Huawei U8650 Sonic
recenze

Huawei U8650 Sonic

čínský nebojsa
33

Redakčnímu testu byl podroben cenově dostupný smartphone Huawei U8650 Sonic. Za nízkou cenu se podařilo čínskému výrobci do přístroje vměstnat kapacitní 3,5 palcový dotykový displej, 3G, Wi-Fi, baterii o kapacitě 1 400 mAh a operační systém Android 2.3.4 Gingerbread. Postačí to ale k úspěchu a dobrým prodejům?

Huawei U8650 Sonic: oficiální fotografie

Čínský výrobce mobilních telefonů Huawei se snaží na světovém trhu s několika modely svých zařízení. V redakci jsme již podrobili testům modely Huawei Ideos X1, X5 a tentokrát nenecháme bez povšimnutí na první pohled velmi sympatický smartphone Huawei U8650 Sonic. Telefon se bude snažit bodovat zejména nízkou cenou, slušným výkonem a operačním systémem Android 2.3.4 Gingerbread. O tom, zda se s tímto telefonem dá počítat a hlavně zda dokáže nahlodat nejednoho nerozhodnutého zákazníka ke koupi, se budeme snažit zjistit v objektivní recenzi, ke které vás srdečně zvu.

Technické parametry Huawei Sonic

Kompletní specifikace
Konstrukce116,3 × 60,5 × 11,9 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536),
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, 3 400 Kč

Huawei Sonic – videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon Huawei U8650 Sonic
  • Nabíječka s USB vstupem
  • Datový kabel (koncovka Micro USB + USB)
  • Baterie Li-Ion o kapacitě 1 400 mAh
  • Pecková sluchátka

Huawei Sonic: příslušenství

Design a konstrukce: čínský krasavec

Mobilní telefon Huawei U8650 Sonic se „narodil“ v opravdu povedeném kabátu a po designové, ale i konstrukční stránce se jedná o zdařilý výrobek. V prodeji na českém trhu jsou prodávány dvě barevné varianty tohoto telefonu – černá a námi testovaná bílá. Ačkoli dávám osobně přednost modelům v černém provedení, bílá varianta mi vůbec nevadí a klidně bych se s ní dokázal sžít. O to více může přitáhnout řadu žen, které mají odlišné barevné variace v oblibě.

Design a konstrukce se výrobci Huawei podařily

Číňanům se podařilo vyrobit telefon s pevnou konstrukcí, která nevyluzuje nežádoucí zvuky a navíc vypadá velmi atraktivně. Pevnost konstrukce oceňuji i z důvodu použitého plastu, který přístroji dominuje. Na telefonu nenajdete žádnou ostrou hranu, veškeré linie jsou příjemně oblé, čímž telefon fantasticky padne snad do každé ruky. Velikost telefonu 116,3 × 60,5 × 11,9 milimetrů spolu s váhou 120 gramů nezatíží vaší kapsu u kalhot nebo saka. Z hlediska ulpívání otisků na těle přístroje patří k nejproblémovějším přední část přístroje (displej) a chromovaná linie táhnoucí se po bocích celého zařízení. Na jiných částech telefonu už leštit nebude tolik nutné.

Rozměry přístroje a oblé hrany padnou skvěle do ruky

Pojďme si blíže popsat jednotlivé části telefonu Huawei Sonic. Přední část telefonu bývá tradičně věnována displeji, který se v tomto případě zastavil na velikosti úhlopříčky 3,5 palců. Nad displejem našly místo senzory přiblížení a čidlo světla. Nedostalo se snad jen na kamerku pro uskutečnění videohovorů. Za velké pozitivum, které postrádám i u vyspělejších smartphonů, pokládám přítomnost informační diody. Ta je nenápadně ukryta v jemně mřížkovaném sluchátku a v případě zmeškaného hovoru, e-mailu či zprávy problikává v levém rohu zelenou barvou. V režimu nabíjení dioda také svítí a plné dobití signalizuje rovněž zelenou barvou. Pod displejem nalezneme již hlavní ovládací prvky, a to čtyři podsvětlené senzorové klávesy. Nejvíce vlevo se nachází klávesa „Domů“, vedle ní neméně důležitá klávesa „Menu“ a nemůže chybět ani další dvojice pro návrat „Zpět“ a pro „Vyhledávání“. Pod těmito senzorovými klávesami je již k vidění pouze chromovaná brada, která dává zařízení punc dražšího přístroje a telefon výrazně oživuje.

Přední část telefonu se senzorovými klávesami

Na bocích přístroje toho k vidění moc není a nutno podotknout, že to vůbec není ke škodě. Naopak linie telefonu není nikterak výrazně narušena a nedochází k nechtěnému vypnutí či zapnutí telefonu. Jediný ovládací prvek regulace hlasitosti si našel své místo na vrchní části levého boku, na pravém již žádný ovládací prvek nenalezneme. Telefon díky tomu působí uhlazeným dojmem.

Levý bok ukrývá kolébkové tlačítko hlasitosti, pravý je čistý

Před mrknutím na zadní část telefonu nesmíme opomenout horní a spodní část. Horní část výrobce vyčlenil pro zapínací/vypínací/uzamykací tlačítko a lehce sem vystupuje i 3,5mm jack pro připojení sluchátek, který má otvor vyříznutý již v zadním krytu. Micro USB konektor pro spojení s PC a dobíjení našel svou pozici na spodní části přístroje spolu s mikrofonem.

Horní a spodní část telefonu Huawei Sonic

Zadní část telefonu Huawei Sonic nikterak zásadně nepřekvapí. Ke snadnějšímu sejmutí krytu přispívá vykrojení plastu v horní levé části. V horní části uprostřed na vás kouká nekrytá čočka 3,2 Mpx fotoaparátu orámovaná stříbrným dekorem. Vedle fotoaparátu ani pod ním bohužel není k nalezení LED dioda, která by umožnila přisvětlit scénu a pomohla by ke kvalitnějšímu fotografickému počinu. Název telefonu Huawei výrobce umístil svisle zhruba na prostředek zadní části. Poslední prvkem k nalezení na zadní části je reproduktor s dvojicí průduchů v levé části zadního krytu.

Zadní část telefonu patří 3,2Mpx fotoaparátu a reproduktoru

Baterie a výdrž: snaha by tu byla

Po vybalení telefonu a jeho kompletování jsem se pozastavil se zaujetím nad kapacitou dodávané Li-Ion baterie. Baterie s kapacitou 1 400 mAh by nemusela být vůbec špatná a mohla by telefon udržet při životě o nějaký ten čas navíc, jsem si v duchu říkal. Na papíře slibuje pohotovostní výdrž 400 hodin, dobu hovoru 8 hodin 20 minut. Bohužel ale žádné extra výkony ve výsledku nepředvedla. Pokud telefon využíváte skutečně naplno, tj. nastavenou máte automatickou synchronizaci pošty, denně posíláte řadu emailů, brouzdáte po internetu a pro zahnání nudy si zahrajete Angry Birds či se zaposloucháte do hudby, budete mít co dělat, aby telefon „dožil“ plného druhého dne. V případě deaktivace datových přenosů na noc a určité disciplíně by atakování třetího dne mohlo být i reálné. Vložení SIM karty do telefonu není bez vyjmutí baterie možné, naopak potěší možnost vložit paměťovou kartu microSDHC bez ohledu na vloženou baterii. Paměťovka se vkládá do pravého horního rohu.

Pod zadní krytem se ukrývá baterie o kapacitě 1 400 mAh

Zvuk: záleží co připojíte

Telefon Huawei Sonic se bude většině uživatelů hodit i jako přehrávač hudby. Hlasitý reproduktor na zadním krytu s dvojicí průduchů není příliš rozumně umístěn, neboť si ho člověk snadno zakryje při úchopu dlaní. Kvalita zvuku linoucí se z přístroje patří ke standardu, který neoslní ani neurazí. Pouze při nastavení hlasitosti na maximum je lehce slyšitelné mírné zkreslení. Daleko lepších výsledků dosáhnete po připojení sluchátek. Spíše než dodávaná pecková sluchátka v balení doporučuji připojit propracovanější sluchátka. S kvalitnějšími sluchátky dosahuje reprodukovaná hudba daleko lepších výsledků. Hudba poté působí po stránce basové daleko věrněji a zvuk není na první poslech tak plochý a neživý.

Displej: kapacitní displej potěší

Pohled na cenovku telefonu by mohl naznačovat, že se setkáme s postarším rezistivním displejem. Naštěstí tomu tak není, Huawei Sonic se snaží prorazit kapacitním TFT displejem s úhlopříčkou 3,5 palců. Rozumně zvolená velikost úhlopříčky umožňuje prstům jisté ovládání a dostupnost všech ovládacích prvků. Zamrzí snad jen nižší rozlišení 320 × 480 pixelů (HVGA), které se projevuje viditelným rastrem u popisků a vůbec i na ikonách. Pozorovací úhly dosahují běžných hodnot, snad jen při ostrém sluníčku budete mít trochu obtíže. V nastavení věnovanému displeji se můžete spolehnout buď na automatiku (díky světelnému čidlu) nebo si jas po deaktivování automatiky manuálně přizpůsobit. Nechybí ani možnost aktivace/deaktivace otočení displeje na šířku či zvolení si intervalu vypnutí obrazovky. V nastavení zobrazení se dá snadno pohrát i s možností zobrazení tlačítek zástupců na notifikační liště. Dotyková vrstva displeje reaguje na prsty víceméně dobře, i když v některých případech se stalo, že telefon na první dotyk nezareagoval tak, jak měl a úkon jsem byl nucen zopakovat. Displej telefonu není chráněn žádnou fólií, tudíž doporučuji dokoupit ochrannou fólii. Odolnější Gorilla Glass zde nenajdete.

Kapacitní 3,5 palcový dotykový displej

Uživatelské prostředí a výkon: Android 2.3.4 Gingerbread v akci

Mobilní telefon Huawei U8650 nijak nepokulhává za konkurencí, co se týče operačního systému, neboť pracuje pod taktovkou operačního Androidu 2.3.4 Gingerbread. Každý, kdo již měl tu čest s Androidem dobře ví, že prostředí tohoto systému není nijak složité na pochopení a je otázkou krátké chvíle se dobře zorientovat. Po tradičním odemknutí displeje tahem doprava zavítáte na jednu z domovských obrazovek. Huawei obohatil uživatelské prostředí o vlastní nadstavbu, spočívající v efektním přecházením mezi jednotlivými domovskými obrazovkami. Na výběr je řada různých animací (obrázek, krychle, kniha, ...). Asi nejpůsobivěji hodnotím krychly, která navozuje 3D efekt. Celkový počet obrazovek může být až sedm. Nechybí ani alternativa v nastavení motivu, který si můžete stáhnout i z internetu. Na domovskou obrazovku lze snadno přidat oblíbený widget (počasí, facebook, ...), zástupce či složku. V tomto směru zde není prakticky nic novátorského a vše se drží zaběhnutých kolejí prostředí Android. Huawei Sonic nepostrádá ani praktickou notifikační lištu, která se zobrazí tahem dolů od horní části displeje.

Huawei U8650 Sonic: uživatelské prostředí s efekty

Zůstaneme-li na domovské obrazovce, vidíme na spodním řádku důležité ikony pro rychlý start aplikací, konkrétně vstup do SMS zpráv, telefonování a na internet. Pokud déle podržíte ikonku na úvodní domovské obrazovce, budete si ji moci i upravit. Dotykem na ikonku v levém spodním rohu vstoupíme do seznamu nainstalovaných aplikací v telefonu, naproti tomu ťuknutí na ikonu v pravém rohu umožní na displeji spatřit ve zmenšené podobě všechny domovské obrazovky. Máte tedy možnost rychlejšího přístupu na preferovanou domovskou obrazovku. Vstupem do menu aplikací na vás vykoukne řada ikonek s jednotlivými popisky aplikací. Nechybí zde variabilní přemisťování ikonek, které můžete začít po delším stisku ikonky (ikonka se rozklepe). Přechází mezi jednotlivými obrazovkami působí na první pohled plynule, ale ve srovnání s výkonnějšími telefony by to mohlo být ještě o něco lepší. V této cenové kategorii v tom ale nespatřuji žádný významný problém.

Menu aplikací a nastavení obrazovky

Nezůstaneme vám dlužni ani výsledků v benchmark testech, které si můžete prohlédnout na přiložených screenshotech. Huawei Sonic je poháněn procesorem s taktovací frekvencí 600 MHz, přičemž běh aplikací se snaží obstarat operační paměť 256 MB. Vnitřní pamět telefonu dosahuje kapacity 512 MB. Kvituji možnost rozšíření vnitřní paměti díky paměťových microSDHC kartám. Vyzkoušel jsem maximální možnou velikost karty, kterou zařízení zvládne (konkrétně microSDHC kartu Lexar 32 GB Class 10). Sonic s načtením karty žádný problém neměl až na jednu věc. Testování totiž jasně naznačilo, že při běžné zátěži telefon netrpí zpomalením nebo zamrzáním. Pokud ale telefon o něco více „napěchujete“ daty nebo se snažíte spustit fotografie ve vyšším rozlišení, počítejte s mírnou prodlevou. Asi nejmarkantnější zpomalení systému vysledujeme při vstupu do galerie, ve které máte řadu alb.

Quadrant Standard, SmartBench 2011, CF-Bench, AnTuTu

Telefonní funkce: haló tady Sonic

Huawei Sonic dobře poslouží každému uživateli i k telefonickému spojení se svými nejbližšími a přáteli. Telefon podporuje tři GSM pásma – 900, 1800 a 1900 MHz. Stiskem příslušné ikonky s motivem sluchátka vstoupíte do prostředí věnovanému samotnému telefonování. Karta „Číselník“ dává tušit, že zde snadno vyťukáte volané číslo nebo zde můžete postupným psaním nalézt požadovaný kontakt. Na kartě „Výpis volání“ máte pěkně na očích přijaté či uskutečněné hovory a nechybí samozřejmě ani zobrazení nepřijatých hovorů. Karta „Kontakty“ odpovídá současnému standardu. Požadovaný kontakt v seznamu lze vyhledat buď postupným rollováním po jménech nebo pohybem po posuvníku s písmeny na pravém okraji displeje. K nově vytvořenému kontaktu lze přiřadit řadu tradičních detailů, které konkrétního jedince více specifikují (další telefonní čísla, e-mail, obrázek,…). Poslední karta „Oblíbené“ dává jasně najevo, co skrývá. Snadno si do této karty můžete vložit své oblíbené kontakty rodiny či přátel. Telefonní adresář je schopen plné synchronizace s účty Google i Facebook.

Telefonování zvládá Huawei Sonic bez obtíží

Reálný test telefonního hovoru proběhl bez nějakých zádrhelů. K nejrychlejším způsobům uskutečnění hovoru řadím rozhodně využití rychlé volby, pro tuto možnost postačí na domovskou obrazovku přidat zástupce z kontaktů. Kvalita hovoru byla optimální a bez šumu na obou stranách. Stejně tak hlasitost vyzvánění byla dostačující. Pokud chcete hovor pustit do éteru, není nic snazšího, než aktivovat hlasitý odposlech.

Zprávy: nejenom klasika

Smartphone Huawei Sonic dává uživateli na výběr ze dvou způsobů zadávání dat a textu. Kromě klasické Androidí klávesnice i tzv. vstup TouchPal. U klasické Android klávesnice nechybí řada možností nastavení. Aktivovat si lze zpětnou vibrační odezvu i se zvukem při stisku kláves, návrhy slov během psaní či automatické dokončování slov. Pohodlnost při psaní na klávesnici odpovídá velikosti displeje. Na výšku jsem se nevyhnul občasným překlepům, což je do značné míry zapříčiněno mými velkými prsty. Zlepšení lze vysledovat při přetočení displeje na šířku, zde je již k dispozici větší mezerník a zapojit se dají obě ruce.

Klávesnice Android

Druhá metoda zadávání dat a textu TouchPal skrývá zajímavou vychytávku v podobě gest po klávese. Pokud uděláte rychlý pohyb například po klávese „d“ směrem nahoru, napíše se velké „D“, směrem dolů dvojtečka „:“. K dispozici máte i řadu individuálních nastavení mezi kterými nechybí aktivace slovníku či zobrazení větší klávesnice. Velmi spokojen jsem byl i s hlasovým zadáváním textu, které bylo v poklidu použitelné a telefon dobře rozpoznal nadiktovaný text. Napsanou SMS zprávu lze obohatit o některou z příloh, počínaje fotografií, videem až po prezentaci. Telefon to snadno pozná a odešle zprávu jako MMS. Zprávy se zobrazují v přehledných konverzacích.

Metoda zadávání dat TouchPal

Internetový prohlížeč a e-mail

Přiznejme si, bez internetu to v dnešní době sice jde, ale obtížně. Většina uživatelů vyžaduje od svého smartphonu pohodlný přístup na internet a pokud možno srozumitelné prostředí internetového prohlížeče. K internetu se můžete se Sonicem připojit prakticky všude, kde je signál mobilního operátora. S rychlostí připojení skrze GPRS byste byli asi rychle znechuceni, takže Huawei zařadil i EDGE, rychlé připojení 3G s nástavbou HSDPA 7,2 Mb/s a bezdrátovou technologii Wi-Fi se standardy b/g/n.

Huawei Sonic vás neochudí o přístup na internet

V zařízení našla místo i praktická aplikace „Chytrý správce“, která přehledně hlídá datovou spotřebu a umožňuje uživateli individuální nastavení podle velikosti svého datového tarifu. Přehledně zobrazí měsíční, ale i denní přenos dat, a to nejen v 2G/3G, ale i Wi-Fi.

Aplikace "Chytrý správce" pohlídá data

Vestavěný internetový prohlížeč si s načítáním jednotlivých stránek sice poradil, ale při pohybu po stránkách bylo někdy znát mírné zpomalení. Rollování nebylo tak rychlé a místy pokulhávalo, to bylo zejména u náročnějších stránek s větším obsahem dat. Zpoždění jsem vypozoroval i při návratu z prohlížeče na úvodní domovskou obrazovku, zde byla již proluka výraznější. Prohlížeč si poradí s Flashem, ale nikoliv plnohodnotným. V prohlížeči si lze otevřít několik oken najednou, oblíbené stránky si lze přidat do záložek či sdílet pomocí sociálních služeb. Přizpůsobit si lze i obsah stránky, zejména velikost textu či jeho výchozí přiblížení. Zvětšovat či zmenšovat text si můžete zaběhlými gesty – buď poklepáním nebo přibližováním dvou prstů. Pokud by vám nevyhovoval vestavěný prohlížeč, není nic snazšího, než si z Android Marketu stáhnout Operu Mini. Její prostředí se mi zdá intuitivnější, přehlednější a s telefonem si v praxi dobře rozumí.

Vestavěný internetový prohlížeč a alternativní Opera Mini

Dnešní mobilní telefony dokáží snadno zpřístupnit, archivovat a posílat e-maily. U Huawei Sonic budete po této stránce hravě uspokojeni. Nechybí tradiční emailový klient Gmail, jehož nastavení proběhne automaticky po zapnutí telefonu (v případě aktivního Gmail účtu). V nastavení si lze pohrát s velikostí textu zprávy, nechybí štítkování či prioritní pošta.

E-mailový klient Gmail a nechybí ani podpora ostatních účtů

V telefonu nalezneme i tradiční aplikaci E-mail, která rovněž umožňuje snadnou konfiguraci většiny emailových účtů. Podporovány jsou typy účtů POP3, IMAP a Exchange. V nastavení účtu si lze ku příkladu upravit četnost kontroly doručených zpráv nebo omezit velikost zprávy.

Organizační funkce a GPS

Smartphone Huawei Sonic U8650 ve své softwarové výbavě nepostrádá ani řadu organizačních funkcí, které uživateli usnadňují řadu činností v každodenním životě. Zvyklí jsme na tradiční přítomnost aplikace „Kalendář“, která nabízí přehlednou agendu, denní, týdenní či měsíční náhled s možností přidání události s řadou podrobností. Na jednu z domovských obrazovek si můžete nadefinovat i praktický widget. Další vítanou aplikací jsou „Poznámky“ a přehledný „Správce souborů“. U poznámek bych ocenil barevné odlišení a možnost odeslání poznámky přes SMS, Bluetooth či Facebook. Ve správci souborů se rychle přesvědčíte o tom, co máte v paměti telefonu, na microSDHC kartě a jaké aplikace opanují váš přístroj. Pro kontrolu vašich početních schopností by mohla posloužit „Kalkulačka“, která kromě běžných početních operací přidává i několik pokročilých. Spáči ocení i vícenásobný budík, který si lze nakonfigurovat podle libosti.

Google kalendář na Huawei Sonic

Huawei Sonic nezapomněl ani na práci s dokumenty, kterou v telefonu zaštiťuje kancelářský balík Documents To Go. Bohužel v přístroji není k dispozici plná verze, kterou si budete muset dokoupit pro zpřístupnění tvorby vlastních dokumentů. Vystačit si musíte pouze se čtením dokumentů ve formátu doc, xls, ppt nebo pdf.

Kalkulačka, poznámky, Documents To Go

Telefonu se dá s klidným svědomím použít i pro navigování autem a pěšky. V přístroji nalezneme Google Mapy, které byly během testování zaktualizovány na aktuální verzi 5.12.0. Nová verze přináší na stránky v Adresáři míst živé událostí v okolí New Yorku, San Francisca, Paříže, Curychu a Londýna a na druhé straně při psaní recenzí v Adresáři míst byla odebrána možnost Přidat na Twitter. V případě aktivování rychlé GPS (A-GPS) proběhla fixace polohy velmi rychle, bez aktivace o něco déle. S aktivním datovým připojením si lze telefon vzít i do auta pro navigování, které proběhlo v praxi bez problémů. Navigaci Google lze využít i pro pěší výlety.

Huawei Sonic nepostrádá Google Mapy a Navigaci Google

Fotoaparát a video: kámen úrazu

K největším slabinám mobilního telefonu Huawei Sonic patří výkony v oblasti fotografování a záznamu videa. Telefon dostal do výbavy vestavěný 3,2Mpx fotoaparát, bohužel ale bez jakékoliv přisvětlovací diody a radosti nepřipadá ani absence automatického zaostřování. Snímky lze pořizovat v maximálním rozlišení 3 Mpx, dále i v režimu 2 Mpx, 1 Mpx, VGA a QVGA. Prostředí fotoaparátu působí skromně, i přes to nepostrádá několik možností nastavení pro o něco zdařilejší snímek. Kromě již zmíněného nastavení velikosti fotografií, její kvality (velmi jemná, jemná, běžná) a barevného efektu (sépie, negativ, ...) je k dispozici i vyvážení bílé a digitální zoom (2,8×). Úvodní obrazovka prostředí fotoaparátu ukrývá i softwarovou spoušť, snadný vstup do galerie a přepínač do prostředí videozáznamu. Fotografovat lze na výšku i na šířku.

Prostředí fotoaparátu na Huawei Sonic

Na publikovaných snímcích se můžete přesvědčit o jejich kvalitě. Ani výše popsané možnosti nastavení ve výsledné kvalitě fotografie neumožní vyčarovat kvalitní fotografii. Přehlédnout se nedá neostrost snímků, chybějící detaily, mdlé barvy, rovněž pořízení snímků v nočním prostředí je skutečně uměním. V úplné tmě nemáte šanci pořídit snímek vůbec (absence blesku) a v přítmí vás zachrání jen silné pouliční osvětlení. Snaha vyfotit blízký předmět nebo text nedopadá díky absenci makro režimu také dobře, rozmazání na výsledných snímcích je patrné. Pravdou je, že ke kvalitnější fotografii dopomůže sluníčko, které dodá fotografiím příjemnější barvy a trochu na věrnosti. Nicméně si musíme uvědomit, že u Huawei Sonic bude fotoaparát spíše brán jako doplňková funkce.

Fotografie pořízené telefonem Huawei U8650 Sonic

Výsledky své fotosnahy si můžete prohlédnout v Galerii, jejíž podobu již dobře znáte z prostředí OS Android. Fotografii lze použít jako tapetu, ikonu kontaktu či skupiny. Postrádat nebudete ani sdílení fotografie na Facebook, Twitter či Picasa.

Prostředí Galerie se po zaplnění zpomaluje

Snad jen pro úplnost zmíním i možnost pořízení videozáznamu, jehož kvalita nestojí ani za publikování a spíše ji lze využít jen v případě nutnosti. Nastavení nabízí různé barevné efekty, vyvážení bílé a různou kvalitu videa – vysoká (30 m), nízká (30 m), MMS, YouTube. Videosekvence je pořízena ve formátu MP4 s kvalitou nehodnou obdivu.

Prostředí videokamery na Huawei Sonic

Multimédia a zábava

Huawei Sonic by se mohl stát oblíbeným telefonem mezi teenagery. Pro všechny hudbychtivé uživatele neopomněl výrobce vybavit telefon hudebním přehrávačem a FM rádiem. Prostředí hudebního přehrávače Huawei s nafialovělým motivem není složité a rychle se v něm zorientujete. Přehledně máte na očích nahraná alba, skladby, vlastní seznamy skladeb či jednotlivé interprety. V telefonu není u hudebního přehrávače k dispozici ekvalizér, tudíž se musíte spolehnout na nastavení výrobce. Pro přísun hudebních souborů do přístroje lze využít po nainstalování do PC synchronizačního programu HiSuite. Pro úplnost zmíním, že telefon se po připojení k PC k radosti všech nabíjí.

Hudební přehrávač na Huawei Sonic

Menu aplikací obsahuje i přehrávač YouTube, který můžete využívat buď kromě tradičního přehrávání videí z celého světa i pro nahrání vlastních videí. Videopřehrávač ve střídmé podobě je k nalezení v galerii, zvládne formáty 3GP a MP4. Videa v rozlišení HD či Full HD si v zařízení nepřehrajete.

Přehrávač YouTube nalezneme v seznamu aplikací

Po připojení dodávaných nebo vlastních sluchátek můžete plně využít i FM rádia, které ale postrádá funkci RDS (musíte si stanice pojmenovat ručně). Stanice se mohou vyhledávat automaticky nebo postupným laděním. Frekvenci lze zadat i ručně a nechybí ani aktivace hlasitého reproduktoru pro poslech hudby bez sluchátek na uších.

FM rádio postrádá RDS

Telefon Huawei Sonic si lze zaplnit i řadou aplikací z Android Marketu. Kromě přístupu do toho známého marketu ale naleznete v menu i alternativní aplikaci Hi Space, která se velmi podobá aplikaci Samsung Apps. Postahovat si lze zde řadu aplikací a her. Poněkud mě překvapilo, že v přístroji nebyla k nalezení pro pobavení žádná předinstalovaná hra. Oblíbenou hru Angry Birds Rio jsem si pro vyzkoušení stáhnul z Android Marketu. Hra se dala samozřejmě hrát, ale ve hře byla patrná občasná zpomalenost prostředí.

Android Market a HiSpace

Ve smartphonu Huawei Sonic nemohou chybět zástupci sociálních sítí. Facebook spolu s Twitterem jsou integrovány do prostředí telefonu. V menu aplikací najdeme i oblíbený komunikační program GTalk.

Sociální sítě Facebook, Twitter, GTalk

Hodnocení a konkurence: na trhu to nebude mít snadné

Z testovaného přístroje mám poněkud smíšené pocity. Z počátku si mě telefon získal povedeným designem, podporou 3G, Wi-Fi a do naplněný telefonu daty i svou rozumnou rychlostí. Vše se ale změnilo po nahrání dat a zatížení přístroje. Zde již je plně znát slabší 600MHz procesor, ale největší vliv na plynulost systému má nedostatečná operační paměť pouhých 256 MB. Telefon se v řadě aplikací díky tomu loudá, načítání alb fotografií a videí trvá několik sekund, prodleva je znát i při návratu na domovskou obrazovku. Na druhou stranu se musí uznat, že za cenu 3 300 Kč patří Huawei Sonic ke slušně vybaveným přístrojům s atraktivním designem a podařeným dílenským zpracováním. Běžného mobilního smrtelníka, který výrazně nelpí na rychlosti systému a nehodlá mít telefon zejména na fotografování či natáčení videa, by se mohlo jednat o telefon hodný povšimnutí.

Testovaný Huawei U8650 Sonic to nemá na trhu příliš snadné a je otázkou, zda se mu bude v konfrontaci s konkurenty dařit. K největším konkurentům můžeme zařadit telefon ZTE Blade, který za minimální příplatek přidává navíc lepší rozlišení displeje 480 × 800 pixelů, větší operační paměť 512 MB a autofocus. Zamrzí snad jen Android 2.2 Froyo, který lze alternativní cestou upgradovat a povýšit ho na Gingerbread. Konkurenty by mohly být i telefony korejského výrobce Samsung. Postarší Samsung Galaxy mini, který ovšem ztrácí ve více parametrech. Disponuje menším 3,14 palcovým displejem a vnitřní pamětí, operačním systémem Android 2.2 Froyo a ne tak povedeným designem. Konkurovat cenou by mohl i nový model Samsung Galaxy Y, který za prakticky stejnou cenu dokáže nabídnout silnější 832MHz procesor, Android 2.3, ale na druhé straně nepotěší menším 3 palcovým displejem a 2Mpx fotoaparátem. Do 4 000 Kč by se ještě vměstnal i Sony Ericsson Xperia ST15i mini, který již za větší příplatek nabídne více muziky. Disponuje 1GHz procesorem, 5Mpx fotoaparátem s LED bleskem a autofocusem, nahrává video v rozlišení 720p a pracuje pod taktovkou Androidu 2.3.

ZTE Blade, Samsung Galaxy Mini a Y, SE Xperia mini
huawei-sonic
Klady
  • Informační dioda pro zmeškané události
  • Android 2.3.4 Gingerbread
  • Příznivá cena
  • Kapacitní 3,5 palcový dotykový displej
  • 3G, Wi-Fi
  • Podpora paměťových karet microSDHC (až 32 GB)
  • Design a konstrukce
Zápory
  • Absence LED diody a autofocusu
  • Průměrný fotoaparát
  • Výdrž baterie
  • Pomalejší prostředí
Diskuze ke článku
Jakub. M
Mám dotaz půjde na tomhle telefonu hra ZENONIA® 3.
Díky
anh
prej ' htc pripravilo'
cervajz
dobrej mam taky jedn dotaz jsem u t-mobile a ti kokoti si tam s tim telefonem neumej poradit nejde se k nim pripojit jako na internet a ja tam mam smlouvu i s internetem tak jestli s tim nemate nekdo nejakou zkusenost?
cervajz
dobrej mam taky jedn dotaz jsem u t-mobile a ti kokoti si tam s tim telefonem neumej poradit nejde se k nim pripojit jako na internet a ja tam mam smlouvu i s internetem tak jestli s tim nemate nekdo nejakou zkusenost?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze