Inovativní platební metody: srovnání Twista, Revolutu a Curve
recenze

Inovativní platební metody: srovnání Twista, Revolutu a Curve

Plaťte moderně a ušetřete
16

Seriál inovativních platebních metod dospěl do finále, kdy si služby porovnáme. Tentokrát se zaměříme na dovednosti, které všechny tři platební metody charakterizují, a zamyslíme se nad tím, zda je přímo nutné vybírat službu nejlepší, nebo bude lepší metody mezi sebou kombinovat.

Náš miniseriál zkoumající inovativní platební metody dospěl do finále. Poté, co jsme vám detailně představili služby Twisto, Revolut a Curve, nastal ten správný čas služby srovnat a zdůraznit jejich hlavní výhody či nevýhody.

Revolut, Curve, Twisto

V dnešním článku nebudeme zkoumat detaily, které služby charakterizují – ty jste jistě nalezli v jednotlivých recenzích. Naopak se zaměříme na dovednosti, které všechny tři inovativní platební metody pojí a rozdělují.

Srovnání tarifů

Začneme čím jiným než zběžným srovnání tarifů. Jak Twisto, tak také Revolut i Curve jsou platební metody, které lze využívat jak bezplatně, tedy bez speciálního měsíčního tarifu, tak také v placené variantě, kdy získáte některé benefity navíc. Vzhledem k tomu, že všechny tři platební služby mají svá specifika, podíváme se na nabídku komplexně.

Twisto Revolut Curve
Tarif zdarma ano, tarif Online ano, tarif Standard ano, Curve Blue
Placené tarify ano, Standard (49 Kč) a Premium (99 Kč) ano, Premium (175 Kč) a Metal (300 Kč) ano, Black (258 Kč) a Metal (15 GBP, pouze UK)
Výhodné nákupy v zahraničí ano, tarif Premium ano, tarif Standard, Premium a Metal ano, tarif Blue, Black a Metal
Možnost výběrů z bankomatů ne (v plánu) ano (limity dle tarifu) ano (limity dle tarifu)
Funkce Split ano ano ne (v plánu)
Funkce Snap ano ne ne
Apple Pay ano ne (v plánu na červen 2019) ne (v plánu)
Google Play ne (v plánu) ano ne (v plánu)
Fyzická platební karta ano, k tarifu Standard a Premium ano, k tarifu Standard, Premium a Metal ano, k tarifu Blue, Black a Metal
Vydavatel karty Mastercard Mastercard Mastercard
Virtuální platební karta ne (v plánu) ano ne (pouze karta pro cashback)
Platební náramek ano ne ne
Přístup ke kryptoměnám ne ano ne
Výhodnější vstup do letištních salonků ne ano, tarif Premium a Metal ne (v plánu)
Cestovní pojištění ano, v tarifu Premium zdarma pro rodinu ano, v placeném tarifu ano, v placeném tarifu
Cashback ano ano ano
Lokální podpora v češtině ano ne, pouze anglicky ne, pouze anglicky

Z pohledu na tabulku je jasné, že srovnávat dovednosti všech tří platebních metod je téměř nemožné. Každá služba je zaměřená na něco trochu jiného a každá také funguje jinak. Twisto funguje více jako kreditní karta, kdy je vám přidělen limit, se kterým během měsíce hospodaříte. Pokud limit vyčerpáte, můžete kdykoli během měsíce část plateb uhradit okamžitě a limit si tak opětovně navýšit. V případě Twista tedy hospodaříte s financemi, které v tu danou chvíli nepatří vám, a pokud by tedy nastal jakýkoliv problém, platbu můžete reklamovat a o své finance tak nepřijdete. Revolut funguje více jako předplacená karta. Žádné přidělené limity vás trápit nemusí, na kartě máte pouze tu částku, kterou si sami dobijete pomocí jiné platební karty. Díky tomu hospodaříte stále jen a jen s vašimi financemi. Nutno dodat, že také Twisto plánuje podobnou možnost, tedy „přednabití“ účtu vlastními financemi, a to na konec roku 2019 nebo začátek roku 2020.

Curve na to jde rovněž jinak – snaží se skloubit všechny vaše platební metody pod jednu fyzickou kartu, samozřejmě tu od Curve. Opět tedy hospodaříte s vašimi prostředky na vašich účtech, které se ke kartě vztahují.

Curve: One card for all your accounts
Výběr karty k placení v aplikaci Curve

Jak už ale z recenze Curve dobře víme, do Curve lze přidat i karty Revolut a Twisto. Díky tomu můžete využívat výhod všech tří služeb naráz.

Příklady využití

Existují momenty, kdy se vyplatí přemýšlet, jakou platební metodu využijete v konkrétní okamžik. Právě na vybraných příkladech si pokusíme vysvětlit výhody jednotlivých služeb.

Nákupy a výběry v zahraničí

Téměř každý z vás už jistě nakupoval v zahraničí, nebo alespoň na místě, kde nebyla jako hlavní měna česká koruna. Ať už nakupujete na eBay, případně platíte za ubytování v zahraničí, dostanete se do situace, kdy zkrátka musíte zaplatit v cizí měně, a tím pádem jste ohroženi nevýhodností kurzu vaší banky. Jak si totiž můžete povšimnout z kurzových lístků banky, směna je počítána podle kurzu nákup/prodej. Nákup je samozřejmě vždy méně výhodný, než kolik stanovuje středový kurz ČNB. A právě na tomto rozdílu banky vydělávají. Pokud se rozhodnete směnit si zahraniční měnu tím, že pošlete finanční prostředky v cizí měně na váš účet, dostanete částku přepočítanou kurzem prodej, který je naopak méně výhodný než ten, který stanovuje ČNB. Banka tak opět vydělá, navíc se můžete dočkat poplatku za příchozí zahraniční transakci.

Twisto, Revolut i Curve na to jdou jinak, samozřejmě moderně. Konkrétně Revolut již vznikl s cílem zvýhodnit nákupy v zahraničí, stejně tak směnu měn dle vašeho výběru. V případě služby Curve jde o benefit, stejně jako u Twista.

Revolut - Better than your bank
Revolut upravuje kurz v reálném čase

Možná si teď říkáte, proč byste vůbec měli platit Twistem, když jako jediný zpoplatňuje získání možnosti výhodnějších nákupů. Situace však není tak jednoduchá. Zatímco Curve i Revolut mají o víkendu, tedy v době uzavření FX Marketu, přirážku ke kurzu platnému před uzavřením FX Marketu ve výši okolo 2 %, Twisto víkendové příplatky nemá a ani je neplánuje zavést. To znamená, že pokud budete o víkendu platit jakoukoli částku, která nebude v českých korunách, kurz Twista bude vždy výhodnější a vy tak na nákupu ušetříte. Benefitů placeného tarifu je samozřejmě více, o těch si však více povíme později.

Další věc, kterou je nutné držet na paměti, je ta, že Curve i Revolut v bezplatných tarifech omezují určitou hranicí částku, kterou lze takto výhodně směnit. Pokud tedy během měsíce budete častěji směňovat větší finanční prostředky, může se stát, že se začne počítat příplatek, a to ve výši zhruba 2 %. Twisto takovou hranici nemá, a to z toho důvodu, že pracujete s finančním limitem, který vám Twisto přidělí. Pokud však během měsíce uhradíte jednotlivé položky z vašeho účtu, můžete dále financovat vaše další potřeby.

Kurz dolaru
v době platby
Ekvivalent
100 dolarů
Rozdíl při
směně 100 dolarů
Twisto 22,89 Kč 2 289 Kč 0,00 Kč
Equa bank 22,91 Kč 2 291 Kč + 2 Kč
ČNB střed 22,92 Kč 2 292 Kč + 3 Kč
Curve 22,94 Kč 2 294 Kč + 5 Kč
Revolut 22,97 Kč 2 297 Kč + 8 Kč

Abychom všechny platební možnosti srovnali v praxi, vyzkoušeli jsme si malý test. Všemi metodami jsme ve stejný čas (v rozmezí pár vteřin) uhradili čtveřici objednávek ve výši 1 dolaru. Následně jsme částky vynásobili stovkou, aby byl rozdíl viditelnější. V době testu ukazoval středový kurz ČNB 22,92 Kč. Tato hodnota by měla být ta, které bychom se měli přiblížit. Jaké bylo naše překvapení, když jsme na závěr testu zjistili, že nejvýhodnější kurz nabídlo Twisto, a to o celé 3 setiny. Nejhůře ze všech dopadl Revolut, a to dokonce i hůře než klasická Equa bank, která se žádnou výhodnou směnou nechlubí. Všechny platby proběhly v týdnu, v případě Curve a Revolutu se tak nepočítal víkendový příplatek.

Nejvýhodnější kurz nabídlo Twisto.

Samozřejmě se hodí upozornit, že zatímco Curve i Revolut účtují platbu okamžitě, Equa bank a Twisto částku pouze „zablokují“ na účtu a ke kompletnímu stržení dojde zhruba do jednoho týdne. Následně si však banka/Twisto vezme kurz, který je platný v den stržení, ne blokování. Reálnou strženou částku se tak dozvíme po několika dnech. Aktualizovanou tabulku po 3 dnech jsme pro vás rovněž přichystali. Můžete si zde všimnout velkého rozdílu v neprospěch Equa banky. V případě Twista došlo k rozdílu naprosto minimálnímu a stále zůstal nejvýhodnější volbou.

Tehdejší kurz dolaru Reálně zaúčtovaná částka Rozdíl
Twisto 22,89 Kč 22,93 Kč + 0,04 Kč
Curve 22,94 Kč 22,94 Kč 0,00 Kč
Revolut 22,97 Kč 22,97 Kč 0,00 Kč
Equa bank 22,91 Kč 23,61 Kč + 0,7 Kč

Z našeho malého příkladu vyplývá, že při nákupu zboží v hodnotě 1 000 dolarů bychom nákupem u Twista ušetřili zhruba 700 Kč oproti bance. Pár desítek korun byste ušetřili i ve srovnání s Revolutem i Curve. Nejde o částky, které by vás zruinovaly, ale z dlouhodobého hlediska se může jednat o výrazné rozdíly. Na závěr se hodí upozornit, že pouze Twisto podmiňuje výhodnější směnu placeným tarifem Premium v hodnotě 99 Kč měsíčně, zatímco v tarifu Online a Standard by činil příplatek 3 %. V rámci placeného tarifu však pochopitelně získáte více benefitů než jen výhodnější zahraniční platby. V případě Twista je důležité uvědomit si, že poplatek zohledňuje i fakt, že během měsíce disponujete s financemi, které nepatří vám.

Co se týká výběrů z bankomatů, ty umožňují pouze Revolut a Curve, a to ještě omezeně, respektive do určitého měsíčního limitu. Následně může být účtován poplatek 2 % k vybírané částce. I v základním tarifu však Curve a Revolut nabízí možnost výběru v ekvivalentu 4,5 až 5 tisíc korun, což by na pokrytí nenadálých výdajů v hotovosti stačit mohlo. Twisto výběry z bankomatů neumožňuje, ale i to se má v budoucnu změnit.

Split

Znáte to – jdete na oběd či večeři s vašimi spolupracovníky či kamarády a nastane čas placení, ale rozdělování účtu není příjemné pro obsluhu a většinou ani pro zúčastněné. Pomoci může rozdělení účtů v aplikaci pomocí možností zvané Split, kterou nabízí Twisto i Revolut. Trochu bokem stojí Curve, který sice rozdělení účtů v plánu má, však prozatím jej nenabízí.

V případě Twista je rozmělnění platby velice snadné. U daného účtu stačí kliknout na možnost rozdělení účtu a následně ze seznamu vybrat přátele, kterým zašlete žádost o platbu. Částku můžete ještě před odesláním upravit, to pokud by měl někdo větší/menší útratu než zbytek osazenstva. Pokud mají všichni účastníci účet Twisto, stačí takový požadavek přijmout skrze notifikaci. Pokud dotyčný Twisto nemá, nabídne se možnost zaplatit účet skrze platební kartu. Twisto vám zároveň poradí, že pokud chcete v budoucnu přijímat požadavky snáze, vyplatí se založit si účet. Funkce Split je v případě Twista dostupná v rámci tarifu Standard za 49 Kč měsíčně a v rámci tarifu Premium za 99 Kč měsíčně; chybí tak pouze v tarifu Online.

Revolut na to jde obdobně, i když funkci rozdělení účtu má již v základním, tedy neplaceném tarifu. U dané platby stačí zvolit rozdělení účtu a následně ze seznamu vybrat ty, mezi které chcete platbu rozdělit. Opět máte možnost částku upravit.

I když Twisto nenabízí funkci Split v neplaceném tarifu, má smysl si za tuto dovednost připlatit. Platbu můžete uhradit i pokud nemáte na účtu v bance ani korunu, protože se ona částka strhne z vašeho limitu, který uhradíte až následující měsíc.

Apple Pay, Google Pay a další

Neméně důležitou dovedností je možnost platby mobilem. Je to moderní a jednoduché. Twisto se opět projevilo jako dravý startup, protože hned v den spuštění Apple Pay zpřístupnilo platby skrze Apple Pay. Přidání karty do Apple Pay je velice snadné. Přímo v aplikaci lze virtuální kartu aktivovat, nemusíte tedy přepisovat žádné údaje. Twisto prozatím Google Pay nepodporuje, ovšem nasazení v plánu je, a to ještě letos. Dodáme že Twisto nabízí ještě jednu vychytávku, kterou Revolut ani Curve nedisponuje. Jde o placení náramkem, který můžete získat zdarma k platební kartě. V náramku je ukrytá malá platební karta a náramkem tak můžete snadno platit například i když u sebe nemáte telefon či kartu. Ideálně se tak hodí na sportovní aktivity, kdy vyrážíte „nalehko“. Pokud chcete získat 300 Kč od Twista na vaše nákupy, stačí se zaregistrovat přímo skrze tento odkaz.

Twisto
Twisto má Apple Pay od prvního dne spuštění služby

Revolut na to jde trochu jinak. Platby skrze Google Pay umí, a to i v případě jeho virtuálních platebních karet, ovšem podporovat Apple Pay by měl Revolut začít v červnu, a to po několika odkladech. Curve je opět lehce pozadu. I když letos plánuje novinky, Apple Pay ani Google Pay prozatím nepodporuje. Dodáme že skrze Apple Pay je možné kartu Revolut alespoň nabít.

Na chvíli se zastavíme ještě u jedné dovednosti Twista. Konkrétně jde o funkci Snap, tedy snadné placení faktur. Stačí papírovou či elektronickou fakturu ofotit / přímo nahrát a Twisto se postará o úhradu. Částku vám opět strhne z vašeho měsíčního limitu. Twisto se postará o to, aby platba dorazila včas, většinou den před datem splatnosti.

Twisto
Snap

Velkou výhodou Twista je rovněž fakt, že v případě nákupů v rámci České republiky můžete u množství e-shopů nakupovat doslova na jeden klik. E-shopy, které mají Twisto implementované ve způsobech úhrady, zjednodušují nákup tím, že nemusíte opisovat číslo vaší karty ani další platební údaje. Zkrátka vyberete zboží, zadáte kontaktní údaje a Twisto si váš nákup spáruje pomocí e-mailové adresy s vaším platebním účtem. Tato funkce se vyplatí například pokud jste na návštěvě a nechcete zapisovat údaje vaší karty na cizím počítači, případně pokud jste připojeni skrze veřejnou Wi-Fi síť. Platba se uhradí, přičte se k vašemu účtu a vy tuto platbu uhradíte až v souhrnném vyúčtování. To Revolut ani Curve nenabízí.

Cashback

Twisto, Curve i Revolut se chlubí nabídkou cashbacků. V případě Curve jde o cashback 1 % u 3, případně 6 vybraných obchodníků po omezenou dobu 90 dnů. Tento cashback se následně ukládá na virtuální kartu Curve, kterou lze následně hradit vaše nákupy. U Twista jde o cashback ve výši zhruba 5 % a navíc u několika desítek e-shopů, avšak samozřejmě se liší na základě toho, kde nakupujete. V případě elektroniky je cashback menší než například u knih a potravin. U Twista si stačí vybrat obchodníka a po přesměrování se na jeho stránky musíte platbu uhradit skrze Twisto. Cashback se vám následně přičte formou kreditů, kterými můžete uhradit část vašeho vyúčtování. Nutno zmínit, že pro získání cashbacku je u Twista nutné prokliknout se přímo z aplikace/webového prostřední, kdy dojde k přesměrování a následnému spojení vašeho účtu a nároku na cashback.

Twisto
Cashback? Umíme!

Asi nejhůře je na tom v tomto směru Revolut, který nabízí omezený cashback pouze u tarifu Metal za 300 Kč měsíčně. V takovém případě vám Revolut vrátí 0,1 % z každé platby v rámci Evropy a 1 % mimo ni. Jak už asi tušíte, díky 0,1% cashbacku toho nejspíš moc neušetříte.

Zkušenosti: ideální je kombinace

Možná si po přečtení předchozí kapitoly říkáte, jak vlastně inovativní platební metody srovnat. Snadno to nejde. Ideální je kombinování výhod všech tří otestovaných inovativních platebních metod.

Ideální je kombinování výhod všech tří platebních metod.

Kupříkladu Revolut jsme od počátku vnímali jako nejvýhodnější metodu pro úhradu nákupů v zahraničí. Jak ale ukázaly moje zkušenosti, Twisto dokáže nabídnout i výhodnější kurz, a to jak v týdnu, tak dokonce i o víkendu, kdy Revolut i Curve účtují příplatky. Pokud se tedy rozhodnete nakupovat v týdnu, můžete si vybrat mezi Revolutem, případně Twistem. O víkendu bude vždy výhodnější Twisto. Twisto se vyplatí i při rychlých nákupech v České republice, a to z důvodu, že jako jediné je provázané s vybranými tuzemskými e-shopy. Když už mluvíme o provázanosti s tuzemskými e-shopy, je vhodné zmínit, že Twisto jako jediné nabízí klientskou podporu operátorů v českém jazyce. U Curve a Revolutu budete muset oprášit angličtinu.

Twisto
Platební náramek od Twista je příjemným benefitem

Pokud nutně potřebujete vybírat z bankomatů, bude se hodit Revolut. Ten vám umožní vybrat až 4,5 tisíce korun. Curve vám umožní vybrat o pár stokorun více, ovšem je nutný přepočet z liber a kurz je pohyblivý. Twisto vám neumožní vybrat nic, alespoň prozatím.

A proč pořizovat Curve? Přestože nejde o přímou konkurenci, dokáže vám Revolut i Twisto zabalit do jednoho balíčku a jednou kartou tak prakticky můžete využívat výhod všech subjektů. Karta Curve totiž sjednocuje všechny platební karty. Do Curve tak snadno přidáte jak Twisto, tak také Revolut, a v aplikaci následně snadno vyberete, jakou kartou chcete platit.

Když se bude hodit zaplatit Twistem, zaplatíte Twistem. Když Revolutem, tak zaplatíte kartou Revolut, kterou máte přidanou v aplikaci Curve. Vždy je však nutné myslet na to, že v aplikaci Curve je nutné změnit měnu na tu dané země, ve které se právě nacházíte. Právě a jen díky tomu docílíte toho, že směnu měny provede Twisto/Revolut a ne přímo Curve. Pokud jste tedy v Německu a chcete zaplatit kartou Twisto skrze kartu Curve, je nutné v aplikaci Curve změnit měnu karty Twisto na eura. Směnu měny tedy provede až poslední článek, tedy Twisto. Stejné pravidlo platí i v momentě, kdy se rozhodnete platit kartou Revolut.

Revolut, Curve i Twisto lze používat bez měsíčního poplatku.

Revolut, Curve i Twisto lze používat bez měsíčního poplatku, tedy zcela zdarma. V případě Twista by to však byla škoda, protože byste přišli o platební kartu, Apple Pay, funkci Split a další dovednosti. Už v základním tarifu za 49 Kč vám však Twisto většinu výhod nabídne a vzhledem k tomu, že jediné Twisto vám dává možnost využívat financí, které nejsou reálně vaše, jde o akceptovatelný poplatek. Pokud chcete ušetřit i na zahraničních nákupech, a to dokonce ještě více než v případě Revolutu, který se na podobné platby soustředí primárně, bude nutné počítat s poplatkem 99 Kč měsíčně. Twisto vám však na rozdíl od Revolutu a Curve neurčuje, do jaké hodnoty můžete během jednoho měsíce výhodně, tedy bez příplatků, nakupovat. Vše se řídí jen vaším měsíčním limitem, který vám Twisto pravidelně navyšuje, pokud včas a řádně platíte vaše faktury. Pochopitelně i v případě Revolutu a Curve je možné nakupovat v cizí měně bez omezení. Je ovšem nutné počítat s příplatkem po překročení určité hodnoty.

Zhodnocení: plaťte moderně a ušetřete

Poslední díl našeho seriálu zabývajícího se inovativními platebními metodami je u konce. V celkem 4 článcích jsme se vám postupně pokusili vysvětlit, že vaše peníze můžete utrácet efektivněji a hlavně s menšími ztrátami, pokud zabrousíte mimo hranice České republiky. Osobně mohu doporučit všechny tři platební metody a doporučit rovněž mohu jejich kombinování.

Revolut, Curve, Twisto

Po přečtení předchozích článků seriálu jste si určitě, stejně jako já, uvědomili, že každá služba nabízí různé zajímavé benefity a jejich reálné využití je velmi rozmanité. Zatímco někomu se bude hodit pouze Curve, pro jiného bude dostatečné vlastnit kartu Twisto. Ať už si vyberete jakoukoli platební metodu, můžete si být jisti, že téměř vždy někde něco ušetříte a vaše peněženka vám tak poděkuje.

Diskuze ke článku
LK
Revolut app je v ceskem jazyce. Preklad vsak neni zcela na 100%
JJ
Jen u Twista je založení účtu, akce odpovidajíci vzetí si úvěru (protože to je úvěr = kreditní karta) = prověřují vaše přimy a pod. U Revolutu nic takového není
Honza
Mám pocit, že celý tenhle článek vznikl v rámci finanční spolupráce s Twistem. Milí redaktoři, buďte prosím transparentní vůči svým čtenářům.

1, Vůbec jste v článku nezmínili hlavní a jedinečné výhody u Curve - funkce Back in Time nebo u Revolut - (společné) trezory, okamžité vyžádání a posílání peněz a hlavně jednorázové virtuální karty

2, Výběry z bankomatu: maximální částka 4500 Kč u Revolutu je pouze ve Free variantě, Curve už má jiné limity a není problém přes ní vybírat Kč bez konverze (žádný přepočet z GBP)

3, Twisto je asi OK služba, ale pořád se jedná o kreditní kartu, tak buďte obezřetní, jestli zvládnete splatit svůj dluh včas.

4, Pokud rozhodnete si pořídit Curve, tak s kódem ZTXUQ při registraci vy i já dostaneme 5 liber.
Marek
Pro doručení Revolut karty zdarma využijte revolut.com/r/marekamx

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze