavení

Nastavení je rozděleno do několika úrovní a působí na mne trochu hekticky a neuceleně. Dokonce jsem měl nutkavý pocit, že některé položky v nastavení chybí, ale nějak jsem si nemohl vybavit které. Tak snad to byl jen pocit. Každopádně nastavení je rozděleno na dvě karty – na první se nachází rychlá nastavení pro okamžitý přístup k nejpoužívanějším funkcím, veškeré nastavení pak najdete na druhé kartě.

V této části bych se rád zastavil u několika zajímavých funkcí, které Kazam Tornado 348 nabízí a které v této kategorii zařízení rozhodně nejsou stále tak úplně běžné. Jedná se například o možnost ovládání zařízení v rukavicích a dále pak chytrá gesta, pomocí kterých můžete například probudit zařízení poklepáním na displej. Podobnou funkci nabízí také například LG nebo Nokia, nicméně u Kazamu musíte na displej poklepat velmi pomalu, což mi trochu vadilo, tak jsem tuto funkcionalitu raději vypnul.

Práce s widgety a zástupci aplikací, menu s aplikacemi a ovládání zvuků

Totéž se týká gest na zamčeném displeji – nakreslením oblouku v různých směrech můžete přímo ze zamykací obrazovky spouštět až čtyři aplikace. Použitelnost v praxi však opět trochu pokulhává, protože zaprvé gesto musíte nakreslit celkem pomalu, aby jej telefon rozpoznal a navíc samotné spouštění aplikací trvá cca 4 až 5 sekund. Vcelku spolehlivě však fungují funkce Smart dial (vytočení hovoru například ve zprávě přiložením telefonu k uchu) nebo Smart answer (automatické přijmutí hovoru přiložením k uchu).

Osobně ale nepovažuji uživatelské prostředí zcela korespondující s celkovým dojmem, který se zařízení snaží budit. Ikonky a grafika v prostředí se rozhodně nedají označit za čisté a elegantní, což naopak vnější design zařízení je. Pokud použijete alternativní launcher s nějakým vhodným motivem a sadou ikon, rázem posunete celkový dojem ze zařízení na zcela jinou úroveň. Zařízení pak působí sjednoceně, elegantně a je zkrátka mnohem příjemnější jej používat.

Fotoaparát a videokamera: běžný průměr

V oblasti fotografických vlastností Kazam Tornado 348 příliš nepřekvapí, ale ani vyloženě nezklame. Řekněme takový trochu nižší průměr. Samotný snímač má rozlišení 8 Mpx a v horších světelných podmínkách mu může pomoct přisvětlovací LED. Prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché a nenabídne bohužel moc možností. Máme zde režim panorama nebo HDR, automatickou volbu scény, možnost vyvolání spouště úsměvem nebo když uděláte prsty znak V.

Prostředí fotoaparátu

Fotografické výsledky pak spadají do již zmiňovaného nižšího průměru, fotografiím často chyběla ostrost a v horších světelných podmínkách jsou snímky trochu rozmazané a bez detailů. Na běžné vyfocení nějakého rychlého snímku na Facebook nebo jídla na Instagram však fotoaparát bohatě postačí. To samé platí o přední kamerce. Ta má rozlišení 5 Mpx a na selfie se dá použít naprosto bez problémů.

Video dokáže Kazam Tornado 348 nahrávat samozřejmě také a to sice v rozlišení FullHD. Je zajímavé, že zatímco v režimu nahrávání videa můžete nastavit expozici, vyvážení bílé nebo zapnout digitální stabilizaci obrazu, u fotoaparátu tyto možnosti nemáte. Samotná kvalita videa je opět pouze průměrná, video se sem tam zasekává a ostrost také není příliš dobrá. Hezká videa na YouTube tímto přístrojem pravděpodobně nepořídíte, nicméně na takové to domácí žvýkání poslouží dobře.

Multimediální funkce a aplikace: pouze to nejzákladnější

V oblasti aplikační výbavy na tom Kazam není nijak slavně. Výbava se omezuje pouze na ty nejzákladnější aplikace, které najdeme v každém Androidu. Z těch multimediálních zde tak například máme hudební přehrávač od Google – Hudba Play.

Hudební přehrávač Hudba Play a FM rádio

Jedná se klasický přehrávač, který znáte z mnoha jiných zařízení. Je určen především pro poslech streamované hudby z internetu a práce s lokální hudební knihovnou není moc pohodlná. Chybí lepší nastavení a nedostalo se ani na ekvalizér. A pokud si nepotrpíte na online poslech nebo hudbu uloženou v telefonu, může vám přijít vhod FM rádio. Jednoduchá aplikace používá sluchátka jako anténu a dokáže i nahrávat zvuk.

Galerie fotografii Fotky

Samostatný videopřehrávač zde nenajdeme, vystačit si budete muset s aplikací Galerie nebo Fotky od Googlu. V těchto aplikacích se vám zobrazují všechny fotografie a videa v telefonu. Obě aplikace vám umožňují prohlížet a sdílet veškerý obsah, přítomný je také základní editor fotografií s mnoha efekty, úpravami a podobně. Aplikace Movie Studio vám pak umožňuje vytvářet jednoduché videoklipy z videosekvencí a fotografií, ke kterým můžete přidat i hudbu a následně sdílet kam je libo.

Filmy Play, Knihy Play, Hry Play, Noviny Play a obchod s aplikacemi Google Play

Již jsem zmínil aplikace Fotky a Hudba Play od Googlu. Klasickou sestavu Google aplikací v telefonu dále doplňují Google Disk, YouTube, Google+, Google Mapy, Gmail a typicky rozkouskované služby Google Play – tedy Obchod Play, Hry Play, Filmy & TV Play, Knihy Play a Noviny Play. Ačkoliv jsou všechny tyto služby dostupné přímo z aplikace Obchod Play, Google vám je přesto musí naservírovat ještě takto v rozkouskované podobě.

Správce souborů

V této sekci ještě mohu zmínit správce souborů, který ovšem svými funkcemi velmi zaostává a neporadí si například se zip archivy. Užitečná je naopak jednoduchá aplikace Svítilna, která vám dokáže v případě potřeby rozsvítit přisvětlovací LED. A tím výčet aplikací v této sekci končí. Jak jste si jistě všimli, moc toho rozhodně není. Na druhou stranu alespoň nemáte již tak dost omezenou paměť zaplněnou obsahem, který byste třeba nevyužili.

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: standardní sestava

Telefonní aplikace

Telefonní aplikace u Kazam Tornado 348 je jednoduchá a funkční. Zobrazuje pouze protokol hovorů a číselník, pomocí tlačítka se však můžete rychle přesunout do kontaktů. To může být občas zbytečně zdlouhavé, naštěstí pomocí číselníku můžete rovnou také hledat v kontaktech. Kvalita hovorů je na dobré úrovni, hlasitost je slušná a zvuk je poměrně čistý.

Adresář

Adresář není nutné nijak dlouze popisovat. Nenabízí nic nestandardního, takže zmiňme snad jen možnost importu a exportu kontaktů ve formátu vCard. Jinak se jedná o standardní adresář s množstvím detailů, které ke kontaktům můžete přiřadit, možností práce se skupinami a samozřejmě nechybí ani možnost bezdrátové synchronizace kontaktů ať už s Google účtem, tak i s Exchangem.

SMS zprávy

Pro SMS zprávy je vyhrazena samostatná aplikace. Je velmi jednoduchá, zprávy řadí do konverzací a to je asi tak vše, co o ní můžeme říct. I když – jedna specialitka by tu možná byla. Jednotlivé SMS konverzace totiž můžete zaheslovat a následně je pomocí gesta skrýt nebo opět ukázat. Ideální, pokud chcete udržet nějakou konverzaci v tajnosti. Kromě toho však na SMS zprávy můžete použít také Hangouts klienta, který v posledních aktualizacích konečně vylepšil celkovou integraci SMS zpráv a Hangouts konverzací, takže je již o poznání použitelnější, než tomu bylo ještě celkem nedávno.

Klávesnice

Hned v základu Kazam Tornado 348 nabízí předinstalovanou Google klávesnici. O této klávesnici jsme toho napsali již mnoho. Její rozložení celkem plýtvá místem na displeji, klávesy by mohly být klidně trochu větší, potěší ale integrace technologie Swype, tedy psaní jednotlivými tahy přes klávesnici. Snad jen přesnost odhadů slov by mohla být lepší, často totiž klávesnice napíše naprosté nesmysly, i když tak po klávesnici je přesný.

Emailový klient Gmail

Na závěr této části ještě něco k emailům. Jak jsme již zmínili, tak nechybí nativní aplikace Gmail pro práci s Google účty, která je stejná jako na všech ostatních Android zařízeních a rozhodně patří mezi nejkvalitnější emailové klienty, které na Androidu najdete. Navíc v nové verzi přibyla možnost přidání i vlastních IMAP a POP účtů, což uživatele jistě potěší. Pokud tedy nemáte Google email, nebudete muset použít běžnou aplikaci Email, která již není tak povedená.

Organizér a GPS: „Nejsem pracant

Kazam Tornado 348 rozhodně není pracovní nástroj a tomu odpovídá také jeho výbava v této oblasti. Zcela chybí například kancelářský balík, nicméně na zobrazení dokumentů můžete využít aplikaci Google Disk. Předinstalovaný úkolovník ToDo je spíše nepoužitelný a nic víc než seznam co nakoupit do něj nemá smysl psát, aplikace pro psaní poznámek pak zcela chybí.

Kalendář

Přítomen je samozřejmě nativní Android kalendář, který je zpracován vcelku slušně. Dokáže vám zobrazit agendu, den nebo pracovní týden, tedy 5 dní. Velmi mi chybělo měsíční zobrazení a stejně tak zobrazení celého týdne mi přijde mnohem praktičtější, než jen pět pracovních dnů. Přeci jen jako pracovní telefon Tornado 348 sloužit jistě nebude a osobní události si plánujete i na víkend. Nechybí však možnost synchronizace s Gmailem nebo případně Exchange.

Do této kapitoly ještě můžeme zahrnout aplikaci Hodiny, která v sobě sdružuje světový čas, stopky, budík a minutku, a jako poslední klasickou jednoduchou kalkulačku. No a to je prakticky vše. Pojďme tedy dál…

Google Mapy

V jedné z předchozích kapitol jsme zmiňovali přítomnost aplikace Google Mapy, která co do kvality patří mezi ty nejlepší mapové aplikace, které vůbec dnes v telefonu můžete mít. A aby vše fungovalo jak má, tak Kazam Tornado 348 samozřejmě nabízí integrovanou A-GPS, díky které můžete využívat všech funkcí Google Map a to včetně navigace. Zachycení satelitů a přesnost je bezproblémová a nijak nevybočuje ze standardu. GLONASS bohužel chybí.

Konektivita a internet: rychlá data v zapomnění

V oblasti konektivity se budeme muset spokojit s některými kompromisy. Asi tím největším je absence LTE technologie, kterou MediaTek u svých čipsetů stále nijak více nerozšířil. Je to opravdu škoda, protože LTE je u nás již vcelku aktuální a konkurence v podobné cenové hladině podporou rychlých datových sítí disponuje. Dále chybí například NFC nebo Wi-Fi Direct.

Naopak se klasicky dostalo na podporu 3G i Wi-Fi a využít můžete také Bluetooth 4.0. Spojení s počítačem a nabíjení obstará microUSB konektor s funkcí USB host a vhod může přijít také možnost sdílení mobilního internetu skrze Wi-Fi Hotspot, Bluetooth nebo USB kabel.

Prohlížeč Google Chrome

Jako hlavní prohlížeč Kazam zvolil přímo Chrome od Googlu. Prohlížeč Chrome je obecně známý a uživatelsky přívětivý. Nabízí možnost synchronizace s počítačem, poradí si s hesly na stránkách a také s HTML5 obsahem. Prohlížení stránek je na velkém kvalitním displeji vcelku pohodlné, občas pouze narazíte na drobné prodlevy kvůli slabšímu výkonu zařízení a to zejména při práci s multimédii. Absence technologie Flash již dnes nikoho nepřekvapí.

Závěr a zhodnocení: design hraje prim

A jsme na konci recenze telefonu Kazam Tornado 348. Tento model je plný kompromisů, ale nabídne také některé zajímavé funkce. Pokud jde někomu především o design zařízení, tak by jej mohl Kazam jistě zaujmout. Tenké tělo s elegantními tvary je totiž opravdu potěchou pro oko.

KAZAM Tornado 348
Kazam Tornado 348 – oficiální snímek

Vyzdvihnout musím opravdu kvalitní konstrukci ze špičkových materiálů, které není co vytknout. Pochvalu si zaslouží také displej, ten se zkrátka povedl, a zmínit musím také přidané služby přímo od výrobce ve formě technické podpory, tříleté záruky na zařízení a možnosti výměny displeje zdarma, pokud se vám jej podaří rozbít v prvním roce. Při nenáročném používání je i systém vcelku svižný a neseká se. Kvůli své konstrukci si s sebou Kazam však nese také spoustu kompromisů.

Je to například slabá baterie, která musela jít kvůli štíhlému pasu stranou, absence technologie LTE, horší výkon zařízení při aktivnějším používání nebo nekvalitní zvuk. Pokud přihlédnu k těmto nedostatkům, tak se mi zdá cena bezmála 7 000 Kč možná trochu přehnaná. A to hlavně proto, že konkurence rozhodně nespí…

Konkurence

Zopo ZP1000

Mezi hlavní konkurenty musím zařadit Zopo ZP1000, které je na trhu již něco přes rok. Nabízí téměř shodnou výbavu, povedený design i tenkou konstrukci. Zopo si za něj však řekne necelých 5 000 Kč a to je již velký rozdíl.

Huawei Ascend P7

Dalším konkurentem je rozhodně Huawei Ascend P7. Elegantní smartphone s tělem tenkým cca 7 mm, který poráží Kazam snad ve všech parametrech – displej, baterie, výkon, fotoaparát, design UI a podobně. Navíc nabízí podporu paměťových karet a s cenou necelých 8 000 Kč se tak jedná o žhavého konkurenta.

Samsung Galaxy A3

Z aktuálnějších modelů bych pak mohl zmínit nedávno testovanou novinku Samsung Galaxy A3 z nové řady A od korejského výrobce. Samsung má navrch v oblasti výkonu, podporuje paměťové karty, nechybí LTE a nabízí lepší fotoaparát. S baterií jsou na tom oba modely podobně, Kazam však jasně vede se svým HD displejem. Samsung z nějakého nepochopitelného důvodu požil qHD Super AMOLED zobrazovač s Pentile maticí, takže se s kvalitním HD AMOLED displejem Kazamu nemůže moc rovnat. Cena se pohybuje mezi osmi a devíti tisíci korun.

kazam-tornado-348
Klady
  • zajímavá gesta pro práci s telefonem
  • možnost ovládání v rukavicích
  • systém bez zbytečných aplikací od výrobce
  • výměna rozbitého displeje v prvním roce zdarma
  • kvalitní displej
  • tříletá záruka a technická podpora výrobce
  • kvalitní konstrukce z ušlechtilých materiálů
  • tělo s tenké pouze 5,2 mm
  • elegantní design
Zápory
  • absence LTE
  • čekání a prodlevy operačního systému
  • horší zvukové vlastnosti
  • pouze průměrný fotoaparát
  • slabá výdrž baterie
  • chybí některé základní aplikace
Diskuze ke článku
Lukáš Müller
Lukáš Müller
Vysoká cena je plusem telefonu? :D
Jakub Herget
Jakub Herget
Vysoká cena a ještě laguje s to je 8mi jádro. Je to se..ka.
.....
chachaaaaa, vubec to neni podobne iphonu, nene...neni ...
taaaak a ted cekam masu odpovedi ze to tak neni, ze je vse vlastne uplne naopak a ze verna je bila :-D
.....
to vypada jako kdyby ho delali na stejne lince spolu s applem nektere veci na nem jsou uplne totozne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze