Infinix Note 12 Pro
recenze

Infinix Note 12 Pro

Lákavý cizinec

Světově první telefon, který kombinuje procesor Helio G99 od MediaTeku a 108megapixelový hlavní fotoaparát, alespoň tak o modelu Note 12 Pro mluví sám výrobce. Z výbavy zaujme povedený AMOLED displej, obří 256GB interní paměť nebo velká baterie. Infinix má tak ambici rozčeřit vody střední třídy.

Značka Infinix je na našem trhu poměrně nová, ale světově nejde o žádného nováčka. Její počátky se datují do roku 2013, kdy byla v Hong-Kongu založena. Na českém trhu nyní operuje především dnes testovaný model Note 12 Pro, který se snaží oslnit na první pohled. Jeho cena se přitom pohybuje jen těsně nad hranicí 7 tisíc korun a konkurenty mu bude řada mobilů ze střední třídy.

Infinix Note 12 Pro – videorecenze

Technické parametry Infinix Note 12 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce164,4 × 76,5 × 7,8 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx × 1 440, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio G99, , GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: ?, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2022, 7 199 Kč

Obsah balení: pouzdro se hodí

Prodejní krabička je popsána snad veškerou výbavou, kterou telefon má. Výrobce tedy neponechává nic náhodě. V samotném prodejním balení je kromě telefonu ještě USB kabel, koncovka nabíječky a také ochranné silikonové pouzdro.

Infinix Note 12 Pro
Líbilo se nám
  • pouzdro navíc

Konstrukční zpracování: zezadu jej poznáte

Infinix Note 12 Pro vsadil na polykarbonátovou konstrukci, která je poměrně robustní a s ohledem na velikost telefonu docela lehká. Hmotnost se zastavila na 192 gramech. Povrch boků a většiny zad je matný, přičemž lesklá je jen malá část zadní strany kolem modulu fotoaparátu.

Výrobce zvolil spíše hranatější design, ale rohy telefonu jsou samozřejmě zaoblené. Zkosené boky nepůsobí nijak moderně, na druhou stranu napomáhají pohodlnému držení telefonu. Veškerá tlačítka jsou na pravém boku, jde o regulaci hlasitosti a navrch větší klávesu, do které je integrována i čtečka otisků prstů. Ta funguje až překvapivě spolehlivě a rychle. Budete s ní nadmíru spokojeni.

Infinix Note 12 Pro

Konektory jsou na spodní straně. Jde o USB-C a 3,5mm jack, což není žádné velké překvapení. Jak jsme naznačili, konstrukce je robustní, zpracování si tak zaslouží slova chvály. Zapomenout musíte jen na zvýšenou odolnost, ale ta je v této cenové hladině velkou vzácností.

Líbilo se nám
  • robustní konstrukce
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • postarší vzhled

Displej: slušný základ

Infinix neponechal nic náhodě a nasadil velký AMOLED panel, úhlopříčka 6,7" je velmi slušná. Naštěstí se dostalo i na Full HD+ rozlišení. Naopak na vyšší snímkovací frekvenci musíte zapomenout, 60 Hz je stropem. Spokojeni jsme s jasem, který dosahuje až 1 000 nitů, čitelnost je tak skvělá i venku. Chválíme také za přítomnost funkce Always-On. Na displeji tak může stále být čas, datum či stav baterie.

Infinix Note 12 Pro
Líbilo se nám
  • AMOLED panel
  • skvělý jas
Nelíbilo se nám
  • jen 60Hz displej

Zvuk: vítané stereo

Na těle smartphonu najdeme nejen USB-C, ale i 3,5mm jack, což je skvělé. Dobře využít lze i stereo reproduktory, ale ty se hodí spíše na videa či hry. Kvalitně si hudbu pustíte jen skrze sluchátka.

Infinix Note 12 Pro
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • stereo reproduktory

Výkon hardwaru: slušný (nad)standard

Pod kapotou je tentokrát procesor Helio G99 od MediaTeku společně s 8GB RAM. Nejde o nabídku, která by vás šokovala, avšak současně vás hardware nebude nijak zásadně brzdit a na všechny úkony s přehledem stačí. Naopak interní 256GB paměť už je jednoznačný nadprůměr a po zapnutí zbývá 232 GB pro vaše data. Pro jistotu telefon podporuje i 1TB paměťové karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podporuje paměťové karty
  • velká interní paměť

Výdrž baterie: příjemné překvapení

V útrobách telefonu je baterie s kapacitou 5 000 mAh, což je zcela adekvátní hodnota s ohledem na velký displej. Výdrž nás ale i tak překvapila, neboť se při střídmém používání, ale bez velkých omezení, pohodlně dostávala na dva dny. Nabíjení je umožněn výhradně drátově, a to výkonem 33 W. Nabití zcela vybitého telefonu zabere zhruba hodinku a čtvrt.

Infinix Note 12 Pro
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž

Konektivita: chybí 5G

Nepodpora 5G je možná hlavní nedostatek mobilu. Ve střední třídě tato absence již letos trochu zamrzí. Nechybí alespoň rychlá Wi-Fi ac, LTE či NFC a Bluetooth, u kterého výrobce nespecifikuje verzi. Samozřejmostí je nasazení USB-C. Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy velmi rychle našla polohu a nevykazovala velké odchylky. Podporována je práce se dvěma nanoSIM, přičemž slot není hybridní.

Nelíbilo se nám
  • nepodporuje 5G

Fotoaparát: na půli cesty

Model Note 12 Pro má na zádech kruhový modul, ve kterém jsou hned tři snímače. Hlavní fotoaparát má 108 megapixelů, lákadlo je tedy zajištěno. Výsledné snímky nevypadají vůbec špatně. Mobil se snaží o barevnou věrnost a ostrost je rovnoměrná po celé ploše snímku. Na druhou stranu se nedostalo na optickou stabilizaci obrazu, což se negativně podepisuje v interiéru a noci – jednoduše všude, kde je málo světla. Fotografie rychlé ztrácí na kvalitě, přibývá šumu a neostrostí. Je to docela škoda.

Infinix Note 12 Pro

Další dva fotoaparáty jsou zcela k ničemu. Výrobce je sám celkem odbývá a víme, že jde o portrétní a blíže nespecifikovaný snímač. Jeden z nich má 2megapixelové rozlišení, druhý QVGA (ano, skutečně tak extrémně nízké).

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn maximálně ve 2K rozlišení s 30 snímky za vteřinu, případě ve Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Videa nevypadají zle, ale přeci jen se lehce třesou a přehrávání na větších displejích, než je ten na telefonu, příliš nedoporučujeme.

Pro potřeby selfies je na čelní straně ve výřezu 16megapixelová kamerka, která dokáže zaujmout a postačí pro tvorbu fotek ke sdílení skrze sociální sítě.

Nelíbilo se nám
  • chybí ultraširokoúhlý snímač

Software: nejistota

U méně známých výrobců je software vždy jistým rizikem. V Infinix Note 12 Pro je nasazen starší Android 12 a bohužel výrobce prozatím kašle na bezpečnostní aktualizace, v telefonu jsou stále jen červnové bezpečnostní záplaty. Samotné prostředí je obohaceno o poměrně masivní nadstavbu, avšak vše funguje dostatečně svižně a nic se nezasekává. K prostředí bychom tak, nebýt pokulhávající podpory, neměli výhrady.

Líbilo se nám
  • dobrá optimalizace prostředí
Nelíbilo se nám
  • chabá softwarová podpora

Zhodnocení

Infinix Note 12 Pro dělá výrobci poměrně dobrou službu. Uvádí značku na český trh a ve střední třídě rozhodně nedělá ostudu. Může totiž nalákat uživatele hledající telefon s co největší pamětí, dobrým procesorem a velkou interní pamětí. Potěší i lehce nadprůměrná výdrž na nabití. Naopak zamrzí absence 5G nebo prozatím nejistá softwarová podpora. Právě ona bude pravděpodobně stát v cestě většímu úspěchu vůči zaběhnuté konkurenci.

Konkurence

Jen o pár set korun dražší je Samsung Galaxy A33, který má výrazně lepší podporu, zvládá 5G, má zvýšenou odolnost a dokonce i fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Kromě menší interní paměti Infinix hravě zastíní ve všech ohledech.

Samsung Galaxy A33 5G

Rozměry159,7 × 74 × 8,1 mm, 186 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Za stejné peníze můžete mít také Motorolu Moto G72, která má stejný procesor i 108megapixelový fotoaparát. Na OLED panelu vás však uchvátí 120Hz frekvencí a prostředí se těší lepší podpoře.

Motorola Moto G72 128+8 GB

Rozměry160,5 × 74,4 × 7,9 mm, 166 g
DisplejAMOLED, 6,6" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorMediaTek helio G99, 2×2,2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

infinix-note-12-pro
Klady
  • velký AMOLED displej
  • slušná výdrž baterie
  • nadprůměrná 256GB interní paměť
  • stereo reproduktory
  • 108megapixelový hlavní fotoaparát
Zápory
  • chabá softwarová podpora
  • chybí ultraširokoúhlý objektiv
  • dva zbytečné fotoaparáty
  • jen 60Hz displej
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze